caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Extern



 

Fostul premier britanic Tony Blair a publicat memorii explozive

de (1-9-2010)

Fostul premier britanic Tony Blair și-a lansat miercuri 1 septembrie mult așteptatele memorii, prilej cu care a acordat un interviu televiziunii BBC. El l-a atacat, între altele, pe succesorul său la șefia Partidului Laburist și a guvernului, Gordon Brown.

Lansarea memoriilor coincide cu începutul votării în alegerile pentru funcția de lider al Partidului Laburist, rămasă vacantă în urma demisiei lui Gordon Brown la câteva zile după înfrângerea din alegerile parlamentare din 6 mai.

În cartea sa intitulată “Tony Blair – The Journey” – “Tony Blair – Călătoria”, fostul premier îl califică pe succesorul său Gordon Brown drept “înnebunitor” și lipsit de “inteligență emoțională”.

Tony Blair are și cuvinte de laudă, dar spune că spre sfârșitul celor 10 ani de guvernare a sa, Gordon Brown l-a pus fără întrerupere sub presiune. El recunoaște chiar că la un moment dat a recurs la alcool pentru a rezita unor astfel de presiuni.

Partidul Laburist sub conducerea lui Blair a obținut trei victorii consecutive în alegeri, iar Brown a preluat funcția de premier în 2007, dar a partidul a pierdut sub conducerea sa alegerile din 2010.

De altfel, Tony Blair susține în cartea sa că Laburiștii nu au reușit o patra victorie consecutivă tocmai pentru că s-au îndepărtat de linia sa reformist-centristă.

Fostul premier are cuvinte de laudă pentru competența lui Gordon Brown ca ministru de finanțe, dar spune că la un moment dat s-a gândit să-l demită și a renunțat pentru că ar fi provocat o destabilizare a partidului, iar Brown până la urmă tot ar fi ajuns lider și premier.

Lansarea cărții coincide cu debutul votării în alegerile pentru șefia Partidului Laburist în care se înfruntă cinci candidați. Tony Blair nu și-a exprimat preferința pentru vreunul dintre cei cinci, dar este clar că cel care este cel mai apropiat de vederile sale este fostul ministru de externe David Milliband.

Principalul său rival este fratele său, Ed Milliband, un apropiat al lui Gordon Brown, favoritul sindicatelor și preferat de aripa de stânga a partidului.

Electoratul este împărțit în trei colegii, fiecare cu ponderea de o treime: primul compus din deputați și euro-deputați, al doilea din membrii de partid și al treilea din membrii sindicatelor afiliate Partidului Laburist. Votarea se încheie pe 22 septembrie, iar învingătorul va fi anunțat la conferința anuală a partidului de la Manchester, pe data de 25 septembrie.

Singura femeie din competiție, deputata de stânga Diane Abbott, l-a criticat pe Tony Blair pentru faptul că n-a lăsat să treacă un interval de timp “decent” înainte de a-l înjunghia, la modul figurat, pe succesorul său.

Au mai existat astfel de cazuri în care un prim ministru și-a criticat succesorul după plecarea din funcție, Margaret Thatcher și John Major constituie un exemplu, dar caracterul explicit al criticilor lui Tony Blair la adresa lui Gordon Brown depășește uzanțele cutumiare în materie.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
A incetat misiunea de lupta a SUA in Iraq

Stefan -- Tonight marks the end of the American combat mission in Iraq. As a candidate for this office, I...

Închide
18.221.187.121