caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Limba Soacrei



 

Despre Babe şi Moşi

de (27-2-2011)
1 ecou

Primăvara e după colţ. Mâine e Mărţişorul, ziua primei Babe din cele nouă (numărul cojoacelor lepădate de Baba Dochia)  un răstimp capricios în care vremea blândă şi însorită poate fi degrabă alungată de viscol şi ger. Acum e momentul să ne  alegem o babă ca să aflăm cum ne va merge tot anul, judecând după vremea din ziua babei preferate . Dacă va fi o babă rea, cu vreme rece, vântoasă şi înnorată, ne va merge rău. Dacă va fi o zi senină cu vreme călduţă, va fi o babă bună…Dar cine a auzit de babe bune? Baba Cloanţa Cotoroanţa şi Baba Iaga sunt vrăjitoare patentate, dar nici Baba care se piaptănă când arde ţara sau Baba care s-a dus cu colacii nu sunt nişte exemple pozitive !

Lucrurile stau cu totul diferit când e vorba de …moşi. 10 şi 19 martie sunt zilele Moşilor sau Uncheşilor care promit încălzirea vremii şi înstăpânirea primăverii. Moşii sunt buni, nu încape îndoială. E suficient să-i amintim pe Moş Crăciun şi Moş Nicolae. Nici Moş Ene nu face altceva decât să ne dea târcoale pe la gene.

Şi ca să vedeţi că nu vă înşir moşi pe groşi comparând răutatea babelor cu bunătatea moşilor, e suficient să vă gândiţi la Fata Babei cea rea şi Fata Moşului cea cuminte…Până şi femeia care îşi ajută semenele să aducă pe lume copii se numeşte moaşă!

E bine de consemnat că baba e bătrână, rea şi nesuferită numai în limba română. În ruseşte baba înseamnă muiere, iar expresia „kakaia baba!” desemnează o femeie trăsnet, în timp ce ungureşte baba înseamnă păpuşă.

Azi, în ultima zi de februarie, avem cea din urmă şansă să ne alegem o Babă din cele nouă şi să iscodim ce ne rezervă viaţa până la primăvara viitoare, testând totodată dacă babele – cele urâte, nesuferite şi clevetitoare – nu sunt cumva şi mincinoase!

Ecouri

  • Shlomo Karpeles: (1-3-2011 la 11:01)

    Draga Andrea
    Nu crezi ca e vorba de exceptii? Poate ca lista de mosi rai ar fi asa de lunga ca numerele de povesti ar fii fara sfirsit. Si la fel si la babe bune. Nu este nici un roman despre unul care se scoala la 7 se duce la lucru, se intoarce la 5 dupamasa si se duce la culcare la 10 searea. Si daca ar fi , cine ar fi citit? Si unul din locurile mai faimoase sunt Babele.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Economia națională. Ce a fost. Cine știe ce va fi?

Pana in 1989 ponderea industriei in PIB-ul Romaniei era de 49,1%. Acum ponderea industriei este de 25% din PIB. Agricultura...

Închide
3.21.248.119