caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Perspective spirituale



 

Arhimandritul Iustin Pârvu, ”Sfânta tinerețe legionară” , You Tube. Nu poate fi o știre!

de (27-2-2011)
31 ecouri

Parintele Iustin Parvu are 92 de ani. Este staretul manastirii Petru Voda de langa Piatra Neamt. Cunoscut ca unul din marii nostrii duhovnici. Pe bloguri, site-uri si intr-un apreciat “ziar”on-line circula o  stire.

Pe “You tube” au fost postate doua filmulete video cu un grup de maicute cantandu-i la aniversara parintelui Iustin Parvu imnul”Sfanta tinerete legionara”.

Amatorii de  informatii de pe net care scormon ziua-noaptea au “depistat” ca filmultele ar fi fost postate de unul din fratii Roncea, fosti jurnalisti la “Ziua”. Nu exista dovezi. Cert este ca pe site-ul www.roncea.ro au aparut o serie de articole despre arhimandrit in decursul timpului.

Stirea a aparut intai pe www.hotnews.ro apoi a fost preluata de site-urile principalelor ziare:www.evz.ro,www.gandul.info,www.adevarul.ro

Centrul pentru Monitorizarea si Combaterea Antisemitismului – MCA Romania s-a sesizat si a adresat Patriarhiei Romane un protest oficial protestand impotriva ”promovarii, in lacasurile de spiritualitate ortodoxa, de catre membrii Bisericii Ortodoxe Romane, a ideologiei extremei drepte”.(www.hotnews.ro)

Aniversarea parintelui Iustin Parvu a avut loc intr-un cadru privat in incinta unei manastiri. Cineva a  filmat  secventele cu pricina (nu stim daca a avut acceptul parintelui) si le-a postat pe  “You Tube” locul de intalnire a celor mai ciudate si nastrusnice “evenimente” dar si  a unor momente bune de arhiva. Nu pare a fi caracterul unei manifestari oficiale. Arhimandritul a fost in tinerete legionar si a ispasit pentru asta prin ani grei in temnitele comuniste.

Are o varsta cand  se apropie de partea neplacuta a vietii. In locul unui tort aniversar cineva a dorit sa-i faca parintelui un cadou  prin acest imn cantat de glasurile subtiri ale  maicutelor. Fata luminata de un zambet  tineresc (intre emotie  si surpriza) a parintelui este semnul ca  aceasta cantare – cadou  a mers drept in sufletul lui.

O aniversare intima.

Se poate  pune intrebarea daca spatiul unei manastiri este public sau privat.

Legionarismul si-a mancat traiul, el nu poate fi reinviat si la fel ca in cazul Corneliu Zelea Codreanu-Cristoiu-Voda, situatia trebuie privita  din unghiul istoriei fara agitatie si  mai ales cu calm. Aratand printr-o analiza serioasa  minusurile ideologiei si eventualele parti  pozitive.

“Stirea”  de care ne-am ocupat nu poate fi o stire.

Este un subiect facut fierbinte din ratiuni care ne scapa. Este normal ca parintele Parvu sa  nu-si renege trecutul. Dar in tot filmuletul  nu face nici  o secunda propaganda legionara. Suntem in situatia unei aniversari intime si nu publice si intreaga agitatie mi se pare fara rost.

Iara stirea putea fi una de fapt divers dar iata ca principalele noastre ziare au facut-o de pagina intai. Este o imbecilitate. Dar vorba lui Andrei Plesu :”ca şi moartea, imbecilitatea e democratică: nu distinge între săraci şi bogaţi, între prostime şi aristocraţie, între est-europeni, vest-europeni şi americani”.

Asistam cumva la o recrudescenta a miscarii legionare? Un “damf” de nostalgie legionara strabate in triumf tara? Raspunsul este negativ.

Articolul a fost preluat cu acordul autorului de pe http://ioanavram.wordpress.com/2011/02/21/arhimandritul-iustin-parvusfanta-tinerete-legionarayou-tube-nu-poate-fi-o-stire/

Ecouri

  • Alex Satmareanu: (27-2-2011 la 23:09)

    Ar trebui sa va hotariti:
    – ori este „unul din marii nostrii duhovnic”, deci persoana publica care una zice si alta face
    – ori este nimeni in drum si n-ar trebui sa ne intereseze prea tare

    In ambele situatii Politia ar trebui sa se sesizeze, „promovarea” trebuie sa fie ilegala oricum.

    Daca asta nu se poate intr-o tara ca Romania, macar putina rusine de i-ar fi.

    Iar despre partile „pozitive” ale ideologiei de care amintiti ar trebui sa va mai ginditi, precis ca va ginditi ca cele rele li se intimpla „altora”.

  • Radu Stern: (28-2-2011 la 02:47)

    Domnule Avram,

    V-ati uitat cumva la reactiile de pe Youtube la cele doua „filmulete” ? Daca da, incercarea de a bagateliza ce s-a intimplat este desmintita de spectatori, dintre care multi nu au virsta – as fi scris venerabila, dar in cauza istoriei sale personale mi se pare ca termenul e profund inadecvat – inaintate ale arhimandritului Pirvu. Ei nu sint niste mosneguti nostalgici, ci barbati in puterea virstei.
    Intristatoare e reactia BOR care, prin refuzul de a se pozitiona, lasa penibila impresie ca ar, daca nu cautiona pe fata, cel putin tolera astfel de manifestari la care asocierea notiunii de „crestin” ar trebui sa fie respinsa cu oroare.
    Nu, daca arhimandritul Pirvu se declara crestin, nu este normal sa nu-si renege trecutul. Crestinismul acorda pe drept cuvint o mare valoare iertarii, dar pentru ca iertarea sa fie posibila trebuie mai intii sa existe cainta.

  • Vlad Solomon: (28-2-2011 la 07:25)

    D-le Avram,

    Daca stirea nu era „o stire”, nu ati fi scris acest penibil articol, ca reactie la protest.
    Aniversarea unui arhimandrid cu influenta este un eveniment public, iar speculatiile relativ la cine a adus acel filmulet pe Youtube sint nerelevante.

    Fapt este ca maicutele i-au cintat imnul unei miscari fasciste si criminale.

    Nu bagatelizati aceste lucruri si nu definiti ca imbecilitate hotarirea unor gazetari de a da importanta acestui eveniment. Din aproape in aproape, se observa o recrudescenta a nationalismului in Romania si nostalgia dupa legionari. Si asa, lichelele de odinioara, fostii legionari, inclusiv duhovnicul de trist renume, confera o legitimitate renasterii nazuintelor totalitatre si a ortodoxismului care va impinge la ura si violente.

    Neluat in seama sau bagatelizat micul sarpe risca sa devina balaur.

    In locul redactiei, nu as fi preluat acest articol, care sugereaza parti pozitive ale legionarismului, care trebuie analizate la rece. Si nazismul avea parti pozitive, nu-i asa? Ordinea si disciplina…

  • kovacs jozsef: (28-2-2011 la 10:59)

    „Acuzat de “legionarism” ?!!?! De parca a fost acuzat de crima / viol sau ceva asemanator.

    TREZITI-VA BA, NU EXISTA ASA CEVA CA LEGIONARISM CA SI CUM AR FI O INFRACTIUNE. E o ideologie spirituala autohton romaneasca si nu e nimic grav in asta!!!”
    Un comentariu de pe blogul lui Roncea, amintit de autor.Nu-i singurul extremism de acolo.

  • Dan Petre: (28-2-2011 la 16:36)

    Adresez o intrebare: din punct de vedere juridic sunt Zelea Codreanu sau Miscarea Legionara in afara Legii 107/2006? Eu unul nu am gasit nimic explicit in textul ei echivoc.

    As aprecia un raspuns documentat si nu atacuri la persoana… Va multumesc!

  • Petru Clej: (28-2-2011 la 17:01)

    „Art. 3. – (1) Constituirea unei organizaţii cu caracter fascist, rasist sau xenofob se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 15 ani şi interzicerea unor drepturi.“ scrie în Legea 107/2006. Sigur că pentru un legionaroid antisemit și negaționist Mișcarea legionară nu e nici fascistă, nici rasistă, nici xenofobă.

  • loghinv: (2-3-2011 la 18:57)

    Legionarismul si-a mancat traiul, el nu poate fi reinviat – plecind de la aceasta asertiune va atrag respectuos atentia ca va inselati ori, mai grav, nu cunoasteti realitatea de facto din Romania.
    Miscarea este vesela, vioaie, din ce in ce mai tare pe picioare, dar deocamdata nu are elan politic ci doar se insinueaza prin varii metode in diversele curente si grupuri politice din partidele deja afirmate public
    cindva, cu citiva ani in urma am scris o carte pe acea tema
    am si acum lista amenintarilor cu diverse tehnici de pedepsiri pt devoalarea intentiilor
    deci, bref, miscarea legionara exista din pacate in fibra multor nostalgici
    si mi-e teama ca va aparea curin in alte forme decit cele clasic admise a exista
    loghinv

  • ioan avram: (3-3-2011 la 02:44)

    @loghinv:
    1.Nostalgicii au varsta parintelui Parvu sau pe aproape.Unor tineri nestiutori si neformati le poate „suna” bine momentul video.Totusi comentariile sub adapostul fricos al anonimatului de pe forumuri nu cred ca pot duce la concluzia ca asistam la o incercare de reinviere a miscarii.Sigur exista cateva site-uri unde propaganda este activa dar situatia si starea generala a tarii( si a populatiei) ma face sa cred ca suntem departe de revenirea chiar sub alte forme a acestei miscari condamnabile.N-am vazut barometre de opinie in acest sens dar pulsul realitatii de facto din tara(pe care o strabat destul de des)nu arata simptome alarmante pentru subiectul la care ne referim.
    2.Pe de alta parte , si sunt de acord domnule Loghin, exista suficienti „pompieri de serviciu” in presa care sar, dintr-un zel de neinteles pentru ca sunt oameni pana in treizeci de ani, sa stinga un foc ce nu exista. Si din acest zel si mod absolut neprofesionist de a impinge in fata o stire(vezi de la postarea pe YouTube avalansa de ziare ce au preluat pe pagina intai „stirea”) chiar se creeaza senzatia ca exista focul….Asta critic deschis in textul meu!
    Si de aici incet incet din aceasta zarva se poate insinua si starni curiozitatea celor tineri care habar nu au de crimele comise de miscare si vad doar barbatia si nostalgia imnului si altele.
    Dincolo de carti unde Miscarea a fost atent,serios si stiintific analizata trebuie sa existe o dezbatere in spatiul public unde sa se prezinte calm,deschis toate marile probleme cauzate de aceasta.
    Nu astfel de artificii sau „testari de piata” precum cea la care ne referim.
    Nu astfel de filmulete, care nu pot fi o stire, dar au rolul(prin ecoul neprofesionist din ziare ) de a atata sau mai exact de a incerca marea cu degetul din dorinta de a aprinde un foc acolo unde el deocamdata nu exista.

  • Petru Clej: (3-3-2011 la 03:13)

    Domnul Avram vorbește de parcă n-ar exista Noua Dreaptă, Mișcarea Legionară și, mai nou, Partidul Naționalist. Nu vă alarmează, domnule Avram, recrudescența ultranaționalismului, a xenofobiei, a rasismului, antisemitismului, negaționismului, homofobiei și ortodoxismului militant antiecumenist?

  • Radu Stern: (3-3-2011 la 07:21)

    Domnule Avram,

    In interventia mea precedenta, m-am aratat socat de afirmatia Dvs ca este „normal” ca parintele Iustin Pirvu sa nu-si renege trecutul.
    In raspunsul Dvs. n-ati reactionat la surprinderea mea. Cum asta mi se pare un punct fundamental, v-as ruga sa comentati afirmatia Dvs.
    si sa-mi explicati de ce considerati asta normal.

    Daca faptul de a cinta „Sfinta tinerete legionara” nu vi se pare o „stire”, poate lipsa de condamnare a BOR vi se pare una ? In Germania, de pilda, daca cineva cinta „Horst Wessel Lied” – cred ca putem sa consideram „Sfinta tinerete legionara” ca un echivalent local – intra la inchisoare !

    Imi este dificil sa va urmez atunci cind afirmati ca vinovatii sint cei care au pus „filmuletele” pe YouTube si nu cei care au comis aceasta penibila tentativa de a banaliza ce-a fost legionarismul.
    Nu credeti ca un demnitar al BOR are o mare raspundere si trebuie sa ofere un model adecvat pentru tineret ? Care e modelul pe care-l ofera arhimandritul Pirvu ? Care ar putea fi argumentele pentru ca o fata bisericeasca, figura oficiala a unei biserici crestine, sa nu-si renege un trecut pentru care ar avea toate motivele sa se pocaisca intr-o manastire ?

    Radu Stern

  • Radu Stern: (3-3-2011 la 07:29)

    Stimate Domnule Clej,

    „Sigur că pentru un legionaroid antisemit și negaționist Mișcarea legionară nu e nici fascistă, nici rasistă, nici xenofobă.”

    Indraznesc sa va contrazic. Pentru un legionaroid antisemit si negationist, Miscarea legionara E fascista, rasista si xenofoba, ca de aceea ii place !

    Radu Stern

  • Dan Petre: (4-3-2011 la 21:56)

    Domnule Radu Stern, va atrag politicos atentia ca subscriind la epitetele domnului Clej, va faceti partas la o calomnie.

    Totusi, in loc de atacuri la persoana, poate raspundeti la intrebarea de fond: LEGAL vorbind, cine stabileste daca Miscarea Legionara este ”fascista”, ”rasista”, astfel incat sa fie justificata ancheta de la Patru-Voda. Subliniez LEGAL, nu istoric (caci istoria se mai schimba, din cand in cand)?

    Va multumesc!

  • Petru Clej: (5-3-2011 la 05:08)

    Observati, domnule Stern, sofismele legionaroidului Dan Petre: cu alte cuvinte, Miscaeea Legionara o fi fost fascista, rasista, antisemita si pogromista, dar acum, legal vorbind, nu se mai poate dovedi asa ceva. E adevarat ca inca il venereaza pe dezaxatul Corneliu Zelea Codreanu, ca antisemitismul pe care-l afiseaza e mai „civilizat”, ca negationismul Holocaustului pe care-l invoca permanent (desi ilegal, e practic nepedepsibil) e „inocent”, ca anti-tiganismul vehement pe care-l declara sus si tare n-are nimic cu fascismul, s.a.m.d., nu, ei eunt „noii” legionari, nascutui din spuma marii, care n-au nimic de a face cu veche Garda de Fier.

    Fereasca Dumnezeu ca astfel de scursuri umane sa ajunga la putere, nu numai pentru oameni ca dumneavoastra, domnule Radu Stern (nu cred ca e nevoie sa mai spun de ce), dar pentru toata lumea. Au aratat ce pot, in scurta perioada cat s-au aflat la putere intre septembrie 1940 si ianuarie 1941. „Noii” legionari se dau anti-comunisti, dar nu sunt cu nimic mai buni decat comunistii, pentru ca si unii si altii sunt adversari feroci ai democratiei, care se folosesc in mod ipocrit de notiuni ale statului de drept ca „legalitate” sau „libertatea cuvantului” cand ei au in program suprimarea legalitatii si a libertatii cuvantului daca prin absurd ar reusi sa iasa din pubela istoriei si sa ajunga la putere ca sa-si puna in practica planurile sangeroase de razbunare. Ei si moronii tineri care au fost spalati pe creier si ii sprijina.

  • Radu Stern: (5-3-2011 la 07:02)

    Domnule Dan Petre,

    Nu inteleg despre ce calomnie ar putea fi vorba ! Nici de atac la persoana ! Mesajul meu nu era personalizat, ci viza in general adeptii vechi si noi ai Miscarii legionare. Cei care au avut si au acest tip de afinitati le au tocmai perntru ca fascismul, rasismul si xenofobia nu le fac oroare, ci le plac ! Daca nu le-ar place,
    n-ar simpatiza cu o miscare care are astfel de valori.

    Intrebarea Dvs. e bazata pe o premiza gresita. Nu legea stabileste daca o miscare este sau nu, fascista, rasista si xenofoba. Asta o fac politologii si istoricii. Forul legislativul stabileste ca pozitiile fasciste, rasiste si xenofobe nu pot fi tolerate de o societate democratica, caci propovaduiesc valori contrare democratiei si le pune in afara legii. Puterea judecatoreasca aplica legea si pedepseste ce a fost declarat ilegal de forul legislativ.
    Cel putin asa ar trebui sa se petreaca lucrurile intr-un stat de drept. In Elvetia, un librar care a expus in vitrina cartile negationistului Roger Garaudy a fost condamnat la un an de inchisoare.Am scris deja in primul meu mesaj ca in Germania, cintatul imnului nazist e pedepsit cu inchisoarea.
    In cazul care ne ocupa, legionarii s-au declarat ei insisi fascisti, rasisti si xenofobi, pozitii cu care se mindreau. Doriti referinte ?

    Radu Stern

  • Daniel Macovei: (5-3-2011 la 18:13)

    Domnul Dan Petre iubeste nationalismul de tip extremist (legionaroid), asa cum un bolnav isi iubeste operatia avuta. Provoaca lumea cu argumente puerile (non-argumente) de fapt. De ce? Ca sa se vorbeasca ceva de obsesia lui, operatia. Reactie tipica de masochist care isi zgandareste rana, de bolnav incurabil care uraste pe ceilalti altfel decat el. Ce o fi patit de are sufletul atat de ciuntit? Tare ar mai vrea sa schimbe istoria nu-i asa? Istoria nu se schimba, ramane cu ororile ei. Sistemele totalitare care au rescris istoria dupa bunul lor plac au produs ceea ce vedem acum la nu putini din semenii nostri: obscurantism, opacitate, orbire, orgoliu desart. Daca unui batran, calugar cu grad de arhimandrit, fost puscarias legionar, staret la o manastire maicutele ii canta „Sfanta tinerete legionara” la aniversarea a 91 de ani, mai treaca mearga, (cadru privat). Dar daca mai da binecuvantarea enoriasilor si mai tine discursuri duhovnicesti, inseamna ca este tanar la suflet si la minte, nu s-a pocait, iar urarea „in numele tatalui, al fiului si al sfantului duh” o da in ritmul cadentat al sfintei tinereti legionare. Mare-i gradina! B.O.R-ul tace chitic si aduna bani pentru catedrala mantuirii neamului. Mare-i gradina !

  • Dan Petre: (7-3-2011 la 16:42)

    @Radu Stern: Stimate domn, avand in vedere ca i-ati raspuns d-lui Clej, care la randul sau a raspuns intrebarii mele in stilul caracteristic, am presupus ca va asumati si tenta denigratoare a acelui raspuns. Probabil ca a fost o neintelegere si de aceea va rog sa primiti scuzele mele.

    Nu sunt de acord cu Dumneavoastra: eu zic ca Romania sufera de neclaritate in legi. Si tot ce nu e stipulat clar in lege ca fiind interzis, este automat permis.
    A lasa STRICT la latitudinea istoricilor stabilirea caracterului unei miscari nu poate fi o baza legala pentru o decizie care poate trimite la inchisoare un om – ganditi-va cat de elogios se scria in anii ’90 despre Antonescu: brusc toti istorici care ridicasera osanale PCR, il descopereau pe ‘’Maresalul dezrobitor’’. In ultimii ani insa, lucrurile s-au mai domolit: cand vine vorba de subiecte controversate toata lumea ‘’merge pe poante’’: fie din frica de lege, fie din spirit ‘’politically correct’’. Deci, ce baza se poate pune pe istorici?

    In ceea ce ma priveste, daca nu am dubii ca Miscarea Legionara de pana la asasinarea lui Codreanu a avut pozitii antisemite (desi mai mult in teorie, decat in actiunile propriu-zise – nu am cunostinta ca niciun evreu sa fi fost ucis pana la 29/30 Noiembrie 1938), interpretarea ei ca fiind fascista mi se pare hazardata. Stiu ca CZC a avut aceasta dorinta de a se delimita de celelalte miscari de dreapta si de a crea ceva ‘’autentic romanesc’’. Spuneti ca aveti referinte ‘’interne’’ ale Miscarii care o caracterizeaza drept fascista?

    @ Daniel Macovei: Repet, am cerut un raspuns punctual, nu un atac la persoana. Atata vreme cat va erijati in psiholog (desi nu ma cunoasteti) si va hazardati in a ma cataloga in fel si chip (desi tot ce stiti despre mine este un singur comentariu civilizat) nu vad ce sens are sa va raspund. Am sa-l citez insa pe Marin Preda: ‘’in mintea dumneavoastra un acuzat mai are dreptul la aparare, sau e deja condamnat?’’.

    @ Somoila Grigore: Fiecare poate sa vada in orice miscare ce vrea. Unii vad in crestinism modelul lui Hristos, altii se-mpiedica cu intelegerea in Inchizitie. Dumneavoastra cand va uitati la Miscare preferati sa-l vedeti pe Traian Golea, pe cand eu prefer sa-i vad pe Mircea Eliade si pe ‘’Sfintii inchisorilor’’. (Acel ‘’au murit ca prostii’’ la adresa fratelui mi se pare indecent, ca si sintagma preferata a majoritatii romanilor despre cei cazuti in Revolutie pentru libertate. Parerea mea e ca avem dreptul sa judecam doar in masura in care noi inisine ne sacrificam pentru o idee.)

  • Petru Clej: (7-3-2011 la 17:18)

    „Parerea mea e ca avem dreptul sa judecam doar in masura in care noi inisine ne sacrificam pentru o idee.”

    Aceast afirmație dă de gol fanatismul lui Dan Petre, care încearcă cu disperare să reabiliteze în vreun fel Mișcarea Legionară, adică să facă din rahat bici și să mai facă și trosc.

  • Daniel Macovei: (7-3-2011 la 20:15)

    @ Dan Petre: Va recomand sa cititi Istoria Garzii de Fier 1919-1941, cu subtitlul Mistica ultranationalismului, de Francisco Veiga. Acest profesor de istorie la Universitatea Autonoma din Barcelona a rezumat teza sa de doctorat in cartea cu pricina. La sfarsitul volumului exista o lista impresionanta de surse documentare. Din bibliografie face parte si cartea lui Alexandru Paleologu, „Minunatele amintiri ale unui ambasador al golanilor” cu referinte la intelectualitatea romana si extremele dreapta si stanga din acea perioada. Cartea a aparut in doua editii la editura Humanitas prin 1995. Este usor de gasit in orice biblioteca. Dan. C. Mihailescu scrie intr-o nota concisa ca cercetarea facuta fara prejudecati da „O masura si nu Masura! … de care suntem inca departe”. Dezbaterea este deschisa. Din punct de vedere MORAL eu am condamnat obstinatia dumneavoastra de a se sacrifica pentru o idee care fie vorba intre noi miroase a vechi si a haiduci in vremurile astea pare cel putin ciudat cum ar spune englezii. Din trecutul familiei mele totul ma determina sa fiu impotriva extremelor si a maniheismului.

  • Radu Stern: (8-3-2011 la 06:21)

    @Dan Petre

    Domnule Dan Petre,

    Raspunsul Dvs. m-a lasat perplex ! V-as ruga sa recititi mesajul meu precedent. Va mai dau un exemplu : incestul. Nu justitia decide ca incestul e inacceptabil. Asta o face morala. Ca urmare a deciziei morale, legea fixeaza norma morala intr-o norma legala, iar justitia pedepseste pe cel care incalca norma morala devenita lege.
    In cazul care ne preocupa, societatea democratica decide ca fascismul, rasismul si xenofobia sint „valori” inacceptabile, in contraditie cu valorile democratice. Aceasta decizie e confintita de o lege.
    Nu se poate contesta de buna credinta ca legionarii au fost (si neo-legiionarii sint) rasisti si xenofobi. Au afirmat-o ei insisi si se mindreau/mindresc cu asta.
    Ramine deci de discutat daca miscarea a fost fascista. Dvs. va indoiti cu argumentul ca CZC vroia sa creeze ceva „specific romanesc”. Dorinta lui CZC nu e in contradictie cu predilectia fascista si nazista pentru un ultranationalism exacerbat.
    Legionarii preconizau transformarea omului intr-un „om nou legionar”, practicau cultul sefului carismatic si supunerea oarba, pretindeau ca cetateanul apartine in mod total Statului legionar, etc. Toate acestea sint elemente comune cu fascismul.
    Exista totusi o „specificitate”. In general, fascismul si nazismul au fost miscari anticlericale., pe cind elementul ortodox e important in legionarism. Includerea unui element religios nu face miscarea mai putin fascista.

    Surprinzator, Dvs. incercati sa ameliorati imaginea Legiunii reamintindu-ne de Mircea Eliade si pomenind de „sfintii din inchisori”. Concluzia pe care o trag eu e opusa : faptul ca, din pacate, Eliade a fost legionar, si a fost, nu „amelioreaza” imaginea Legiunii, ci diminueaza imaginea lui Eliade ! Cit despre „sfintii din inchisori”, stim cu totii ca multi oameni care n-aveau nimic sa-si reproseze au suferit in temnitele regimului, dar nu trebuie sa credem ca toti cei pe care comunistii i-au trimis in puscarie erau nevinovati ! Eu as pastra atributul de „sfintie” pentru cineva ca Iuliu Maniu, nu pentru cineva ca Radu Gyr !

  • Dan Petre: (8-3-2011 la 14:55)

    @ Daniel Macovei: tocmai sunt pe cale sa termin cartea lui Veiga.Recunosc ca nu mi-a produs vreo mare revelatie.

    Penultima fraza din comentariul Dvs. nu am inteles-o.

    Va recomand, la randul meu, studiul lui Razvan Codrescu – ”In cautarea Legiunii pierdute”. Se gaseste ceva mai greu, ce-i drept, nefiind reeditata de mai putin celebra editura ”Vremea”. Totusi, cateva fragmente sunt disponibile si pe internet.

  • Daniel Macovei: (8-3-2011 la 19:06)

    @ Dan Petre Ati inteles-o foarte bine, dar va place sa discutati in contradictoriu, ce sa-i faci, idealul dumneavoastra eroic este „pusca si cureaua lata” , Corneliu Zelea Codreanu era imbracat in haiduc si la cureaua lata avea pistolul cu care l-a impuscat pe prefectul Manciu. Abia astept sa vad plimbandu-se prin MOL-urile din Romania tineri deghizati in haiduci, spargand vitrinele buticurilor capitaliste straine si vrand sa faca o Romanie ca soarele sfant de pe cer. Umblati dupa potcoave de cai morti.

  • papillon: (9-3-2011 la 06:30)

    Problema este citi dintre romanii din ziua de azi mai accepta sa moara pentru o idee?
    Nu se poate estima ,dar cu siguranta foarte putini ar face sacrificiul suprem pentru o idee.Daca nu mai avem voie sa exprimam idei, indiferent de natura lor, inseamna ca democratia din tara respectiva este bolnava . Democratia inseamna ,inainte de orice acceptarea provocarilor , indiferent din ce parte vin ele.Toata lumea pare sa fie cuprinsa de minie cind se aduce in discutie problema legionara ,dar reactia la crimele comunismului se estompeaza pe zi ce trece.Multi dintre cei care isi exprima parerea cu privire la miscarea legionara sunt total dezinformati fata de ce a fost ea in sine .Din pacate nici pina azi nu s-a formulat o idee clara in istoriografia romaneasca cu privire le fenomenul legionar .
    Inchei spunind ca nu pot sa-mi ascund admiratia fata de omul care a fost gata sa moara pentru ideea in care a vazut binele tarii lui.

  • Petru Clej: (9-3-2011 la 07:28)

    In mintea lasului anonim care se ascunde sub aliasul „Papillon” e o confuzie totala generata dintr-o ignoranta totala. Si Hitler sau atentatorii din 11 septembrie 2001, ca sa dau doar doua exemple, au murit pentru o idee, ceea ce nu inseamna ca trebuie admirati pentru asta.

    Apoi este aberant sa invoci democratia atunci cand vorbesti de legionari, care aveau ca scop declarat distrugerea ei.

    Despre crimele comunsimului nu se vorbeste asa de mult pentru ca exista practic un consens ca ele au avut loc. Statul roman s-a pronuntat asupra acestui capitol prin Raportul Tismaneanu, care a concluzionat ca regimul comunist a fost unul criminal.

    Acelasi stat roman a recunoscut si caracterul criminal al regimului fascist din perioada 1940 – 1944, care include statul national legionar. Asa incat, pentru oricine agreeaza ideea de democratie, Miscarea Legionara ar trebui sa fie una anti-democratica.

  • Radu Stern: (9-3-2011 la 07:51)

    @papillon
    Adic Dvs. sustineti serios ca democratia din Franta, Germania sau Elvetia ar fi bolnave pentru ca interzic exprimarea publica a ideilor rasiste, xenofobe si fasciste ? Libertatea de expresie, care este foarte respectata in aceste tari, nu inseamna libertatea sa insulti pe cineva sau sa propagi idei contrare valorilor democratice ca cele mentionate mai sus. Ati vazut ce-a patit John Galiano pentru remarci antisemite spuse la betie`? Si necazurile lui nu s-au sfisit cu concedierea lui imediata de la Dior, il asteapta tribunalul corectional !

    Definitia Dvs. cum ca democratia ar insemna „inainte de orice, acceptarea provocarilor, indiferent din ce parte vin ele” e, in cel mai bun caz, hazlie. Cum vi s-ar parea tiparita intr-un manual de civism sau de politologie ‘

    Departe de mine incercarea de a scuza crimele comunismului, care au fost oribile. Tactica Dvs. de a incerca justificarea crimelor legionare prin acelea comuniste este minsa penibila. Cum vi s-ar parea un hot care ar declara in fata judecatorului : Ei, da, am furat, da’ ce, sint singurul ? Si cutarica a furat, si mai mult ca mine !”
    Desigur, legionarii nu sint singurii care au comis crime. Sint si altii ! Dar asta nu-i face pe legionari mai putin criminali !

    Contrar afirmatiilor Dvs., exista o bibliografie intreaga despre fenomenul legionar care decrie clar miscarea legionara. Trebuie doar citita.

    Prefer sa nu „ghicesc” la ce om „gata sa moara pentru idee” va referiti ! Dar daca generalizam modelul pe care-l propuneti, ar trebui sa-l admiram si pe mustaciosul care s-a sinucis pentru ideila sale, dupa ce a nenorocit zeci de milioane.

    Radu Stern

  • jj: (9-3-2011 la 16:11)

    @ Papillon: Nu inteleg de ce trebuie sa ne concepem viata pornind de la ideile invechite ale unora carora le placea cultul mortii. De ce nu ne intrebam mai bine cati suntem gata sa traim pentru o idee, in loc sa zgandarim obsesia mortii numai fiindca asta era in capetele infierbantate ale unora in urma cu peste jumatate de secol?
    Cat despre libertatea ideilor ca garantie ca dezbaterea de idei e vie intr-o societate, cred ca s-a vazut destul cat de nocive pentru omenire sunt unele idei si deci nu mai e nevoie sa le luam iarasi de la zero si sa le „dezbatem”, ca si cand nu s-ar fi intamplat nimic sau ne-ar fi lovit brusc amnezia. Ce fel de „provocare” intelectuala ar trebui sa-mi ridice azi ideea ca Romania trebuie sa renasca in forma de stat national-ortodox, separata de orice influenta a UE, si ca trebuie sa-l scoatem de la naftalina pe CZC si sa i ne inchinam lui ca unui erou?

    @ Dan Petre: Deci dupa dvs. antisemitismul e clar numai in perioada Codreanu si atat? Va faceti probabil ca nu cunoasteti abundenta de site-uri „ortodoxe” si „anticomuniste” saturate de ura la adresa evreilor si pline de admiratie la adresa lui CZC si a lui Iustin Parvu, un om laudat pentru ca are curaj sa se opuna „hidrei” evreiesti care vrea sa ne puna cipuri tuturor. Hai sa nu ne mai dam totusi domnisoare, ca nu e cazul. Mie mi se ridica parul in crestet cand vad cata ura de rasa e acolo. Si Razvan Codrescu cine este, cumva cel numit pe unul din site-urile astea „Razvan Adolf Codrescu” si denigrator al legionarilor, fiindca a indraznit sa-i numeasca fascisti?

  • jj: (10-3-2011 la 15:01)

    @ Papillon: Nu inteleg de ce trebuie sa ne concepem viata pornind de la ideile unora carora le placea cultul mortii. De ce nu ne intrebam mai bine cati suntem gata sa traim pentru o idee, in loc sa zgandarim obsesia mortii numai fiindca asta era in capetele infierbantate ale unora in urma cu peste jumatate de secol?
    Cat despre libertatea ideilor ca garantie ca dezbaterea de idei e vie intr-o societate, cred ca s-a vazut destul cat de nocive pentru omenire sunt unele idei si deci nu mai e nevoie sa le luam iarasi de la zero si sa le „dezbatem”, ca si cand nu s-ar fi intamplat nimic sau ne-ar fi lovit brusc amnezia. Ce fel de „provocare” intelectuala ar trebui sa-mi ridice azi ideea ca Romania trebuie sa renasca in forma de stat national-ortodox, separata de orice influenta a UE, si ca trebuie sa-l scoatem de la naftalina pe CZC si sa i ne inchinam lui ca unui erou?

    @ Dan Petre: Deci dupa dvs. antisemitismul e clar numai in perioada Codreanu si atat? Va faceti probabil ca nu cunoasteti abundenta de site-uri „ortodoxe” si „anticomuniste” saturate de ura la adresa evreilor si pline de admiratie la adresa lui CZC si a lui Iustin Parvu, un om laudat pentru ca are curaj sa se opuna „hidrei” evreiesti care vrea sa ne puna cipuri tuturor. Hai sa nu ne mai dam totusi domnisoare, ca nu e cazul. Mie mi se ridica parul in crestet cand vad cata ura de rasa e acolo. Si Razvan Codrescu cine este, cumva cel numit pe unul din site-urile astea „Razvan Adolf Codrescu” si denigrator al legionarilor, fiindca a indraznit sa-i numeasca fascisti?

  • Dan Petre: (10-3-2011 la 15:09)

    @Radu Stern: Am recitit comentariul Dumneavoastra. Exemplul nu mi se pare concludent: incestul este definit clar in lege.Dvs. inclinati spre o abordare morala, eu spre una juridica si de aceea raman la parerea ca atata vreme cat Miscarea nu este mentionata fara echivoc in lege ca fiind xenofob/ fascista, orice ”dosar” este greu de fundamentat si subiectiv.
    Astept referintele interne de care spuneati in primul mesaj, prin care ”legionarii s-au declarat ei insisi fascisti”. Cand aveti timp, desigur!

    @ Daniel Macovei: Eu nu discut in contradictoriu – polemica o initiati Dumneavoastra: la ce reactie va asteptati cand catalogati pe cineva ca bolnav, masochist, etc.?
    Am pus totusi o intrebare civilizata, logica, rationala, la care pana acum mi s-a raspuns mai mult cu analogii, sofisme si -mai ales- atacuri la persoana.
    Nu am sa mai insist oricum, caci intr-adevar asta nu este un dialog. (Puteati admite, totusi, civilizat si „barbateste” ca ati scris o fraza fara virgula, punct, acord, etc. Probabil din dorinta arzatoare de a ma une la punct). Cititi totusi cartea domnului Codrescu: nu zic ca va schimba conceptiile, dar macar va va ridica niste semne de intrebare. Sunt bune la casa omului. ”Autosuficienta” nu este o virtute. Cum adeseori nu este nici mandria!

    @jj: Desi sunteti putin pe langa subiectul mesajului meu (nu vad de unde ati tras concluzia ca eu ar trebui sa raspund pentru site-urile pe care scriu toti frustratii, respectiv de ce ar trebui sa dau eu socoteala pentru o pozitie a lui Iustin Parvu pe care nici macar nu o cunosc prea bine), comentariul Dvs. imi este util prin faptul ca-mi demonstreaza ”dublul standard” cu care este tratat pe acum.tv anonimatul: cel pro este permis / tolerat, in timp cel ”contra” este infierat cu tot arsenalul din dotare…

  • Petru Clej: (11-3-2011 la 02:19)

    Domnule Dan Petre, legea nu are caracter individual, deci ar fi o tâmpenie ca Mișcarea legionară să fie „menționată fără echivoc” în lege. Dacă Mișcarea Legionară dorește să se înscrie ca partid trebuie să depună un statut care să respecte Constituția și legile țării. Între acestea respectarea pluralismului politic, separarea religiei de stat, neincitarea la ură de rasă sau interetnică, nerecurgerea la violență, etc. Dacă respectă aceste principii nu văd de ce nu ar putea să fie înregistrată legal. Dar dacă le respectă atunci nu mai rămâne nimic din Mișcarea Legionară.

    Dar hai să nu ne mai ascundem după degete, domnule Dan Petre, cum vedeți dumneavoastră în anul 2011 posibilă funcționarea Mișcării legionare și în ce scop? Că de sofisme și despicat firul în patru sunt sătul.

  • Dan Petre: (13-3-2011 la 00:59)

    Domnilor,

    Am promis de 2 ori ca nu voi mai comenta pe acum.tv (caruia ii reprosez, pe langa atacul la persoana, dublul standard in postarea comentariilor, a anonimatului, rastalmacirea unor afirmatii, etc.) si de 2 ori mi-am incalcat cuvantul, convins ca un dialog este necesar intre oameni, chiar daca au viziuni diferite. Pana la urma, „lipsa de comunicare întărește doar sistemele discreționare”, nu-i asa?

    Ca am anumite simpatii legionare nu am ascuns-o niciodata: este totusi un drept democratic sa fii satul de derapajele democratiei romanesti si sa cauti modele in trecut, atat vreme cat prezentul iti ofera doar fosti activisti, securisti, turnatori, excroci…

    Dar nu eu sunt cel care trebuie sa raspund la interpelari legate de ideologia sau programul Miscarii, caci nu intra in preocuparile mele nici reinvierea si nici continuarea legionarismului. Demersul meu are in esenta un singur resort profund: MI SE PARE DREPT FATA DE CEI CARE AU SUFERIT SI MURIT IN INCHISORI, SA NU LE PUNEM IN CARCA MAI MULTE PACATE DECAT AU AVUT! Spre deosebire de altii, eu am avut ocazia sa cunosc un astfel de om in ultimele sale luni de viata, un om care a trecut prin Aiud, Pitesti, Targu Ocna – unde l-a cunoscut pe Valeriu Gafencu… Acest om, pentru vina de fi fost membru al Fratiilor de Cruce (pana la urma un fel de organizatie de pionieri), a petrecut 12 ani in inchisoare. 12 ANI – aproape jumatate din anii mei! Credeti-ma, nu am gasit in acest ”batran legionar” nimic antisemit, nimic nazist, nimic fanatic, nimic dement… Din pacate, la recenta sa inmormantare, cortegiul a fost compus din oameni trecuti de 80 de ani. Nu am vazut un singur tanar: desi pe Internetul este plin de numerosi si vocali ‘legionari de blog’.

    Asa ca domnilor, stati linistiti: pericolul ca Miscarea sa reinvie exista mai mult in capetele infierbantate ale unora si altora decat in realitate!

  • Vlad Solomon: (13-3-2011 la 11:49)

    D-le Dan Petre,

    Ca sa va intariti simpatiile Dvs legionare, va invit sa cititi marturia artistului Marcel Iancu:

    http://www.acum.tv/articol/19061

    http://www.acum.tv/articol/19229

    Astfel va veti putea contura mai bine modelul spre care tinjiti.

  • jj: (16-3-2011 la 19:14)

    @ Dan Petre: Pe langa „site-urile frustratilor” exista si o revista, Cuvantul Legionar, girata de Nicador Zelea Codreanu. Am vazut-o la un chiosc, am cumparat-o de curiozitate si am gasit acolo absolut toate pozitiile exprimate de „frustrati” pe site-urile respective. Daca nici ei nu sunt legionarii „adevarati” din vremea noastra, atunci cine sunt? Sau nu exista? Nu intreb retoric, pentru ca am vazut in alta parte opinia ca nici ei nu reprezinta „adevaratul spirit” al ML.
    Cat despre anonimat, oricine poate sa posteze pe net cu un nume si un prenume reale sau fictive daca doreste; esentiala pe un forum de pe internet este opinia, nu cartea de identitate a cui o exprima. Dreptul la anonimat online, la nicknames, este nascut odata cu internetul si nu are nicio conotatie pozitiva sau negativa. Unii se folosesc de el ca sa injure, sa abereze sau sa propage idei contrare legilor (vezi forumurile tuturor publicatiilor care nu au moderare); n-am facut si nu fac parte dintre acestia.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
THE PEACE CORPS AT FIFTY: LEGACY OF A GENERATION

Where were you in 1961? It was such a long time ago and many of you weren’t even born yet....

Închide
35.172.193.238