caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Dincolo de trancaneala



 

Participantii Moldovei la “Eurovision 2010″ vor celebra alaturi de Smirnov 20 de ani de la “independenta Transnistriei”?!

de (18-7-2010)

La 30 august, “calaii” drepturilor omului din regiunea transnistreana, rezemati de regimul marioneta sustinut de Rusia, vor celebra 20 de ani de la nerecunoscuta si dezaprobata “independenta” a “rmn” (“Republica Moldoveneasca Nistreana”). Ca si in anii precedenti, regimul lui Smirnov va perpetua multuplicarea unor cetateni “zombi”, docili, aflati in supusenia si sub controlul strans al structurilor de forta si de securitate din regiunea secesionista. Din nou vor fi dezvelite monumente dedicate combatantilor transnistreni, care potrivit propagandei ”smirnoviste” au aparat populatia din regiune de “agresiunea” Moldovei.

In jur de 105 evenimente urmeaza sa fie organizate de “autoritatile separatiste” pentru a marca un deceniu de la obtinerea asa-numitei independente, obtinute sub acoperirea celei de-a 14-a Armate sovietice, dislocate in regiune in perioada post-belica. Festivitatile insa nu vor spune niciun cuvant despre crimele comise de combatantii transnistreni (inclusiv mercenarii straini, cum ar fi grupurile de kazaci etc.) care au anihilat politisti moldoveni neinarmati, dar si simpli voluntari, care din sentimente de patriotism si-au sacrificat vietile pe Nistru.

Potrivit Agentiei de presa a administratiei de la Tiraspol, Olvia-Press, delegatii din Rusia, Ucraina si Osetia de Sud vor celebra “victoria miscarii separastiste” asupra integritatii teritoriale a RM, realizata prin reprimarea dura a politistilor si voluntarilor moldoveni. In pofida numerosilor decedati si victime de pe malul drept al Nistrului, cauzate de conflictul armat dezlantuit de ”cercurile separatiste” din regiune, delegatii din partea Rusiei sau Ucrainei ar putea participa la evenimentul de comemorare pentru a oficia alaturi de exponentii regimului criminal – independenta “rmn”. Nu este nici prima si nici ultima data cand diversi reprezentanti ai celor doua tari contravin dreptului si angamentelor internationale, intretinand contracte interzise cu regimul de la Tiraspol.

O premiera adevarata reprezinta antrenarea ”showbizzului” moldovenesc in asemenea festivitati. In anuntul facut public de ministrul culturii autoproclamatei “rmn”, Maria Pasenko, printre invitatii din Rusia, Ucraina si Osetia de Sud, se numara si formatiunea “Sun Sroke Project”, care a evoluat impreuna cu Olia Tira la editia din acest an al concursului “EUROVISION” [1. Vezi referinta mai jos]. Reprezentanta administratiei de la Tiraspol a mentionat ca unul din membrii acestei formatiuni moldovenesti este de origine “transnistreana”.
Ramane o enigma daca “Sun Stroke Project” intentioneaza sa evolueze pe scena de la Tiraspol impreuna cu Olia Tira. In orice caz, acest gest poate avea repercusiuni politice serioase. Or, artistii care au prezentat R. Moldova in concursul european de muzica, desfasurat la Oslo, iar acum se pregateste sa celebreze “independenta” raioanelor de Est din tara.

Daca aceasta se va adeveri, comportamentul (“contradictoriu”) acestei formatii va evidentia doza de indiferenta si lipsa unor semne de constiinta nationala prezente in interiorul energic al showbizului moldovenesc. Pe acest fundal, unii “artisti” din Moldova prefera sa nu observe situatia politica din regiunea transnitreana. Chiar daca presupunem ca pe scena muzicala autohtona predomina un spirit apolitic, regiunea transnistreana se asociaza de asemenea cu “atrocitati” in domeniul drepturilor si libertatilor omului, fata de care orice cetatean moldovean, dar in special categoria muzicala, trebuie sa aiba o atitudine ferma si corenta. Concludent pentru acest aspect este episodul contramandarii recente a concertului megastarului mondial, Jenifer Lopez, in regiunea separitista din Nordul Ciprului (“Republica Turca a Ciprului de Nord”), pentru faptul ca autoritatile separatiste incalca flagrant drepturile fundamentale ale omului. Desigur, starul american nu a tinut cont de chestiunea politica legata de nerecunoasterea internationala a acestei entitati teritorial-politice, dar nu a putut sa ignore libertatile civile ale populatiei. Desigur, popstarul a luat decizia dupa ce milioane de fani au exercitat presiuni, implorand abandonarea planurilor de a concerta in “nordul cipriot”.

In situatia noastra, participarea oricarei formatii muzicale sau a vreunui cantaret din tara, dar si din vecinatatea apropiata, indiferent de (ne)popularitatea lor, reprezinta o noua provocare la adresa integritatii teritoriale moldovenesti. Iar pentru regimul separatist de la Tiraspol, aceasta va insemna inca o confirmare a sustenabilitatii si acceptabilitatii ”rmn” cel putin pe plan regional. In vederea anticiparii unor “scandaluri” inutile si rusinoase pentru demnitatea nationala, autoritatile responsabile din tara trebuie sa se autosesizeze si sa intreprinda masurile necesare pentru a impiedica derularea scenariilor ostentative planuite de regimul lui Smirnov.

Referinte:

1. ВИЦЕ-ПРЕЗИДЕНТ АЛЕКСАНДР КОРОЛЕВ ПРОВЕЛ СОВЕЩАНИЕ, ПОСВЯЩЕННОЕ ПОДГОТОВКЕ К 20-ЛЕТИЮ ПРИДНЕСТРОВСКОЙ МОЛДАВСКОЙ РЕСПУБЛИКИ, http://www.olvia.idknet.com/ol139-07-10.htm

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
20 million angry men

Plătim pentru drumuri şi nu le avem. Plătim pentru pensii şi n-o să le avem. Ne asumăm cetăţenia română şi...

Închide
3.235.154.65