caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Coltul Editorului



 

De ce e revista ACUM necruțătoare cu proștii fuduli

de (8-8-2010)
14 ecouri

În urma publicării recent a unui articol în care relatam comportamentul agresiv al unui polițist de frontieră din România (“Că așa vreau eu”, replică tipică de grănicer european – http://www.acum.tv/articol/15917) am primit următorul comentariu:

Nu inteleg domnule clej de ce va indignati, de educatia granicerilor, dv. vorbiti la fel cu ceilalti oameni pe forumuri, chiar si atunci cand in calitate de redactor (european) in timpul muncii, ati folosit cuvinte groase, si ati discriminat oamenii simplii, pe care dv. ii agreati doar tacuti ca niste sclavi. Stiu ca homosexualii, rromii, minoritatile religioase sau evreii au organizatii ca sa-i apere, da uite, ca prostii inca nu au organizatii care sa-i apere si articole care sa pedepseasca pe cei care ii discrimineaza. Cumva va indoiti ca un om simplu nu sufera cand unul cu multi neuroni ii spune sa taca pt. ca este un om prost, un fel rasa inferioara?

În mod evident, comentariul, ca majoritatea de acest fel este în fapt anonim, semnat “vladi”, postat aparent de undeva din Spania. Dar asta e mai puțin important, ca și faptul că nu are nicio legătură cu articolul care semnalează un aspect inacceptabil al comportamentul autorităților din România.

Aspectul ridicat e unul important: în calitate de redactor șef am dat replici ferme, uneori dure, unor persoane care pur și simplu au maculat (sau mai bine zis au încercat să maculeze) paginile revistei ACUM cu comentarii care nu denotau doar prostie ci și fudulie.

Astfel de comentarii vor primi replicile cuvenite sau nu vor fi publicate, dacă ele încalcă principiile noastre sau legislația în vigoare. Nu vor fi publicate nici comentariile (din păcate prea dese) care nu au legătură cu articolul sau care sunt doar preluări cu copy-paste de citate fără sursă.

Cineva spunea că internetul a reușit, printre altele, să pună în legătură unii cu alții milioane de idioți. Ei bine, revista ACUM nu va fi un loc de întâlnire a idioților. Sunt destule locuri de acest fel în lumea virtuală. Uitați-vă la rubricile de comentarii nemoderate pe situri de limbă română, inclusiv la portaluri vestite și veți înțelege ce spun.

Revista ACUM nu va fi un alt loc de acest fel. Nu avem nicio obligație să găzduim inepțiile unor indivizi cu neuroni puțini, atunci când aceștia se comportă ca niște fanfaroni. E bine să-și cunoască limitele și să se comporte ca atare. Lumea în care trăim e plină de proști și asta e normal, dar ar fi o lume mult mai bună dacă acești proști nu ar fi și fuduli. Iar noi vom veghea ca acești indivizi să nu perturbeze revista ACUM.

Ecouri

  • Michael Shafir: (9-8-2010 la 09:02)

    Impecabil, domnule Petru Clej. De cativa ani buni astept o declaratie editoriala de acest gen. Sper sa ramneti consecvent.

    Traitor de cinci ani pe meleagurile unde m-a nascut accidentul biologic si de care ma departase incapacitatea de a trai in minciuna politica, constat dupa revenirea in Romania ca ceea ce ma determinase in primul rand sa plec este o maladie cu tentacule mult mai cuprinzatoare decat sfera politica. Minciuna nu sta numai cu „regele” la masa, ci cu noi toti, peste tot. De la pat la plagiat si la facilitatea cu care ne schimbam entusiasemele sau patronii spirituali. De aceea, vreau sa sper in consecventa Dumneavoastra.

  • Petru Clej: (9-8-2010 la 10:28)

    Fiti fara grija, domnule Shafir, nu m-as fi angajat in acest proiect, daca nu eram sigur ca puteam pune in practica aceasta linie editoriala intransigenta fata de prostia fudula care trage societatea si lumea romaneasca in general ca o ghiulea catre fund.

  • Stefan N. Maier: (9-8-2010 la 10:51)

    Draga Domnule Shafir, ne propunem sa fim nu doar intransigenti, dar si sa GARANTAM deparazitarea permanenta a paginilor revistei de ceea ce colegul Petru numeste „tentative de maculare”. Principiile deontologice ale jurnalismului care ne obliga sa „ne punem banii unde ne este gura” sunt principalul nostru filtru si criteriu de selectie. Iar in ceea ce priveste autori ca dv., aveti „carte blanche”!

  • Michael Shafir: (9-8-2010 la 14:54)

    Va multumesc, domnilor Clej si Maier. Si nu voi ezita sa uzez de aceasta „carte blanche” generos oferita in ziua in care voi fi sigur ca acest uz nu este transformat de mine in abuz in scopul unor rafuieli personale sau al autopromovarii. Se mai intampla si asta, nu? Vorba lui Shalom Alechem, „oameni suntem, iar unii dintre noi nici macar atat”!
    .

  • Bunila: (9-8-2010 la 18:11)

    Deci, hai sa restrangem dreptul la opinie si vot a unei parti a populatiei ca pe vremea cand nu votau toti. Ca sa inteleg mai bine domnule Clej, sunteti de acord sa rezolvam pr. romilor cu toleranta si fara discriminare iar a indivizilor prosti cu raspuns „dur si ferm”, parca am mai auzit aceasta expresie in gura politicienilor de extrema dreapta, dar se refereau in primul caz. Atat unii romii cat si prostii sunt oameni normali dar cu actiuni deplorabile, de ce credeti ca vorba dulce nu este eficienta si crect politic in cazul indivizilor cu o arhitectura cerebrala mai putin eficienta? de ce, ei ar merita sa fie bruscati doar in presa, de ce nu si in alta parte? magazine, restaurante, politie, scoala, etc. Ati declarat ca sunteti impotriva discriminarii in bloc a romilor sau a romanilor, pai, cumva nu exista prosti sinceri care merita tratati individual, daca infractorul este victima educatiei de ghetou, prostul nu este si el o victima a unei educatii ineficiente sau gresite? doar dv. ati declarat ca am fost inoculati cu rasismul anti-romi din frageda pruncie. Cine are dreptul sa spuna care sunt grupurile care merita respect si care nu? cumva grasii, blondele, trebuiesc discriminati pt. ca de moment nu exista articol sa-i apere?

  • Mircea Hortensiu Tomus: (10-8-2010 la 08:01)

    Atentie mare la a nu transforma „necrutatoare” in „calomniatoare” si ,mai ales,in
    „atotstiutoare”,cu atat mai mult cu cat aria geografica a colaboratorilor revistei
    este fara de granite,subiectele si abordarile fiind atat de diverse incat nu pot sa
    cred ca nu admiteti diversitatea de interpretari ale punctelor de vedere strict au-
    tentice fie ele de grup,fie individuale.Intradevar ,de la „uz” la „abuz”nu sunt prea
    multi pasi de facut,mai ales in problematici strict profesionale.Este loc pentru a-cest fenomen si in revista „Acum”,pe care o citesc si o redescopar prietenilor si
    cunostintelor de cate ori am prilejul,fara insa sa-i fiu servil si indatorat.Este de
    datoria colectivului de redactie al revistei si nu a unuia dintre ei sa apere noto-rietatea si linia ei editoriala.Si nu e prea camaraderesc ca unul dintre membrii colectivului de redactie sa se bata cu pumnul in piept ca el face si desface”lumea
    plina de prosti”.Probabil ca lumea aceasta merge atat de bine pentru ca e plina de
    destepti.Probabil ca daca as oferi spre rezolvare semnatarului un sir de ecuatii di-
    ferentiale cu derivate triple s-ar uita la ele ca…Iar nevasta-mea,care e profesoa-ra de amtematici,iar spune simplu:citeste-l pe maestrul Clej si,poate,ai sa te des-
    tepti.

  • Stefan N. Maier: (10-8-2010 la 10:03)

    Domnule Tomus,
    Va rog sesizati ca revista ACUM nu este in nici un fel deranjata de prostia dispusa sa se schimbe invatand, respectand si „dand cezarului ce este al cezarului”. Adica punand intrebari acolo unde nu intelege, ascultand, cautand, cercetand pentru a se lumina. Noi am declarat razboi doar PROSTIEI FUDULE. Iar despre asta vom mai scrie, poate contribuiti chiar dv. vreodata cu un material impotriva acestui raspandit flagel in lumea romaneasca.

  • Petru Clej: (10-8-2010 la 10:18)

    Domnul Tomus, cunoscut din trecut pentru resentimentele de care clocoteste impotriva revistei ACUM, a liniei sale editoriale si mai ales a redactorului sau sef, a trecut la rafuieli.

    Nu repet ce i-a zis colegul meu Stefan din care rezulta ca domnul Tomus nu prea a inteles despre ce e vorba in articol.

    As vrea sa-l intreb despre ce calomnii e vorba? Cumva despre destul de numeroasele mesaje trimise de prostii fuduli care abunda in asa ceva si nu sunt publicabile?

    Si inca ceva, domnule Tomus, ACUM nu e o revista de matematica unde se propune rezolvarea de ecuatii diferentiale. Mai mult, politica noastra este una de respingere clara a practicarii sportului national romanesc, vorbitul dupa ureche. Asa incat nu veti gasi in revista noastra astfel de articole scrise in dorul lelii. Despre ce nu ne pricepem, nu vorbim.

    Incat, domnule Tomus, cunoscand interventiile dumneavoastra precedente, raman cu o mare rezerva cu privire la buna credinta cu care ati postat acest comentariu. Dar contati pe mine, daca va veti incapatana sa continuati pe aceasta linie.

  • Vladi: (10-8-2010 la 12:12)

    Domnule Clej, faceti aceeasi greseala ca extrema dreapta (scuzati comparatia), care accepta doar persoane cu un anumit profil foarte restrans, refuzand violent majoritatea. Cum sa lupti impotriva prostiei refuzand chiar putinii oameni care va calca pragul? lumina nu trebuie s-o ingropi. Din ce minte poate iesi ideea ca poti face o afacere sau un proiect si iti va calca pragul doar clienti perfecti? asteptarea de a face o revista in limba romana si sa ai pretentia sa intre doar internauti de soi, tinand cont realitatea din ro. este o utopie. Este ca si cand cineva ar face o revista de inalt nivel in limba pashto si s-ar declara surprins de nivelul postarilor. Nu inteleg ce importanta au „resentimentele” celui care posteaza, de cand oamenii trebuie sa intre pe forumuri curati la suflet? ele reflecta fidel societatea cu calitatile si mizeriile ei.

  • Petru Clej: (10-8-2010 la 15:22)

    Domnule sau doamnă „Vladi” (care vă afișați un email fals sdfsdfhhjkt@yahoo.com),

    Dumneavoastră fie nu cunoașteți sensul termenului de „extrema dreaptă” (ceea ce nu e surprinzător, dat fiind țara din care vă trageți, unde nici unii miniștri cu studii prin străinătate habar nu au de asta), fie nu cunoașteți politica editorială a revistei ACUM. O revistă care combate cu o vigoare unică în presa de limbă română temele de predilecție ale extremei drepte – naționalismul extremist, rasismul, intoleranța religioasă, antisemitismul, negaționismul, homofobia (vezi „Ce NU este revista ACUM” http://www.acum.tv/articol/8199) nu poate face „aceeasi greseala ca extrema dreapta”.

    Noi nu îngropăm lumina, ci întunericul care vine din mințile proștilor fuduli. Nu ne obligă nimeni să ne coborâm la nivelul general al presei de limbă română. Revista ACUM nu este și nu va fi o publicație ca oricare alta. Vom avea puțini cititori? Dacă ăsta este prețul ca să nu ne coborâm la nivelul submediocru al presei de limbă română, atunci merită plătit. Nu acceptăm nivelul actual al societății și lumii românești în ansamblul ei. Dacă cititorii doresc să se ridice la nivelul nostru, bine, dacă nu, să nu se mai lamenteze că lucrurile merg rău.

    Apoi faceți o altă gravă confuzie, între buna credință și curățenie sufletească. Buna credință, domnule sau doamnă „Vladi” cu adresa de email dată ca sdfsdfhhjkt@yahoo.com, este o regulă a relațiilor interumane în Occident. Iar noi le pretindem cititorilor noștri bună credință. Dacă nu o dovedesc, atunci nu mai avem nicio obligație față de ei. Nu suntem un „forum”, unde oricine poate calomnia, insulta, minți sau dezinforma. Dacă doriți asta și nu vă convine linia noastră editorială sunteți liber ca pasărea cerului să migrați către miile de situri în limba română care reflectă nivelul general de mediocritate.

  • Petru Clej: (10-8-2010 la 16:55)

    Individul care semnează „Bunila”, postează aparent din Portugalia și își dă adresa falsă de email namroelet@yahoo.com vorbește de discriminarea proștilor. Uită însă să adauge „fuduli”. Pentru că diferența între „prost” și „prost fudul” este aceeași ca între scaun și scaun electric. Există proști inofensivi și proști agresivi. Iar proștii agresivi au un impact extrem de negativ asupra celor din jurul lor, putând, la limită, să cauzeze dezastre enorme. Așa încât, îl rog pe acest laș anonim să abandoneze această lamentabilă tentativă de distorsionare a mesajului din acest articol.

  • Moloch: (11-8-2010 la 18:25)

    Inainte ca omul sa capete constiinta, deja creierul reptilian ii trimitea impulsuri agresive de a distruge tot ceea ce parea a fi un pericol. Acelasi mecanism sta la baza tuturor reactiilor agresive, ar fi ceva lipsit de logica, sa credem, ca pentru fiecare reactie agresiva folosim un mecanism nou, ar fi o risipa de energie pt. natura. Deci, identificarea agresorului, este ceva culural si circumstantial, fie ca este vorba: de masculii din tribul vecin, paganii vazuti prin ochii templarilor, pacatul pt. omul religios, evreii prin ochii nazistilor, capitalistii pt. militantii de stanga sau in cazul articolului nostru oamenii saraci cu duhul, care trebuie cu orice pret sa fie izolati, daca se poate in ghetou. Argumentul dat, seamana izbitor cu cel invocat de cei care construiesc ziduri fizice intre mahala si cartierul de clasa medie, nu-i deranjeaza saracii cu duhul ci saracii prosti si agresivi, care „au un impact extrem de negativ asupra celor din jurul lor, putând, la limită, să cauzeze dezastre enorme. ” Reactia agresiva izvoraste din acelasi ungher intunecos al mintii fie ca este vorba de lupta antiglobalizare, jihad sau noaptea de cristal, un inchizitor folosea aceeiasi parte de creier ca si un judecator de azi. Hollywood-ul foloseste mult cazul individului rau care la sfarsit trece sa lupte de partea aparent buna, si invers, in ambele situatii indivizii folosesc accelasi mecanism cerebral. Complexitatea lumii contemporane si imposibilitatea gasirii unui adevar suprem pe care sa-l impunem, ne face sa apelam la toleranta si sa-l acceptam pe celalalt asa cum este.

    O zi buna la toti!

  • Stefan N. Maier: (12-8-2010 la 09:58)

    Moloch,
    Inteleg ca te impopotonezi cu un astfel de pseudonim pentru a da verdicte si a-ti etala vioiciunea mintii. Scapi din vedere insa, in logica ta lombrosiana, un mic aspect: ACUM este realizata prin efortul unor prosti nefuduli, pentru ei insisi. Daca tu, in numele tolerantei, lasi mustele sa-si depuna fecalele in mancare, e preferinta ta regala, Moloch, dar noi, pentru noi insine si invitatii nostri, consideram ca trebuie sa stabilim niste limite tolerantei.

  • Tomus: (7-9-2010 la 18:54)

    Sunt un „PROST dispus sa ma destept”.Ma reprimiti intre voi…,mai ales ca ma simt partas la exceptionalul mottou al revistei;vi-l reamintesc cu umila si marturisita
    sinceritate ca „lipsa de comunicare intareste doar sistemele discretionare”?Va in-treb deoarece,aici in Denver(Co),va citesc zilnic,discut mereu cu Boandi,Seby si cu Levy continutul unor articole,unele din ele avand nevoie de ajustari,precizari si luari de pozitii ce intaresc mottoul revistei.Cu scuze ca am indraznit din nou
    sa-mi spun parerea personala,putin diferita de a redactorului-SEF.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Manelele înmulțindu-se precum gândacii

Gunoiul subcultural romanesc creste pe zi ce trece pe strazi, in ograzile oamenilor si impanzeste toata suflarea.

Închide
34.229.173.107