caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Libris



 

Rock-ul și cartea!

de (13-2-2011)
Rock-ul romanesc a avut parte totdeauna de oameni care au  stranse legaturi cu cartea. Urmarind  lista celor ce au cantat sau mai canta rock vom vedea ca, cvasi-majoritatea  acestora sunt absolventi de facultate,  in general   de alte profile decat cel muzical. N-am avut parte aici de fenomenul  de pe alte meleaguri cand mari muzicieni rock s-au nascut din pur talent,din intamplare. Muzicienii romani de rock au intrat pe acest teren cu o solida pregatire intelectuala,  culturala sau a meseriei de baza(uneori ulterior abandonata!)

Despre alt  fel de carte vreau sa scriu.

Rock-ul romanesc  s-a clasicizat.Incet,incet cei ce au dat nume acestui curent muzical  vin si cu marturii scrise.”Phoenix”  a dat deja doua carti,amestec de biografie si date extrem de  interesante pentru o epoca cand consemnarile in ziarele si revistele vremii erau putine si ….cenzurate.

Intai a fost cartea  lui Nicu Covaci “Phoenix insa eu” aparuta la editura Nemira (1994).Este vorba de primul volum care acopera perioada de la infiintarea formatiei pana in 1977 la plecarea din tara.Cel de al doilea este scris  si probabil va aparea  candva.

Zilele acestea a fost lansat la Timisoara volumul”Blues de Timisoara-o autobiografie Bela Kamocsa”.

O carte despre care  excelentul critic literar si eseist care este Adriana Babeti spune :“În ultima perioadă de viaţă, când Kamo era foarte bolnav, a decis să transpună pe hârtie viaţa sa extraordinară. Este o carte foarte interesantă. E important şi ca document despre Timişoara din anii 50 până acum. Kamo a avut o viaţă muzicală excepţională. Este scrisă admirabil, cu mult bun simţ, aşa cum a fost muzicianul”.

Avem doua carti  care reconstituie  in parte viata rock-ului romanesc si o societatii romanesti din ultimii cincizeci de ani.

Sunt unii   care nu mai pot scrie  carti.Imi vin in minte acum Liviu Tudan,Mircea Dragan si Dorin Liviu Zaharia.Dumnezeu sa-i odihneasca.

Ceilalti  din generatia de aur  a rock-ului poate o vor face.Cu cat mai repede cu ata mai bine.Pentru istorie si nu numai.

In loc de copertile celor doua carti vin mai jos cu  doua cantari  reprezentative pentru cei doi si pentru spiritul Phoenix care  vem nu vrem a ramas ,exista si ne raportam la el.

Nicu Covaci intr-un moment de gratie dar si dificil al vietii concretizat in titlul cu sens dublu.

Si Kamo alaturi de formatia   inchegata de el  si cu care a cantat in general blues si jazz.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Păşunismul de ieri şi de azi

În perioada interbelică, Eugen Lovinescu a simţit nevoia să intervină în peisajul literaturii noastre vorbind despre modernism. Printre alte deja...

Închide
34.201.122.150