caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Gastronomie si Stil



 

In cautarea gustului pierdut

de (29-5-2010)

Omenirea incepe sa se confrunte cu degradarea perceptiei unei alimentatii sanatoase, nu numai in cazul produselor gatite (conserve, mancaruri congelate, semipreparate).
Intr-una din serile culinare cu prietenii mei am remarcat cu dezamagire ca rosiile, maslinele, carnea, si altele nu mai au acelasi gust.
Ne imaginam un test: Cu ochii acoperiti am putea degusta rosii, mere sa fara sa diferentiem gustul specific al fiecaruia dintre acestea.
Testul poate continua in degustari de carnuri, vinuri, branzeturi etc.
De unde vine aceasta uniformizare, constrangere la insipid si la pierderea gustului originar ?
Raspunsurile le regasim in productiile gigantesti ale diferitelor concerne acaparatoare de piata cu cateva efecte subsidiare ( fara pretentii exhaustive).
Producatorii au mai putin in vedere continutul real al fructelor, al legumelor si al carnii. Mecanizarea excesiva, grabirea cresterii animalelor, folosirea fertilizatorilor, ai hormonilor ne ofera pe piata forme “umflate” de pictura a hibridului, si nicidecum a satietatii din timpurile pe care multi dintre noi nu le mai stim.
Astazi deschiderea portocalei inundand incaperea cu aromele Mediteranei, ciresele mancate direct din pomi si morcovii scosi din gradina si spalati la cismea sunt fictiune.
Oamenii au uitat sa mai gateasca, mananca in graba si pe apucate. Fast food-ul cel nesanatos le-a venit in intampinare cu idea “ready to go” a unui meniu portionat, impachetat si servit oriunde (in automobile, pe strada, in metrou etc)
Pentru a putea fi servit cat mai rapid acest meniu are nevoie de o procesare adecvata. As oferi ca exemplu un asa zis sandvis pané pus pe piata de catre lantul American Chick-Fil-A are nevoie de o fritueza ce nu costa mai putin de 15 mii de dolari. Un adevarat robot digital ce in cateva minute prajeste zeci de snitele! Pieptul de pui soseste portionat si congelat. Drumul de la abatorul central si pana la consumare, sandvisul parcurge un traseu nestiut de catre consumator. Cartofii prajiti congelati, sosurile (ketchup, mustar, buffalo, maioneza), baconul, branza procesata vin sa completeze caracterul nesanatos al festinului grabit.
Gatitul in liniile de productie, ambalarea si conservarea alimentelor distrug gustul.
Fructele si legumele sunt deja compromise inaintea procesarii culinare.
Specificul anumitor legume si fructe se pierde odata cu culturile masive hidroponice.
Plantele se dezvolta intr-un lichid amestecat cu substantele nutritive necesare cresterii acestora. Olanda detine un loc fruntas pe piata mondiala in acest domeniu.
Folosirea fertilizatorilor obtinuti pe cale artificiala (si nu a gunoiului de grajd) isca doar recolte record in cantitati.
Multe produse agricole sunt stropite cu insecticide.
Rosiile, bananele sunt culese verzi.
Nu e cazul sa repet nenumaratele scandaluri provocate in cazul carnii provenite din animalele ingrasate cu hormoni si concentrate.
Vina nu ar trebui sa cada numai asupra producatorilor, ci si asupra noastra, a celor ce acceptam prin consum o auto-otravire zilnica. O revenire la natura si la formele clasice ale agriculturii ne-ar sprijini indeajuns in a mentine mersul omenirii catre viitor in deplina sanatate.
Anumiti cercetatori prezic disparitia bananelor si ale ciocolatei nu peste multi timp,
Avem de a face cu o globalizare prost aplicata si asupra produselor alimentare, as numi-o uniformizare ca intr-un cosmar orwellian, mai putin vizibil, din pacate.
Consumam o muzica fragmentata in secvente maneliste asemanatoare intre ele, citim articole si editoriale parca scrise de aceeasi mana, conducem autoturisme ce nu se mai deosebesc unele de celelalte ca in vremurile pe cand de departe distingeai Fiat-ul de Volkswagen, ori Ford-ul de Volvo, suntem condusi de politicieni inter-schimbabili uitandu-se coloratura lor politica initiala.
Dialogul purtat cu prietenii mei in bucatarie si al intrebarilor legate de gustul acelui altadata pe care incercam sa-l reinventam se opreste la vinul din pahare, de unde alte discutii se infiripa odata cu remarca unuia dintre noi:
– Mai, fratilor, vinul se mai face si din struguri….

(Va urma)

PS Consider randurile de mai sus un dialog cu cititorii interesati sa schimbe idei, experiente legate de subiectul propus.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Căutând un restaurant românesc în Mississauga …

(Articol primit de la  ISRO-Press http://www.isro-press.net) Poate e o zi speciala (cum este "Mother's Day" in Canada), poate vrem sa...

Închide
54.205.243.115