caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Social



 

Acordul de securitate socială între România şi Canada

de (6-9-2010)

În noiembrie 2009 s-a semnat, la Ottawa, Acordul de securitate socială între România şi Canada. Potrivit MAE, acordul de securitate socială între România şi Canada reprezintă un document important pentru relaţiile dintre cele două state, de aplicarea căruia vor beneficia direct românii şi, respectiv, canadienii care lucrează sau au lucrat în România. Acordul consacră principiul egalităţii de tratament al unei persoane salariate provenind din statul partener cu cetăţenii statului unde lucrează şi principiul aplicării unei singure legislaţii în materie de pensii pentru limita de vârstă, pensii de invaliditate şi pensii de urmaş. Prin încheierea Acordului se va putea pune în aplicare de asemenea principiul totalizării perioadelor de asigurare pe care o persoană le-a avut în Romania şi în Canada, în sensul că perioadele lucrate în cele două state vor fi însumate în momentul calculării pensiei, evitându-se astfel riscul neîndeplinirii condiţiei de a avea, pentru a beneficia de pensie, o perioadă minimă de contribuţii într-un singur sistem de securitate socială, condiţie care s-ar aplica în lipsa acestui Acord.

Potrivit Ministerului de Externe, acordul consacră în acelaşi timp principiul exportului prestaţiilor de securitate socială, adică posibilitatea de a beneficia de transferul pensiei în statul în care persoana îşi are rezidenţa. Acordul conţine prevederi referitoare la lucrătorii detaşaţi, care timp de 36 luni, cu posibilitatea prelungirii acestei perioade cu încă 24 luni, pot să efectueze plata contribuţiilor numai în sistemul de securitate socială al statului trimiţător. În privinţa persoanelor care desfăşoară activităţi independente în unul dintre cele două state sau în ambele state, acestea vor putea rămâne, în privinţa contribuţiilor pentru pensii, numai sub incidenţa sistemului de securitate socială al statului în care îşi au rezidenţa.

Prin Acord se instituie o cooperare strânsă între autorităţile competente din România şi Canada, precum şi între instituţiile care pun în aplicare legislaţia din domeniul securităţii sociale, în scopul soluţionării cu celeritate a cererilor formulate de cetăţenii din cele două state.

Un asemenea acord este posibil şi pentru românii care trăiesc în Statele Unite ale Americii. În vederea accelerării demersurilor diplomatice în acest sens şi în calitatea mea de reprezentant al vostru în Parlamentul României, vă invit să mă sprijiniţi în demersul meu, prin simpla semnare a petiţiei pe care o voi înainta Ministerului român al Afacerilor Externe.

Raymond Luca,
Senator

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Moş Crăciun, Dan Diaconescu, Becali şi alte personaje de basm

După unele zvonuri susţinute de o şaradă lansată pe piaţă de către un consilier prezidenţial cam jucăuş, partidul lansat la...

Închide
3.142.199.138