caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Ultima Ora



 

Operaţiunile de evacuare a românilor din Libia

de (28-2-2011)

Ministerul Afacerilor Extern

Aleea Alexandru nr. 31, Sector 1

011822 Bucureşti, România

Tel.:      +40 (0)21 431 1186

Fax:      +40 (0)21 319 2195

E-mail: presa@mae.ro

www.mae.ro

28 februarie 2011

Comunicat de presă

Actualizare – situaţia evacuării cetăţenilor români din Libia

Ministerul Afacerilor Externe informează că până în prezent au fost evacuaţi din Libia 409 cetăţeni români, precum şi 41 de cetăţeni din alte state membre ale Uniunii Europene. Astăzi, 28 februarie 2011, sunt în curs de desfăşurare, în paralel, mai multe acţiuni având ca finalitate evacuarea a circa 200 de cetăţeni români care se mai află încă în Libia.

Operaţiunile de evacuare a cetăţenilor români din Libia sunt coordonate de ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi. Pentru creşterea eficienţei demersurilor întreprinse sunt folosite, fără excepţie, toate soluţiile de evacuare terestre, maritime sau aeriene, inclusiv cele facilitate prin mecanismul de cooperare consulară europeană.

Un grup de 29 de cetăţeni români a fost îmbarcat de consulul României de la Tripoli pe o cursă MALEV, prin utilizarea posibilităţilor existente în procesul de cooperare consulară europeană. Aceştia au ajuns la Budapesta, de unde sunt transportaţi către România cu un autocar pus la dispoziţie de Ministerul Administraţiei şi Internelor.

Totodată, astăzi 4 cetăţeni români urmează să plece din portul Ras Lanuf cu destinaţia Malta, la bordul unui feribot italian.

Cu ajutorul navei britanice HMS Cumberland au fost evacuaţi în cursul zilei de ieri, 42 cetăţeni români. Vasul urmează să ajungă în Malta, în cursul zilei de astăzi, 28 februarie 2011, de unde vor fi preluaţi de echipa consulară şi transportaţi pe aeroportul din La Valetta pentru a fi îmbarcaţi în aeronavele militare româneşti şi a reveni în ţară pe calea aerului.

Reamintim că MAE menţine operaţional singurul punct de informare/asistenţă şi preluare a cetăţenilor români şi europeni în cadrul aeroportului La Valetta din Malta.

În continuare, MAE depune eforturi pentru repatrierea cetăţenilor români care se află în zone îndepărtate, la distanţe mari de capitala Tripoli.

Astfel, în cursul dimineţii, 79 de români de la Ghadameş se îndreaptă spre frontiera libiano-tunisiană. În acest sens, MAE a trimis un funcţionar consular la Tunis, pentru acordarea de sprijin şi asistenţă în vederea evacuării, pe cale terestră a grupului de cetăţeni români. Consulul României de la Tunis este în drum spre punctul de frontieră de la graniţa dintre Tunisia şi Libia pentru a acorda sprijin şi asistenţă consulară şi pentru a soluţiona problematica documentelor de călătorie.

Pentru cetăţenii români de la Sarir Wellfield şi Sarir Plant (total 94), compania angajatoare organizează, în cursul zilei de astăzi un convoi către Egipt. Conform precizărilor companiei aceştia vor fi ulterior, repatriaţi pe cale aeriană.

MAE recomandă tuturor cetăţenilor români care se mai află în Libia să părăsească această ţară.

MAE ţine legătura permanent cu cetăţenii români aflaţi încă în Libia, cu familiile acestora din România, precum şi cu firmele angajatoare.

În continuare, în cadrul Departamentului Consular funcţionează, în regim permanent, celula de criză, cetăţenii românii având posibilitatea contactării 24/24 linia telefonică +4021.319.21.37.

Cristina-Narcisa Nita

Second Secretary

Media, PR & Politics

Embassy of Romania in the UK

Arundel House

4 Palace Green

London W8 4QD

Tel.: 0044 20 7937 9669

Fax: 0044 20 7937 8069

Mobile: 0044 75 00 55 88 44

e-mail: press@roemb.co.uk

www.london.mae.ro

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Schimbarea climei în România

Datele de observaţie indicã, pentru secolul XX, o creştere a temperaturii medii anuale de 0.3°C, la nivelul României. Creşterea temperaturii...

Închide
18.207.163.25