caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Intern



 

Şamanism peronist: Alianța “Noii Drepte-Stângi” din România

de (9-1-2011)
5 ecouri

N-am facut-o pana acum, dar simt nevoia sa o spun. In 2002 am primit Premiul “Bratianu” al Partidului National Liberal. Decizia de acordare a acestei prestigioase distinctii era semnata de figuri importante ale PNL. Intre altii, Alexandru Paleologu.  Nu ma indoiesc ca, daca ar fi fost intre noi, domnia sa ar fi protestat in aceste zile.  Dupa stiinta mea, cu exceptia senatorului Raymond Luca, nici o personalitate liberala nu si-a exprimat dezacordul (nu mai zic dezgustul) cu capitularea lui Antonescu in fata lui Voiculescu. Cred ca bietul Horia Rusu se rasuceste in mormant. In ceea ce ma priveste, nu vad nicio legatura intre PNL-ul care mi-a acordat acel premiu si formatiunea aservita de Dan Voiculescu.

“Am doua maini, declara generalul-aventurier, demagogul iluzionist Juan Domingo Peron: una dreapta si una stanga, pe care le folosesc dupa necesitati”.  Aceste cuvinte ar putea fi motto-ul carierei actulului lider al PNL.  Alianta, care, ne asigura Crin Antonescu, este si comasare, si unificare, ba poate, pe linia acestui bombardament al sinonimelor, si fuziune, cartel ori contopire, spre a nu mai vorbi de osmoza, simbioza ori metamorfoza, deci alianta PNL-PC (si urmeaza PSD, adica “Şepilov care li-sa alaturat…”, spre a ma referi la amintrile lui Ion Iliescu) tine de samanism politic.  Din decembrie 2009 incoace, deci de cand cei trei crai s-au dus la Timisoara sa consfinteasca nesfanta lor comasare in statu nascendi, tot asa o tin acesti bataiosi politicieni. Anunta motiuni de neincredere (care capoteaza inainte de a fi luate in serios de cineva), mobilizeaza o tot mai precara “baza de masa”, se declara dimineata de stanga, la pranz de centru, iar seara, pentru a domi linistiti, de dreapta.  Macar pesedistii nu au anuntat (inca) convertirea la dreapta politica (vine si asta, nicio grija).  Mastile si etichetele sunt schimbate precum batistele ori sosetele.

Avem de-a face cu o recrudescenta a peronismului, fenomen pe care il prevedeam in cartea mea “Fantasmele salvarii” (editia originala, Princeton University Press, 1988, paperback 2009, trad. rom., de Magda Teodorescu, Polirom, 1999). Ceea ce filosoful polonez Leszek Kolakowski numea “ruinele miscatoare ale bolsevismului” zamisleste aceste constructii baroce in care valori altminteri incompatibile se regasesc sub umbrela unui oportunism devastator. “Nu ne intereseaza trecutul (dovedit-VT) lui Dan Voiculescu”, proclama ritos Crin Antonescu. Dar, in acelasi timp, nu uita sa insinueze ce si cum despre un (nedovedit) trecut al lui Traian Basescu.  Dascalul de istorie se transforma intr-un extrem de selectiv “arheolog de biografii”.

Oamenii acestia pot efectua orice salturi mortale, pot trece de la dreapta la stanga si viceversa fara framantari, fara agonii morale, fara introspectii, fara o minima nevoie de marturisire publica a propriilor motivatii. Mancurtizati ei insisi, ne cred pe toti lipsiti de memorie. Axiofobi ei insisi, ne cred pe toti afoni la capitolul valori. Crin Antonescu este unul dintre putinii politicieni romani de mare vizibilitate care a semnat Declaratia de la Praga. Ce simte acum in comasata alianta cu un trust de presa si un ziar (numite adeseori partid) care au ca scop negarea trecutului totalitar si reabilitarea securistilor?  O intrebare care-si contine raspunsul. Este ceea ce eu numesc, asadar, omul-magician, iluzionistul de serviciu care scoate porumbei, pisicute, soricei si iepurasi din palarie. “Omul elastic” despre ca Dan Tapalaga a scris un memorabil, definitiv articol.   Iata concluzia:

Dar poate omul elastic ne va spune peste cateva zile ca vi s-a parut, ca n-a incheiat vreodata alianta cu omul-pisica, care a cazut mereu in picioare si s-a furisat in Parlament, parazitand alte partide sau chiar in Guvern, adus de Basescu pe post de “solutie imorala”. Acum doua luni se jura ca nu are “nici o intelegere cu PC sau cu Dan Voiculescu”, desi toata lumea il vedea rasfatat seara de seara in studioul Antenelor. Prin urmare, daca va rupe hartiile cand va constata ca motanul turnator catarat in spatele sau il trage in jos inseamna ca vi s-a nazarit. Omul elastic s-a comasat, unit, aliat cu omul pisica doar in vis.

Ce flexibilitate de nevertebrata, ce traiectorie politica ametitoare. Cum sa amesteci albul si negrul cu atata lejeritate? Ce sinteza gresita s-a produs in acest personaj de sex politic incert? Si totusi, multi aplauda, sedusi de flicflacurile exectuate de omul elastic pe platoul Antenelor, sub bagheta dresorilor – bufoni Gadea si Ciutacu. Desigur, stiti deja cine despre cine-i vorba. Numele lui este azi Crin Antonescu, desi nici asta nu-i foarte sigur. In cazul oamenilor supraelastici, totul se poate schimba de pe o zi pe alta.

http://www.hotnews.ro/stiri-8186501-omul-elastic.htm

Recomand aici si excelentele postari ale lui Cristian Patrasconiu, analize pertinente ale implicatiilor acestei stupefiante imbratisari (Pactul Antonescu-Voiculescu).  Ca si Cristi, ma intreb ce are de spus acum liderul PN despre proaspatul sau aliat, dupa ce in 2006 tuna si fulgera contra Monei Musca?  Ce au de spus seniorii liberali, ce spune Varujan Vosganian despre iminenta infratire cu PSD?  Ce are de spus Bogdan Olteanu?  Ce gandeste Calin Popescu-Tariceanu? Ma rog, cand Molotov sosea la Berlin in 1940, la gara se intona “Internationala”. Aliantele obliga.  Imediat dupa 23 august 1939, dupa semnarea Pactului Molotv-Ribbentrop, Arthur Koestler a rupt definitiv cu Stalin, cu Cominternul, cu bolsevismul. Astept sa vedem cine va rupe cu actuala conducere PNL dupa semnarea Pactului Antonescu-Voiculescu?  Dupa stiinta mea, cu exceptia senatorului Raymond Luca, nicio personalitate liberala nu si-a exprimat dezacordul (nu mai zic dezgustul) cu capitularea lui Antonescu in fata lui Voiculescu.  Cred ca bietul Horia Rusu se rasuceste in mormant.

http://patrasconiu.ro/

Recomand exceptionalul editorial al lui Mircea Cartarescu:

http://www.evz.ro/detalii/stiri/senatul-evz-un-partid-de-tombatere-917541.html

Iata un fragment:

A fugi de Băsescu ca să te arunci în braţele lui Voiculescu este una dintre cele mai absurde opţiuni luate în absurditatea vieţii noastre politice postdecembriste.

Articolul a fost preluat cu acordul autorului de pe http://tismaneanu.wordpress.com/2011/01/06/samanism-peronist-alianta-noii-drepte-stangi-din-romania/

Ecouri

  • Dr.Samarescu Dan-Florian: (10-1-2011 la 13:35)

    Ati primit premiu si de la securisti?
    De ce se elibereaza asa greu dosarele secu?
    La multi ani !
    D.samarescu

  • Vladimir Tismaneanu: (10-1-2011 la 15:42)

    Domnule doctor Samarescu:

    Pe site-ul http://www.contributors.ro am explicat limpede ca in 2001, cand am primit acest premiu, nu aparusera informatiile despre unii din membrii juriului, nu se publicasera deciziile CNSAS. Tot astfel, in perioada cand am colaborat la Jurnalul National (alaturi de Andrei Plesu, Mircea Dinescu, Emil Hurezeanu, Mircea Cartarescu, Dorin Tudoran) nu aparuse decizia CNSAS despre Dan Voiculescu. Deci va raspund ca nu am primit premiu de la securisti (in sensul mai sus explicat)ci din partea unui juriu prezidat de presedintele din epoca al PNL.

    As indrazni sa va reamintesc ca debutul campaniei care avea sa duca la suspendarea presedintelui Traian Basescu a fost tocmai „dosariada” din vara anului 2006 cand a inceput mega-transferul de dosare dinspre SRI (nu insa si SIE!) catre CNSAS. Ca si Dvs, regret orice obstacole se ridica in raport cu accesul la dosarele Securitatii. De cate ori am ocazia, sustin transparenta si accesul liber, dupa modelul german. As mai adauga ca unul din efectele palpabile ale mult-minimalizatei si bagatelizatei condamnari a dictaturii comuniste este tocmai democratizarea Arhivelor Nationale, schimbarea vechii echipe (legata direct de Ion Iliescu) prin noua echipa condusa de excelentul istoric Dorin Dobrincu.

    Va doresc un An Nou cu multa sanatate, bucurii si succese!

    Vladimir Tismaneanu

  • roby: (10-1-2011 la 23:34)

    As fi putut ignora articolul, daca nu ar fi fost citat Patrasconiu, in opinia mea unul dintre personajele cele mai jalnice din presa romaneasca. Aceasta ‘asociere’ nu cred ca ii face cinste lui VT.

    Precizez ca am simpatii liberale si ca daca ar fi trebuit sa votez as fi votat probabil impotriva asocierii cu PC. Dar cred de asemenea ca se cuvine sa se re-aminteasca ca „solutia imorala” a fost folosita de toti jucatorii, fie ca s-a numit PC sau UDMR (si fata de ultimul am anumite simpatii). Si am o vaga banuiala ca atata timp cat democratia se joaca pe voturi (resp parlamentari) va continua sa fie prezenta in ecuatie.

  • Dr.Samarescu Dan-Florian: (11-1-2011 la 06:39)

    Primesc cu placere urari de bine,mai ales la început de an.
    Tara are nevoie de încredere,corectitudine,progres economic…si multe altele.
    Ce faceti,ca sa fie garantat accesul la dosare..?Nu sunteti seful lor?Al „dosarelor” adica.
    Si fiindca amintiti,ca „premiul” n-a fost dat de secu…desi erau secu pe acolo..si ei ,se presupune,cam stiu ce fac-cunosteti parerea mea…Lucrarea dumneavoastra ,despre procesul comunismului,era scrisa cu materiale din arhive…Dupa cum se stie,viata dumneavoastra,pâna ati ajuns în SUA,a decurs la lumina reflectoarelor nomenclaturiste….
    Cinstit vorbind…nu credeti,ca VICTIMELE erau destinate sa faca PROCESUL COMUNISMULUI…?
    Apreciez stilul corect al mesajului .V-am apreciat si la Europa Libera.
    Numai bine,
    D.Samarescu
    P.S. Luati initiative concrete.In masura posibilitatiölor.Tara are nevoie de cunoasterea tecutului….si de refacerea pagubelor suferite….De peste 70 de ani tot pierdem.

  • Ion Maria: (1-2-2011 la 06:24)

    Domnule Tismaneanu, inainte vreme va apreciam scrierile fiind uimit de cat de bine cunoosteati trecutul comunist, oare il cunosteati din interior? De cand ati trecut,cu arme si bagaje, in tabara Basescu nu va mai cred si nu va mai citesc si atunci cand scrieti/spuneti lucrui normale si adevarate, nu mai sunteti credibil.In genere, intelectualii trebuie sa fie IMPOTRIVA PUTERII SI NU DE PARTEA EI, deci, un istoric ar trebui sa judece „sine ira et studio”, este un truism dar trebuie aplicat, altfel istoricul nu va fi decat un propagandist, ceea ce cam sunteti.. Da, PNL-ul are problemele lui, poate ca face aliante gresite insa asta va judeca poporul cand va vota..De ce nu va ocupati ,mai bine, de PDL ? Un partid pe care il cunoasteti atat de bine..Numai , copii din Vrancea sunt chemati sa o aplaude pe Elena Udrea, era sa scriu Elena Ceausecu.. Cum vi se pare modernizarea statului prin intoarcera la comunism? Cam asta se intimpla acum, ne intoarcem inainte de 89, doar ca ceva mai „soft”, cu propaganditi gata sa apere orice prostie a partidului, cu demagogie si coruptie pe fata, cu justitie si servicii secrete aservita, cu stegulete si copii tinuti prin frig, (in vacanta!) pentru a aplauda o doamna care conduce statul pentru ca il conduce pe conducator..Nu Domnule Timaneanu, nu va mai cred, o sa aveti din nou respectul meu atunci cand veti critica puterea, si cand la putere va fi PNL-ul il voi critica si eu dar,acum este la putere Basescu si pe el trebuie sa-l criticam pentru ca are toata puterea, toate posibilitatile sa faca bine si face numai rau.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Închide
18.118.200.197