caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Polemica



 

De ce am repulsie față de negaționism

de (5-9-2010)
6 ecouri

Pe 6 septembrie se împlinesc 70 de ani de la instaurarea statului național-legionar, condus de Ion Antonescu. Cu această ocazie, revista ACUM publică o mărturie cutremurătoare a unei evreice supraviețuitoare a lagărului morții de la Bogdanovka http://www.acum.tv/articol/17087, poate cel mai crunt loc de exterminare din universul concentraționar creeat de megalomanul dictator în perioada 1941 – 1942.

În ultimii ani au ieșit la iveală dovezi din ce în ce mai clare ale dimensiunii contribuției antonesciene la Holocaust. În 2004 a fost publicat Raportul Comisiei Wiesel privind Holocaustul în România http://www.inshr-ew.ro/pdf/Raport_final.pdf, iar istoricul britanic Dennis Deletant a publicat cartea Aliatul uitat al lui Hitler: Ion Antonescu și regimul său, apărută în 2008 în traducere românească la Editura Humanitas. În același ani, Dennis Deletant și istoricul român Ottmar Trașcă au publicat o carte de documente germane despre Holocaustul din România Holocaustul din România în documente ale celui de-al III-lea Reich. 1941-1944.

Iată concluzia la care ajung Deletant și Trașcă:

“Bestialitatea manifestată de autoritățile române la Bogdanovka, Domanovka și Ahmecetka se regăsește alături de cele mai oribile acte de măcelărire în masă comise în timpul războiului.

Aceasta a fost o treabă exclusiv românească. Rolul germanilor a fost în mare parte acela de spectatori. S-ar putea să fi exercitat presiuni asupra lui Alexianu să dea ordinele inițiale lui Isopescu, temându-se atât de tare de o epidemie de tifos care s-ar fi putut răspândi peste Bug în propria lor zonă din Ucraina, însă dovezile sugerează că nu au participat direct la aceste asasinate.

Prin hotărârea sa inițială de a deporta evreii din Basarabia și Bucovina și apoi pe cei din Odesa, Antonescu poartă răspunderea pentru moartea din cauza tifosului și a înfometării și pentru executarea în masă prin împușcare a evreilor.

Și totuși, negaționiștii Holocaustului nu se dau bătuți. În lipsa argumentelor – aceste lucrări sunt bazate într-o proporție covârșitoare pe documente din arhive de stat, inclusiv cele ale României – negaționiștii invocă teoria conspirației evreiești împotriva României.

Cu alte cuvinte, România a fost forțată să își asuma responsabilitatea unui “presupus” Holocaust datorită lobby-ului evreiesc internațional.

Supraviețuitorii Holocaustului antonescian sunt batjocoriți și tratați drept “mincinoși” sau “senili”, acuzați că inventează povești după aproape 70 de ani de la evenimentele din Transnistria. De asemenea, acuzația la adresa celor care combat negaționismul este că sunt “plătiți”, evident tot din banii finanței evreiești internaționale.

Iată ce-mi scria pe email un astfel de negaționist, auto-proclamat istoric, care se mira de ce nu au fost procese împotriva celor vinovați de punerea în aplicare a Holocaustului antonescian. Când i-am spus că aceste procese au avut loc imediat după 1945, el a replicat:

Pai daca lucrurile sunt clare, marturiile s-au facut la timp, vinovatii au fost pedepsiti, de ce mai tot latra acesti senili? lasati istoria istoricilor si vedeti-va de meseriile voastre (daca aveti!), sau din acelea nu se castiga asa de bine ca din propaganda impotriva romanilor, ai?

… hai sictir, ca esti imposibil de recuperat si nu se poate lega nici un dialog normal cu tine, jidanasule.

Dar campionul negaționiștilor din România este Ion Coja, fost senator în perioada 1992 – 1996 din partea Partidului Democrat Agrar (parte a pentagonalei “roșii” care a guvernat țara cu efecte dezastruoase în acea perioadă.) Acest apologet al legionarilor și în același timp al lui Ceaușescu, care a vrut să candideze la președinție în 2009, dar nu a reușit să strângă semnăturile necesare (zice el că a lăsat colectarea lor pe mâna unui fost ofițer de Securitate și se mai și miră că a eșuat) este purtătorul de stindard al negaționiștilor din România .

Sonia Palty, supraviețuitoare a lagărului de la Bogdanovka, care a publicat în 1988 cartea Evrei, treceți Nistrul!, din care am extras mărturia zguduitoare a Estherei Golbelman, îmi scria:

Nu stiu nimic nou despre „prietenul evreilor” prof. Coja. Stiu doar ca a citit cartea mea care „l-a amuzat” si mai stiu ca e un individ plin de inventii scornite din ura pentru noi, pentru suferinta noastra a evreilor in general si mai ales a evreilor romani. Cred ca il cunoasteti foarte bine si-l apreciati ca si mine Un individ plin de ura, unul din antisemitii care au „darul” de a ne improsca cu noroi, de a ne nega cinstea, corectitudinea, dreptul de a exista.

Iar negaționiștii sunt toți după chipul și asemănarea acestui Ion Coja – mânați de o ură bestială împotriva evreilor, lipsiți de argumente și roși de o dorință de revanșă împotriva unor presupuși dușmani ai neamului românesc.

Aici și-au dat mâna foști adulatori ai regimului național-comunist al lui Ceaușescu, admiratori ai lui Antonescu, neo-legionari și un lumpen virtual în care se remarcă destui tineri, pentru care ignoranța și vorbitul după ureche sunt principala caracteristică.

Când am citit pentru prima oară mărturia Estherei Golbelman acum vreo 15 ani mi-am propus să combat negaționismul Holocaustului sub orice formă s-ar afișa. Pentru că acest negaționism nu este altceva decât o negare a demnității umane, o promovare sistematică a minciunii, a prejudecăților și a urii. În secolul al XXI-lea astfel de comportament nu trebuie să rămână nesancționat.

În final, voi cita câteva rânduri adresate negaționiștilor de scriitorul Norman Manea, deportat la ordinul lui Antonescu în Transnistria, la vârsta de cinci ani:

Nu știu cât ar ajuta, de fapt, să explic acestor rinoceri că am fost trimis la 5 ani în Transnistria din cauza îndelungatei mele activități bolșevice, că m-am întors, la 9 ani, în 1945, pe tancurile sovietice care au adus comunismul jidovesc în România, că am încercat, imediat, să conving tovarășii mei circumciși să-și românizeze numele, Drucker în Dej, Lister în Luca, Bodinger în Bodnăraș, Motel în Moghioroș, Sami Clein în Chivu Stoica, Ghidale Ascher în Gheorghe Apostol, Nahman Ceaușu în Nicolae Ceaușescu, Ițik Ițikovici în Ion Iliescu și așa mai departe, ca să inducem mai ușor în eroare masele oprimate.

Ecouri

  • Radu Stern: (6-9-2010 la 08:55)

    Din lista evreilor „inventati a scriitorului Norman Manea lipseste asa-tisul „Burah Tescovici”, nume evreiesc imaginar prezent pe multe situri neoo-legionare pentru a-l desemna pe fruntasul comunist Teohari Georgescu, roman etnic suta la suta !

    Radu Stern

  • CHARLIE: (6-9-2010 la 21:25)

    De ce nu se mentioneaza pacostea care a adus Romaniei si poporului roman neaos! In 1941 Antonescu a dat ordin ca Romania sa se alature la razboiul „sfant’ contra bolsevismul. Scopul principal presupun era eliberarea si realipirea Basarabiei si a Bucovinei de Nord.Cele 2 regiuni fusesera cedate Rusiei sub presiunea germana la Diktatul dela Viena in 1940. Dupa ce misiunea de mai sus armata romana a luat-o razna prin Ucraina, la cotul Donului, in Crimea pana la Stalingrad. Sute de mii de Romani si-au pierdut viata si alte sute de mii s,au intors acasa raniti gravi :ologi, ciungi etc. La acelas DIKTAT DIN !($) romania a cedat Ungariei Nordul Transivaniei si Cadrilaterul Bulgariei.Ungaria nu a trimes sute de mii de soldati in Uniunea Sovietica si nici Bulgaria. Romanii au fost carne de tun pentru Germania, dar de ce? Raspunsul e simplu Ion Antonescu i-a promis lui Hitler acest luctru si era „om de onoare”. Pentru ca si-a tinut cuvantul Antonescu a fost judecat dupa razboiu rept criminal de razboi (fata de poporul roman) si impuscat. Daca dadea numai ordine sa trimeata evrei in lagare in Transnistria iesea basma curata. Cei care i-au ridicat statuie lui Ion C. trbuie sa ridice si o statuie lui Nicolaie Ceausescu, cele 2 bestii in Panteonul romani.

  • Mike Farkas: (12-8-2015 la 21:46)

    Profit de ocazia care mi s-a ivit cu acest articol semnat de domnul Clej și postez două comentarii apărute pe net, unul în 2010, iar celălalt în 2015.

    Autorul lor este Marius Fincă, președinte al Asociației Culturale Române din Montreal,post pe care îl ocupă din ianuarie 2015.

    Date: Fri, 16 Jan 2015 19:12:02 +0000
    From: marius_finca@yahoo.com
    Subject: Fw: Cine sunt adevaratii autori din spatele atentatelor –

    „Daca esti ateu si combati sau faci misto de crestinism, islamism, esti ridicat in ceruri de ce curajos esti, de ce personalitate deosebita ai. Daca cumva ai avea de gand sa dovedesti ca ceea ce evereii numesc holocaust nu este nici pe departe ceea ce ei ne baga pe gat, gata s-a terminat cu libertatea de opinie, incalci legea si faci puscarie.

    Toti acesti ipocriti care lucreaza in massmedia, uita sa aminteasca ca acea lege bagata nou pe gat (in toata Europa de fapt) de evrei, incalca primul drept stipulat in Constitutie, libertatea cuvantului. Ati auzit ca vreun jurnalist sau vreu mijloc massmedia sa se sesizeze ca a aceasta lege incalca grosolan cea mai importanta lege a tarii?? NU, niciunul. In schimb daca batjocoresti niste concepte considerate sfinte in anumite religii (dar nu cumva din iudaism, ca atunci iar e prapad) esti facut erou”

    Despre Marius Finca
    [Brouillon‏] mike farkas
    2015-01-24

    Iată cine este de fapt cel pus în fruntea Asociației Culturale Romane

    Marius Finca says:
    02/11/2010 at 00:09

    „Multe comentarii teologice sunt în articol. Eu o sa mai aduc si altele. Precizez de la inceput ca aceste comentarii sunt personale, fara nici o „acoperire” duhovniceasca sau din partea ierarhilor locului. De aceea trebuie privite doar ca niște intrebari.

    Prelegerea este de o obrăznicie crunta împotriva neamului romanesc. Cine este acest Rubin? Cine-i da lui dreptul sa ne judece pe noi romanii?

    Asta nu este decat o alta lichea cazara, de genul Patapievici, dar care vad ca are acoliți și pe malul Dambovitei.

    In acest articol la fiecare 2 fraze se găsesc 3 minciuni. De altfel, fiind un spectacol, evident actorii joaca dupa cum li se canta, iar una din melodii este zornăitul banilor lui Soros.
    Nu este locul sa facem o analiza detaliata a tuturor nemerniciilor răsuflate de aceasta lichea, dar vom prezenta cateva: titlul: „Mucenicia: o perspectiva iudeo-crestina”. Aici fara sa avem nici o fraza gasim samburii unei avalanse de minciuni. Ce este iudeo-crestinismul? Adica crestinii iudaici, cara inca il mai asteapta pe Mesia sau iudaicii care s-au botezat? Credinta noastra crestina a luat foarte putin din iudaism. De altfel este o asa de mare prapastie intre Mantuitor si Mesia asteptat de iudei ca de la cer la pamant, sau.mai jos. Iisus pentru noi este Dumnezeu adevarat din Dumnezeu adevarat si nu un rege pe pamant care sa faca din evrei stapanii lumii, cum il vad ei. Dar atat pe moment pe aceasta tema, vom reveni.

    Pai comparam mucenicii romani ucisi in temnitele comuniste cu calaii lor? Adica vezi doamne Mircea Vulcanescu sau Ana Pauker e cam acelasi lucru din punct de vedere „iudeo-crestin”. Sau Valeriu Gafencu si Walter Neulander/Roman, sau Petre Tutea si Saul Bruckner/Silviu Brucan?
    „6 milioane de evrei au fost ucisi de Hitler”. De unde stie el? El i-a bagat cartusele pe teava. Peste cativa ani vor fi 10 milionane, apoi 100 milioane si tot asa. Oricum ceilalti morti nu se pun. Erau goim?

    „Politica lui Stalin era de a susţine că toate naţiunile au suferit în mod egal”. O aberatie. Dar inainte de Stalin, pe vremea lui Lenin cand erau inchise bisericile ortodoxe din fosta URSS si transformate in graduri sau discoteci, iar sinagogiile erau pastrate?

    „Codreanu, liderul Gardei de Fier, care a crescut din frăţia pseudo-ortodoxă a Arhanghelului Mihail, curând a început să se refere la sine însuşi ca fiind Iisus Hristos, invocând cultul strămoşilor Români, şi îndemnând naţiunea să folosească sabia împotriva duşmanilor ei, inclusiv împotriva evreilor. Ceea ce părea a fi o glorioasă combinaţie între ortodoxie şi patriotism era de fapt cel mai rău fel de păgânism.”

    Aici chiar ma apuca pandaliile. Cine este aceasta lichea sa dea judecati de valoare si sentinte impotriva intregului popor roman? De unde stioe el asta? Eu citesc de ani de zile despre legionari, dar n-am ajuns la o concluzie categorica. El a citit pe internet? A fost la Bucuresti si a studiat arhivele? Sau pe cele de la Moscova macar? A citit macar „Cartea sefului de cuib”?

  • Victor Manta: (12-8-2015 la 23:55)

    @Mike

    >Profit de ocazia care mi s-a ivit cu acest articol semnat de domnul Clej și postez două comentarii apărute pe net, unul în 2010, iar celălalt în 2015.

    Nu putem dialoga cu autorul celor două comentarii pe care vi s-a dat prilejul să ni le faceţi cunoscute. Din acest motiv m-ar interesa să aflu de la dvs. care a fost motivul pentru care le-aţi publicat aici, ce anuma vi s-a părut important şi interesant în ele şi la ce ne folosesc ele în prezent.

    Cu mulţumiri anticipate pentru răspunsul dvs., care sper să fie edificator.

  • Mike Farkas: (13-8-2015 la 03:29)

    @Victor Manta :

    Povestea este destul de lungă,dar voi încerca să mă rezum doar la câteva idei.
    Locuiesc la Montreal de peste 31 de ani și mă consider perfect integrat în comunitatea română din acest oraș.

    Încă din primii ani ani, am aflat că există un cuib legionar în orașul Val-David situat la circa 80 de km. de Montreal , iar altul pe lângă Biserica Buna Vestire,ambele având „persoanaje” ajunse în Canada pe la 1950,după un trecut „glorios” pe la Frățiile de Cruce.

    Vă marturisesc, că deși cunoșteam trecutul legionar al acestora,cu mulți dintre ei am avut chiar relații de amiciție, pentru simplul motiv că nu au avut manifestări publice cu caracter antisemit.

    Dar, în ultimul timp, mai precis după 1990, au apărut la Montreal, anumite persoane, care deși nu au apucat anii de nebuniei ai Mișcării Legionare, își manifestă public simpatia față de această mișcare fascistă de tristă amintire.

    Unul dintre aceștia, care a și postat cele două mesaje cu caracter antisemit și negaționist, este actualul președinte al Asociației Culturale din Montreal, Marius Fincă, despre care eu aveam supoziții că ar fi simpatizant legionar, supoziții care acum s-au adeverit.

    Domnule Manta, stimați cititori, bunica și mama mea, care avea 11 ani în timpul războiului, au purtat acel odios semn impus de Germania nazistă și aplicat cu sfințenie de către regimul lui Antonescu, steaua galbenă.

    Cum vă imaginați că eu am să pot să tolerez, ca indivizi cum este acest Fincă, să vină să-și bată joc pur și simplu – cu comentarii impertinente – și să pună la indoială existența Holocaustului și a celor 6 milioane de evrei exterminați în lagărele naziste.

    Nu trebuie să lăsăm ca sămânța urii pe care au moștenit-o acasă și pe care au adus-o cu ei în valiză, în Canada, să dea rod.

    Sper domnule Manta, că am răspuns la întrebarea dvs.

    Dacă doriți să intrați în contact cu Marius Fincă, puteți sa-i scrieți la adresa marius_finca@yahoo.com

    În ultim

  • Victor Manta: (13-8-2015 la 12:40)

    @Mike Farcas

    >Sper domnule Manta, că am răspuns la întrebarea dvs.

    Da, şi vă mulţumesc. Poziţia dvs. este cât se poate de clară şi tranşantă.

    Nu pot să mă abţin să nu comentez o parte din mesajul original, parte care mi se pare chiar comică:

    „Dar inainte de Stalin, pe vremea lui Lenin cand erau inchise bisericile ortodoxe din fosta URSS si transformate in graduri sau discoteci, iar sinagogiile erau pastrate?”

    Nici urmă de discoteci pe vremea lui Lenin. Ele au apărut întâi în Occident, la începutul anilor 1970.

    Cât despre păstrarea sinagogilor sub comunism, după al doilea razboi mondial autorităţile sovietice au transformat marea sinagogă din Cernăuţi in … cinematograf. Pentru acest motiv locuitorii o numeau „kinogoga”, „kino” fiind denumirea rusească pentru cinematograf.

    >Dacă doriți să intrați în contact cu Marius Fincă, puteți sa-i scrieți la adresa etc

    Nu, mulţumesc. Precum autorul articolului iniţial „am repulsie faţă de negaţionism”.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
ROŞ HAŞANA, ANUL NOU EVREIESC: SEMNIFICAŢII

Care este semnificaţia primei zile a anului în calendarul ebraic? Ce reprezintă ideea de an nou în această cultură, religie...

Închide
54.208.135.174