caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica SPUNE



 

Polonia – Parada gay europeană

de (25-7-2010)

Câteva mii de persoane au participat la parada europeana pentru drepturile minorităților sexuale ce a avut loc în Polonia la Varșovia. Este pentru prima dată când marșul EuroPride a avut loc într-o capitală a unei țări est-europene. Totuși, Polonia, țară catolică, a avut și câțiva contra demonstranți care au aruncat cu ouă în membrii paradei; iar corespondentul BBC a ținut să puncteze faptul că datorită Bisericii Catolice Poloneze gayii sunt marginalizați și le este greu să-și facă coming-out-ul. În Polonia, în general membrii Bisericii, precum și unii politicieni vorbesc în public contra homosexualității. Autoritățile din Varșovia au primit o petiție semnată de enoriași fanatizați de biserică și de organizații homofobe, petiție ce conținea 50 de mii de semnături pentru anularea paradei.

Organizatorii EuroPride susțin că prin aceasta doresc să lupte împotriva discriminării homosexualității și să promoveze dezbateri pe tema legalizării relațiilor LGBT pe teritoriul Poloniei.

Vuvuzele și Tobe:

Colorata paradă a început cu sunete de vuvuzele și bătăi de tobe, iar platforme colorate în curcubeu purtau pe ele politicieni poloni și europeni; un participant aflat acolo și costumat în drăcușor cu cornițe și codiță voia probabil să satirizeze puțin controversele poloneze și Biserica Catolica ce susține că “aceste păcate vin de la diavol”. Deși parada a fost plină de zgomot și culoare, totuși un tânăr olandez venit să participe a subliniat faptul că “ne simțim ca și cum am fi cu 20 de ani în urma Olandei”, “dar atmosfera e buna și sperăm că EuroPride va fi de ajutor”, iar situația pare a se îmbunătăți simțitor de la an la an, mai susținea un tânăr polonez în vârstă de 36 de ani, aflat acolo. Deși în urmă cu câțiva ani la Madrid la parada de acolo au participat peste un milion de persoane, în Polonia s-a estimat ca ar fi fost câteva mii, destul de mult sub așteptările organizatorilor ce sperau să vină 20 de mii de participanți.

Solidaritate Britanică:

Într-un recent studiu statistic aproape două treimi susțineau despre persoanele homosexuale că nu ar trebui să-și facă publică orientarea sexuală, de aceea e extrem de rar să vezi în Polonia, chiar în orașele cele mai cosmopolite, cupluri gay ținându-se de mână pe stradă; iar cei ce o fac trebuie să îndure violența verbală și uneori chiar fizică manifestată de homofobii atât de iubiți de Biserică ca fiind apărători ai “valorilor” (a se citi mai corect nonvalorilor) creștine. În această situație se află și un tânăr de 25 de an ice locuiește la granița cu Germania și care e gay declarat, numit Ryszard Geirsz, care a câștigat câteva mici procese cu homofobii care l-au atacat cu pietre și tomate – în semn de iubire creștinească.

Partidul Conservator al Marii Britanii, în solidaritate cu evenimentul polonez a trimis la acesta un membru senior, care e gay declarat astfel că Nick Herbert a declarat că prezența sa la Paradă ilustrează suportul britanic pentru drepturile omului: “egalitatea, respectul pentru drepturile omului, sunt fundamentale pentru etosul Uniunii Europene și cred că e drept ca Guvernul Britanic să fie reprezentat aici de către mine…”. Același domn, Nick Herbert a mai spus că partidul său împreună cu partenerul de coaliție Liberal-Democrat au “un real program ambițios pentru reformarea și întărirea egalității pentru cei LGBT (Lesbian, Gay, Bisexual, Transsexual)”

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Fundătura

După decembrie 1989, Mircea Dinescu a avut o singură idee politică serioasă, dar tocmai pe aceea nu a luat-o nimeni...

Închide
18.217.116.183