caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Gastronomie si Stil



 

Coardă cu mac sau nucă

de (2-1-2011)
7 ecouri

În fiecare an, în ajunul Crăciunului, Mama pregătea specialitatea casei, coarda cu mac și cu nucă.

Rețeta, scrisă de mâna Mamei, se află la loc de cinste în „caietul meu de prăjituri”. M-am încumetat la încercarea rețetei, pentru prima dată, în urmă cu 15 ani, după emigrarea mea în Canada. Doream să petrecem un Crăciun lipsit de griji, chiar dacă departe de cei dragi, în atmosfera tradițiilor din casa părintească.

De atunci, coarda cu mac și cu nucă a devenit specialitatea Cristinei. Prietenii care ni se alătură la Crăciun, an de an, consideră aceste bunătăți „piesa de rezistență” a mesei festive din casa noastră.

Doresc să împărtășesc cu voi, cititorii noștri, rețeta atât de ușor de urmat. Aveți nevoie doar de un singur ingredient mai special, dragostea. Sunt sigură însă, că o veți găsi în inimile voastre.

Ingrediente:

– 30 linguri cu lapte
– 20 linguri cu ulei
– 2 gălbenușuri
– 2 linguri cu zahăr
– puțină sare
– 60 g drojdie
– făină cât cuprinde

Metoda de preparare

Se amestecă într-un vas laptele, uleiul, gălbenușurile, zahărul, sarea. Separat se freacă drojdia cu 2 lingurițe de zahăr și puțin lapte, până se face ca o cremă. Se toarnă plămădeala peste restul ingredientelor din vas, adaugându-se făina și amestecând întâi cu lingura, apoi cu mâna. Se frământă aluatul mai departe, până se obține un aluat potrivit de moale și se desprinde de pe mână. Se lasă la cald să crească, timp de o oră.

Umplutura de nucă
– 500 g nuci măcinate
– 350 g zahăr
– doi pumni de stafide
– esență de rom
Se amestecă nucile măcinate cu zahărul și cu stafidele înmuiate în prealabil în rom.

Umplutura de mac
– 300 g mac măcinat
– 200 g zahăr
– doi pumni de stafide
– esență de rom
Se amestecă macul măcinat cu zahărul și cu stafidele înmuiate în prealabil în rom.

După o oră, aluatul se împarte în patru părți egale, care se întind pe masa de aluat presărată cu făină, în foi dreptunghiulare, cam de o jumătate de deget grosime. Se întinde nuca sau macul pe fiecare foaie și se face sul, rulându-l de la bază spre vârf. Cele patru coarde obținute prin rulare se așează în tăvi, unde se lasă o oră să crească. Apoi, se ung cu gălbenuș de ou amestecat cu zahăr, se înțeapă cu furculița, se coc la foc potrivit.

După ce s-au răcit, se scot din tăvi, se taie în felii doar înainte de a fi servite. Se pot păstra o săptămână, învelite în folie de aluminiu.

Poftă bună!

Ecouri

  • Marinela Sabina: (5-1-2011 la 01:35)

    Corzile cu mac si nuca sunt in mare voga si la noi in Braila !
    Bineinteles ca originile acestui cozonac ori prajitura speciala pornesc tot din Aradul copilariei noastre minunate .

  • Andrea Ghita: (5-1-2011 la 06:31)

    Originile prajiturii nu sunt neaparat din Arad, ci din Imperiu si apare sub numele de Beigli, in vechile carti de bucate este Beigli. Nu este deloc usor sa-ti iasa asa de apetisanta precum cea din fotografie. Fiecare gospodina avea secretele ei privind atat umplutura, cat si coca. Bunica mea, de pilda, fierbea nuca sau macul in lapte cu zahar si nu punea stafide, iar in coca punea si smantana. Astazi multe patiserii clujene fac Beigli si-l vand pe tot parcursul anului, nu numai de Craciun sau Pasti, dar nici pe departe nu e atat de gustos cum era (este) cel de casa.

  • sorin: (7-1-2011 la 04:51)

    Numai privind poza simti mirosul si gustul apetisant.
    Trebuie adaugat putin vin…
    Pofta buna si LA MULTI ANI!

  • Natalie Montanaro: (7-1-2011 la 11:05)

    Dear Cris,

    I love these and will of course now have your mom’s original recipe to add to my collection of Romanian sweet memories. It’s very hard to turn this stuff down, it’s so good and fresh. It reminds me of my own Polish grandma and great grandma’s babka, which they made at holidays. Different, but the aroma, well, it was the way that our senses still today can have our family closeby even if they are no longer here or far away. La multi ani to you, your Canadian family and your Romanian family, too!

    Natalie

  • "tanti"Agi: (9-1-2011 la 16:29)

    Sunt grozavi acesti cozonaci cu nuca sau cu mac
    sub numele de „coarda”sau „beigli”.
    Si ei fac parte din atmosfera Sarbatorilor de
    Craciun si sunt nelipsiti pe masa festiva a
    familiei,fac parte din traditia acesteia..

  • bianca: (24-12-2012 la 07:15)

    Multumesc Cristina, multumesc mult pt. reteta. Eu nu sint o bucatareasa grozava dar de cind am decoperit reteta ta de sarbatori nu lipseste de pe masa mea coarda cu nuca. Sa-ti dea Dumnezeu sanatate; apoi find plecata de ani de zile in strainatate de sarbatori coarda cu nuca ma face sa ma simt putin acasa

  • lili matei: (1-5-2013 la 11:19)

    am avut reteta asta de multi ani dar niciodata nu am fost multumita cum mi-a iesit acum imi dau seama unde am gresit multumesc am sa o fac acum de Sfintele sarbatori de Pasti si sper sa iasa bine



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Parcajul subteran din Piaţa Universităţii între necesitate şi nelegalitate

Într-o zi de toamnă târzie priveam cu neputinţă cum erau scoase statuile din Piaţa Universităţii Bucureşti pentru a fi amplasate...

Închide
18.218.129.100