caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Cutia Pandorei



 

Antisemitism în lumea celebrităților – discreditarea lui John Galliano

de (6-3-2011)
3 ecouri

Casa Dior îl concediază pe designerul John Galliano din cauza unor declaraţii antievreieşti

Actriţa Natalie Portman se delimitează de creatorul de modă

Un mare scandal a cuprins lumea modei, declanşat de declaraţiile cu caracter antisemit ale lui John Galliano, unul dintre cei mai importanţi designeri ai Casei Dior.

John Galliano

Aflat într-un local la modă din cartierul Marais din Paris, zonă istorică evreiască, locuită şi azi de foarte mulţi evrei, designerul, care a consumat mai multe pahare, l-a apostrofat pe patron cu cuvintele “evreu murdar, ar trebui să fii mort”. Reclamat la poliţie, la început, Galliano a negat faptele dar, puţin mai târziu, a apărut pe internet o înregistrare video în care Galliano se adresează unor femei spunând: “ Îl iubesc pe Hitler. Oameni ca voi ar fi morţi. Mamele şi strămoşii voştri ar fi cu toţii gazaţi”. Culmea ironiei, cele două femei nici măcar nu erau evreice. În Franţa există sancţiuni foarte severe pentru manifestări de antisemitim, făptaşul riscând condamnarea la  şase luni de închisoare  Mai multe personalităţi, printre care şi Jean-marie Le Pen, au primit astfel de sentinţe, de obicei cu suspendare.. Dându-şi seama probabil de ce i s-ar putea întâmpla, Galliano şi-a cerut scuze

Incidentul a provocat reacţii nu numai în lumea modei, ci şi în rândul opiniei publice europene. Şi dacă într-o primă etapă Dior doar şi-a suspendat angajatul până la elucidarea situaţiei, văzând ecourile stârnite (şi gândindu-se probabil şi la potenţialii clienţi), în urmă cu câteva zile, în preajma prezentării de modă toamnă-iarnă 2011-2012 de la Paris, a decis să-l concedieze, delimitându-se în acelaşi timp de antisemitismul angajatului său.  „Condamn cu fermitate spusele lui John Galliano,  care contravin valorilor apărate în permanenţă de Christian Dior”, a declarat directorul executiv  al Casei, Sidney Toledano

Natalie Portman: “Sunt profund şocată şi dezgustată”

Actriţa de origine israeliană Natalie Portman, căreia săptămâna trecută i-a fost decernat Oscarul pentru cea mai bună actriţă în rol principal, o distincţie pe deplin meritată pentru excepţionala sa performaţă din filmul “Lebăda neagră”, a condamnat antisemitismul lui Galliano.

Natalie Portman

Portman, care anul trecut a fost aleasă de Dior să reprezinte imaginea parfumului Miss Dior Cherie, a declarat că este “profund şocată şi dezgustată de video-ul cu comentariile lui Galliano. În lumina celor văzute pe acest video şi ca persoană mândră de a fi evreică, nu vreau să fiu asociată cu d-l Galliano în nici un fel. Sper cel puţin că aceste comentarii îngrozitoare să ne facă să reflectăm şi să acţionăm pentru a combate prejudecăţile care se mai menţin, opuse la tot ceea ce este frumos”, a spus actriţa .  Dureros este că astfel de exprimări cu caracter antisemit nu vin din partea unor grupări islamice radicale sau a unor reprezentanţi ai unor grupări extremiste ( şi paradoxal, nu de dreapta ci de stânga) din Franţa sau din alte ţări occidentale. Din păcate, scrie ziarul israelian “Haaretz”  comentând manifestările antisemite ale lui Galliano, nu este vorba de un incident singular şi aici vorbim doar de lumea artistică. Astfel, recent, un sitcom american “Two and Half Men” a fost scos din program din cauza unor comentarii cu iz antisemit ale actorului Charlie Sheen la adresa lui Chuck Lorre, unul dintre creatorii programului, făcute într-un interviu la un post de radio. În lumea modei, Giorgio Armani şi-a manifestat admiraţia faţă de Galliano. “În 2011, necesitatea de a veghea şi de a acţiona împotriva urii faţă de evrei este tot atât de actuală şi de urgentă ca în trecut, mai ales dacă persoana care manifestă o astfel de ură este o celebritate”, conchide cotidianul israelian.

Ecouri

  • Marina Nicolaev: (7-3-2011 la 01:29)

    Iata inregistrarea de pe youtube:
    http://www.youtube.com/watch?v=gVql_FbJVPE

    Ce parere au francezii despre aceasta manifestare iresponsabila? Scriitorul Serge Uleski a publicat acestea:

    Quand Dior rime aussi avec… Porc

    On avait failli l’oublier, Galliano nous l’a rappelé : Dior rime aussi avec porc…

    Ce qu’est Galliano quand il est ivre.

    Chassez le naturel, il revient au galop !

    Si le rince-doigts ne fait pas les mains propres et l’habit… le moine – même et surtout… haute couture -, Galliano n’a que l’excuse de l’ébriété ; si d’aventure, c’en est une.

    D’aucuns ont le vin mauvais ou violent, manifestement, Galliano a le vin haineux, xénophobe, raciste et antisémite.

    La belle affaire ! conclura-t-on, d’un haussement d’épaule.

    La belle excuse… oui !

    ***

    Fils de parents immigrés italien et espagnol très modestes, aujourd’hui… enfant gâté, sinon pourri, se jugeant très certainement irremplaçable, Galliano personnifie à lui tout seul, l’arrogance et le mépris chronique et pathologie d’une classe – microscopique certes, mais n’empêche ! -, et d’une société de parvenus aux yeux desquels l’argent et la célébrité sont les deux seuls étalons de mesure de la valeur d’un être humain quel qu’il soit.

    Et l’on s’empressera d’ajouter…

    Combien de temps encore, les rescapés d’un déterminisme social le plus souvent impitoyable devront-ils donner des gages de mauvaise conduite à la hooligan et de fermeté d’âme à ceux auxquels ils pensent devoir leur repêchage social ?

    Vraiment, il est regrettable que l’on nous impose le spectacle pitoyable d’un Galliano perdu dans un monde trop grand pour lui, telle une paire de chaussure, jusqu’à en oublier sa pointure…

    Et on lui conseillera très fortement de suivre l’exemple d’un Jean-Paul Gaultier ou d’un Christian Lacroix, eux qui n’ont rien à lui envier, pour n’avoir jamais fait tout un plat de leur talent et parfois même de leur génie créateur, et certainement pas… au service d’une haine aussi gratuite que sans excuse.

  • Laș anonim "Petronius": (7-3-2011 la 01:31)

    Sunt perfect de acord cu incriminarea manifestarilor antisemite.

    Ceea ce nu inteleg este de ce manifestarile anti-arabe nu sunt incriminate. La ora actuala este perfect acceptabil sa urasti arabii si sa le doesti moartea in vorba, in scris si in fapt.

    Ceea ce oamenii uita este ca motivul pentru care antisemitismului inacceptabil, este ca niciodata ceea ce li s-a intamplat evreilor sa nu mai fie posibil. Iata insa ca azi atat statul evreu cat si SUA (inclusiv vasalii) fac in Teritoriile Ocupate ceea ce facea Hitler in lagarele de concentrare. Atunci, ma intreb eu, ce a inteles Lumea Civilizata din Holocaust ?!

  • Petru Clej: (7-3-2011 la 01:34)

    Îl rog pe lașul anonim „Petronius” să-și argumenteze afirmația următoare: „Iata insa ca azi atat statul evreu cat si SUA (inclusiv vasalii) fac in Teritoriile Ocupate ceea ce facea Hitler in lagarele de concentrare.”



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Protest împotriva demolărilor din Bucureşti

În ultima perioadă, asistam la o amputare incredibilă a patrimoniului istoric şi arhitectural al Bucureştiului, o distrugere fără discernământ, fără...

Închide
3.145.175.243