caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Extern



 

Marea Britanie nu urmează exemplul Franței de interzicere a vălului islamic integral

de (18-7-2010)
3 ecouri

Ministrul britanic răspunzător de imigrație a declarat că guvernul nu va impune prin lege interdicția portului vălului islamic integral în public. Damien Green a spus că o astfel de măsură ar fi “ne-britanică”.

Atitudinea oficială de la Londra contrastează cu cea din alte state europene, precum Belgia, Franța sau Italia, care au luat măsuri de interzicere a unei asemenea vestimentații în public.

Într-un interviu acordat duminicalului Sunday Telegraph, Damien Green a afirmat că adoptarea unei astfel de legi ar contraveni caracterului tolerant și de respect mutual al societății britanice.

Doi alți membri ai guvernului, Caroline Spelman, ministru al mediului, și Sayeeda Warsi, președintă a Partidului Conservator al premierului David Cameron, prima femeie musulmană în istorie membră a cabinetului Regatului Unit, au exprimat poziții similare.

Dezbaterea este prilejuită de depunerea în Camera Comunelor a unei propuneri legislative prin care s-ar interzice acoperirea de către orice persoană a feței în public. Autorul propunerii legislative, deputatul Conservator Philip Hollobone, a explicat ca motive ale inițiativei sale caracterul ofensator al burkăi (care acoperă complet fața) și a niqab-ului (care lasă doar o fantă în drepturl ochilor) și că ar fi împotriva modului de viață britanic.

Dar fără sprijin din partea guvernului, propunerea sa legislativă nu are practic nicio șansă să devină lege.

Ministrul imigrației, Damien Green, a spus că nu e de dorit ca parlamentul să dicteze oamenilor cum să se îmbrace în public și a adăugat că spre deosebire de Franța, unde  recent Adunarea Națională a adoptat un proiect de lege în acest sens, Regatul Unit nu este un stat “agresiv secular”.

Spre deosebire de Franța, în Marea Britanie poți vedea în exercițiul funcțiunii femei profesor sau medic cu văl islamic (nu burqa sau niqab însă), polițiști sikh cu turban sau judecători evrei cu chipa pe cap.

E drept că sondajele de opinie arată că 2/3 dintre cei chestionați susțin interzicerea acoperirii feței în public, dar se poate argumenta că în mod similar, deși pedeapsa cu moartea a fost abrogată acum 45 de ani, sondajele arată constant sprijin majoritar pentru pedeapsa capitală.

Proponenții interdicției invocă contracararea pericolului terorist, dar oficialitățile susțin că în cazul fotografiilor de pașaport, pe permisul de conducere sau la trecerea frontierei descoperirea feței este obligatorie.

Printre susținătorii interzicerii prin lege a portului vălului islamic integral în public – care ar afecta oricum o minoritate dintre femeile musulmane (procentul musulmanilor din Regatul Unit este estimat la crica 3% din totalul populației)  se numără și câțiva clerici musulmani moderați, care afirmă că această vestimentație are caracter tribal și nu islamic, provenind din țări precum Arabia Saudită sau Afganistan.

Recent, Belgia a devenit prima țară din Europa care a interzis prin lege acoperirea feței în public, iar în nordul Italiei o femeie musulmană a fost amendată de poliție pentru că nu a dorit să-și descopere fața pentru identificare.

Ecouri

  • George Gross: (19-7-2010 la 12:11)

    Din punct de vedere al securităţii individuale britanice, mă întreb ce măsuri ia Statul pentru recunoaşterea delicvenţilor învăluiţi în vălul islamic integral. Să nu uităm că Londra este una din metropolele cu cele mai multe camere de luat vederi, atît de circulaţie cît şi de securitate. Nu condamn aceste măsuri, măsuri care îţi asigură securitatea.
    Probabil că cei care se ocupă cu acest spect al vieţii noastre, aspect care din păcate nu este de neglijat în contextul actual, consideră că musulmanii ce nu se ascund în spatele vălului sunt mai periculoşi. Mintea înţesoşată de dogme este mult mai periculoasă, decît o aparaţie fantomatică.

  • ro: (19-7-2010 la 14:59)

    Singurul lucru la fel de rau ca obligativitatea purtarii valului este interzicerea lui.

    Exista si alte metode de identificare si as avea grija ca o astfel de persoana sa nu se urce intr-un avion pina nu i s-au luat amprentele, ADN-ul si orice altceva ar putea substitui, la alegere si nu obligatoriu, o poza comparata cu fata persoanei. Si in plus si alte persoane ar trebui sa aiba access la identificare alternativa, de exemplu persoanele care se considera urite si nu vor sa-si puna poza in actul de identitate.

  • Petru Clej: (19-7-2010 la 16:51)

    Îl rog pe „ro” să-și decline identitatea. Dacă nu dorește acest lucru în public, îi cer să o facă pe adresa mea de e-mail petru.clej@btinternet.com.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Închide
18.223.106.232