caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Reportaj



 

Romii clujeni nu au loc în „zona Fraternităţii”

de (21-12-2010)
46 ecouri

Preambul: Într-un text postat în 18 decembrie pe site-ul www.domnuleprimar.ro şi adresat primarului Clujului, citim următoarele: ” Mai mulţi locatari din zona Fraternităţii vă mulţumesc pt. modul în care ne-aţi redat liniştea prin mutarea famililor de tzigani din zonă, iar modul profesionist in care s-a realizat această acţiune demonstrează că oraşul nostru are un viitor. Doamna Fritea si Poliţia Locală au acţionat cu tact .Felicitări şi sărbători fericite!!!!!”.

Evacuare în doi timpi şi trei mişcări

Dizlocare în zori

În miez de decembrie Primăria Municipiului Cluj-Napoca a dat dovadă de eficienţă maximă în acţiunea de eliberare a coloniei de pe strada Coastei (aflată într-o zonă aglomerată din oraş, în vecinătatea Pieţei Fraternităţii), mutarea forţată a locatarilor şi începerea demolării caselor care adăpostiseră timp de un deceniu şi jumătate 56 de familii, majoritatea de etnie romă. O parte dintre ei, clujeni cu acte în regulă, avuseseră contracte de închiriere valabile până în decembrie 2009,  termen după care primăria nu le-a mai prelungit, având intenţia de a demola casele aflate într-o stare precară şi de a-i evacua pe chiriaşi într-o altă locaţie, ceea ce nu s-a mai întâmplat. Astfel, foştii chiriaşi ai primăriei au ajuns în aceeaşi situaţie cu ceilalţi cetăţeni care ocupaseră abuziv casele dărăpănate sau îşi improvizaseră locuinţe ilegale. În 15 decembrie s-au distribuit somaţiile de evacuare a locuinţelor pentru toate familiile,  punându-li-se în vedere că aveau la dispoziţie o zi să-şi strângă lucrurile şi să se pregătească de mutare. Nu li se comunicase unde aveau să fie mutaţi, însă se zvonea că era vorba de casele modulare construite recent de primărie în afara oraşului, în vecinătatea Gropii de gunoi.

Pregătiţi pentru mutare

Oamenii au protestat disperaţi că vor fi mutaţi în afara oraşului, într-o zonă pustie, departe de şcoală, de locurile de muncă. Dar primăria s-a ţinut fermă pe poziţii, neluând în seamă nici argumentele foştilor chiriaşi şi nici cele ale reprezentanţilor organizaţiilor de romi care invocau legea care interzice evacuarea din locuinţe pe timp de iarnă. S-a demarat o acţiune în forţă cu mobilizarea poliţiei comunitare, a echipajelor de la companiile de gaz şi electricitate pentru a deconecta reţeaua electrică şi conductele de gaz. Locuitorii puşi în situaţia  de a rămâne fără căldură şi lumină în miez de iarnă, au semnat acordul de a se muta în noile locuinţe. Au încărcat camioanele cu mobilierul (de dormitor, sufragerie şi bucătărie) cu sobe, maşini de spălat, televizoare şi computere) şi toate bunurile agonisite de-a lungul anilor. Femeile şi copiii au urcat în autobuze şi s-au îndreptat către casele modulare care le fuseseră repartizate. Buldozerele au început demolarea caselor şi cocioabelor, a „ţigăniei”, în locul căreia vor fi ridicate, probabil, blocuri de locuinţe. Destinate altora.  Locuitorii din zonă şi directoarea bibliotecii universitare au dat glas mulţumirii că în sfârşit au scăpat de ţiganii care i-au chinuit ani de zile cu gălăgia, cu mizeria, cu fumul şi care le spărseseră geamurile. Măsura luată rapid şi aplicată întregii comunităţi „a redat liniştea celor din zona…”Fraternităţii”

În casă nouă – modulară

Unul dintre cele două şiruri de case modulare

Cele două şiruri de case modulare, ridicate în câteva luni (în ciuda protestelor organizaţiilor civile ale romilor), sunt amplasate în apropierea Gropii de gunoi şi a faimoasei colonii Pata Rât, care adăposteşte o comunitate de oameni, în majoritate de etnie romă,  care locuieşte în case mizere şi se întreţine de pe urma colectării deşeurilor din groapa de gunoi . Copiii au de mers pe jos kilometri până la cea mai apropiată şcoală, cabinetul medical funcţionează sporadic, condiţiile de igienă sunt precare. Cele câteva iniţiative civile de asigurare a asistenţei medicale şi sociale nu au putut ţine piept noianului de probleme ale acestor oameni. Iminenţa închiderii gropii de gunoi  şi ecologizarea ei (o condiţie impusă de UE) ameninţă comunitatea de a fi lipsită şi de resursele minime de trai actuale.

Casele izolate cu polistiren şi dotate cu geamuri  termopan promit să ofere căldură viitorilor locatari, cu condiţia să aibă lemne de foc şi sobe pentru gătit şi pentru încălzitul încăperii care întruneşte funcţiile de dormitor, cameră de zi şi bucătărie. Fiecărei familii i s-a repartizat o cameră de 19 sau de 15 metri pătraţi. Baia comună unui modul de două încăperi are două duşuri, două WC-uri şi o…oglindă. Trebuie să dai dovadă de multă ingeniozitate să-ţi organizezi  viaţa într-o încăpere în care va trăi întreaga familie  (şi familiile de romi au mulţi copii). Cum să faci loc pentru toată mobila (paturile, dulapurile, masa şi scaunele , aragazul, maşina de spălat, televizorul şi computerul) şi, după ce le-ai înghesuit pe toate, unde vor mai încăpea locatarii?!

Groapa de gunoi mai aproape decât şcoala

Nu ştim dacă se are în vedere continuarea construcţiilor cu alte case, cu clădirile unei cantine, grădiniţe sau şcoli. Deocamdată drumul către groapa de gunoi e mult mai scurt decât cel către şcoală.  Nici perspectiva din preajma caselor modulare nu este din cele mai atrăgătoare. În vale mizeria din actuala colonie Pata Rât, în zare Groapa de gunoi a oraşului, iar în vecinătate depozitul de deşeuri al unei fabrici de medicamente.

Familiile care n-au mai apucat (în ordinea priorităţilor) să primească locuinţă într-o casă modulară lis-a permis să-şi improvizeze adăposturi în preajma acestora.

Ce pot să-şi mai dorească în prag de Crăciun membrii unei comunităţi defavorizate, mutată colectiv într-o zonă stigmatizată?

Singurii vecini, amărâţii din Colonia Pata Rât

Unii spun că, la fel cu foştii vecini din …Piaţa Fraternităţii, ar putea mulţumi primăriei care s-a îngrijit să le dea case (modulare) în loc de cocioabe. Trebuie doar să aibă grijă de ele, ca să nu arate în scurt timp ca nişte cocini! Să meargă la lucru şi la şcoală, oricât de departe ar fi ele.

Dar până la urmă de ce să-şi mai bată capul cu ei, bine că au fost mutaţi cât mai departe de „oraşul care are viitor”!

Ecouri

  • Rodica Eizikovits: (21-12-2010 la 19:02)

    E dureros cand o situatie se rezolva… agravand-o!

  • george FILIP: (21-12-2010 la 19:19)

    această acţiune este doar o măsură în forţă, au nu o soluţie.
    Ţigani sau neţigani, înţeleg că erau totuşi civilizaţi, dacă aveau mobile, computere, televizoare şi chiar de muncă.
    Eu n-am soluiţii, ştiu din Ţară ce este sărăcia, dar sunt cu gândul lângă aceşti oameni sărmani care au fos goniţi în bejenie.
    Eu le-aş propune celor în drept să facă nişte modulare cu nişte camere unicat pentru fiecare familier, dar de dimensiuni măcar de
    7 metri pe 7, adică 49 de metri pătraţi pentru o familie. Băile şi wc-urile să fie prin vecinătate dar suficiente…
    Eu cunosc bine Clujul, îl vizitez în fiecare toamnă şi-l iubesc. Este păcat şi ruşinos ca un asemenea oraş-muzeu să aibă şi asemenea colţuri sau mahalale infernale. In numele lui Dumnezeu,
    SALVAŢI ACEŞTI OAMENI !

    poet
    george FILIP – Montreal

  • Rasist anti-rom care se ascunde cu lașitate sub aliasul "Monita Vita": (22-12-2010 la 00:08)

    D-le Ghita cu truba, hai nu-i mai suflati in curte atita si nu le mai faceti atita reclama, daca si Sarkozi s-o inegrit cu ei de la 3-4 ani de la aderarea ROM la UE, apoi ii inteleg perfect pe vecinii care si-au mincat viata timp de un deceniu. Si apoi vorba ceia „pielea rea si rapanoasa ori o spala ori o lasa”.
    Nota
    Nu-s rasist, nu-s anti – fascist, semit, comunsit, tziganist, romanist etc.,dar lumea ar trebui sa mai puna mina si sa mai lucreze, nu sa le dea cineva case, chiar si modulare, ca mie nimeni nu-mi da nimic, si pe la ziare tot nu mi se face reclama.
    Auf Wiederseen!

  • George Petrineanu: (22-12-2010 la 05:06)

    Ne e greu sa ne punem in pielea acestor oameni, lucru de inteles. Si sunt multe aspecte de discutat, fiind vorba de o situatie relativ atipica.
    Iata doar unul pe care il ilustrez cu o experienta personala.
    Facand naveta saptamanal, am o garsoniera de serviciu mobilata cu strictul necesar. Peste doua luni voi inceta naveta drept care predau garsoniera urmand sa raman doar cu domiciliul meu principal. Totul din ea trebuie lichidat. Chiar daca e vorba de lucruri in perfecta stare, multe din ele trebuie aruncate la recuperari. Dar inainte trebuie triat si ceeace e de pastrat trebuie pus in masina si dus la locuinta mea. Nimic deosebit in asta. Dar in stresul vietii moderne simt inca de pe acum ca intru in panica. Am o serie de lucruri pastrate de patru generatii, amintiri dragi. Cam multe si cam inutile. Va trebui sa le arunc iar daca le pastrez unde le mai ingramadesc si cu ce castig?
    Daca mi-ar spune cineva ca lunea viitoare trebuie sa predau locuinta ar fi un cosmar.
    Oamenii nevoiasi sunt cu mult mai vulnerabili. Le este mult mai greu sa-si aranjeze o mutare in asa scurt timp. Ei nu isi permit nici sa faca apel la firme specializate de mutare care iti culeg pana si paharele de cristal din vitrina – daca platesti.
    Cand URSS a ocupat Basarabia oamenii au avut trei zile la dispozitie sa se refugieze, dupa care s-au inchis granitele. Va puteti imagina cat de putin din agoniseala s-a putut salva.

  • George Petrineanu: (22-12-2010 la 05:20)

    In Romania este o lege a locuinte care stipuleaza foarte strict suprafetele minime si dotarile dintr-un apartament. Legea romaneasca este atat de stricta incat un proiect suedez de apartament nu ar avea nicio sansa sa treaca. De exemplu un grup sanitar de serviciu (wc si spalator) este de doar 1,6 mp pe cand legea romaneasca nu permite mai putin de 3 mp (daca retin bine). Ca sa nu mai vorbim ca ar fi imposibil sa proiectezi un apartament fara grup sanitar.
    Cum au trecut aceste baraci prin aprobari?
    Cartierul de locuinte construit langa groapa de gunoi ar fi putut deveni, cu un supliment de resurse si cu competenta profesionala (care evident a lipsit) un proiect pilot.
    Asta ar fi presupus insa proiectarea simultana a unei infrastructuri si modernizarea gropii de gunoi. Cu alte cuvinte o urbanizare conceptuala.
    In orasul suedez Linkoping (200000 locuitori) ,,groapa de gunoi” este de fapt o statie de reciclare. Gunoaiele menajere se ard intr-o centrala termica moderna, exista statii de reciclare-recuperare, si cea mai mare instalatie de biogaz din Europa. Tot complexul este un mic orasel care la sfarsit de saptamana se umple de automobilele gospodarilor care predau aparatura casnica, deseuri de renovare, mobile, absoult orice. Este un pelerinaj si trebuie sa stai la coada cel putin un sfert de ora.
    La numai 2-3 kilometri de Groapa de gunoi este un cartier de vile de lux pe malul lacului Roxen! Plus o rezervatie naturala.
    Dovada aici:
    http://www.tekniskaverken.se/kontakta/index.xml?show=garstad-avc
    http://www.tekniskaverken.se/avfall_atervinning/om/oppettider_avc/#comp00004381dc6e00000000271521

    Sa nu spuneti ca un oras de talia Clujuli nu ar fi fost capabil!

  • Andrea Ghita: (22-12-2010 la 06:48)

    Intr-o cameră din modulul de patru locuiesc între 7 şi 13 oameni, nu au decât apă rece şi curent electric. Lemne de foc au adus din colibele dezafectate. Initial se spusese că locuintele vor fi dotate cu boliere, dar acest lucru nu s-a mai intamplat.

  • George Petrineanu: (22-12-2010 la 08:41)

    Sper ca acest articol sa fie comentat si de reprezentanti ai romilor, dintre cei care au scris in aceasta publicatie sau altii.

  • Las anonim romofob "Vasile": (22-12-2010 la 11:16)

    Parerea mea personala este ca nu sunteti obiectivi, nu gasesc in paginile revistei nici o critica la adreasa acestei etnii, toate cauzele se gasesc in afara ei, un fenomen putin probabil in realitate, desi, toate etniile au calitati si defecte. Deasemenea nu gasesc solutii, intr-o revista care se mandreste ca este campioana in apararea drepturilor acestei minoritati. As putea totusi sa dau un premiu acestei reviste, la cea mai putin lipsita de respect fata de cititori, revista, trateaza cititorii ca pe fiinte net inferioare, care trebuie sa fie lipsite de ratiune, automat sa accepte pe loc, ideologia ei ca fiind adevarul absolut si etern. Desi domnul Petru Clej, este un fin observator, sare in mod grosolan de victimele inocente, nu putine, ale romilor in tari indepartate, care nu au nici o vina in acest fenomen social. Nici o critica la adresa sefilor de clan, care au o moralitate indoielnica, as zice eu tipica a sefilor de organizatii teroriste, cine nu este de-al nostru merita furat. Nu inteleg cum de evreii sar in apararea romilor, lucru de laudat, dar intamplator, doar romanii au putut emigra in Israel la munca, prin ce metode romii nu au ajuns in aceasta tara?

  • Andrea Ghita: (22-12-2010 la 12:01)

    Domnule „Vasile”,

    Dupa cum singur recunoasteti, nu intelegeti mai multe lucruri. Dar stiti care e CEL MAI GRAV LUCRU pe care NU-L INTELEGETI ? SA NU CULPABILIZATI O ETNIE INTREAGA pentru GRESELILE UNOR REPREZENTANTI. Sper ca veti intelege si acest lucru.

  • George Petrineanu: (22-12-2010 la 12:02)

    @Vasile: O parere: bineinteles ca au defecte. Dar aceste defecte nu cred ca sunt relevante in articolul de fata. Nici o revista nu e instanta de judecata ca sa o ia de fiecare data de la Ana la Caiafa. Defectele lor, reale dar si imaginare, le discutam noi romanii de vreo doua secole asa ca trebuie sa fie arhicunoscute.

    Adaosurile propuse de dumneavoastra nu ar putea, tehnic vorbind, sa incapa intr-un articol si nu fac parte din sfera lui care e foarte clara. Titlul nu este ,,Iata ce patesc cei care de doua secole nu vor sa munceasca samd”.

    In articolul de fata e vorba de drepturi cetatenesti si de punerea in lumina a unui fel nepotrivit din partea primariei unui oras atat de important de a plasa oameni in niste baraci fara infrastructura incojuratoae si fara spatiu in preajama Craciunului. Intamplator, e vorba de exact aceasta etnie dar puteau fi tratati la fel si alti romani. E suficient sa fii vulnerabil.

    Revenind la propunerea d-voastra de a si critica, este nerelevant si ce fac in acelasi timp sefii de clan sau cei care fac victime in tari indepartate. Indiferent de aceste fapte, drepturile cetatenesti raman valabile.

    Critici constructive la adresa acestei etnii au fost publicate intr-un numar anterior in forma unui ,,decalog”, Ce ar trebui sa faca romii, respectiv romanii ca sa poata avea un prezent sau macar un viitor impreuna.

    Solutii se puteau da, desi iarasi, nu vad ca acesta ar fi rolul unui reportaj. Se relateaza doar niste intamplari. A da solutii asa in doi peri ar fi total neserios. Daca vedeti mai sus, in comentariul pe care l-am scris, am indicat o analogie, sugerand ca aceasta mutare putea fi un proiect stralucit. Si inca ar mai putea fi, desi asta nu va incalzi cu nimic acum pe cei plasati in baraci. O solutie puteti sugera si dumneavoastra.

  • Petru Clej: (22-12-2010 la 13:10)

    Am sa-i raspund pe puncte lasului anonim romofob „Vasile”:

    1) Criticarea in bloc a unei etnii echivaleaza cu incitare la ura interetnica, care se pedepseste conform codului penal.

    2) Pentru solutii cititi articolele publicate in aceasta revista de distinsul intelectual rom, Vasile Ionescu, precum si editorialul „Cum se pot reconcilia romanii cu romii”, semnat de Stefan Maier si de mine?

    3) Ati dori ca revista ACUM sa adopte acelasi ton rasist la adresa romilor ca cel folosit de majoritatea presei de limbe romana? Dorinta dumneavoastra va ramane nesatisfacuta.

    4) Ce treaba au evreii cu acest articol?

    5) Sa inteleg ca angajatorii israelieni au anuntat in public ca nu angajeaza romi? Asa ceva e ilegal. Si ma rog dupa ce recunosteau romii?

    6) Aveti ceva de comentat cu privire la acest articol?

  • tv: (22-12-2010 la 13:13)

    Am citit ca intr-un aeroport din West, la cererea pasagerilor, a fost dat jos din avion un pasager care mirosea din cauza transpiratiei abundente pe un corp nespalat ! Tipul a protestat pentru ca avea bilet si drepturi egale cu ceilalti pasageri !
    Pe de alta parte am vazut ca in mari metropole din West, in mijlocul orasului adica in centru (downtown), pe langa sediile companiilor, nu au mai ramas ca rezidenti decat populatia saraca si f. multi homeless. !
    Cine are sarcina rezolvarii problemelor sociale ? Statul, administratiile locale, comunitatea, organizatiile civice ( unele false, pt. ca exista numai pentru a consuma fonduri sociale si donatii !!), insusi persoana in cauza sau extremistii?? Degeaba ai drepturi daca n-ai si vointa personala,educatia ,caracterul capacitatea personala si resursele necesare pentru a te bucura de ele !!

  • George Petrineanu: (22-12-2010 la 15:02)

    D-lui tv.

    Sa nu facem un amalgam din totul. In cazul descris in articol, e vorba de persoane care au fost ori chiriasi (la stat) sau au stat in locuinte improvizate construite de ei, fara autorizatie. Aceasta stare durat aproape doua decenii dupa care brusc primaria a hotarat primilor sa nu le mai reinnoiasca contractele (lucru legal, probabil) dar, totusi, si-a luat raspunderea sa-i reamplaseze in ceva, care indiferent cum le-a numit, sunt locuinte sociale. Pana aici toate bune si la locul lor.
    Greseala a fost pe de o parte ca acele locuinte sociale nu sunt facute cu cap si ca atere contravin si legii romanesti 114/1996. Cu inca un pic de straduinta dar mai ales cu COMPETENTA factorii de raspundere din Clujul, care nu e un amarat de oras oarecare, ar fi putut, suplimentand probabil bugetul baracilor cu o suma relativ neglijabila, si incluzand si un concept total asupra infrastructurii sa reuseasca sa ofere niste locuinte salubre. Pasul al doilea ar fi fost ca ar fi intrat in tratative in liniste si pace, cu cei ce trebuiau mutati, si, impreuna, ar fi stabilit detaliile mutarii. Lucrurile acestea nu prea au multe in comun cu downtown si deodorantele pe care le sugerati dumneavoastra. Este o chestiune tehnica si ca atare putea fi rezolvata mult mai elegant folosind cunostintele si experientele de specialitate actuala.
    Se impuscau si doi iepuri dintr-un foc modernizand si statia de gunoaie. Daca tot e criza economica, adminstratiile au de grija sa lanseze proiecte de infrastructura.
    De ce nu, as fi infiintat un SRL in care angajam o mare parte a beneficiarilor locuintelor, care, asistati de constructori priceputi, ar fi lucrat ei insisi la amenajarea zonei, demn si ratioanal. Inca un iepure.

  • Petru Clej: (22-12-2010 la 15:13)

    Îl întreb pe TV (identitatea este cunoscută):

    – care este sursa poveștii cu aeroportul din „West” (în limba română există termenul vest sau Occident)?

    – care sunt marile metropole din Occident unde „pe langa sediile companiilor, nu au mai ramas ca rezidenti decat populatia saraca si f. multi homeless. !”?

    – care este legătura dintre acest comentariu și articolul Andreei Ghiță?

  • Ghemiş Horia: (24-12-2010 la 07:43)

    Amuzanta este expresia „departe de locul de munca”, „de scoala”. Corect ar fi fost departe de locurile de furat si de cersit. Locul unde trebuie mutati toti va trebui sa fie unul cu multe si inalte cosuri de fum si sali cu multe dusuri.

  • Petru Clej: (24-12-2010 la 08:36)

    Singurul motiv pentru care am publicat acest abject comentariu semnat „Ghemis Horia” este ca sa se vada ca in Romania anului 2010 exista nazisti care doresc un nou Auschwitz. Mai este un comentariu de la un individ care propune ca „solutie” un glonte in cap pentru fiecare rom din Romania. Acesti indivizi, daca ar iesiu de sub anonimatul in spatele caruia se ascund cu lasitate ar trebui trimisi in judecata penrtru infractiunea de incitare la ura interetnica. Iar a invoca libertatea de exprimare in acest caz este o dovada de cretinism avansat.

  • Andrea Ghita: (24-12-2010 la 11:24)

    Acest individ fioros, fascist si criminal in gandire nu merite sa capete vreo lamurire, insa pentru clarificarea altor cititori citez dintr-un comunicat oficial

    Pe strada Coastei la începuturi au primit repartizare din partea primăriei 17 familii de romi, numărul lor în data evacuării ajungând la 56. Pe de o parte, numărul familiilor s-a extins în mod natural în urma faptului că, copiii primei generaţii de locatari au devenit la rândul lor părinţi şi şi-au construit adăposturi în aceeaşi zonă. Pe de altă parte, tot acolo s-au mai stabilit, cum ar veni ilegal, dar cu acordul tacit al primăriei, alte noi familii. Condiţiile de locuire au fost îmbunătăţite de către locatari în interiorul caselor, căci intervenţiile în exterior au fost interzise de către primărie. Majoritatea lor erau angajaţi, iar copiii lor şcolarizaţi, plătindu-şi chiria până în ultima lună de şedere.
    În anul 2009 primăria a refuzat reînnoirea contractelor pentru aceste imobile.
    Noile “locuinţe sociale”, sau “casele modulare”, unde locuitorii de pe strada Coastei au fost mutaţi cu forţa şi sub ameninţări, sunt situate în zona Pata Rât a Clujului. Distanţa lor faţă de vechea groapă de gunoi (actualmente astupată cu pământ, fiind locaţia mai multor familii de romi care s-au stabilit acolo pentru că lucrează pe groapa de gunoi) este de circa 200 metri. La vreo 400 de metri de noile case se află o fostă staţie de deşeuri a fabricii de medicamente Terapia, şi un pic mai încolo actuala groapă de gunoi, ce urmează să fie închisă şi “ecologizată” sub presiunile Uniunii Europene.
    Pe terenul obţinut de către primărie în urma unui schimb de terenuri cu compania de salubritate Bratner Veres (precum arătăm în capitolul doi) deocamdată s-au construit 10 “case modulare” aşezate în două şiruri paralele. Fiecare casă găzduieşte câte patru camere a 15, sau 19 metri pătraţi, precum şi o baie comună la cele patru camere. Familiile au fost repartizate aleatoriu, în fiecare cameră stau familii de câte 7-13 persoane, formate din câte trei generaţii. Casele au fost conectate la energie electrică, precum şi la apă rece, dar nu au fost racordate la reţeaua de gaze naturale a oraşului. În timp de iarnă friguroasă, familiile în primul rând vor trebuie să-şi improvizeze sobe de încălzit pe lemne. În locuinţele lor vechi mulţi dintre ei au avut mobilier pentru mai multe camere, acesta acum trebuie abandonat. Distanţa de la transportul în comun este foarte mare, până la 10 km, copiii trebuie să traverseze calea ferată ca să ajungă la cea mai apropiată linie de autobuz care să-i ducă mai aproape de şcolile din oraş unde sunt înscrişi. Oamenilor le este teamă că nu vor mai putea asigura şcolarizarea copiilor, şi că nu vor mai avea acces la locurile lor de muncă anterioare.

  • Petru Clej: (24-12-2010 la 12:15)

    Nazistul care semnează „Ghemiș Horia” trebuie să primească o lecție s-o țină minte câte zile om mai avea. O căutare pe internet arată că un anume Horia Ghemiș apare ca profesor de istorie al colegiului național de informatică „Grigore Moisil” din Brașov http://www.moisilbrasov.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=34&Itemid=21. I-am trimis nazistului de mai sus un email la adresa indicată de el, întrebându-l dacă e una și aceeași persoană cu profesorul de istorie brașovean. Până acum n-a răspuns la email, dar dacă nu o face până luni 27 decembrie dimineața, la ora 8, voi trimite un email de sesizare pe adresa liceului ca să cerceteze cine este persoana cu opinii naziste care postează pe pagina revistei ACUM.

    Dacă se dovedește că e una și aceeași persoană, atunci mi se pare imperativ necesar să se declanșeze proceduri disciplinare împotriva respectivului. Nu este acceptabil ca un profesor de istorie, plătit din banii contribuabilului, să-și permită să răspândească pe internet incitare la ură interetnică sau de rasă – oricum un delict penal potrivit legislației în vigoare din România. Același care prin programa școlară are obligația de a preda despre Holocaust incită pe internet la gazarea unui grup etnic, parte a populației României? Vi se pare acceptabil așa ceva?

  • Petru Clej: (24-12-2010 la 12:23)

    Iată ce alt comentariu am găsit tot sub semnătura „ghemis horia”:

    Societatea romaneasca trebuie sa faca un indelungat si costisitor efort pentru ca tziganii, intr-un final, sa devina cetateni normali ai statului. Procesul va dura generatii si va costa sume uriase greu de cuantificat. In plus, va fi si suferinta zilnica (batai, omoruri, violuri si hotii) a celor care, de nevoie, fiindu-le concetateni, vor trebui sa astepte intrarea lor in normalitate. Daca privim ce s-a intamplat cu negrii americani dupa eliberarea lor din sclavie pana astazi, putem trage nadejde ca procesul integrarii lor sociale are sanse de reusita. Dar ganditi-va, merita efortul cand exista o solutie rapida, ieftina si lipsita de suferinta? Se numeste Zyklon B.

    http://www.gandul.info/puterea-gandului/nasty-7452173

  • Romofob laș anonim care semnează "Vasile": (25-12-2010 la 23:13)

    Domnule George Petrineanu, afirmatia ca defectele acestei etnii sunt arhicunoscute, nu este chiar adevarata, mai ales ca nu exista studii oficiale facute publice pe aceasta tema, ba chiar sunt interzise, doar vorbitul dupa ureche, sport national, pentru multi romani aceasta etnie este o necunoscuta. Exista tot felul de informatii imprasitiate care ajuta ceva, dar in nici un caz nu avem informatii corecte si precise, unde sunt scrise defectele lor „arhicunoscute”? Deci, dupa parerea dv. tot ce se discuta de acum 200 de ani, deja este o tema epuizata. In general se primesc cu naturalitate afirmatii generale negative la adresa romanilor dar nu si a romilor, internetul si presa nationala este plina de asfel de exemple, nu vad revista dv. sa ia pozitie si sa caute identitatea celor care ii critica in bloc pe romani, rusii sau americanii. In spritul aceste gandiri, ar fi corect sa afirmam: romanii au o mentalitate gresita despre germani, ca fiind o etnie serioasa si harnica, asta implica ca altele sunt mai putin corecte si facem o apreciere in bloc al unei etnii, germanii au si ei uscaturile lor. Corect ar fi sa spunem: germanii sunt la fel de harnici ca si pigmenii. Am senzatia ca impuneti un set de valori si explicatii, ca fiind adevarul absolut si etern, care sunt bazele? filozofia, ideologia, politica, codul penal, sociologia sau psihologia ? care din ele sunt stiinte exacte? Din fotografiile puse la dispozite de revista dv. nu pare ca baracile ilegale ar fi fost mai bune decat cele primite pe banii contribuabililor, din cate stiu eu, sute de mii de romani au trait in catune „fara infrastructura incojuratoae ” in timp de iarna doar barbatii se incumetau sa mearga km prin zapada sa ajunga la civilizatie, ca sa nu mai zic, ca cetatenii dintr-un sat pierdut in Apuseni sau in Baragan au mai putine sanse decat cei asezati la marginea unui oras mare. Nu este prima data in Romania, cand un bloc este dat in folosinta fara infrastructura, sute de mii de romani au muncit departe de casa in baraci. De ce este nerelevant „cei care fac victime in tari indepartate”? o fi, pentru ca victimele nu sunt la fel de umane ca si noi? sufera mai putin? daca ca sunt departe interesul scade? or fi putine la numar si trebuie sa facem doar articolele doar pe 56 de familii din Cluj. De ce nu gasiti important sa discutam si despre imaginea rea data tuturor romanilor emigranti de catre cersetorii romi? 3 milioane de romani sunt 300 de cate 10 mii, o cifra deloc neglijabila, si asta este tema nerelevanta? In cele 40 de tari unde romii sunt raspanditi stiti cumva un exemplu de comunitate perfect integrata, chiar si una izolata, am fi curiosi sa cunoastem acel exemplu, demn de a fi cunoscut, mai ales ca au existat sute de orase in tari democrate unde au avut primari din partide de stanga si sute de etnii africane care au fost si ele robi si discriminati nu par sa aiba problemele romilor.

  • Neonazist care semnează "Hans Sturm": (26-12-2010 la 00:25)

    „Romii clujeni nu au loc în “zona Fraternităţii” hai sa fim sinceri, daca am avea posibilitatea tehnica sa trimitem un CV la toate orasele lumii, cate ar raspunde afirmativ, sa primeasca oamenii astia de bine? Oare i-ati dori langa casele voastre stimati ziaristi? Elita nazista nu se casatorea cu tigani, nu-i vroiau de vecini si nu-i aveau niciodata invitati la cina. Acum elita campioana in apararea drepturilor tiganilor face la fel, desi sustin ca toate rasele sunt egale din toate punctele de vedere si au din abundenta indivizi de alte rase in tarile lor occidentale, curios ca isi aleg doar parteneri de viata masiv din rasa alba si is cumpara sau inchiriaza fatarnicii doar case in zone cu putini colorati. Stiu domnule Clej ca aveti amici intelectuali tigani, pana si nazistii puteu discuta civilizat cu elita evreilor, dar cu siguranta ca nu aveti prietene cu fuste crete care sa va viziteze si sa cinati tovaraseste in familie, „colportori de vorbe goale”, ce lucru neobisnuit faceti? Sunteti nazisti care nu ati iesit din sifonier, aveti nevoie de psiholog sa se ocupe de schizofrenia voastra. Daca Europa cade in fascism, va rog sa n-o stergeti spre tarile calde ca niste lasi, desi sunt sigur ca sunteti capabili de asta, ce sa-i faci, personalitati slabe si teribiliste, istoria este plina de viteji ca voi, sa continuati sa scrieti articole anti-europene. Cine stie, un atentat nuclear poate schimba brusc scena politica europeana, de asta sunteti constient, nu?

  • Petru Clej: (26-12-2010 la 05:59)

    Neonazistul care semnează „Hans Sturm”, care frecventează situri neonaziste http://www.vanguardnewsnetwork.com/20070417/hadden-videos-for-wn/ (cu motto No Jews. Just Right), este de un cinism extraordinar. Are tupeul să vorbească despre nazism, despre pericolul Europei care cade în fascism și despre faptul că scriem articole „anti-europene”. Bănuiesc că se referă la europenism în accepția idolului său, Adolf Hitler.

    Nu am prieteni intelectuali romi, dar intelectuali precum Vasile Ionescu sau Valeriu Nicolae colaborează din când în când la revista ACUM. În schimb, în calitate de translator în justiția penală din Anglia cunosc destule femei „cu fuste crețe”, după cum cunosc și mai mulți etnici români care comit în general infracțiuni mai grave decât romii.

    Am cunoscut și familii de romi din Marea Britanie ai căror copii merg la școală, învață limba engleză și o vorbesc fluent (unii dintre ei nici nu mai vorbesc românește, ci doar romani, limba lor maternă) și au șanse de integrare pe care nu le au în România.

    Lașul romofob „Vasile” (oameni buni, de ce vă ascundeți sub anonimat, vă e cumva teamă? Altfel sunteți foarte curajoși sub anonimat) vorbește în clișee – TOȚI ROMII ÎN BLOC au cutare defect, pe când etnia africană nu știu care n-are problemele lor. Dovadă de ignoranță. Dacă ar trăi de pildă într-un oraș ca Londra, cu aproape opt milioane de locuitori dintre care aproape 40% proveniți din alte țări de pe toate continentele ar vedea că vorbește gogomănii.

    Dar aș vrea să-i întreb pe neonazistul „Hans Sturm” și pe lașul romofob „Vasile” ce părere au despre propunere de „soluție” (finală?) prezentată de „Ghemiș Horia” într-un comentariu mai sus ca romii să fie gazați la un nou Auschwitz? Asta nu vi se pare mai grav decât că o revistă ca ACUM nu ține isonul majorității presei de limbă română în privința romilor?

  • Sandy Schindler: (26-12-2010 la 08:12)

    `pentru multi romani aceasta etnie este o necunoscuta` Kiar asa?

    In declaratzia asupra rasei si prejudiciilor rasiale [1978], omenirea intreaga apartzine aceleasi rase, si anume rasa umana, totzi oamenii apartzin aceleasi specii si au descendentza comuna. In limbajul juridic/politic mai este inq utilizata notziunea de `rasa` cu sens plural. Aparent, e foarte greu sa renuntzi la acest obicei prostesc, kiar si pt cei care nu au (vreodata) de-a face cu sistemul juridic/politic. In conventzia internatzionala asupra eliminarii tuturor formelor de discriminare rasiala [1965], orice doctrina a superioritatzii bazata pe diferentzierea rasiala e falsa stiintzific, condamnabila moral, injusta social si periculoasa, plus ca nu exista nicio justificare pt discriminare rasiala, nici in teorie, nici in practica.

    `toate rasele sunt egale din toate punctele de vedere` Notziunea de egalitate e uneori imprecisa: ea poate fi utilizata intr-o acceptziune socio-politiq (egalitatea drepturilor politice, civice, juridice), economiq (de acces egal la bunuri si valori materiale), educatzionala (egalitate in fatza instruirii), biologiq (totzi oamenii sunt biologic identici, din toate pdvd, ceea ce, implicit, inseamna ca diferentzele dintre oameni sunt neimportante si deci pot fi ignorate. In fapt, notziunea de egalitate pusa de ex sub acest ultim aspect e fortzata extrem: suntem egali ca fiintze umane, dar diferitzi ca dotare intelectuala, calitatzi personale psihice sau fizice etc., dovada si faptul ca se utilizeaza in mod corect si curent aprecieri spontane de tipul: X e corect, iar Y nu, A e destept, iar Z mai putzin, C e harnic, iar D lenes, E e indemanatic, iar F nu, G e curajos, iar H fricos etc.

    O societate nu poate exista decat intr-o permanenta instabilitate, conflict si tensiuni interne, daq ideea de egalitate absoluta in toate planurile intre membrii ei devine principiu suprem; inegalitatea biologiq creeaza stabilitate sociala, dar acest fapt e greu de acceptat si deci de aceea e permanent nuantzat si convertit in norme morale, etice si politice care maskeaza si fac acceptabila situatzia.

    Societatea incurajeaza si dezvolta sisteme de acte emotzionale cu rol in realizarea unui ipotetic egalitarism general, nobil ca intentzie, dar nerealist in conformitate cu realitatea biologiq, pt a satisface nevoile de cunoscut (expresie a neofobiei) si de uniformitate ale membrilor ei.

    In mod ideal, trebuie creat un ekilibru intre dreptul individului de a se realiza pe deplin ca personalitate si obligatziile care-i revin pe plan social. A accepta dreptul la diversitate, ca o veritabila resursa naturala si nu ca un inconvenient, presupune si asigurarea conditziilor exercitarii ei. Din nefericire, problematiq romilor se afla si acum sub impactul unei mari incarcaturi de prejudecatzi, rezistentze, atitudini contradictorii sau ambivalente, reactzii inconstiente de aparare, de proiectzii fantastice, de anxietatzi nejustificate.

  • Mihai-Robert Soran-Schwartz: (26-12-2010 la 08:41)

    Stimate redactie,

    indiferent de emotiile pe care vi le stîrnesc unii corespondenti, va incurajez sa pastrati un nivel acceptabil in aria de comentarii.
    Si anume, asa cum in rindul expeditorului sta de pilda Petre Clej, asa trebuie sa stea si la inamici, nazisti sau „lasi”. Rindul respectiv nu este locul pentr comentarii de la redactori precum „Neonazist care semneaza „Hans Sturm”). Asta contravine spiritului folosit de locuri de calitate in Internet. Ori publicati ori nu publicati, dar nu amestecati parerea Dv. cu parerea cititorului. Daca vreti sa atrageti atentia ca HS este un neonazist, atunci puteti s-o faceti intr-o remarca la sfirsitul scrisorri sau separat, intr-un comentar.
    Multumesc

  • Petru Clej: (26-12-2010 la 09:09)

    Domnule Mihai-Robert Soran-Schwartz,

    1) Pentru detalii despre politica revistei ACUM cu privire la anonimat vă recomand să citiți articolul scris de directorul revistei, Ștefan Maier, http://www.acum.tv/articol/22064
    2) Nu ne interesează nici „spiritul folosit de locuri de calitate in Internet”, nici recomandările dumneavoastră editoriale spuse pe un ton superior, de tip uaseceristo-utecist de sfârșit de ani ’60. Pentru noi anonimatul pe internet este o plagă, care trebuie combătută cu toată vigoarea.
    3) Numele meu este Petru Clej, iar dacă nu sunteți capabil să rețineți un asemenea nume complicat, vă recomand să folosiți copy-paste.

  • Mihai-Robert Soran-Schwartz: (26-12-2010 la 09:45)

    Stimate Domnule Clej,

    doresc sa va corectez in citeva afirmatii:

    – nu este adevarat ca studii despre caracteristici ale grupelor etnice sint interzise. Legile penale in statele civilizate nu pun nici oo piedica cercetarii stiintifice obiective, si nici macar exprimarii de pareri oricit de extreme, atita timp cit nu atita la acte de violenta, discriminare, jignire contra unei persoane sau unei grupe, fara diferenta daca grupa este etnica, rasiala (da, exista grupe rasiale, dar nu si diferente fundamentale intre rase), sociala, economica, educationala, religioasa, politica, sexuala, virsta, stare de sanatate,micro- si macro-geografie, alimentatie, s.a.m.d 🙂

    Este clar ca Horia Ghimes a comis cu comentariul/comentarille lui o infractiune penala care necesita sa fie urmarita si pedepsita si de directia scolii (daca intr-adevar „el este el”) si de procuratura locala. sint hotarit sa devin si eu activ.

    Sarbatori fericite
    Robert

  • Petru Clej: (26-12-2010 la 09:52)

    Domnule Soran-Scwartz, mai pe scurt, dacă cineva scrie – „toți țiganii sunt hoți” asta nu e incitare la ură interetnică?

  • Maria Roth: (26-12-2010 la 19:10)

    In ciuda avalansei de apeluri la iubire care ne invadeaza toate canalele simtirii si ale cugetului (si care uneori aproape reusesc sa ne faca sa credem ca putem deveni mai buni in zilele acestea), la articolul Andreei sunt putinenmesaje scrise in spiritul iubirii aproapelui. Articolul e foarte frumos scris si ma asteptam ca mult mai multi sa spuna ca acele familii au dreptul la un alt tratament (mi-au placut comentariile domnului George, care are observatii pertinente). E vorba de vreo 350-450 de persoane (poate mai multi) de toate virstele, printre care sunt desigur persoane de felurite caractere, care au fost scosi din locuintele lor cu forta, cu toate ca exista o lege in Romania care spune ca in toiul iernii nu e voie sa fie evacuati oamenii din locuintele lor. Indiferent ca aveau locuri de munca sau nu, ca aveau locuinte mai bine echipate (in unele erau elevi de liceu care foloseau calculatoare) sau mai putin bine echipate, ca unii dintre ei ii deranjau pe vecini fiindca ascultau muzica prea tare (daca era asa, politia comunitara avea niste roluri de indeplinit), ca aveau buletin sau nu, scoaterea lor din locuinte si stramutarea lor in niste module neincapatoare, inghesuiti fara incalzire, dupa socotelile mele cite 8/10 intr-o incapere de 14/sau 18 m.p. , cu trei zile inainte de sarbatori, este oribil. E rusinos pentru primarie. Pentru noi e rusinos ca nu reusim sa ne mobilizam si sa ripostam. Careva dintre nazistii care au comentat spuneau ca nici noi, care scriem in apararea drepturilor romilor nu ii acceptam pe romi. E clar ca nu facem destul, dar nu e adevarat ca ne tinem cit mai departe: am fost la unii din ei in familie; cit am fost la scoala, am invatat copii romi sa scrie si sa socoteasca; acum ii invat pe studenti sa scrie lucrari de licenta, si cum sa ii ajute pe cei care au nevoie. Exista azi multi romi cu studii superioare, ceea ce e un semn incurajator. Ca nu am facut destul, e cert. Foarte multe alte cadre didactice se ocupa frumos de copii romi, multi medici si asistente trateaza pacienti romi, elevii se imprietenesc intre ei, la fel si studentii. Lucrurile merg de obicei firesc, pe drumul acceptarii, in ciuda acestor atitudini naziste incitante. Sunt de acord, atitudinile neonaziste trebuie demascate. Dar inca nu stim ce sa facem cu cei care reprezinta puterea si se ascund in spatele unei legalitati aplicate partinitor.
    Domni rasisti si xenofobi, oare ce va acreste asa de tare sufletul ca sa ajungeti sa va bucurati de nenorocirile unora pe care nu ii cunoasteti, nu stiti ce fel de oameni sunt? Daca amintiti, cinic, de Europa, de ce nu va intrebati mai bine la ce anume ii trebuie primariei teritoriul acela de pe strada Coastei din Cluj? Daca sunt interese comerciale la mijloc, de ce nu se pot gasi niste solutii mai echitabile pentru acele familii? Chiar de Craciun voiau sa se apuce de construit? Ce a fost asa de urgent? Ce i-a impiedicat, sau cine, ca sa discute cu organizatiile care se implicasera deja?Exista un numar de copii care mergeau la scolile din oras. Ce va face inspectoratul pentru ei? Credeam ca era politicii nationaliste a primariei s-a terminat in Cluj. Nu imi imaginam ca ghettoizarea ar fi posibila in iarna lui 2010 in Clujul nostru multicultural. Ce pacat ca m-am inselat! Cum spune domnul George, daca celor de la primarie strada Coastei le creeaza probleme, ar trebui sa isi construiasca un demers competent. Acest mod neprincipial de actiune va continua sa ridice probleme, protestele vor continua. Cel putin eu asa sper ca protestele vor continua si nu va fi usor de maturat totul sub presul primariei.
    La multi ani

  • George Petrineanu: (26-12-2010 la 21:46)

    Fara alte cuvinte:
    Legea locuintei – Legea 114
    Reglementarea cadrului general: exploatare si administrare a locuintelor
    Monitorul Oficial al Romaniei nr. 393 din 31 decembrie 1997

    CAPITOLUL 5
    Locuinta sociala:
    Art. 41. – Locuinta sociala se realizeaza cu respectarea suprafetei utile si a dotarilor stabilite in limita suprafetei construite, potrivit anexei nr. 1 la prezenta lege.
    Pentru locuintele care se realizeaza prin reabilitarea constructiilor existente se considera obligatorii numai prevederile legate de dotarea minima.

    ANEXA Nr. 1
    EXIGENŢE MINIMALE pentru locuinţe
    A. Cerinţe minimale:
    – acces liber individual la spaţiul locuibil, fără tulburarea posesiei şi a folosinţei exclusive a spaţiului deţinut de către o altă persoană sau familie;
    – spaţiu pentru odihnă;
    – spaţiu pentru prepararea hranei;
    – grup sanitar;
    – acces la energia electrică şi apa potabilă, evacuarea controlată a apelor uzate şi a reziduurilor menajere.
    B. Suprafeţe minimale:
    Persoane 8
    Camere/locuinţă 5
    Cameră de zi 22 mp
    Dormitoare 48 mp
    Loc de luat masa 6 mp
    Bucătărie 6,50 mp
    Încăperi sanitare 9 mp
    Spaţii de depozitare 5,5 mp
    Suprafaţă utilă 110 mp

  • Rasist și romofob laș anonim "Vasile": (27-12-2010 la 00:26)

    Doamna Sandy Schindler, declaratia din 1978 a fost o declaratie politica, dv credeti in acest argument cum cred altii in biblie sau coran. „doctrina a superioritatzii bazata pe diferentzierea rasiala e falsa stiintzific”(1965), de parca s-a terminat stiinta chiar in anul acela, iar celor din 2010 nu ne ramane decat sa acceptm orbeste in veci vecilor acea declaratie ptolemeica. Ce ziceti de James Watson, care nu este de acceiasi parere? toti stim cum se face stiinta sub orice regim, cum ar fi sa iasa in ziua de azi un institut cu un studiu, de unde sa rezulte ca nu toate rasele au acelasi tip de inteligenta? ar ramane fara finante plus acuzatii isterice. Trebuie sa amintesc ca toate sistemele ideologice de orice natura tind sa se conserve si sa se apere. Pentru mine este clar ca oamenii sunt acceiasi specie dar de rase diferite, poti spune ca un ponei este din acceiasi rasa cu un pursange arab? atunci de ce un pigmeu este din aceiasi rasa cu un finlandez? se mai si afirma oficial: pigmeii au genetica cea mai veche. Cred ca domnul Petru Clej este ateu ca si mine, numai ca la dansul evolutia (proces inconstient)a tinut cont sa creeze rase cu indivizi omogeni in calitati si defecte, vezi doamne, evolutia are si ea etica si valorile ei. Adevarul este adevar, nu poate fi frumos sau urat, ma veti acuza ca nu sunt sincer si obiectiv, ba sunt, evreii ashkenaze au o medie de 107 IQ, superioara europenilor nordici care au 100 IQ, asiaticii din extremul orient, japonezii, coreenii si chinezii 101, deasemenea putin superior europenilor nordici, romanii au 94 inferior nordicilor si tarilor europene din sud,cum ar fi Spania si Italia, deci rezulta ca eu sunt rautacios nazist care imi scot propria natiune in inferioritate fata de altele. Moldovenii din repubilca cu mica lor investitie in invatamant, slaba alimentatie, salarii mici, au 95 IQ, cu 10 puncte pe deasupra negrilor din USA, care beneficiaza de o buna alimentatie, program scolar ok, salarii de 10x mai mari, subliniez este IQ-ul mediu, nu insemna ca nu pot exista indivizi negrii cu un IQ mare, cazul lui Philip Emeagwali. Romii probabil au un IQ asemanator ca si europenii, studiile arata ca au 50% gene europene, iar originile lor din N indiei si golful Bengala, nu-i plaseaza chiar rau, probabil problema lor este de educatie, iar cultura lor functioneaza ca o secta fundamentalista care da conditioneaza fiecare aspect din viata lor,(haine , casatorie, obiceiuri, muzica, valori) toate sectele au un sistem de justitie paralel.
    In era internet nu puteti tine adevarul ascuns, nu puteti castra oamenii sa nu gandeasca, iar daca afirmatiile mele se dovedesc a fi adevarate, atunci avem o problema in lume care nu se va rezolva doar prin credinta si declaratii de buna intentie.

  • Petru Clej: (27-12-2010 la 05:28)

    L-aș întreba pe rasistul romofob laș anonim „Vasile” care este sursa afirmațiilor sale? L-aș întreba de ce confunda (pseudo)teoria evoluției cu principiul democratic al egalității în drepturi, indiferent de rasă sau etnie? Și cu ar dori să rezolve problemele în lume dacă cumva teoriile lui sfertodocte s-ar dovedi (prin absurd) la fel de „adevărate” ca cele ale mentorului său, Adolf Hitler? Este de acord cu ceea ce propune nazistoidul „Ghemiș Horia”, ca romii să fie trimiși la camerele de gazare? Nu vă mai faceți că n-ați văzut această oroare.

  • Sandy Schindler: (27-12-2010 la 18:56)

    Domnul Vasile isi imprumuta afirmatziile si inteligentza de pe Wikipedia, cel mai bun prieten al omului fara contact cu sau indiferent la realitatzile vietzii. Uitandu-ma in jurul meu, nu gasesc absolut nici o diferentza, alta decat biologiq, intre `romi` si `romani`, si nimic care sa indice apartenentza lor la respectivele `etnii`. Vorba lui Oscar Wilde, daq m-am nascut in grajd nu inseamna ca sunt cal. Io intzeleg asta asa, ca daq te nasti in Romania, in interiorul acestor granitze trasate cu o creta imaginara (Nietzsche spunea ceva asemanator), nu inseamna ca esti `roman`. Nu exista nici `granitze`, nici `etnii` sau `rase` sau cum mai vretzi dvs sa le spunetzi. Nu suntem niste bucatzi de carne sa ne fie atarnate de gat etikete. E kiar atat de greu sa-i privim pe totzi oamenii cu aceiasi oki? Cat despre coeficientul de inteligentza, Arghezi numea geniul si talentul `escrokerii` si `zorzoane de prisos`. Cred ca oricine l-ar vrea pe seamanul lui mai degraba cuviincios decat genial sau talentat. Ma insel? Nu stiu cum sunt altzii, dar io nu dau doi bani pe parerile unui James Watson, Richard Lynn, Tatu Vanhanen etc., pareri care fac nici un pic de bine si mult rau.

  • Ghemiş Horia: (29-12-2010 la 04:15)

    RETRACTARE

    Nici prin minte nu mi-a trecut ca lansarea de idei aberante in spatiul comunicarii publice poate fi extrem de nociva pentru cei care citesc si, pe buna dreptate, trezesc revolta. Stiam, fara a fi constient, ca exista infractiunea de incitare la ura interetnica.

    De dragul polemicii am emis idei in care nu am crezut si nu cred. Am urat dintotdeauna violenta de orice fel, crima si crimele in masa facute de nazisti, legionari si comunisti. Sunt ferm convins ca problemele tiganilor sau a oricarei alte minoritati nu se pot rezolva decat printr-o politica perseverenta de integrare sociala si discriminare pozitiva.

    Regret sincer!

    Sunt gata sa suport fara impotrivire orice fel de consecinte administrative, disciplinare sau juridice.

    Cu stima ptr. cititori

    Ghemis Horia

  • Stefan N. Maier: (29-12-2010 la 05:14)

    Domnule Ghemis,
    Cu buna credinta, iata, v-am publicat retractarea.
    Sunteti bun sa ne relatati ce a condus la aceasta schimbare, la 180 de grade, a retoricii dv. din ecoul anterior?

  • Petru Clej: (29-12-2010 la 05:51)

    Extremiști de toate felurile, luați exemplu de la Horia Ghemiș. Cârcotași de toate felurile, ați înțeles acum care este scopul politicii noastre editoriale? Dacă ați reflecta mai mult la acest exemplu și ați renunța la fanfaronade, ați avea mult de câștigat.

  • Mihai-Robert Soran-Schwartz: (30-12-2010 la 07:44)

    Domnule Ghemis,

    este datoria mea morala sa fac clar, ca – dupa ce am vazut ca nu numai aici, unde eu sant un cititor destul de recent, dar in mod repetat si in alte locuri a-ti publicat propuneri de solutii gazoase si cenusaresti – am considerat ca este necesar pentru igiena publica sa nu inchid ochii. Mai ales cand am realizat ca santeti profesor de istorie la doua liceuri din Brasov nu mi-a ramas nici o alta laegere ca parinte decat a sesiza directia liceului de banuiala ca un membru al cadrului didactic are atitudini care dauneaza elevilor si societatii civice.

    Redactia nu a avut nimic de a face cu sesizarea mea, de care nu a aflat decat ulterior.

    Am citit retractarea Dv. scrisa intr-un limbaj clar si elegant inconjurind o atitudine care – daca pusa in actiune – poate ajuta sa se transforme problemele legate de tema Roma intr-un project de reusita integrare pe plan romanesc si european. Ma bucura ca simplul meu demers v-a ajutat sa spargeti ghiata in care a-ti fost inchis cu trup si suflet, si sa faceti prima incercare de plutire in apele libere pa care le intretinem im Libera Europa.

    La Multi Ani,

    Mihai-Robert Soran-Schwartz

    Din motiv de transparenta si cinste personala citez emailul pe care l-am trimis la liceu (adresa mea de email am scos-o aici pentru a evita umplerea cutiei cu gunoi electronic, dar redactia o cunoaste, la fel si Doamna Bulbuc, directoarea liceului)

    —– Original Message —–

    To: director@moisilbrasov.ro
    Sent: Sunday, December 26, 2010 1:30 PM
    Subject: Horia Ghemis – suspectat

    Buna ziua,

    Va scriu din Germania pentru a va atrage atentia ca in mod posibil unuld dintre professorii scolii Dv.
    s-a facut in repetat rind vinovat de incitare rasiala si incurajare de genocid. Este obligatia Dv. de a raporta cazul la organele administrative si judiciare conform legilor românesti si ale Uniunii Europene, DACA se dovedeste ca semnatarul Horia Ghemis e identic cu angajatul Dv. Bineinteles ca nu pot exclude ca cineva se foloseste fraudulos de identitatea lui.

    Daca Dv. nu deveniti activ imediat, atunci voi deveni eu prin sesizare la Bruxelles si la procuratura din Brasov despre alegatiile contra lui Horia Ghemis si a directiei scolli pentru inactivitate in cazul unei crime penale.

    Cu multa stima si urari de bine de Craciun si de Noul An.

    Urmeaza citat (unul din multe!):
    http://www.gandul.info/puterea-gandului/nasty-7452173#

    8 ghemis horia la 17.10.2010 16:12 despre tziganii sunt o problema ce trebuie rezolvata.
    raspunde

    Societatea romaneasca trebuie sa faca un indelungat si costisitor efort pentru ca tziganii, intr-un final, sa devina cetateni normali ai statului. Procesul va dura generatii si va costa sume uriase greu de cuantificat. In plus, va fi si suferinta zilnica (batai, omoruri, violuri si hotii) a celor care, de nevoie, fiindu-le concetateni, vor trebui sa astepte intrarea lor in normalitate. Daca privim ce s-a intamplat cu negrii americani dupa eliberarea lor din sclavie pana astazi, putem trage nadejde ca procesul integrarii lor sociale are sanse de reusita. Dar ganditi-va, merita efortul cand exista o solutie rapida, ieftina si lipsita de suferinta? Se numeste Zyklon B.

    __________ NOD32 5737 (20101227) Information __________

    This message was checked by NOD32 antivirus system.
    http://www.eset.com

  • Dan Petre: (30-12-2010 la 17:36)

    Domnule Maier, retractarea d-lui Ghemis are aceeasi valoare ca retractarile celor condamnati in procesele staliniste. Faptul ca persoana care a semnat ”Horia Ghimis” a retractat sub spectrul unui santaj si a unei delatiuni, nu inseamna ca dumnealui si-a schimbat perspectiva asupra problemelor in cauza.

    Nu discut aici textul dumnealui. (Nici nu este nimic de discutat despre un text cu evidente trimiteri xenofobe). In continuare sunt insa sceptic fata de metodele folosite de revista ACUM / colaboratorii sai. Dupa cum am mai spus si in trecut, raman la parerea ca aceasta abordare incrancenata de ”Simon Wiesenthal electronic” nu face decat sa intareasca extremistii in convingerile lor si, mai mult, risca sa-i transforme in extremisti si pe destui ”neutri”.

  • Petru Clej: (30-12-2010 la 19:06)

    Observați atitudinea neo-nazistului Dan Petre: Horia Ghemiș a scris un text „cu evidente trimiteri xenofobe”… Dat fiind că omul incită la gazarea unei etnii întregi – în sine un potențial delict penal potrivit legii din România – acest comentariu al nazistoidului Dan Petre ar trebui să fie mama tuturor eufemismelor. În loc să aplaude că un om care are menirea să-i învețe pe copii istoria a fost adus la ordine și poate împiedicat să le otrăvească mințile, acest extremist de dreapta – cu antecedente (vedeți-i postările) consideră că a avea o atitudine democratică, anti-extremistă, anti-fascistă, îi transformă pe neutri în extremiști!!!!!!!!!!!! De unde atâta nemernicie? De ce oare are prezintă în anul 2010 fascismul o asemenea atracție?

  • Stefan N. Maier: (1-1-2011 la 15:52)

    Domnule Petre,

    Precum vedeti, l-am intrebat pe d-l Ghemis ce a condus la retractare. Haideti sa mai asteptam sa vedem daca raspunde sau nu, ori poate va fi nevoie sa interpretam tacerea dansului ca pe un raspuns.

  • Negaționist al Holocaustului și rasist romofob laș anonim "Danciu Valentin": (1-1-2011 la 20:47)

    Domnule Petru Clej, aveti mult din atitudinea comunistilor in anii 50, pareti incarnarea domnului Iliescu la anchete, in facultatea de istorie se vorbeste mult de cifrele umflate ale holocaustului, asa ca lasati profesionistii sa-si faca treaba, uitati-va la razboiul civil spaniol, in Spania au 1800 de gropi comune unde au fost ingropati intre 105- 130 mii persoane, cifrele sustinute de dv. despre holocaustul din Romania sunt infinit mai mari iar nr. de gropi gropi comune ar trebui sa respecte proportiile sau sa fie de mari dimensiuni. Autoritatile din transnistria datorita situatiei politice ar fi dezgropat orice fosa ca sa ne invinovateasca, nimeni nu neaga existenta victimelor, dar numarul pe care-l sustineti dv. trebuie demonstrat cu dovezi clare. Nu ne impresioneaza incapatanarea dv. de a sustine etnia tiganeasca, in lume exista tot felul de opinii radicale, iar dv. sunteti campion in unele, pana si intelectualii care au origini tiganesti refuza sa sustina o asfel de cultura parazitara. Intelectualii tigani au emigrat in etniile majoritare, deci etniile majoritare nu refuza tiganii civilizati. Ati vazut dv. un doctor tigan sau un profesor ca este agresat de colegi pt. ca este tigan ? pur si simplu, orice populatie refuza parazitismul, daca am duce satrele de tigani in Tokyo, ar fi oare primiti cu bratele deschise? oare de la bunicii lor sa fi invatat japonezii idei preconcepute de tigani romani? pur si simplu oamenii normali refuza o cultura antisociala la fel cum refuzati si dv. vandalismul pe forumul revistei. Dv. invitati europenii sa rabde vecinii problematici zeci de ani, dar pe forum nu iertati nici macar o virgula de vandalism.

  • Petru Clej: (2-1-2011 la 06:12)

    Domnule „Danciu Valentin”, care scrieți din Japonia și vă dați o adresă de email fictivă valentin@yahoo.com, gogomăniile negaționiste din debutul comentariului dovedesc că sunteți un ignorant din granda. Ion Iliescu a fost acela care a declarat în 2003 într-un interviu în Ha’aretz că pe teritoriul României nu a avut loc un Holocaust. Reacția de indignare provocată a dus la înființarea COMISIEI INTERNAȚIONALE PENTRU STUDIEREA HOLOCAUSTULUI ÎN ROMÂNIA al cărui raport final http://www.inshr-ew.ro/pdf/Raport_final.pdf a fost publicat în 2004 și recunoscut oficial de statul român. Vă invit să-l citiți cu atenție (are doar 424 de pagini) și să enumerați obiecțiile pe care le aveți, pe pagini, precum și argumentele în sprijinul lor. Vă invit de asemenea să citiți la rubrica Mărturii articole despre experiența personală a unor evrei deportați în Transnistria.

    Și pentru că pomeniți de Transnistria, ce aveți în vedere prin fraza: „Autoritatile din transnistria datorita situatiei politice ar fi dezgropat orice fosa ca sa ne invinovateasca, nimeni nu neaga existenta victimelor, dar numarul pe care-l sustineti dv. trebuie demonstrat cu dovezi clare.”?

    Cât despre rasismul anti-romi de care dați dovadă, mi-e și silă să comentez. În cazul de față e vorba nu de vandalism, ci de nazism, de cineva care incită la gazarea unei etnii întregi, la un nou Auschwitz. Așa ceva nu vă deranjează?

    Și când scrieți „Nu ne impresioneaza incapatanarea dv. de a sustine etnia tiganeasca,”, în numele cui vorbiți de folosiți pluralul?

  • Negaționist și romofob laș anonim "Danciu Valentin": (2-1-2011 la 21:35)

    Ce se intampla, nu aveti argumente sau sunteti in cautarea gropilor comune ca sa iasa numarul?

  • Petru Clej: (3-1-2011 la 03:54)

    Domnule laș anonim negaționist și romofob, răspundeți întrebărilor pe care vi le-am pus, ieșiți de sub anonimat și nu mai menționați argumentele că nu aveți de nici unele, doar minciuni.

  • Andrea Ghita: (9-1-2011 la 16:23)

    Intentii asemanatoare cu cele puse in practica la Cluj au aparut si in oraselul transilvan: Gherla. In 20 februarie 2010, pe site-ul Domnule primar.ro apare dialogul de mai jos:

    POSTAREA CETATEANULUI
    Rromii, mutati
    Buna ziua ,
    oare de ce nu se actioneaza pentru mutarea tiganilor din Candie?
    Pentru ca sunt PD-listi?
    Ma indoiesc. Totusi va intreb daca ati putea convietuii cu acesti „vecini”
    Va las sa judecati aceste imagini si eventual sa ne oferiti alternative.

    RASPUNSUL (INGRIJORATOR) AL PRIMARULUI
    22 Februarie 2010
    Stimate cetatean,
    Singurul raspuns care v-ar multumi ar fi ca de maine ii mut. Nu pot sa promit asa ceva. Nu comentez mai mult dar va asigur ca nu sunt PD – isti.
    Totusi, pe langa vointa trebuie si multi bani.

  • Andrea Ghiţă: (12-5-2011 la 09:32)

    La sedinta din 10 mai 2011, Consiliului Municipal Cluj-Napoca a decis cu unanimitate de voturi ca terenul din zona centrala, de unde fusesera evacuati chiriasii romi si relocati in vecinatatea rampei de gunoi (in locuinte modulare nou construite, fara bucatarii si cu cate 13 persoane intr-o camera), sa fie atribuit spre folosinta gratuita Bisericii Ortodoxe, in vederea construirii unui complex studentesc. Acolo vor invata viitorii preoti ce inseamna ajutorarea celor aflati in nevoie.

  • Petru Clej: (12-5-2011 la 09:48)

    O nouă victorie a național-ortodoxismului…



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Închide
3.81.79.135