caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Extern



 

Grecia – Israel, diplomația conductelor

de (16-1-2011)

Intr-un comentariu, la un post de televiziune, ziaristul Jean Choen a efectuat o analiza a situatiei din Mediterana de Est, in perspectiva derivei spre islamism a Turciei si descoperirea unuia dintre cele mai mari zacaminte de gaz in zona Mediteranei de Est in care statul Israel are drepuri de exploatare recunoscute.

Astfel, Israel si Grecia dau dovada de pragmatism si trec la o colaborare in domenii precum energetic, aparare, lupta impotriva terorismului si domeniul economic.

Intr-un interval de trei luni va avea loc intrunirea la Tel-Aviv a unui organ comun de colaborare denumit consiliul de ministri comun, care va intruni consiile de minstrii ale celor doua tari.

S-a dezvaluit un mare plan de colaborare prin construirea unei conducte de gaz care va avea ca destinatie Italia.

Traseul va incepe in zona de exploatare de sub jurisdictia statului Israel si va parcurge zona de jurisdictie a Ciprului cu o posibila contructie a unei statii de pompare pe insula Afroditei si se va continua in sudul insulei Creta, posibil cu o alta statie de compresare pe o insula greceasca si apoi va parcurge marea Ionica pina in Italia.

In domeniul apararii, colaborarea va cuprinde exercitii comune si aprovizionarea armatei elene. Domeniul turismului ar putea sa fie promitator. Traditional exista un interes al turistilor din Israel pentru insula Rodos care este legata de evenimente importante si pelerinaj in memoria victimelor comunitatii evreiesti, a pogromului savarsit acolo de ocupantii germani in timpul celui de al doilea razboi, cit si de alte obiective.

Grecia are nevoie de proiecte economice care sa produca dezvoltare si sa creeze o speranta populatiei blazate si dornica sa munceasca. Procentul somajului este inca in crestere si a atins 13,5 % din populatia activa.

In realitate cifra oficiala este cosmetizata si se prevede ca va depasi 20%.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Popas la Templul Coral din Bucureşti

Templul Coral este un important centru de cult iudaic, iar datorită valorii sale istorice şi arhitecturale a fost înscris în...

Închide
3.19.56.45