caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Ultima Ora



 

„Groundhog day” în Canada și USA

de (2-2-2011)
7 ecouri

Marmota monax

Astăzi, 2 februarie, în Canada și USA, se urmărește cu interes reacția marmotei (marmota monax) așteptată să iasă din vizuină. Ziua are un nume specific, „groundhog day”. Se crede că, dacă e soare, marmota, văzându-și propria umbră, se va speria și se va ascunde din nou în vizuină, iarna continuând pentru încă cel puțin șase săptămâni. Dacă soarele nu se arată în momentul acela, marmota va fi fericită, va rămâne afară și iarna se va încheia în curând, primăvara dând târcoale după colț. Nu se cunosc originile acestei vechi tradiții, dar probabil e legată de situarea acestei zile la mijlocul distanței dintre iarnă și primăvară.

Canada are trei marmote faimoase, meteorologiste de profesie: Wiarton Willie în Ontario, Shubenacadie Sam în Nova Scotia și Billy Balzac în Alberta. În Pennsylvania, USA, reprezentanta de seama a acestei bresle este Punxsutawney Phil.

Anul acesta, munca lor va fi destul de ușoară, buletinele meteorologice din ultimele zile avertizând și pregătind locuitorii provinciei Ontario, care înarmați cu lopeți, cauciucuri de iarnă la automobile, așteaptă cu înfrigurare furtuna de zăpadă care va aduce până la 30 de centimetri de zăpadă în sudul provinciei.

În Toronto, la ora 6 dimineața, ningea deja tovărășește, mulți și-au aranjat să lucreze de acasă (cei norocoși), alții vor da telefon la servici anunțând că vor face astăzi uz de acea zi specială, doar în Canada, „a snow day”. Cei bolnavi cu inima sunt sfătuiți să stea în casă, să nu se aventureze la dezăpezitul din fața casei, automobilele, pe cât posibil sunt de preferat a fi lasate în garaje, evitând astfel aglomerația pe autostrăzi și nenumăratele accidente rutiere care se prevăd în asemenea condiții meteorologice. S-a anunțat deja că școlile sunt astăzi închise în Toronto.

Se așteaptă căderi masive de zăpadă și în provincia Nova Scotia.

Anul trecut, cele mai multe marmote meteorologiste au prezis încă șase săptămâni de iarnă.

Așteptăm verdictul lor astăzi!

Ecouri

  • Cristina Dobrin: (2-2-2011 la 08:51)

    S-a anuntat de curand ca Punxsutawney Phil, marmota cu cel mai bun renume in ale prevestirilor meteorologice, a iesit din vizuina sa si nu si-a vazut umbra, deci primavara este asteptata cu sufletul la gura in USA. Se aniverseaza astazi 125 de ani de cand marmotele prevestesc venirea sau intarzierea primaverii in Pennsylvania.

    Pana si Wiarton Willie, marmota canadiana, s-a incumetat afara din vizuina, s-a plimbat prin zapada, dar nu si-a vazut umbra, asa ca speranta exista si in Ontario.

    Ramane de vazut ce vor „zice” celelalte marmote, din Alberta si Nova Scotia.

  • Andrea Ghita: (2-2-2011 la 08:56)

    In Romania, la 40 de zile dupa Craciun, (adica tot pe 2 februarie) e ziua de Stretenie (cred ca vine din slavul strecenie, care inseamna intalnire) cand se urmareste daca ursul iese din barlog sau ba. Daca e o zi insorita si ursul iese din barlog, dar se intoarce speriindu-se de propria umbra, se crede a fi un semn de prelungire a iernii cu inca sase saptamani). Dimpotriva, daca în ziua de Stretenie cerul este acoperit, iar ursul nu-si poate vedea umbra si ramane afara, se considera a fi un semn de slabire a frigului si apropierea primaverii.

    O credinta asemenatoare au si maghiarii, de Sfantul Matei, in 24 februarie. Acest sfant se mai numeste „facatorul sau desfacatorul de gheata”. Daca de Sf. Matei e ger, vremea se va inmuia, daca e cald, se va raci.

  • olivia: (2-2-2011 la 09:41)

    Istoric, cum se adeveresc prezicerile marmotei in USA/canada?

  • Cristina Dobrin: (2-2-2011 la 22:05)

    Datorita suprafetelor intinse ale celor doua tari (Canada si USA),pe langa cele cateva faimoase marmote (mentionate in articol), mai exista si alte meteorologiste calificate in zone si regiuni diferite. Wikipedia sugereaza ca prezicerile marmotelor se adeveresc in proportie de 75-90%.

    Ramane de vazut daca in Ontario, unde astazi a nins puternic, primavara va veni in curand…

  • "tanti"Agi: (4-2-2011 la 10:36)

    Acelas rol de metereolog ramanere/iesire din iarna se
    atribuie in Romania ursului brun pe aceleas considerente
    ca si marmotei.Iese din vizuina,este soare,ursul se sperie
    de propria umbra,se intoarce si mai trage un pui de somn.
    Iarna mai ramane o bucata de vreme pe meleagurile noastre

  • Natalie Montanaro: (11-2-2011 la 07:17)

    Dear Cris,

    Thanks for giving a nod to the little „Punxatawny Phil” which is what we call the semi-rodent back home. It’s a big ta-do up there in Pennsylvania and I never believe what he says, since just when you think it’s over, winter rears it’s ugly head yet again right in the middle of your bathing suit shopping! Nice to hear that you all in Canada are faithful to our friend on Groundhog Day.

    Natalie

  • Cristina Dobrin: (11-2-2011 la 07:28)

    Draga Natalie,
    Din pacate, chiar daca am fost optimisti in Toronto, sperand ca prezicerile marmotelor se vor adeveri, incepand cu 2 februarie, ninsoarea nu ne-a mai parasit, s-au adunat cantitati imense, a coborat un frig naprasnic peste noi. E intr-adevar IARNA in Toronto!

    Viata merge insa inainte, primavara o purtam mereu in sufletele noastre.

    Cam pe la sfarsitul lunii martie zapada se va topi, iar in mai vremea se va incalzi.Prezicerile mele 🙂



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Un mistic al revoluției comuniste: Nicolae Ceaușescu între internaționalism și șovinism

Nicolae Ceausescu a fost, pe parcursul intregii sale vieti politice, deci de la 15 si pana la 71 de ani,...

Închide
3.143.218.146