caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Ultima Ora



 

Austeritatea de “tip B”

de (27-6-2010)

„Varianta A” pentru restabilirea echilibrului bugetar,  trecută prin parlament prin asumarea răspunderii guvernului pentru legea care stabilea reducerea salariilor şi pensiilor, a eşuat după ce Curtea Constituţională  a decis că articolele care prevedeau reducerea tuturor pensiilor cu 15% şi recalcularea pensiilor de serviciu ale magistraţilor sunt neconstituţionale. În consecinţă Guvernul României a trecut la “varianta B” hotărând, printr-o ordonanţă de urgenţă, majorarea taxei pe valoare adăugată de la 19% la 24%.

Soluţia pe care am propus-o era singura pe care o mai aveam la dispoziţie din punctul nostru de vedere”- a spus premierul Emil Boc. Potrivit ministrului de finanţe Fondul Monetar Internaţional agreează măsura şi va elibera următoarea tranşă de împrumutFMI primeşte documentele astăzi, intră în board pe 30 iunie sau pe 1 iulie, cel mai târziu, şi primim banii pe 1 sau 2 iulie” – a declarat Sebastian Vlădescu, în 26 iunie.

Majorarea TVA ar trebui să aducă la buget aproximativ un milliard de euro, care ar acoperi suma necesară plăţii pensiilor la valoarea actuală şi încadrarea în deficitul bugetar de 6,8%. Aceeaşi măsură  aduce după sine un val de scumpiri şi inflaţie, ceea ce nemulţumeşte atât patronatele cât şi sindicatele. Situaţia creată îngrijorează şi Banca Naţională. Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR Mugur Isarescu, a declarat:  „Este un pericol ca o inflaţie mare să determine o depreciere a leului. Scumpirea mărfurilor cu 5% ar produce  o inflatie de 10%. Trebuie să avem grijă să nu ajungem acolo”.

Legea privind instituirea unor măsuri necesare pentru restabilirea echilibrului bugetar urmează să fie retrimisă parlamentului pentru a fi reformulată în acord cu decizia Curţii Constituţionale. În aceste condiţii, reducerea cu 25% a salariilor angajaţilor bugetari nu se poate aplica deocamdată, deşi această prevedere nu a fost declarată neconstituţională de către Curte.

Ministrul finanţelor a declarat că dacă nici “varianta B” nu dă rezultate, guvernul are pregătită şi o “variantă C”.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
„L’Amour dans tous ses états” la Théâtre de l’Orme din Paris

Din 1997, ARTS ET METIERS DU SPECTACLE a inaugurat un nou spaţiu cultural: Théâtre de l'Orme din Paris. Situat în...

Închide
44.213.65.97