caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Romania



 

„Că așa vreau eu”, replică tipică de grănicer european

de (1-8-2010)
4 ecouri

Este trecut de ora două noaptea, de abia am sosit la Chișinău după nouă ore de călătorie pe drumuri infecte prin România, prin mijlocul satelor ocolind vaci  și cai urmate de drumuri și mai infecte prin Republica Moldova scufundată în beznă (cu excepția cârciumilor, luminate a giorno), dar mă grăbesc să scriu acest articol pentru ediția de azi a revistei ACUM.

Ceea ce mă face să scriu acest articol este un incident petrecut la punctul de frontieră Oancea – Cahul, de partea României. Am ajuns acolo în jur de 9 și jumătate seara și nu erau mai mult de 5 – 6 mașini care așteptau să treacă în Republica Moldova.

La un moment dat, la coada care se făcuse pe ulița mizerabilă pe care se iese din (și se intră în) Uniunea Europeană, s-a apropiat o mașină înmatriculată în Italia (a treia din rând, cu moldoveni care se întorc de la muncă în concediu) care după câteva clipe de așteptare s-a angajat către punctul de trecere a frontierei.

Cei din mașină au fost interpelați de șoferii și pasagerii mașinilor care așteptau răbdător la coadă. Cum cei interpelați nu au răspuns și și-au văzut de drum, a fost întreb polițistul de frontieră care făcuse semn mașinii să se apropie de ce permite trecerea unei mașini care nu stătuse la coadă. Răspunsul său stupefiant a fost: „Că așa vreau eu”. Acest r[spuns nu a fost da în vremea dictaturii ceaușiste, ci în anul 2010 când România e membră a Uniunii Europene.

Când am ajuns cu mașina la controlul de pașapoarte, polițistul impertinent dispăruse, dar a apărut altul care ne-a cerut actele și a dispărut. A reapărut cu pașapoartele după vreo 10 minute, ni le-a dat și a mârâit din colțul gurii: „Mergeți”, adăugând abia audibil „Drum bun”.

Am plecat cât am putut de repede din acest mizerabil punct de trecere a frontierei, iluminat de becuri de neon chioare în jurul căror roiesc mii de gângănii, cu carosabilul spart și străjuit în vârful dealului de o crâșmă în care localnicii din Oancea, intitulat „sat european” (!!!!) ies pe trei cărări.

De partea cealaltă a Prutului, în punctul de trecere Cahul, am întâlnit polițiști mult mai amabili și mai civilizați, deși nu eram într-o țară a Uniunii Europene, ca România.

Se tot vorbește de cooptarea României în tratatul de la Schengen privind frontiera comună europeană, dar ceea ce am văzut la Oancea îmi confirmă încă o dată faptul că această țară nu are ce să caute în Uniunea Europeană.

Ecouri

  • vladi: (7-8-2010 la 16:12)

    Nu inteleg domnule clej de ce va indignati,de educatia granicerilor, dv. vorbiti la fel cu ceilalti oameni pe forumuri, chiar si atunci cand in calitate de redactor(european) in timpul muncii, ati folosit cuvint groase, si ati discriminat oamenii simplii, pe care dv. ii agreati doar tacuti ca niste sclavi. Stiu ca homosexualii, rromii, minoritatile religioase sau evreii au organizatii ca sa-i apere, da uite, ca prostii inca nu au organizatii care sa-i apere si articole care sa pedepseasca pe cei care ii discrimineaza. Cumva va indoiti ca un om simplu nu sufera cand unul cu multi neuroni ii spune sa taca pt. ca este un om prost, un fel rasa inferioara?

  • Petru Clej: (7-8-2010 la 16:24)

    Eu nu mă indignez de educația grănicerilor, ci de faptul că sunt plătiți din banii contribuabililor și orice abuz al lor are repercusiuni negative, inclusiv asupra imaginii României, stat presupus a fi membru al Uniunii Europene.

    Să presupunem că eu i-aș discrimina pe proști. Nu îi obligă nimeni pe cei cu mai puțini neuroni să scrie comentarii stupide și adeseori mincinoase sau chiar calomnioase trimițându-le revistei ACUM. Această revistă nu e plătită din banii vreunui contribuabil și ca atare nu sunt obligat să-i suport pe acești proști, mai ales că aproape întotdeauna sunt și fuduli.

    Iar lumea aceasta ar fi una mult mai bună dacă proștii ar fi mai puțin agresivi și ar sta în banca lor. Până una alta, acest articol sesizează un abuz și dacă nu vă interesează acest lucru, ci le plângeți de milă ignoranților care se dau în spectacol, atunci chiar că nu meritați să vă numărați printre cititorii revistei ACUM. Nimeni nu vă obligă să o citiți, spre deosebire de întâlnirea cu poliția de frontieră pe care nu o poți evita atunci când vrei să treci cu mașina în Republica Moldova.

  • vladi: (8-8-2010 la 02:13)

    Intelectualii ca dv. au un defect, ca pot sustine orice idee, ca un avocat bun, imi aduc aminte de un amic care a intrat candva primul la o facultate de stat in Buc. acum simpatiza cu al quaeda si cu alti marginali, suparat nevoie mare pe mine ca nu pricep gandirea lui. Deci din spusele dv. sa inteleg ca cei cu un IQ mic ar trebui sa isi exprime mai rar parerea si dorintele, sa fie supusi si docili, agresivitatea este dreptul omului intelept. Ma indoiesc ca ati dori sa primiti doar comentarii de lauda si de gandire unica la revista dv. sau poate gresesc.

  • Petru Clej: (8-8-2010 la 09:48)

    Se vede că persoana care continuă să se ascundă cu lașitate sub aliasul „vladi” nu prea citește revista ACUM, altfel ar ști că NU sunt un intelectual și mai ales nu ar face comparații stupide cu indivizi care simpatizează cu Al Qaeda, când revista ACUM este bazată pe lupta împotriva extremismului. Persoana sus-numită mai face o eroare, atunci când pare să nu ia în calcul buna credință a liniei noastre editoriale, care ne permite să combatem cu vigoare toți proștii fuduli. Dar destul cu aceste divagații, dacă doriți să comentați fondul articolului, bine, dacă nu viitoarele comentarii off-topic nu vor mai fi postate.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Măsuri guvernamentale privind problemele rromilor în relaţia cu Franţa

Urmare a măsurilor impuse de guvernul francez privind situaţia legalităţii rromilor din Franţa, ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei sociale din...

Închide
34.204.177.148