caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Divertisment



 

Încercaţi şi rezistenţi

de (13-3-2011)

Anticul Herodot spunea despre daci că sunt cei mai viteji şi drepţi dintre traci. În urmă cu peste două secole, un trimis al Imperiului, pe nume Ehrler, scria despre românii din Banat că sunt harnici, prietenoşi şi beau multă răchie de prună. Sunt două dintre portretele sumare, lăsate de istorici, privindu-i pe strămoşii noştri. Care este, însă, portretul românului de astăzi? Lăsând extremele la o parte, deci, referindu-ne la românul mediu, nu la cerşetori, nici la milionari, nici la şefii din vămi, aflăm, dintr-o cercetare sociologică sumară, dar făcută cu seriozitate, în faţa televizorului şi la mai multe dezbateri responsabile, la cârciumă, cu români medii, putem spune că românul de astăzi este:
a) Un bărbat peste un metru înălţime, cu început de burtă şi chelie, fără serviciu ori cu un serviciu prost plătit, ahtiat după bere, obligat de nevastă să care gunoiul, să repare încuietorile la uşi (ceea ce el, totuşi, n-are timp să facă), cu datorii la trei bănci şi cu restanţe de peste trei luni la rate. Are un copil care chiuleşte de la şcoală, stă toată ziua la calculator, are cont pe facebook, ştie totul despre sex, nu ştie cine a fost George Călinescu şi nici unde se află judeţul Vaslui (cu excepţia celor din Vaslui). Copilul fumează pe ascuns şi ştie, de la mamă-sa, că taică-su este un ratat. Românul mediu confundă Big Ben cu Big Bang, dar ştie prefixele telefonice al Spaniei, Italiei, Germaniei şi Marii Britanii, fiincă are peste tot rude care îngrijesc bătrâni sau culeg portocale. Românul mediu iubeşte libertatea şi democraţia, îi înjură pe politicieni şi spune, tot mai des, că înainte era mai bine. Poartă haine second hand, are telefon mobil, poate fi sunat, dar nu mai poate suna, că nu mai are credit. Visează să câştige la loto sau bingo, dar nu prea joacă, fiindcă nu are bani. N-a mai citit o carte de nouăşpe ani şi se ceartă zilnic cu nevasta. Nu mai are amantă, că n-are cu ce să o întreţină, iar maşina,veche şi fără cauciucuri de iarnă, o ţine în garaj. Se pregăteşte să o scoată din garaj de 1 Mai, dacă nu se mai scumpeşte benzina.
b) O femeie sub doi metri înălţime, cu părul vopsit, uşor supraponderală, face cure de slăbire. Este casnică, funcţionară, vânzătoare sau şomeră ieşită din plată. Are datorii la o bancă (cu cele trei bănci ale soţului, fac patru) şi restanţe la scara de bloc. Este romantică, are două telenovele favorite, este credincioasă, dar nu merge la biserică, fiindcă nu are timp. Totuşi, dacă se aduc nişte sfinte moaşte la biserica din cartier, stă toată noaptea la rând şi se calcă în picioare cu vecinele cunoscute sau necunoscute, pentru a apuca, spre dimineaţă, să pupe moaştele cu foc. Ajută la reumatism, la vindecarea de beţie a bărbatului şi, cine ştie, poate intră şi ăla micu` la facultate. Îi place cum face dragoste George Clooney (respectiv Antonio Banderas, Brad Pitt), dar n-are chef, că în viaţă nu e ca-n filme.
c) Românii sunt cei mai încercaţi şi rezistenţi dintre clienţii băncilor comerciale.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Închide
18.188.20.56