caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Jurnal Cultural



 

Premiile Uniunii Scriitorilor. Între marginalizare și dezolanta lipsă de interes a românilor

de (13-6-2010)
2 ecouri

Altadata un eveniment major al vietii culturale si nu numai. O carte si un autor care lua un premiu al Uniunii Scriitorilor capatau aproape instantaneu consacrarea. Cartile erau cautate in librarii, cumparate si citite.

Asta se intampla candva. Aflu de pe un alt blog ca vineri seara  s-au decernat la Bucuresti premiile Uniunii Scriitorilor pe anul 2009. Eveniment trecut cu vederea de media, de lumea culturala, de cititori.

Este dezolant  ce se intampla cu Romania. Am ajuns un fel de pagani fara busola, fara  Dumnezeu, fara  tinta. Am ajuns sa nu ne mai intereseze nimic.

“Onoare”  tarii de consumatori numita candva si acum Romania care nu mai stie sa produca ci doar sa importe si sa vanda. Bietele  produse ale mintii si talentului  scriitorului roman nu intereseaza pe nimeni.

Este rusinos unde am ajuns  si  aceasta rusine ar trebui sa fie mai mare, mai tragica, mai nelinistitoare decat  tot zgomotul pe care-l facem acum cu masurile de austeritate.

Este o onoare si o datorie ca si prin aceste pagini sa fac cunoscute premiile,autorii si cartile. Chiar daca nu mai intereseaza pe multi. Eu nu cedez asa de usor!

1. Premiul National de Literatura pe anul 2009: Alexandru George (Al.George). Un domn  elegant aterizat  in vremurile de azi din alte secole. Eseist fin,romancier al altor epoci,neobosit critic al apucaturilor firii  omenesti,altfel plin de umori ca orice scriitor ce se respecta. Peste toate eleganta scrisului si a ideilor.

2. Proza.Cristian Teodorescu -”Medgidia de apoi”. Optzecist ajuns la maturitate. Stie sa scrie si o face bine. Romanul  acesta cred  l-a consacrat.

3. Poezie.Alexandru Musina -”Regele diminetii”. Poet tot din generatia optzecista. Profesor la Facultatea de Litere din Brasov. Editor. Si doua carti ce au facut epoca: ”‘Strada Castelului 104″(debutul) si mai ales “Budila-Express” (de fapt adevaratul debut in volumul colectiv CINCI)). Ce titluri formidabile pentru poezie. O poezie narativa, o poezie poveste,existentiala.

4. Critica literara. Mircea Mihaies -”Despre doliu; un an din viata lui Leon W”. Un bun eseist, anglist si romancier. Nu va luati dupa comentariile politice  partizane si dure pe care le scrie in prezent. Dincolo de ele coexista scriitorul.

5. Traduceri. Mariana Stefanescu pentru cartea : Milorad Pavici- “Celalat trup”. Literatura frusta ,cruda , plina de viata a sarbilor si a Serbiei.

6. Premiu special. G.Ardeleanu-”N.Steinhardt si paradoxurile libertatii”. Citit, mai cititi  pe N.Steinhardt, evreul trecut la ortodoxie in inchisorile comuniste ?

7. Debut: Stoian G.Bogdan -”Chipurile” si Andrei Terian -”G.Calinescu – a cincea esenta”. Sa-i salutam. Sa-i citim si sa-i urmarim.Vor confirma ?

8. Literatura in limbile minoritatilor. Bogdan Laszlo-”Richardo Reis in Tahiti”. De aici  de la minoritati au pornit Hertha Muller si altii din grupul AktionBanat si Suto Andras. Cu care ne mandrim (vezi Nobelul). Atunci sa-i si citim!

Ecouri

  • Esmyana Martisor: (29-6-2010 la 12:15)

    Felicitari eterne inmiresmate pentru UNIUNEA SCRIITORILOR,felicitari eterne inmiresmate pentru prietenii,ocrotitorii si admiratorii EI!Initiativele si angajamentele Dumneavoastra pentru Limba si Literatura tarii noastre sunt infaptuiri pentru care ma simt etern onorata si recunoscatoare Domnule Avram.

  • ioan avram: (9-7-2010 la 07:02)

    @ esmyana m:n-am prea inteles de fapt ce doriti. Am semnalat,in contextul in care mai toti se preocupa de tot felul de false valori, un eveniment. Cartile nu sunt din cele care sa sparga piata… Stiu ce a fost Uniunea Scriitorilor cu bune si cu rele…
    Dar sunt carti bune si oneste. Cealalta uniune de scriitori, ASPRO, nu stiu daca a decernat premiile . Daca o sa aflu sigur ca le voi consemna….



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
încape şi-un evantai

în tramvai o gospodină cu sacoşă de rafie rezistentă kile de gogoşari o ţine un ceferist întârziat dimineaţă aburoasă pe...

Închide
3.135.190.101