caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Comunicate de presa



 

Apel în favoarea deținuților politici de la Tiraspol – Ilie Cazacu și Ernest Vardanean

de (10-2-2011)

A P E L

pentru crearea unor mecanisme şi instrumente legale şi credibile, care ar garanta drepturile şi libertăţile fundamentale ale locuitorilor din regiune.

Asociaţia Promo-LEX continuă să urmărească cu atenţie şi cu preocupare situaţia drepturilor omului în regiunea transnistreană a Republicii Moldova.

Asociaţia Promo-LEX constată din nou grave abuzuri împotriva locuitorilor regiunii, săvârşite de către administraţia ilegală de la Tiraspol, pe de o parte şi incompetenţă, lipsa eforturilor şi ignorarea obligaţiilor pozitive de către autorităţile constituţionale ale Republicii Moldova, pe de altă parte.

Asociaţia Promo-LEX îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu situaţia tot mai dramatică a celor 2 deţinuţi politici Ilie Cazacu – „condamnat” la 9 februarie 2011 şi Ernest Vardanean – „condamnat” la 16 decembrie 2010, care au fost privaţi  de libertate de „autorităţile” secesioniste. În aceste condiţii putem vorbi despre un caz unicat şi imposibil în alte ţări: cetăţenii RM, pe teritoriul ţării sale, sunt „arestaţi”, „cercetaţi”, „judecaţi” şi „condamnaţi” de către concetăţeni pentru „spionaj în favoarea Republicii Moldova”.

Revoltător este faptul că de cca un an de zile autorităţile constituţionale asistă neputincios la această scenă umilitoare pentru orice cetăţean al Republicii Moldova, limitându-se la declaraţii formale şi banale despre succesul „negocierilor” şi al „dialogului”. Iresponsabil este şi gestul de a cere acţiuni, eforturi şi rezultate comunităţii internaţionale, în timp ce structurile guvernamentale şi organele abilitate ale Statului Republica Moldova nu se obosesc să propună discutarea, adoptarea şi implementarea unei Strategii de reintegrare a ţării, cu atât mai mult nu se face absolut nimic în direcţia anchetării şi pedepsirii persoanelor culpabile de violarea în masă a drepturilor omului din regiune.

Şi mai revoltător este faptul că anume, în ziua, în care preşedintele în exerciţiu al OSCE a vizitat regiunea transnistreană, aşa zisele „autorităţi” din regiune l-au întâmpinat, conform „datinilor” diplomatice regionale: au mai „condamnat” un deţinut politic, Ilie Cazac, la 14 ani privaţiune de libertate pentru spionaj pe teritoriul Republicii Moldova în interesul Republicii Moldova.

Asociaţia Promo-LEX solicită Republicii Moldova, OSCE, Ucrainei, Federaţiei Ruse, Uniunii Europene şi Statelor Unite, (participanţi 5+2) să iniţieze în cel mai scurt timp proceduri pentru crearea unor mecanisme legale şi credibile pentru locuitorii regiunii transnistrene. Acestea, ar servi drept instrumente practice pentru populaţia regiunii în vederea protejării şi apărării drepturilor lor constituţionale.

Promo-LEX consideră că soluţionarea problemei transnistrene în ansamblu nu poate avea loc fără soluţionarea problemelor particulare existente, în speţă a cazurilor unor deţinuţilor politici: Ilie Cazac şi Ernest Vardanean.

Asociaţia Promo-LEX cere eliberarea IMEDIATĂ şi NECONDIŢIONATĂ a lui Ilie Cazacu, Ernest Vardanean şi sancţionarea tuturor persoanelor implicate în răpirea şi sechestrarea de persoane, conform normelor penale ale Republicii Moldova şi ale prevederilor legislaţiei naţionale.

Chişinău,

9 februarie 2011

Pentru mai multe detalii, contactaţi: Ion Manole, Preşedinte Asociaţia Promo-LEX:

Tel: (22) 450024, GSM: 069070800, e-mail: info@promolex.md

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Închide
3.139.70.131