caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Stiati ca...?



 

Un mic eseu despre o stea

de (24-5-2010)

MERCEDES – FIICA LUI JELLINEK

Emil, fiul rabinului Dr. Adolf (Aaron ) Jellinek si al Rosaliei, se nascuse la Leipzig, in 1853. Putin mai tarziu, familia se muta la Viena, oras in care Emil urma sa se angajeze intr-un razboi de mai multi ani cu sistemul scolar. Disperati, parintii il mutara pe micul, apoi mai marele pasionat de sotii, din scoala in scoala. In cele din urma, in 1870, ei gasira un loc de munca pentru fiul lor. Hiperactivul Emil rezista doi ani in biroul unei companii de cai ferate din Moravia, insa fu concediat atunci cand superiorii aflara ca, in unele nopti, tanarul Jellinek organizase concursuri de viteza cu trenurile institutiei.

In 1872, Emil pleaca in Franta, iar apoi consulul austro-ungar din Maroc il ajuta sa ocupe niste posturi in diplomatie la Tanger, Tetouan si Oran. O intalneste pe Rachel Goggman, descendenta unei familii sefarde, cu care se si casatoreste. Primii lor copii, Adolphe si Fernand, se nasc la Oran, in Algeria. Se asociaza o vreme cu socrul sau si exportǎ tutun algerian in Europa, dar apoi gaseste o relativa stabilitate intr-o firma de asigurari. La Baden bei Wien, in 1889, se naste Adrienne Manuela Ramona, numita si Mercedes. In spaniola, cuvantul merced inseamna gratie, mila, rasplata, iar mercedes este, pur si simplu, forma de plural. Acest copil a conferit vietii lui Jellinek un plus de structura si stabilitate. Fetita crestea si, in acelasi timp, castiga teren in sufletul lui Jellinek inca o pasiune – masinile.

Fusese numit Consul General al Austro-Ungariei la Nisa si, in plus, se implica tot mai mult in comertul cu automobile. Vindea mai ales marci franceze aristocratilor europeni care-si petreceau vacantele de iarna pe Coasta de Azur.In 1896, pentru prima data in istorisirea noastra, apare acea stea care il ghideaza spre un tǎrîm fermecat si nu ma gandesc doar la uzina Daimler de langa Stuttgart, pe care Jellinek o viziteaza dupa ce vede o reclama a firmei, ci la un intreg capitol de istorie a automobilului. Dupa intalnirea cu proiectantii principali Gottlieb Daimler si Wilhelm Maybach, diplomatul si automobilistul din Nisa comanda o masina Daimler care putea atinge viteza de 24 km/ora cu un motor de 8 cai putere.

Jellinek devine agentul de vanzari si distribuitorul principal al firmei Daimler in Franta. Bate competitia reducand timpul de asteptare pana la livrarea vehiculului.Reuseste sa vanda in jur de 40 de masini. Tot el, cu indrazneala care amintea de aventurile lui scolare, ii admonesta pe proiectantii de la Daimler cu mesaje precum : « Masina Dvstra este un cocon, dar eu astept fluturele », sau « Inginerii Dvstra ar trebui internati intr-un ospiciu » Critica curajoasa, care viza anumite neajunsuri, cateodata inerente, il cam irita pe Daimler, dar avea darul sa-l stimuleze pe Maybach. Acesta din urma aprecia si sugestiile tehnice oferite de Jellinek, precum necesitatea coborarii centrului de greutate al masinii, sau utilitatea sistemului de aprindere Bosch. Atingem aici o prima « raza » a stelei norocoase a lui Jellinek. A doua se conturase pe vremea cand el dirijase concursuri feroviare : pasiunea pentru viteza. In luna martie a fiecarui an se organiza pe Riviera o saptamana automobilistica si in 1899 echipa Mercedes a castigat toate probele (sprint, distanta, urcarea pantelor, eleganta).Jellinek devine cunoscut in intreaga regiune sub numele D-l Mercedes. Mai tarziu, el va semna chiar documente oficiale cu E.J. Mercedes si va declara ca pentru prima data un tata a adoptat numele fiicei sale.Aceasta este a treia raza a stelei lui Jellinek, cea care le purifica pe celelalte si asigura ansamblului puterea de a ramane la inaltime. Consulul va sublinia cat de exotic si ispititor este numele care din 1902 a devenit marcǎ inregistrata, desemnand principala linie de productie a masinilor Daimler.

In 1900, anul mortii lui Daimler, Jellinek semnase un contract cu firma germana, prin care comanda o masina sport cu motor de 35 cai putere si 36 de masini « clasice ». Anticipand o formulare din zilele noastre (Today, Tomorrow, Toyota), el subliniaza ca masina cea noua nu trebuie sa fie pentru azi sau maine, ci pentru poimaine. Cu acest vehicul, el castiga din nou toate premiile pe Coasta de Azur.Paul Meyan, directorul Automobil Clubului Francez, declara ; » Am intrat in era Mercedes » Jellinek devine membru al Consiliului de administratie la Daimler precum si distribuitor principal pentru Franta, Belgia, Austria, Ungaria si SUA.

Caldura familiala, care jucase un rol insemnat in alegerea numelui ,poate fi remarcata si in cazul celebrului logo Mercedes-STEAUA CU TREI RAZE. Ea a aparut pe o carte postala trimisa de Daimler nevestei sale, putin dupa 1870, cu mentiunea ca aceastǎ stea va straluci intr-o zi deasupra fabricilor Daimler triumfatoare. Conform altei ipoteze, Gottlieb insemnase cu o steluta-pe o carte postala cu o vedere panoramica- locul unde se afla uzina .In sfarsit, a treia posibilitate de explicare o constituie o schita a lui Daimler din 1890-anul fondarii firmei- indicand cele trei domenii in care micile motoare pentru viteze mari urmau sa exceleze : pamant, aer si apa. Cercul a aparut in 1926, atunci cand Daimler a fuzionat cu firma concurentǎ Benz si el reprezintǎ cununa de lauri care inconjura initial numele inginerului din Mannheim. Jellinek se stinge din viata in 1918, iar iubita lui fiicǎ- iubitoare de muzicǎ si nu prea interesatǎ de masini- este rapusǎ de un cancer de oase, in 1929.Dar Mercedes este prezentǎ pretutindeni in lume.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Închide
34.206.64.143