caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Sport



 

Alberto Contador închide triunghiul de aur pentru Spania

de (25-7-2010)
2 ecouri

Spaniolul Alberto Contador a câștigat duminică 25 iulie 2010 pentru a treia oară Turul Franței, cea mai prestigioasă competiție ciclistă mondială.

Contador l-a devansat în clasamentul general cu numai 39 de secunde pe luxemburghezul Franck Schleck, 39 de secunde fiind de fapt diferența dintre cei doi în etapa din munții Pirinei între Pamiers și Bagneres-de-Luchon. Atunci, în ultima ascensiune a zilei, pe Post-de-Bales, într-un moment când avea ascendent asupra rivalului său, Franck Schleck a avut o defecțiune mecanică, lanțul de la bicicletă i-a sărit, iar Contador a profitat și n-a mai putut fi prins din urmă pe coborârea spre finalul de etapă.

Lipsă de fair-play? Discuția e academică, istoria va reține faptul că, deși nu a câștigat nicio etapă, Contador a câștigat Turul Franței pentru a treia oară în patru ani.

Ciclistul spaniol are 27 de ani. La aceeași vârstă, marele Eddy Merckx câștigase deja de patru ori consecutiv Marea Buclă, dar Lance Armstrong, cel care deține recordul de victorii – șapte – de abia câștiga primul său Tur al Franței.

Duelul lui Contador cu Schleck este demn de marile înfruntări din istoria Turului Franței, Armstrong – Ullrich, Le Mond – Fignon, Hinault – Zoetemelk, Merckx – Ocana sau Anquetil – Poulidor.

Succesul Contador încununează o vară de vis pentru Spania, începută cu victoria lui Rafael Nadal în turneul de tenis de la Wimbledon și continuată cu câștigarea campionatului mondial de fotbal din Africa de Sud de către echipa Spaniei, care câștigase cu doi ani înainte și campionatul Europei.

Victoria lui Contador a fost cea mai dificilă dintre cele trei ale sale din Turul Franței și este cert că Andy Schleck va reveni anul viitor cu dorință de revanșă în această competiție care nu mai e demult doar un eveniment în lumea ciclismului.

Ecouri

  • ionic: (31-7-2010 la 01:24)

    Turul Frantei a adus un spor de imagine R.Moldova prin participarea activa la una din primele etape a tanarului ciclist moldovean Alexandru Pliuschin din echipa „Katiussa”, proaspat campion national, care in tandem reusise sa se detaseze de piloton la un interval de aproape un minut si a fost ajuns din urma cu 9 km inainte de finis. A fost un jest curajos si promitator al debutantului. Anterior la acest tur a participat Andrei Cimili, actualmente presedinte al Federatiei de ciclism din R.Moldova.La Chisinau ciclismul are traditii mai vechi inca din timpul URSS-ului.

  • Petru Clej: (31-7-2010 la 10:07)

    Domnule Ciucium, este drept că Alexandr(u) Pliuschin a făcut reclamă cu tricoul său alb frapat pe spate cu tricolorul româno-moldovenesc de campion al Republicii Moldova.

    Dar ca să punem lucrurile în context, Pliuschin s-a clasat în final pe locul 108 din 170 în clasamentul general, la 3 ore 9 minute și 5 secunde de Alberto Contador. Cât privește titlul său de campion național, vă propun să-l comparați cu cel al lui Jose Ivan Gutierrez, în Spania, Thomas Voeckler, în Franța, Giovanni Visconti în Italia, George Hincapie în Statele Unite, Christian Knees în Germania, Martin Elmiger în Elveția sau chiar Thor Hushovd în Norvegia.

    Cât despre Andrei Tchmil, cred că e mai relevant faptul că e director sportiv al echipei Katiusha, în care Pliuschin e un simplu „domestique” al liderului echipei Joaquin Rodriguez Oliver, clasat pe locul 8 în clasamentul general al Turului Franței.

    Nu uitați că Andrei Tchmil, născut în extremul orient la Habarovsk, are o legătură episodică cu Republica Moldova, unde a fost trimis la o școală de ciclism pe vremea URSS. El este un globe trotter, fluent în franceză, italiană și olandeză, chiar dacă în trecut a reprezentat a participat sub naționalitate moldovenească, mai ales în 1994 când a înregistrat cea mai prestigioasă victorie a sa în cursa clasică de o zi Paris – Roubaix – L’Enfer du Nord (iadul nordului).

    Alexandr(u) Pliuschin este o speranță, dar lumea ciclismului profesionist e foarte dură și mai e până ce tânărul moldovean va confirma.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Băieţică

Din tavanul dat cu „calcio vechio” Coboară o umbră; un înger cu ochi verzi. Îmi zâmbeşte ironic, impertinent, Şi pleacă.

Închide
18.216.190.167