caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Medalion



 

MOARTEA UNUI MARE ARHEOLOG

de (1-11-2010)
5 ecouri

La 28 octombrie 2010 a incetat din viaţă renumitul arheolog israelian Ehud Netzer. El a fost rănit grav într-un accident la săpăturile  arheologice pe care le conducea, la Herodion lângă Beith-Lehem (Bethleem) şi a murit după câteva zile în urma rănilor primite.

Ehud Netzer era profesor la Departamentul de Arheologie al Universităţii Ebraice din Ierusalim. Născut la Ierusalim în anul 1934, el a urmat studii de arhitectură. Atras de arheologie, el a participat la săpăturile arheologice conduse de profesorul Ygal Yadin la Hatzor şi la Massada în anii 60. Ulterior şi-a dat doctoratul în arheologie la Universitatea Ebraică din Ierusalim şi în anul 1981 a devenit conferenţiar, iar în anul 1990 profesor la această universitate. El a
condus săpături arheologice importante în domeniul arheologiei biblice, pe care le-a continuat si după ieşirea sa la pensie şi transformarea sa în profesor consultant. Principalele lui cercetări şi descoperiri au fost la Herodion (Herodium), lângă Beith-Lehem (Bethleem), la sud de de Ierusalim. Acestei cercetări el i-a dedicat 35 ani de viaţă. În cadrul ei, profesorul Netzer a descoperit palatul de iarnă al regelui Hordus (37-4 înaintea erei creştine; rege cunoscut
sub numele Irod cel Mare în Noul Testament), precum şi mormântul acestuia. Descoperirea a trezit interes în întreaga lume arheologică şi academică. Profesorul Netzer a făcut multe eforturi pentru descoperirea mormântului regelui Hordus, care a domnit în Iudeea sub protecţia Romei, care preferase să stăpânească Palestina prin intermediul unui rege local dependent şi nu să o transforme în provincie în perioada respectivă. Profesorul Netzer a reuşit să
identifice mormântul regelui Hordus – cel puţin, un mormânt atribuit de el acestui rege – în anul 2007. El a considerat că aceasta este principala sa descoperire arheologică. Datorită importanţei regelui Hordus ca urmare a menţionării lui în Evanghelii, această descoperire a atras atenţia întregii lumi arheologice şi a devenit cunoscută în diferite cercuri academice, intelectuale şi religioase. După descoperirea mormântului regelui Hordus, profesorul Netzer a continuat
săpăturile arheologice la Herodion şi a descoperit teatrul din palatul acestuia. Acest teatru avea 400 de locuri şi era destinat familiei regale şi vizitatorilor regelui.

Atunci când a avut loc accidentul, profesorul Netzer se afla în sala acestui teatru. Se rezema de un stâlp de lemn, pus pentru consolidarea zidurilor. Dar stâlpul a cedat, s-a rupt, iar profesorul Netzer, care se sprijinea de el, a căzut. În cădere, o prăbuşire de circa trei metri, a fost rănit la cap. Rănile primite au fost grave. Transportat la spitalul Hadassa din Ierusalim, a decedat dupa trei zile în urma rănilor. Se poate afirma că a fost un arheolog care a murit la
săpăturile pe care le făcea, pe câmpul lui de cercetare, pe teren. La înmormântare, vineri 29 octombrie, la cimitirul din kibuţul Kiryat Anavym de lângă Ierusalim,  a vorbit fostul său elev, profesorul Zeev Weiss, preşedintele Institutului de Arheologie al Universităţii Ebraice din Ierusalim, care a subliniat meritele decedatului, menţionând că „el a fost arheolog din tot sufletul şi a format o generaţie de arheologi”. Primul ministru al Israelului, Beniamin Netanyahu, a trimis un mesaj în care a subliniat meritele decedatului, adăugând ca încetarea lui din viaţă reprezintă o pierdere atât pentru familia lui, cât şi pentru ştiinţa arheologiei şi pentru cercetarea ştiinţifică în acest domeniu în Israel. Aici trebuie să adăgăm că descoperirile făcute de profesorul Netzer au avut o mare importanţă pentru statul Israel, o ţară în care istoria antică are o importanţă mare pentru formarea conştiinţei şi tradiţiei naţionale, pentru înţelegerea istoriei naţionale.

Şi, în încheiere, să ne amintim de alt mare arheolog care şi-a sfârşit viaţa într-un accident, în timpul cercetarilor: englezul Vere Gordon Childe. În altă generaţie, în alte împrejurări, cercetând alte teme arheologice (de preistorie), cu circa 50 de ani în urmă…

Ecouri

  • Lucreția Berzintu: (2-11-2010 la 07:45)

    Să fie binecuvântat! A murit ca un erou, la datorie.
    Condoleanțe familiei îndurerate!

  • getta berghoff: (2-11-2010 la 08:41)

    ne amintesti despre doi cercetatori ai arheologiei, de valorile descoperite, pastrand proportiile si dumneata, LZH ramai un cercetator al istoriei evreilor romani in tara de origine. Modestia te onoreaza. Cu toata consideratia G.B.

  • Mihaela Pană: (2-11-2010 la 20:47)

    Sunt placut surprinsa de articol, caci putin scriu despre astfel de subiecte,sunt atrasi mai mult de partea de mondenitate..si in acelasi timp sunt trista pentru moartea celui care cu atata devotament si-a pierdut viata..

  • Rina Koschland: (3-11-2010 la 20:14)

    Un omtrebuie sa fie foarte „indragostit” de subiect sau de o activitate ca sa-i dedice 35 de viata … aproape sigur , fara sa se uite la ceas… si apoi sa-si gaseasca si moartea in aceasta activitate… de fapt totul pt. a adauga un detaliu nou unei intimplari istorice sau, pt. a dezvalui o noua ruina…

  • Alexandra Vararu: (4-3-2012 la 06:07)

    vreau sa devin si eu arheolog



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Bursele UNESCO-Aschberg 2011

Programul Burselor pentru artişti UNESCO-Aschberg 2011 are rezidenţe partenere prin toată lumea.

Închide
3.144.42.196