caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Comunicate de presa



 

Verzii critică alocarea de fonduri guvernamentale pentru Catedrala Mântuirii Neamului

de (11-2-2011)
3 ecouri
Mişcarea Verzilor apără ferm libertatea de gândire, conştiinţă şi religie a tuturor cetăţenilor şi caracterul secular al statului român care garantează libera manifestare a acestei libertăţi, acesta fiind prevăzut de Art. 9 din Legea nr. 489/2006:(1) În România nu există religie de stat; statul este neutru faţă de orice credinţă religioasă sau ideologie atee.

(2) Cultele sunt egale în faţa legii şi a autorităţilor publice. Statul, prin autorităţile sale, nu va promova şi nu va favoriza acordarea de privilegii sau crearea de discriminări faţă de vreun cult.”

O condiţie a respectării în practică a separării dintre stat şi biserică ţine de finanţarea cultelor. Într-un stat democratic şi secular cultele ar trebui finanţate exclusiv din fonduri acordate benevol de către credincioşi, fie prin donaţii, fie prin instituirea unui impozit pentru persoanele care se declară membre ale unui cult recunoscut, precum, spre exemplu, în Germania.

Pe lângă aceste fonduri obţinute de către culte direct de la enoriaşi, statul secular le poate susţine financiar spre exemplu prin renovarea unor lăcaşe de cult de patrimoniu sau prin acordarea unor facilităţi atunci când cultele desfăşoară activităţi de utilitate publică precum înfiinţarea de spitale, azile pentru persoane în vârstă sau cantine sociale.

Dar un stat secular nu poate să susţină din fonduri publice sau prin alte moduri construcţia unui edificiu precum Catedrala Mântuirii Neamului. Mişcarea Verzilor se va opune oricărei forme de sprijin acordat de către instituţiile statului. Atunci când legăturile dintre politică şi religie sunt strânse, democraţia şi libertăţile noastre fundamentale au de suferit.

Mişcarea Verzilor adresează un apel Parlamentului României să nu dea curs solicitărilor de finanţare a Catedralei Mântuirii Neamului cu 20 de milioane RON sau cu orice altă sumă!

Contact:

Claudiu Crăciun – Co-Preşedinte clcraciun@yahoo.com 0744.811.564

Remus Cernea – Co-Preşedinte remuscernea.ro@gmail.com 0727.583.594

Ecouri

  • Alex Satmareanu: (11-2-2011 la 15:08)

    Am auzit ca pe strada i se zice „catedrala MINUIRII neamului”…

  • Petru Clej: (11-2-2011 la 17:09)

    Vă invit domnule Sătmăreanu să scrieți un articol cu acest titlu: „Catedrala Mânuirii Neamului”.

  • Camelian Propinatiu: (12-2-2011 la 15:30)

    Catedrala Mântuirii Neamului ar trebui construita numai din fonduri de la buget. Ea nu trebuie privita ca obiectiv religios, ci ca atractie turistica. Multumita Partiiidului, avem Parlament ca la Budapesta, acum tine de Marea Recuperare a avea si un echivalent la impresionanta Szent Istvan-bazilika.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Închide
18.220.81.106