caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Extern



 

Demisia unui ministru homosexual zguduie guvernul britanic

de (30-5-2010)

Demisia unui ministru de frunte din cabinetul premierului britanic David Cameron la mai puțin de trei săptămâni de la numire a provocat primul șoc major pentru guvernul de coaliție Conservator – Liberal Democrat.

David Laws, numărul doi în ministerul de finanțe – tradițional cel mai important departament al guvernului britanic – a fost nevoit să demisioneze ca urmare a dezvăluirii în presă a faptului că decontase 40000 de lire sterline pe parcursul a trei ani de zile chirii pentru apartament care aparținea partenerului său.

El a declarat că nu a dorit să dezvăluie orientarea sa sexuală și astfel a încălcat regula Camerei Comunelor care interzice deputaților din 2006 încoace decontarea cheltuielilor cu locuința secundară, dacă această aparține rudelor sau partenerilor.

Dezvăluirea, făcută vineri de cotidianul de dreapta Daily Telegraph, l-a pus într-o postură imporsibilă pe David Laws, care sâmbătă după amiaza și-a înaintat demisia premierului David Cameron, lider al Partidului Conservator, în acord cu vice-premierul Nick Clegg, lider al Partidului Liberal Democrat.

În calitatea sa de secretar al trezoreriei – ministru adjunct de finanțe, David Laws era responsabil, alături de ministrul finanțelor, George Osborne, de reducerile bugetare drastice menite să micșoreze enormul deficit bugetar – 156 de miliarde de lire sterline sau aproape 11% din Produsul Intern Brut – moștenit de la fostul guvern Laburist.

Aceste reduceri implică și concedierea unui număr de angajați din sectorul public, care potrivit unor estimări independente s-ar putea ridica la 300000 din totalul de circa 6 milioane de salariați ai statului. Or, credibilitatea lui David Laws, unul dintre principalii respunsabili cu reducerile bugetare, ar fi fost serios diminuată în această funcție, când s-a aflat că el însuși a beneficiat în mod nejustificat de suma de 40000 de lire sterline pe seama contribuabilului.

Regrete și mirare

Reacția colegilor din partid ca și a partenerilor din Partidul Conservator, în frunte cu premierul Cameron, a fost una de regret, dată fiind reputația de “creier financiar” a lui David Laws.

În vârstă de 44 de ani, cu un trecut de bancher de investiții în City – districtul de afaceri al Londrei – David Laws era unul dintre artizanii negocierii guvernului de coaliție – primul din Marea Britanie din ultimii 70 de ani. De asemenea, el a stârnit admirația prin aparițiile sale alături de șeful său direct, George Osborne, în care a explicat măsurile dureroase, dar absolut necesare, de reducere a cheltuielilor publice.

Demisia sa lasă un mare gol, iar Conservatorii par să-l regrete poate mai mult decât colegii de partid în acest post unde își asuma alături de ei impopularitatea măsurilor bugetare.

Locul lui David Laws va fi luat de Danny Alexander, în vârstă de 38 de ani, titularul postului de ministru pentru Scoția – un fel de sinecură, dat fiind că provincia are parlament propriu și atribuții exclusive în multe departamente. Alexander este mai cunoscut ca șef de stat major al lui Nick Clegg și coordonator al campaniei electorale a Liberal Democraților. Deși este o stea în urcare pe scena politică britanică, el nu are anvergura intelectuală și mai ales nu are experiența financiară a lui David Laws, într-unul dintre cele mai grele perioade economice din Marea Britanie din ultimii 40 de ani și cu doar trei săptămâni înaintea bugetului rectificativ pentru care sunt preconizate măsuri de austeritate extrem de dure.

Presa a fost ceva mai puțin darnică cu David Laws, reamintind că în campania electorală el făcuse caz de faptul că nu a fost obligat să restituie bani în marele scandal al deconturilor parlamentarilor declanșat în 2009 prin publicarea de către Daily Telegraph a unor deconturi divulgate din interiorul parlamentului.

Comentatorii au sesizat faptul că, deși a oferit să plătească imediat suma de 40000 de lire, David Laws, care are o avere estimată la mai multe milioane de lire sterline, poate fi acuzat de ipocrizie. Alții s-au mirat cum de într-o țară unde homosexualitatea persoanelor publice este acceptată fără probleme, David Laws a recurs la o astfel de stratagemă pentru a ascunde ceea ce devenise, potrivit unui coleg de partid, un fel de secret al lui Polichinelle.

Puțini vor fi cei care să nu accepte faptul că David Laws are dreptul la viață privată, dar la fel de puțini vor fi aceia care să accepte că pentru protejarea acestei vieți private trebuie să plătească contribuabilul britanic.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Noul premier ungar, Viktor Orbán, mizează pe cooperarea naţională

La propunerea preşedintelui Sólyom László, Parlamentul Ungariei l-a învestit ( cu un scor de 261 la 107 voturi) pe Viktor...

Închide
44.215.110.142