caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Extern



 

Tony Blair prosperă la trei ani după plecarea din politică

de (22-8-2010)

Fostul premier britanic Tony Blair și-a lansat o bancă de investiții care va oferi consiliere financiară unor clienți extrem de bogați din întreaga lume. Presa britanică estimează că fostul prim ministru a acumulat o avere care depășește 20 de milioane de lire în doar trei ani de când a părăsit șefia guvernului.

Autoritatea de supraveghere a serviciilor financiare de la Londra (FSA)  a înregistrat ceea ce duminicalul Sunday Times numește “un butic financiar” al lui Tony Blair.  Firma, care a recrutat experți financiari de renume, va consilia clienți cum să investească bani în fonduri, acțiuni sau garanții guvernamentale.

Fostul premier britanic a mai înregistrat alte câteva firme care au oferit consultanță financiară unor clienți bogați, cum ar fi guvernul Kuweitului sau un fond de invetiții din Emiratele Arabe Unite.

Tony Blair a fost angajat consilier de firma JP Morgan de pe Wall Street, cu un salariu de două milioane de lire anual, pentru o normă parțială, precum și de Zurich Financial Services.

Dar portofoliul de activități al fostului premier britanic este mult mai amplu. Adresările pe care le ține unor audiențe selecte îi aduc onorarii de până la 200000 de lire discursul.

El are rolul de reprezentant în conflictul dintre Israel și palestinieni al “cuartetului” – Statele Unite, Rusia, Uniunea Europeană și ONU, rol bine plătit dar practic fără efect până acum. Presa britanică, și nu numai ea, îl numește “o sinecură”.

Pe data de 8 septembrie fostul premier își va lansa memoriile politice “Tony Blair – The Journey – Călătoria”. Acum câteva săptămâni el a creeat senzație, anunțând că a donat Legiunii Britanice întregul avans pentru carte, estimat între patru și cinci milioane de lire sterline, suma fiind destinată militarilor britanici răniți în Irak și Afganistan.

Acest gest nobil din partea celui care a angajat Marea Britanie în cele două războaie a avut și un efect practic imediat: de unde în topul cărților pre-comandate memoriile sale lâncezeau undeva în subsol, dintr-o dată după gestul caritabil, comenzile au explodat.

Familia Blair, care mai cuprinde pe soția sa Cherie, avocată și judecătoare de renume și patru copii cu vârste între 26 și 10 ani, este proprietara a patru imobile a căror valoare este estimată la peste 10 milioane de lire.

În plus, în calitate de fost premier și deputat timp de 24 de ani, Tony Blair primește o pensie anuală de 63468 de lire și o alocație de 84000 de lire pentru întreținerea unui birou privat. Potrivit duminicalului Sunday Times, contribuabilul mai plătește și până la șase milioane de lire anual pentru cei cinci agenți care îi asigură securitatea.

Cu o avere estimată la 20 de milioane de lire sterline adunată în numai trei ani, Tony Blair calcă pe urmele prietenului său, fostul președinte al Statelor Unite, Bill Clinton, dar câștigurile sale sunt fără precedent pentru un fost demnitar britanic.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Dor

"Valurile tale îmi susură/ Sfinţindu-mi tainele,/ Armonice imnuri scrijelite pe trup."

Închide
18.191.254.0