caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Economic



 

Amenda de 400RON/hectar pământ nelucrat? O decizie cu mari consecințe…

de (23-1-2011)

Serpeste, prin gura unui secretar de stat de la Ministerul Agriculturii apoi si prin vocea ministrului Agriculturii,  s-a lansat  intentia guvernului de a amenda (zic ei) cu 400 RON fiecare hectar de pamant nelucrat din tara asta. Dupa unii, masura ar urma sa intre in vigoare din aprilie 2011, dupa altii abia din 2013.

Media, mai ales cea on-line, a prins imediat de veste si pe  forumuri se poarta in aceste zile  discutii  rationale sau nu despre aceasta masura. Ea este putin cunoscuta populatiei largi pentru ca nu a beneficiat de mediatizare prin marile canale. Ca de obicei media on-line a fost mai pe faza.

Unele date statistice arata ca in Romania sunt 1,3 milioane hectare de pamant nelucrat. Dupa patronate  ar fi 2,5-3 milioane de hectare nelucrate.

Amenda care se prefigureaza ar fi de fapt un impozit pentru cei ce au pamant si nu-l lucreaza. Indiferent de motive.

S-a pornit de aici o dezbatere deocamdata pe forumuri si parerile sunt  impartite.

In prezent, pentru fiecare hectar de pamant  lucrat sau nu (arabil sa fie) poti sa soliciti acordarea subventiei care este de 130 euro/hectar. Jumatate din suma este asigurata de UE, jumatate  de statul roman.

UE a solicitat Romaniei  sa permita cetatenilor europeni rezidenti sa poata sa cumpere pamant agricol inainte de 2014. Proprietarii de pamant,  batrani si saraci ,care nu pot sa mai lucreze pamantul, vor fi ademeniti de  samsari sa vanda ieftin  ca sa scape de el si sa nu platesca impozit.

Consecintele sunt mari si tin de modelul de tara de care tot am vorbit si  pe care nimeni nu vrea sa-l ia in serios. Vom reveni.

Pana atunci va invit la dezbatere. Pareri pro si contra.

Una din ele o gasiti aici: http://nelucraciun.wordpress.com/2011/01/16/ce-se-intampla-cu-pamanturile-nelucrate-picatura-care-umple-paharul-dezastrului-pdl/

O alta aici: http://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/3-argumente-pro-si-3-argumente-contra-impozitului-pe-terenul-nelucrat-57590.html

Articolul a fost preluat cu acordul autorului de pe http://ioanavram.wordpress.com/2011/01/19/amenda-de-400ronhectar-pamant-nelucrat-o-decizie-cu-mari-consecinte/

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Ce merge bine în economia României?

Ma puteti acuza oricand de pozitivism excesiv. O fac constienta ca asa putem razbi; ca asa pot echilibra lumea noastra...

Închide
34.226.141.207