caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Republica Moldova



 

De ce a renunţat Ghimpu benevol la funcţia înaltă în stat?!

de (23-1-2011)
12 ecouri

Întrebarea care frământă electoratul pro-PL, dar şi întreaga  opinie publică autohtonă, este dacă ex-preşedintele interimar al ţării a renunţat singur la putere  sau a fost obligat să o facă pentru “binele AIE”, după cum a lăsat să se creadă îndată după definitivarea negocierilor pentru înfiinţarea AIE – 2.

Reieşind din ambiţiile, uneori chiar bolnăvicioase, ale amatorului de “poker politic” – Mihai Ghimpu, este greu să afirmi că dânsul s-a lăsat pradă jocurilor politice. Nervozitatea lui vizibilă faţă de orice critică, mobilizată uneori de invidia politică faţă de concurenţii politici din preajmă (în primul rând – PLDM), indică probabilitatea unei duplicităţi de poziţii a liderului liberal, motivată puternic de raţionamente politice evidente.

Manevrele lui politice sunt determinate de un context politic agitat şi puternic influenţat de viitoarele alegeri locale, inclusiv cele din capitală.

Ghimpu acţionează oarecum dintr-o defensivă, fiind presat pe plan exterior, unde este condiţionat de factorii europeni, care mai degrabă relaţionează cu PLDM, membru al Partidului Popular European, decât cu provincialul şi complicatul lider al PL. Acesta însă încearcă să folosească mediul neprietenos în favoarea propriei formaţiuni, care a fost surclasată de PLDM şi PDM la parlamentare. Ghimpu presimte totodată complicaţii şi la scrutinul local, unde Chirtoacă va trebui să înfrunte contracandidaţi puternici din partea opoziţiei parlamentare şi a partenerilor de coaliţie, avându-l în faţă şi pe ex-primarul de Chişinău – Serafim Urechean, îndepărtat recent de la “politica mare”, dar dornic să-şi recupereze pârghiile care l-au avansat anterior.

Repausul politic luat de Ghimpu rezultă din necesitatea urgentă de a-şi ajuta nepotul, prin folosirea mai eficientă a tribunei legislativului, în calitate de unul din şefii AIE-2, pentru propagarea mai extinsă a mesajelor populiste. Eliberat in/voluntar de responsabilităţi politice derivate din funcţiile, recunoscute drept complexe şi epuizante chiar de însăşi liderul PL, deţinute în perioada 2009-2010, Ghimpu se lansează subtil în lupta electorală pentru Chişinău.

În acest sens, se va contura activitatea lui şi a fracţiunii liberale în întregime, în calitate de opoziţie în cadrul coaliţiei de guvernare.Postura respectivă le permite să lovească atât în comunişti, cât şi în liberal-democraţi. Faţă de PDM şi Plahotniuc în particular, liderul liberal are o atitudine dacă nu loială, atunci cel puţin moderată, pentru că ar fi fost în relaţii clientelare încă din 2009. Reţinerea faţă de scandalul privind pretinsele infracţiuni comise de actualul vicepreşedinte al Parlamentului şi absenţa unor acţiuni concrete în acest sens,  au  fundamentat argumentele acelor voci care insinuează anumite legături de prietenie dintre Mihai Ghimpu  şi Vladimir Plahotniuc. Este posibil că anume această “asociere” i-au facut pe liberali să accepte conştient şi paşnic condiţiile politice, pe alocuri “umilitoare”, la care au fost supuşi în raport cu PLDM şi PDM.

Pe lângă faptul că preşedintele PL s-a despărţit temporar de funcţiile de vârf pentru a improviza un gen de opoziţie politică, suplimentară la cea parlamentară exercitată de comunişti, se pare că bunăvoinţa inocentă a acestui personaj se explică şi prin prisma bilanţului electoral din 2010 potrivit căruia PL a pierdut voturi în comparaţie cu alegerile repetate din 2009, dar şi vizavi de partenerii de coaliţie.  Dacă privim la opţiunile de vot în capitală, dezagregând datele ultimului scrutin parlamentar, atunci depistăm la fel o situaţie  nefavorabilă pentru liberali.

Incertitudinile legate de alegerea preşedintelui ţării creează premise pentru ca liberalii să se concentreze pe activitatea din regiuni, asigurându-şi tribuna parlamentară pentru propaganda pre-electorală,cu scopul dublu de a menţine popularitatea curentă a partidului şi a liderului său, dar şi pentru a-l asista pe Chirtoacă. Descătuşat pe de o parte de angajamente apăsătoare, Ghimpu va tinde să-l protejeze politic pe Chirtoacă, ţinând în şah ceilalţi actori din coaliţie, învinuindu-i de trădare dacă aceştia se vor decide în final să-l lipsească de funcţia de spicher al Parlamentului.

Liberalii învaţă şi din experienţa AMN, care odată scoasă din afara ecuaţia puterii realcade s-a dizolvat  în cadrul AIE-1.

Situaţia creată este convenabilă pentru PL, ale cărui mâini sunt dezlegate pentru a-şi promova imaginea, a şantaja partidele aliate şi a peria imaginea degradată a edilulului capitalei, asigurându-şi confortul politic necesar pentru consolidarea identităţii politice şi a rezistenţei partidului faţă de “expansiunea politică” la care PLDM nu vrea să renunţe.

Articolul a fost preluat cu acordul autorului de pe http://cenusadi.wordpress.com/2011/01/17/ghimpu-a-renuntat-benevol-la-functie-inalta-in-stat/#more-2077

Ecouri

  • Patriciu: (26-1-2011 la 16:26)

    Soluţia rezonabilă,la părerea mea,e o cualiţie a PL,AMN,MAE,PNL sub sigla PNL.Ca lider poate fi altcineva,decît V.Pavlicenco,important e să fie o persoană ce ar fi o autoritate pentru majoritatrea membrilor acestor partide.Propun o asemenea soluţie deoarece PNL are corespondent PNL-ul de peste Prut,s-ar crea unele condiţii mai favorabile reunificării teritoriilor româneşti într-un stat.Dacă în viitorul apropiat PL nu va proceda stfel,foarte probabil va avea soarta AMN-ului la nişte viitoare alegeri parlamentare anticipate.

  • Petru Clej: (26-1-2011 la 17:06)

    Domnule „Patriciu” alias Anatol Marin, Partidul Liberal a trecut pragul electoral în alegerile din 28 noiembrie 2010, pe când celelalte partide, nu. E ca și cum ați cere unui elefant să intre în pielea unui șoricel. Trebuie să vă spun despre PNL din România că îl doare undeva de unirea celor două state „românești”, partidul condus de Crin Antonescu este preocupat doar de răsturnarea de la putere a lui Traian Băsescu, politicianul din România care a făcut cel mai mult pentru apropierea de Republica Moldova. AMN a dispărut pentru că electoratul său a migrat către PLD și PD și deci nu-și mai avea rostul pe scena politică. Iar cauza unionistă e puterbic minoritară și este prezentă în parlament doar prin intermediul PL. Așa încât propunerea dumneavoastră este nerealistă.

  • Denis Cenusa: (26-1-2011 la 17:20)

    Sunt in totalitate de acord cu Petru, adaugand la cele spuse, ca nici-un partid serios din RM nu planifica unirea teritoriilor, la fel ca si in Romania, unde exista doar personalitati distincte, antrenate in discursuri utopice despre „unionism”.

  • Petru Clej: (26-1-2011 la 17:31)

    Denis, domnul Anatol Marin este microbist politic, suporter al echipei FC UNIREA, care evoluează în liga a patra a campionatului țărișoarei poreclite Republica Moldova.

  • ionel: (27-1-2011 la 03:56)

    fratilor! Unirea este dorita de foarte multa lume (fiecare localitate din Basarabia are zeci de rude peste Prut). Dar e timpul sa constientizati ca pentru politicieni unirea este o afacere profitabila. se dau fonduri, se delapideaza aceste surse. si apoi, elita din Republica Moldova se simte foarte comod cu piinea (chiar daca e foarte mica) si cutitasul in mina. Dupa unire spune la revedere privilegii si favoruri. asa ca pina la urma numai prostii cred in himera unirii.

  • Petru Clej: (27-1-2011 la 04:10)

    Domnule „Ionel” dacă foarte multă lume dorește unirea, atunci de ce votează electoratul așa cum votează de 20 de ani încoace?

  • ionel: (27-1-2011 la 09:07)

    draga Cleg. polityica o fac nu cei de jos, si deciziile nu ei le iau.!!!

  • Petru Clej: (27-1-2011 la 11:34)

    Domnule las anonim “Ionel”,

    Dat fiind ca ati dat un raspuns care n-are nicio legatura cu intrebarea, ma va nevoit sa o repet:

    dacă foarte multă lume dorește unirea, atunci de ce votează electoratul așa cum votează de 20 de ani încoace?

    Si daca nu sinteti in stare sa retineti numele meu, daca e prea complicat pentru dumneavoastra, atunci folositi copy-paste.

  • Romeo Iulian CIOCANEA: (29-1-2011 la 13:09)

    Buna seara,

    Cu permisiunea Dvs. doresc sa inserez si eu un ecou care suna/rasuna cam asa :
    „Iar si iar si iarasi discutii sterile si in van precum babele surde din poveste. Pai ce este asa de greu de inteles. Si noi si basarabenii sintem romani si deci ne place vorba dulce si lunga care saracie aduce. Credeti ca marile natiuni puternice atit economic cit mai ales geo-politic se pierd in discutii interminabile ? Si de fapt nu inteleg ce nu intelegeti frati romani ?! Clasa politica este oglinda fidela a electoratului pe care-l reprezinta. Ma uit uneori pe Publika TV si vad in oglinda Romania si pe romani in corpore. Nici nu-mi mai trebuie altceva. Practic este o „doi (Realitatea si Antena 3) in unu (Publika). Copie la indigo. Apropoz de „copy-paste”. Oricum, sansa reunificarii am perdu-to in ’90 caci atunci se crease in Evropa un precedent. Precedent pe care noi romanii am fost si vom ramine mari „experti” in ale ratarii si pierderii in discursuri fulminante si interminabile. Cit despre strategia D-lui Ghimpu, pare un sablon identic cu cel petrecut la noi in 2004 avind ca actori (mari actori) ai scenei noastre politice pe D-nii Basescu si Stolojan. Doar va spun de ceva timp ca totu-i la indigo (sau copy paste).”

    O seara placuta alaturi de cei dragi
    Romeo Iulian CIOCANEA

  • Petru Clej: (29-1-2011 la 14:54)

    Domnule Ciocănea, PUBLIKA TV este „brațul” Realitatea TV la Chișinău. Iar dacă citiți ce spunea Mircea Snegur, președintele Republicii Moldova în perioada 1990 – 1996, veți vedea că Unirea cu România a fost întotdeauna o iluzie. Iar compararea lui Ghimpu cu Băsescu sau Stolojan e complet greșită. De fapt, cele mai multe comparații între România și Republica Moldova nu se susțin. Lumea de la est de Prut nu este, de cele mai multe ori, înțeleasă corect de cei de la vest de Prut.

  • Romeo Iulian Ciocănea: (29-1-2011 la 16:04)

    Buna seara,

    Iluzia era doar in capul unor bolsevici ca Snegur. Acum, da. A devenit doar un vis (as spune eu) un vis prea indepartat si oricum in actuala conjunctura nu-si mai are rostul si sensul. Doar in cazul dezmembrarii UE, dezmembrare pe care „oncle” Sam o pregaateste minutios si cu mare fineti punind la punct meticulos, fiecare miscare pe tabla de sah geo-politica.
    Asta este parerea mea si nu tin musai sa fiti de acord cu ea. Cit priveste Realiatea si Publika nu vad care-i problema. Asta-i o treaba arhicunoscuta . Doar nu credeti acum ca noi cei de aici din Romania sintem extraterestri si habar nu avem de astea chiar daca ora exacta se da de la Greenwich (cred ca am scris corect ). daca recititi fraza in contextul textului o sa constatati ca alta-i ideea cu 2 in 1, basarabenii si romanii.

  • Petru Clej: (29-1-2011 la 16:06)

    Domnule Ciocănea, dată fiind gogomănia cu unchiul Sam nici nu merită să vă mai răspund. Aparent, de la Botoșani se vede golobul pământesc în colțuri. Mai studiați realitatea din Republica Moldova, pentru că nu prea o înțelegeți.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Pădurea și copacii: Crimele totalitare și conștiința europeană

Negarea, persiflarea, bagatelizarea, minimalizarea crimelor totalitare, fie ele comuniste ori fasciste, sunt obscene. Acest lucru trebuie rostit apasat, fara urma...

Închide
107.23.157.16