caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Ultima Ora



 

Senatul a respins înlocuirea termenului de „rom” cu cel de „ţigan”

de (9-2-2011)
1 ecou

Senatul a respins cu 51 de voturi împotrivă, 27 pentru şi 5 abţineri, propunerea legislativă a deputatului PDL Siviu Prigoană, prin care era înlocuită folosirea în documentele oficiale a termenului de „rom” cu cel de „țigan”.

Propunerea legislativă era girată ştiinţific de Academia Română,  și trecuse cu brio de mai multe comisii ale Senatului (http://www.acum.tv/articol/25696).

Majoritatea senatorilor care au luat cuvântul în plen, atât din partea puterii cât şi a opoziţiei (Toni Greblă – PSD, Teodor Meleşcanu – PNL, Mircea Geoană – independent)  au adus argumente împotriva acestei propuneri care ar fi decretat denumirea unei etnii ignorând dorinţa de autodefinire a acesteia, practica existentă şi recomandările internaţionale.

Totuşi au existat şi voci (Cristian Rădulescu PDL, Olguţa Vasilescu PSD) care ar fi preferat retrimiterea la comisii,  în aşteptarea termenului de adoptare tacită (28 februarie).  Chiar dacă votul din Senat e consultativ ( decizia aparţinând  Camerei Deputaţilor) rezultatul votului este un semn liniştitor pentru societatea civilă care, la un moment dat, părea  să fie singura apărătoare a dreptului unei etnii de a se auto-denumi.

Propunerea urmează să fie dezbătută de Camera Deputaţilor unde existenţa Grupului Parlamentar al Minorităţilor Naţionale ar putea înclina balanța împotriva propunerii deputatului Prigoană.

Ecouri

  • George Petrineanu: (11-2-2011 la 13:15)

    Sper ca s-a terminat odata pentru totdeauna cu aceasta prigoana care nu face bine nimanui si ca politicienii si reprezentatii poporului dornici de schimbari se vor concentra si pe probleme de fond, trecand si la alte chestiuni cu adevarat greu de rezolvat (vezi cazul deportarii in getou in plina iarna a cateva zeci de familii din Cluj – se va repeta, din nou si din nou si din nou, in alte si alte locuri din Romania).

    Nu stiu daca aceasta continuare va fi posibila in absenta aproape constanta a romilor de pe formuri de discutii si din orice alte dezbateri publice. Stiu ca exista multi dintre ei care ar putea sa o faca cu mare eficienta. De ce sunt absenti? De ce reactioneaza si protesteaza doar atunci cand arde?



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Închide
18.222.182.105