caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Reportaj



 

Roma – orașul care respiră istorie – galerie de imagini

de (10-10-2010)

Supranumită Cetatea Eternă, Roma are o vechime de peste 2750 de ani. În această imagine, luată de la un belvedere numit Pincio, în prim plan este Piața Poporului, iar în fundal se vede cupola Bazilicii Sfântul Petru de la Vatican.

Adeseori, în Roma se amestecă vestigii din epoca antică – aici Forul lui Iuliu Cezar – cu biserici medievale – în plan secund – și monumente din secolul al XX-lea – în fundal.

Inaugurat în 1911 și terminat în 1935, situat între Piața Veneția și Dealul Capitoliului, Monumentul consacrat Regelui Victor Emanuel al II-lea este unul dintre cele mai vizibile edificii din întregul oraș. Construit din marmură pură de la Botticino, Brescia, el are 70 de metri înălțime, 135 de metri lățime și are în centru statuia monarhului care a unificat Italia în secolul al XIX-lea.

Cel mai impresionant edificiu roman rămâne totuși Coloseumul. Construcția lui a început sub Împăratul Vespasian în 70 după Isus Christos și a fost terminată 10 ani mai târziu sub urmașul acestuia, Titus. Acest amfiteatru cu o capacitate de 50000 de locuri era folosit în special pentru lupte de gladiatori, dar și pentru execuții publice.

Coloseumul a fost folosit pentru lupte de gladiatori până prin 435 și odată cu consolidarea creștinismului ca religie oficială a încetat să mai fie folosit ca arenă publică. De-a lungul timpului el s-a deteriorat ca urmare a cutremurelor și furtului de piatră pentru construcții, fiind renovat la sfârșitul secolului al XX-lea.

În preajma Coloseumului se află Arcul de Triumf al Împăratului Constantin. Inaugurat în 315 după Isus Christos, el este dedicat victoriei lui Constantin asupra rivalului său Maxențiu în bătălia de la Ponte Milvio, de lângă Roma. Acela a fost momentul în care Constantin a pus capăt persecuțiilor împotriva creștinilor, deschizând calea supremației creștinismului.

La celălalt capăt față de Coloseum al bulevardului Via dei Fori Imperiali se află Columna lui Traian. Înaltă de 30 de metri (35m cu tot cu postament), această coloană inaugurată în 113 după Isus Christos are un basorelief în spirală care înfățișează istoria războaielor duse de Împăratul de Traian în 101 – 102 și 105 – 106 împotriva dacilor. Pe 4 decembrie 1587 în vârf a fost plasată la ordinul Papei Sixt al V-lea o statuie a Sfântului Petru.

Situat la mică distanță de Columna lui Traian, Teatrul Marcellus este un bun exemplu de cum este conservat patrimoniul istoric la Roma. Inaugurat de Împaratul Octavian în 12 după Isus Christos, inițial cu un diametru de 111m, folosit în epoca medievală ca fortăreață, etajele superioare ale Teatrului Marcellus sunt azi convertite în apartamente.

Situate în partea de sud-est a zonei centrale a Romei, Băile lui Caracalla au fost construite între 212 și 216 după Isus Christos în timpul domniei împăratului roman cu același nume. Edificiul a fost folosit ca băi publice până în secolul al VI-lea când a fost distrus de invadatorii ostrogoți. Arhitectura majestuoasă i-a inspirat pe proiectanții gării Pennsylvania din New York la începutul secolului al XX-lea.

Lung de circa 400 de kilometri, râul Tibru curge prin Roma de la nord la sud, pentru a se vărsa în Marea Tireniană la circa 25 de kilometri vest de oraș. Râul este mai mic decât Sena care trece prin Paris și Tamisa prin Londra, iar podurile sunt mai apropiate unul de celălalt, decât în capitalele Franței și Regatului Unit.

Panteonul este un alt mare punct de atracție al Romei. Inaugurat de Împăratul Hadrian în 126 după Isus Christos, el a fost utilizat inițial ca templu păgân, fiind transformat în biserică de Papa Bonifaciu al IV-lea în anul 609.

Cupola uriașă – diametru 43 de metri, la fel ca ți înălțimea de la sol – construită din ciment, face ca Panteonul să pară mai mare pe dinăuntru decât pe dinafară. Din epoca Renașterii Panteonul a fost folosit ca loc de înmormântare a unor mari personalități. Aici sunt înmormântați printre alții, pictorul Rafael, compozitorul Corelli și regii Italiei, Victor Emanuel II și Umberto I.

O imagine care spune multe despre Roma de azi: această demonstrație a opoziției de stânga trece prin Piața Republicii, prin fața Catedralei Sfânta Maria a Îngerilor, construită în secolul al XVI-lea pe ruinele băilor lui Dioclețian din secolul al III-lea după Isus Christos.

Săptămâna viitoare – „Roma – oraș creștin”

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Eu, ieri și ACUM

Aventura mea la ACUM a început în urmă cu șapte luni, când, ca urmare a unor recomandări fierbinți, am fost...

Închide
35.175.236.44