caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Romania



 

Satul românesc este slăbit!

de (5-12-2010)

Nu trebuie analize foarte docte pentru a ne da seama ca satul romanesc de azi este slabit. Orasul  a supt toata seva satului. Satul romanesc este despopulat, satul romanesc are o medie de varsta inaintata a locuitorilor lui. Satul romanesc isi pierde constant si cu o mare rata a progresiei tinerii. Tinerii pleaca in mars fortat de la sat spre scoli,spre locuri de munca si prea putini se mai intorc inapoi.

Exista o depopulare a satelor alarmanta si cu preponderenta vizibila in Transilvania si Banat. In Moldova unde rata natalitatii este mai mare fenomenul este acelasi insa nu atat de vizibil.

Fenomenul migratiei spre vest a atins si satul romanesc.Cei tineri nu au ca solutie decat o eventuala migratie spre vest in cautarea unui loc de munca.Loc de munca  care vizeaza de obicei prestatii necalificate in constructii,la curatenie,etc.

Sunt cazuri cand o parte din cei ce au plecat acumuleaza ceva si se intorc deschizand mici afaceri in satele de bastina.In general in zona serviciilor.Intoarcerea este benefica, nu stiu cat de insemnata la nivelul tarii.Am observat acest fenomen  in Maramures si Moldova.

Satul romanesc nu poate trai doar din  aceste reintoarceri.

Trebui ca si orasul sa dea inapoi ceea ce a primit de la sat.Majoritatea populatiei oraselor au cel putin o vana ce vine de la sat.Odata ce orasul a reusit sa se salte sa inainteze pe seama celor ce provin de la sat  trebuie sa fie posibila si o  revigorare a locului de origine de catre cel ce a beneficiat de seva satelor noastre.Adica orasul.

Cum se va produce acest transfer de energie,de reintoarcere sau de redescoperire a valorilor?

Greu de spus in acest moment.

El este necesar.

Revigorarea satului romanesc este una din sansele acestei natiuni.Revigorare in sens modern nu reintoarcere la  un mod arhaic de a trai.

Ar fi necesar un complex de masuri in care lucrarea pamantului sa stea pe prim plan.Atata timp  cat  agricultura nu poate constitui  o sursa de venit  onest pentru cel ce o practica  satul romanesc nu va renaste.Orasul( si aici vorbim evident in sens larg de oras,in sensul de putere!) trebuie sa  dea inapoi ceea ce a primit.

Altfel riscam o si mai mare depreciere a natiei  “ajutand “una din sursele primare a natiei sa moara!

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Asemănare izbitoare

Asemănare izbitoare bis

Închide
18.188.40.207