caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Social



 

Foamea de locuri de muncă în România. Mica radiografie a cererii

de (13-6-2010)

Sunt nevoit sa fac angajari  la mica mea firma, in locul a doi salariati care au plecat. Am dat un anunt pe cele doua mari site-uri de angajari de la noi. Am avut aproape 600 de Cv trimise. 600 de persoane au “aplicat” la anuntul meu.

Postul este unul de nisa, in proiectare si presupune cunoasterea unui program de calculator destul de complicat si laborios. In plus necesita cunostinte tehnice din industria auto.

Lectura acestor CV-uri si discutiile cu unii dintre “aplicanti” mi-au dat prilejul unor observatii.

Peste 70% din aplicanti erau absolventi de Politehnica (continui sa folosesc aceasta denumire in locul aceleia de Universitate, azi  larg raspandita) din ultimii doi ani.

Specializarea lor era in domenii  necesare postului sau inrudite, fie departe de ceea ce asteptam. Parte din cei cu specializari necesare postului  lucrau  in alte domenii: vanzatori la hypermarketuri sau  benzinarii,  profesori suplinitori  la scolile din  jurul orasului (unul profesor de limba franceza!), unii agenti comerciali, adica mai pe sleau si lasand la o parte jargonul  ”romglez”  snob si aiuritor, comis voiajori ce bat tara-n lung si lat sa distribuie produsele  unor firme. Repet, toti absolventi de Politehnica  cu specializari tehnice. O alta parte  tot proaspeti absolventi au incercat la “plesneala”, iertat sa-mi fie cuvantul. Apartineau acelei specializari ce face furori prin universitatile noastre tehnice si care nu are viitor raportat  la totalul anual al abolventilor  fata de  necesitatile  economiei. Este vorba de struto-camila  numita: inginerie economica!

Cu alte cuvinte nici inginer nici economist! Nu ai baza, fundatia nici pentru una nici pentru alta. Eventual  doar  pentru zona  destul de mica a  serviciilor de vanzari, programare, normare, organizare pendinte de marile uzine . Dar care mari uzine mai sunt in Romania? Sau pentru zona de vanzari din magazinele de prezentare auto. Dupa cum am observat sunt multe fete  absolvente de inginerie economica. Ele  arunca disperate cu CV-rile la fiecare anunt  de post absolut tehnic  fara rezultat. Nu sunt misogin, doamne fereste! O spun din experienta: programa  acestei  specializari nu-ti permite,  oricat s-ar stradui  tanarul angajat si oricata pregatire ar face cel ce angajeaza,  sa-l formezi pe partea pur tehnica. Si asta indiferent daca este fata sau baiat!

Dar plecand de la ideea ca este o facultate mai “usoara” (inginerie economica), prostiti si de reclama desantata a unor institutii de invatamant superior cum ca acesta este viitorul (care viitor si in care Romanie?) multi parinti isi indruma odraslele (in cazul nostru fetele!)  aici.

Dupa absolvire constata cu amar ca  sunt “copii” ai nimanui.

Majoritatea abolventilor din ultimii ani  erau inscrisi la master sau il terminasera.

Alta struto-camila buna de umplut CV-ul. Absolvent de  automobile (seria 5 ani) cu master in “tehnologiile viitorului”. Care tehnologii  n-am prea reusit sa aflu. Majoritatea celor cu care am discutat considera acest master  inutil. L-au facut pentru a aduga ceva la CV.

Cei mai proaspeti (absolventi ai seriei de Politehnica de 4 ani ) incearca sa-l faca pentru completarea studiilor.

Gaselnita vestului (celebra Bologna) o fi buna pentru studiile umaniste sau economice necum pentru politehnica. Domnul Andrei Marga care are si reusite  in implementarea sistemului de invatamant de la noi a gresit caramida  cu care se bate in piept. Este unul din sustinatorii sistemului Bologna, care sistem aplicat a stricat invatamantul tehnic de la noi. Aici existau mai de mult doua categorii: ingineri si subingineri. Fiecare cu un rol gandit in procesul tehnic si tehnologic. Acum ne-am prostit in denumiri aratoase, ingineri, ingineri cu diploma si doctori… Dincolo de denumire  insa sunt mari semne de intrebare privind pregatirea  absolventilor.

Cativa erau stabiliti in strainatate, lucrasera in domenii apropiate, au ajuns someri si cautau un loc in tara cu gandul sa revina. Rupti de realitatea Romaniei solicitau salarii exorbitante pentru nivelul acestei tari.

10% din solicitanti erau intre 30 si 45 de ani. Fie ramasi fara loc de munca fie din cei ce spera  la  un post mai bun. Unii  subliniau pompos (cine i-a invatat?) ca sunt directori tehnici  in firmele respective  care firme aveau total 5 angajati!?Decenta  este ultimul lucru invatat in tranzitia noastra de la socialism la capitalism.

Ultimii 10%  erau trecuti de 50 de ani. Majoritatea fara loc de munca. Cu o cariera in spate, unii chiar apropiati tehnic domeniului  meu de activitate. Deficitari la capitolul program de calculator. Din experienta stiu cat de greu se invata la o anumita varsta un program pe care trebuie sa-l manuiesti rapid, sa-l folosesti ca unealta  in folosul piesei  pe care vrei sa o  concepi. Adica  manevrarea mouse-lui sau tastaturii sa devina o obisnuita  iara mintea ta sa se concentreze la  elaborarea formei piesei necesare de proiectat. Majoritatea ramasi someri  la o varsta care in Romania este critica desi nu ar trebui sa fie asa.

Am constatat ca programul de proiectare pe calculator solicitat de mine se studiaza in facultati dar nici unul din absolventi nu depasea notiuni generale. Il stiau doar cei ce apucasera sa lucreze efectiv dupa absolvire.

Destine, vieti, cariere!

Am ales pana la urma. Toti absolventi ai ultimilor ani. Toti fara loc de munca. Incerc sa le ofer  un program de pregatire intensiv in domeniul tehnic  in care lucram si  altul de insusire rapida a programului de proiectare. Mai departe depinde  de ei. Mi-a placut totdeauna sa lucrez cu oameni tineri, sa-i formez si sa le acord sprijinul meu. Unii m-au dezamagit, altii nu!

Concluzia este ca Romania are o foame cronica de locuri de munca! Continuam sa fabricam ingineri si nu mai avem industrie. Un paradox dureros al tranzitiei si al neputintei statului  de a avea un model de tara . Bine ar fi ca masurile de austeritate luate de guvernanti sa cuprinda si masuri pentru relansarea industriei. Cu  marirea densitatii de hypermarketuri pe kilometru patrat nu scoatem tara asta din criza!

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Rockin’ Transilvania Open Air 2010

Page 1 Derdian cântă împreună cu soprana Lisy Stefanoni la Rockin' Transilvania Open Air 2010 Seara de 19 iunie se...

Închide
3.17.79.60