caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Extern



 

Marea Britanie și Franța vor coopera la un nivel fără precedent în domeniul militar

de (1-11-2010)

Premierul Marii Britanii, David Cameron, și președintele Franței, Nicolas Sarkozy, urmează să semneze marți la Londra un acord de cooperare militară fără precedent între cele două state.

Această coperare va include forțe expediționare comune, precum și folosirea cu reciprocitate a dotărilor celor două țări.

Apropierea militară franco-britanică este determinată și de reducerile bugetare masive anunțate recent în cele două țări.

“Are prea puțin sens ca cele mai puternice două forțe armate din Europa să cheltuiască mai mult decât e necesar sau să duplice capacitățile care ar putea fi obținute într-o manieră mult mai eficientă din punct de vedere al costurilor”, scria ministrul apărării Liam Fox în cotidianul Daily Telegraph pe 31 octombrie.

Liam Fox spunea că relația de apărare franco-britanică este la nivelul cel mai ridicat din istorie. Ministrul britanic a spus că legăturile bilaterale se vor concentra pe antrenament comun, colaborarea în achiziții militare, sporirea compatibilității echipamentelor și colaborarea în domeniul informațiilor.

Omologul său din Franța, Herve Morin, a spus că cele două țări ar putea staționa avioane de luptă pe portavioanele celeilalte țări sau să-și alimenteze reciproc cu carburant în zbor avioanele. O fregată britanică ar putea proteja portavionul Charles de Gaulle și viceversa, a declarat ministrul francez cotidianului La Tribune.

Iar șeful de stat major desemnat al forțelor armate regale, genralul Sir David Richards,  a declarat la BBC că cele două țări ar putea avea forțe expediționare comune și chiar cooperare la nivel de brigadă, dar nu în cadrul aceleiași brigade.

Aceste evoluții au fost determinate nu doar de schimbarea situației strategice în lume, ci și de reducerile masive din rândul celor două armate, determinate de necesitatea de diminuare a deficitului bugetar. De pildă, ministerul britanic al apărării va pierde 42000 de angajați militari și civili în următorii cinci ani și va renunța la dotări importante, cu ar fi avioanele cu aterizare verticală Harrier.

Cooperarea militară franco-britanică datează de un secol, iar în 1998 a fost semnat acordul de la Saint Malo, care deschidea calei înființării unei forțe armate europene. Acest lucru nu s-a întâmplat, de atunci Franța s-a reintegrat pe deplin militar în NATO, iar acum cele două mari puteri militare europene au decis să coopereze mai strâns, păstrându-și totodată o politică independentă de apărare.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
MOARTEA UNUI MARE ARHEOLOG

La 28 octombrie 2010 a incetat din viaţă renumitul arheolog israelian Ehud Netzer. El a fost rănit grav într-un accident...

Închide
18.191.228.88