caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Dincolo de trancaneala



 

Cazul lui Tőkés cu isteria naționalist paranoidă

de (1-8-2010)

Am mai scris despre isteriile naționaliste din presa politica și românească provenite din nimicuri. Este departe de mine faptul de a-l apăra pe László Tőkés, cu a cărui activitatea politică în general nu simpatizez. Fac acest lucru mai ales din cauza prozelitismului religios pe care îl introduce în discursul politic (maghiar) și din cauza abordarii unilaterale maghiare a unor chestiuni spinoase (ex. istoria). Însă ce s-a întâmplat în ultimele zile în legătură cu cele zise de el la Tusványos est trist dar și de-a dreptul caraghios. Este un exemplu extraordinar care arată cum se joacă cu politica etnică în București, cum se folosesc unii de chestiunea maghiară pentru a scoate capital politic, dar mai ales pentru a ataca pe eternii inamici, Băsescu și PDL (cu care iarăși nu pot zice că aș simpatiza).

Catalanii

De unde a pornit totul? Presa a relatat faptul că vicele Parlamentului European ar fi zis că „Trebuie să ieşim în stradă dacă este nevoie. Dacă trebuie, secuimea are nevoie de un model de tip catalan, dar în acel moment nu veţi mai fi la guvernare (UDMR – n.r.), pentru că am manifesta împotriva voastră” (citat Mediafax). Din această relatare originală s-a ajuns la cele pe care le voi arăta mai jos. Dar întâi de toate haideți să vedem ce a zis exact, ad litteram, Tőkés László la Tușnad. Cei care înțeleg maghiara să se uite la clipul de mai jos între minutele 2:29 și  2:58. Cei care nu înțeleg, să își aducă un prieten maghiar în fața monitorului :)

Deci transcris în maghiară asta a zis exact:

„Nézze miniszterlnök-helyettes úr: igen, ki kell menni az utcára. Ha úgy lesz, Székelyföld megérdemel egy katalán ezközt. A katalánok is kimentek az utcára és … (taps). De abban a pillanatban ti már nem lehettek a kormányban mert akkor ellenetek fogunk tüntetni.”

Iar traducerea în românește ad literam este în felul următor:

„Vedeți domnule vice-priministru: da, trebuie ieșit în stradă. Dacă va fi așa, Ținutul Secuiesc merită un instrument/mijloc catalan. Catalanii au ieșit în stradă și … (aplauze).  Dar în acel moment voi nu mai puteți fi în guvern pentru că astfel am manifesta împotriva voastră.”

În primul rând haideți să clarificăm despre ce vorbește Tőkés când face aluzie la instrumentul catalan. Este vorba de uriașa manifestare pașnică (!) desfășurată pe 10 iulie 2010 în Barcelona, la care au ieșit pe străzile orașului peste 1 milion de catalani pentru a demonstra pentru o autonomie mai lărgită a Cataloniei:

Deci acesta este. Fără violență, fără instigare la conflict. O manifestare pașnică a unei idei politice asumate de cel puțin 1 milion de cetățeni, beneficiari al dreptului democratic universal de a se aduna pentru ași manifesta convingerile politice. La manifestări de genul acesta s-a referit Tőkés.

PSD-ul, cel nu socialist ci naționalist

Și acum să vedem aberațiile politicienilor naționaliști români iscate din această declarație. Începem bineînțeles cu PSD-ul care iarăși vrea să fie suspendat din PES la fel cum a fost suspendat și SMER-ul lui Fico din Slovacia pentru acel comportament anti ideilor de toleranță de stânga. PSD-ul lui Ponta zice:

PSD consideră că poziţia europarlamentarului Laszlo Tokes reprezintă “un atac la adresa statalităţii României, prin instigarea comunităţii maghiare la manifestări violente împotriva prevederilor Constituţiei”. “Tokes devine o ameninţare nu doar pentru România, dar şi pentru Europa”, se arată într-un comunicat remis vineri NewsIn. (…) Abordarea lui Laszlo Tokes este deopotrivă antinaţională şi antieuropeană. La toamnă, când va reîncepe sesiunea PE, PSD va cere retragerea lui Laszlo Tokes din funcţiile pe care le deţine şi va iniţia, împreună cu partenerii europeni, să sancţioneze dur acest tip de comportament antieuropean”, se mai arată în document. (link)

Unde instiga Tőkés la manifestări violente? El vorbea de a ieși în stradă la fel cum au făcut catalanii. Care violență? Instigare împotriva căror prevederi exact ale Constituției, că nu este clarificat de către PSD. Oare se referă la articolul 1.? Ia să vedem: „România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil.” Deci să îmi explice PSD-ul pe unde afectează acest articol, sau Constituția toată o manifestare pentru o autonomie teritorială? Autonomia teritorială nu afectează suveranitatea  în nici un fel (România tot ar fi suverană peste Ținutul Secuiesc), nu afectează independența României (hai să fim serioși), nu afectează caracterul unitar și indivizibil al țării (România ar fi aceeași țară între aceleași granițe, nedivizat mai mult decât este în momentul de față cu județele). Cât privește caracterul național, acesta oricum este o aberație de secol XIX. neutilizată de nimeni în afară de România, o idee care nu are nici o bază în realitatea sec. XXI, în care aproape fiecare țară din UE este și se consideră multiculturală.

Tőkés devine o amenințare pentru Europa? Doamne dumnezeule dacă știam asta… Dar totuși cum, în cel fel? De când este ieșitul în stradă antieuropean? Din contră, Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene (obligatorie și României după tratatul de la Lisabona) la articolul 12 alin (1) zice: „Orice persoană are dreptul la libertatea de întrunire paşnică” Deci este cât se poate de european să organizezi manifestări pașnice pentru o idee politică, socială, națională, etc.. Se practică și în România, de 1 decembrie, la fiecare manifestație sindicală, sau de orice alt fel. Este la fel de legal, constituțional și european să manifești pentru un alt păs: autonomia.

Mai e și plângerea penală al lui Mircea Jorj de aici din Cluj. Jorj, un fan “înroșit” al lui Funar nu prea știe de legi:

“Asemenea chestiuni nu pot fi tolerate de noi cei din Ardeal, nu agreăm astfel de declaraţii. Ne-am săturat să fim provocaţi în permanenţă şi să nu reacţionăm”, a declarat Jorj pentru Realitatea.net. Liderul PSD îl acuză pe Tokes de încălcarea articolelor 155, 166 şi 167 din Codul penal. “Laszlo Tokes nu are imunitate pentru declaraţiile care incită la mişcări gen Kosovo. Trebuie să răspundă în faţa procurorilor pentru aceste declaraţii. Ne-am săturat să fim simpli spectatori la astfel de provocări. Sunt dezamăgit de pasivitatea organelor statului”, a mai spus Mircea Jorj. (link)

În primul rând Tőkés nu a instigat la mișcări (militare) gen Kosovo. Am scris de mai multe ori în presa maghiară, că nu este indicat să comparăm Kosovo cu Ținutul Secuiesc, nu că nu ar avea lucruri în comun (au și n-au), dar mai mult pentru faptul că logic în capul unui majoritar Kosovo=separatism independență.Tőkés a specificat însă clar de mai multe ori că în legătură cu Ținutul Secuiesc trebuie să vorbim de autonomie, nu de independență ca în cazul Kosovo. La Tușnad a zis așa: „O microregiune de talia Kosovo este şi Secuimea. Kosovo şi-a dobândit independenţa, de ce nu ar putea şi Secuimea să aibă autonomie?” (citat TVR) 1. Comparația aici se refera la mărimea regiunii, în nici un caz la metodele folosite pentru a atinge țintele. 2. Încă odată: în cazul secuimii este vorba de autonomie, nu independență. Este foarte clar din cele citate.

În al doilea rând, cum am zis, Mircea Jorj ori nu a citit articolele menționate din Codul Penal, ori nu le înțelege (link la aceste articole). E o simplă acțiune politică, fără bază juridică.

Art 155 (Trădarea) vorbește despre „Fapta cetățeanului român sau a persoanei fără cetățenie, domiciliata pe teritoriul statului român, de a intra în legătura cu o putere sau cu o organizație străina ori cu agenți ai acestora, în scopul de a suprima sau știrbi unitatea si indivizibilitatea, suveranitatea sau independenta statului” Ce legătură are cu asta o manifestare pașnică pentru autonomie? Ce legătură cu o putere sau cu organizație străină? Despre ce vorbim?

Art. 166 (Propaganda în favoarea statului totalitar) vorbește despre „propaganda în vederea instaurării unui stat totalitar, săvârșită prin orice mijloace, în public”. Iarăși ce legătură are declarația lui Tőkés cu propaganda în favoarea unui stat totalitar (de tip comunist sau fașcist)?

Art. 167 (Complotul) condamnă „inițierea sau constituirea unei asociații sau grupări în scopul săvârșirii vreuneia dintre infracțiunile prevăzute în art. 155 – 163, 165 si 1661, ori aderarea sau sprijinirea sub orice forma a unei astfel de asociații sau grupări”.  Complot? E o glumă? Sper că PSD-ul nu vrea să revenim la vremurile de înainte de 1989 când orice manifestare de stradă pașnică neorganizată de unicul și iubitul partid legitim era catalogată „complot anti-statal”. Greu mor reflexele național-comuniste.

UNPR, adevăratul pericol la democrația parlamentară

După ce am terminat cu aberațiile marelui PSD, hai să vedem ce a zis micul PSD.

“Demersurile europarlamentarului Laszlo Tokes reprezintă un risc şi o ameninţare la adresa României, aşa cum sunt definite în Strategia Naţională de Apărare (2010), constituind în esenţă o ‘proliferare a unor manifestări radicale, iredentiste sau extremiste care pot afecta drepturile şi libertăţile cetăţenilor, coeziunea socială sau relaţiile interetnice’, se arată într-un comunicat de presă remis de UNPR. (…) “Invocarea autonomiei teritoriale şi, mai ales, prezentarea “ieşirii în stradă” ca soluţie în acest sens sunt provocări şi instigări lansate deliberat pentru a tensiona relaţiile dintre români şi maghiari. Riscurile şi posibilele consecinţe ale unui astfel de demers – mai ales pe fondul actualei crize economice şi al tentativelor de a aduce România în pragul instabilităţii politice – îl plasează pe Laszlo Tokes în conflict cu legea, cu litera Constituţiei şi cu dezideratul european al armoniei inter-etnice. Practic, Laszlo Tokes se plasează, astăzi, împotriva României şi trebuie tratat ca atare de autorităţi”, se mai arată în comunicat. (link)

Cică Tőkés ar reprezenta un risc și o amenințare la adresa României pentru că ar prolifera manifestări radicale, iredentiste sau extremiste care pot afecta drepturile şi libertăţile cetăţenilor. Nu ni se explică cum și în ce mod o manifestare stradală pentru autonomia Ținutului Secuiesc ar afecta vreun drept sau vreo libertate a vreunui cetățean român. Radicală nu ar fi, radicalismul politic definit în Europa departe de idea de autonomie, începând undeva de la rasism, xenofobie, etc. Iredentistă nu ar fi, pentru că nu ar cere separarea vreunui teritoriu de România. Autonomia teritorială nu este separare în sens de suveranitate. Această exagerare grosolană pe care o auzim întotdeauna de la politicienii de București denotă faptul că nu au un pic de cultură de drept internațional public. Extremistă iarăși nu are cum să fie, din simplul fapt că nu instigă împotriva vreunui grup etnic, lingvistic, religios, sexual, etc.

Ideea asta de a-l face extremist pe Tőkés este foarte veche. Tehnica de a-l pune în aceeași oală cu Vadim o știm încă de la începutul democrației postdecembriste. Însă la o studiere mai atentă a discursurilor lui Tőkés se poate vedea foarte clar că nu se pot găsi elemente de instigare națională, rasistă, xenofobă, antisemită așa cum se pot găsi ușor în discursurile și textele din România Mare ale lui Vadim. Pe tema națională Tőkés nu este extremist în sensul deontologic al cuvântului. Pur și simplu nu este. Tocmai de aia nu o să găsim condamnări internaționale de genul pe care le-a primit Vadim, pentru că nu există bază pentru acestea. O fi el naționalist, dar extremist nu este.

A cataloga cerința de autonomia drept extremism iarăși denotă aceeași cultură național-comunistă care cataloga orice manifestare națională maghiară, chiar și cea mai mică, drept extremism, iredentism. În Europa există 23 de autonomii teritoriale pe baze etnice (vezi lista aici). Nu ai cum să cataloghezi drept extremism un lucru cât se poate de normal în 11 state de pe continent, din care 7 membre ale UE, și încă 2 în drum spre UE. Nu am calculat aici deloc republicile autonome ale Rusiei, dar acestea sunt o altă poveste.

Dacă UNPR-ului chiar îi doare de ieșiri în stradă ca și „provocări şi instigări lansate deliberat pentru a tensiona relaţiile dintre români şi maghiari” îi recomand să condamne ieșirile în stradă xenofobe, antisemite și homofobe ale celor de la Noua Dreaptă și ale Gărzii Maghiare. Asta este extremism.Însă cred acestea sunt prea puține pentru mintea național-comunistă a trădătorilor de vot popular din UNPR. O ameninţare la adresa României o reprezintă tocmai acest UNPR care sfidează voința electorală poporului și duce sistemul parlamentar românesc  în derizoriu.

PC, micuțul șovin atomic

Cu știință am lăsat în urmă acest micuț partid naționalist care nu are vreo altă programă decât naționalismul anti-maghiar și populismul de tipul “prostim lumea cu bani de la stat”. În comunicatul partidului celor 3 Antene, PC-ul (Scuze Mircea Badea, cu tine chiar nu am nimic, îmi place tare mult cea ce faci) se precizează printre altele:

Asistăm însă acum la o chemarea la luptă pentru obţinerea de enclave etnice venită din partea vicepreşedintelui Parlamentului European. Pentru păstrarea spiritului european şi principiilor pe care s-a construit şi consolidat Uniunea Europeană, vă solicităm schimbarea vicepreşedintelui Parlamentului European ca semnal dat întregii comunităţi europene că nu toleraţi intoleranţa şi că dreptul la libera exprimare, precum şi imunitatea declaraţiilor politice nu trebuie folosită pentru a instiga la violenţă şi conflicte etnice.(…) vă aducem la cunoştinţă declaraţiile extrem de grave pronunţate de vicepreşedintele Parlamentului European pe data de 23 iulie 2010, la Băile Tuşnad, care aduc atingere suveranităţii şi integrităţii teritoriale a României, stat-membru al Uniunii Europene, şi care reprezintă o formă de instigare la mişcări de stradă în scopul enclavizării etnice şi dezmembrării statului român”, se mai arată în scrisoarea pe care Partidul Conservator o va trimite preşedintelui Parlamentului European, Jerzy Buzek. (link)

Define: enclavizare etnică. Și define enclavizare etnică și pentru dl. președinte Jerzy Buzek, că probabil nici el nu o să înțeleagă care e problema. Enclava etnică maghiară în centrul României este un fapt. Trebuie numai să ne uităm la orice hartă etnică a țării și imediat sare în ochi:


(Hartă făcută după datele oficiale ale recensământului din 1992. Pentru harta după cel din 2002 vezi aici.)

A, că asta deranjează, păi ce să-i facem domnilor de la PC? Poate o purificare etnică ar rezolva problema existenței sau neexistenței enclavei etnice. Dar până se ajunge poate și acolo pentru încă o picătură de suport electoral, singura întrebare legitimă pe care o putem pune este următoarea: îi dăm o recunoaștere de drept public acestei enclave etnice existente cum s-a făcut în Italia, Spania, Finlanda, Belgia (autonomia teritorială) sau ne facem că ea nu există și ignorăm doleanța a 700.000 de concetățeni ai noștri plătitori de taxe și impozite, creatori de cultură și știință? Dumneavoastră o puteți ignora, chiar puteți instiga împotriva acestei idei total compatibile cu uzanțele europene, dar poate sunt alții care nu cred că ar face vreun răi cuiva. Dinpotrivă, ar ajuta la developare unui simț de loialitate al secuimii față de România, care prin ascest gest în sfârșit ar demonstra că nu îi ia drept o pacoste ci o valoare.

Declarații care instigă la violenţă şi conflicte etnice? Doamne, doar nu vorbiți de cei de la Noua Dreaptă sau Garda Maghiară? Acolo chiar găsiți așa ceva, dar iarăși nu văd unde e instigare la violență sau conflict interetnic la îndemnul lui Tőkés. O manifestare pașnică nu este violentă, iar cererea unei autonomii nu este conflict interetnic. Conflictul presupune violență, înarmare, morți și răniți. Habar nu are PC-ul despre ce vorbește. Dacă ceva instigă aici, este tocmai atitudinea anti-maghiară a acestui partid de buzunar, care se leagă de acest șovinism pentru orice firimitură de capital politic ce poate fi furat de la defunctul PRM. Nu mai comentez parte cu integritatea teritorială a României și dezmembrare ei, că deja îmi vine să râd de totala incompetență în drept internațional public a politicienilor de București.

Hai, că m-am săturat (probabil și voi)

Și ca să termin totuși într-un ton optimist, haideți să împrospătăm împreună memoria distinșilor politicieni naționaliști, mari maeștrii ai exagerărilor, ai sofismelor, al colerismului naționalist paranoid: deja a avut loc un marș public, o manifestație de stradă pentru autonomia Ținutului Secuiesc în februarie 2008. Și nu, nu s-a întâmplat absolut nimic, nici cu integritatea statului românesc, nici cu Constituția, nici cu Codul Penal, nu a fost conflict interetnic sau vreo violență, nu au venit tancurile maghiare și nici măcar europenii (ceilalți) nu s-au plâns de anti-europenism. Chiar. Ia vedeți aici:

Marş pentru autonomia Ţinutului Secuiesc la Sfântu Gheorghe (cu video) [8 februarie 2008]

A, și încă ceva: se scrie László Tőkés, cu diactrice. Noi maghiarii ne folosim diactricele întotdeauna. Chiar ținem la ele.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
TEMA SĂPTĂMÂNII: „E DULCE VARA PE LA NOI”

"Cu firea ei cea arzatoare/ Sosit-a vara inapoi./ Toti pomii sint in sarbatoare,/ in tei sta floare linga floare.../ E...

Închide
3.141.31.240