caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica SPUNE



 

Eleganța imposturii

de (27-2-2011)

Într-o societate de hoți impostorul și impostoarea sunt întotdeauna eleganți. Ei sunt cei mai curați hoți, dar fură suficient ca să aibă resursele să strălucească. Fiind cei mai curați, ei și merită luminile rampei. Dacă e ministresă, neapărat are pictoriale. Dacă e profesor sau profesoară, va fi un model de ținută.

E un fel de recuperare în folosul comunității prin stil.

Dacă e un intelectual frivol cu bună vânzare a cărților, va strâmba din nas la orice încrâncenare și seriozitate exagerată. Gând bei o țuică, bei o țuică, nu meditezi, obsedat de gândire, despre țuică. Noica s-ar răsuci în mormânt. Dar el n-a fost elegant, nu?

Oamenilor le place parada modei, și de aceea păcatul a devenit valoarea supremă. Kirkegaardian suntem în faza estetică. Sacrificăm frumusețea pentru binele țării?

Ei bine, nu.

Și atunci? Mai degrabă ne uităm în oglindă la bătrânețe. Vom sesiza că țoalele și mutra sunt bunuri perisabile. Frumusețea hoților e un balon de săpun. Stilul mafiotului este admirabil doar în fotografia, surprinderea fulgurantă a mafiotului. În realitate, în viața particulară, mafiotul pute.

Ce să vă mai spun? Să dea Dumnezeu să fiți eleganți și să nu puțiți.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Istoria Şoahului în România – răspuns la alegaţiile lui Liviu Rotman

În numărul 561 al Observatorului cultural, a apărut articolul „Un contramodel de abordare a Holocaustului“, consacrat ultimei mele cărţi: Alexandru...

Închide
3.142.200.226