caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Polemica



 

O sărbătoare stupidă și anacronică: Ziua Femeii

de (6-3-2011)
50 ecouri

În Republica Moldova ziua de 8 martie – “Ziua internațională a femeii” – este zi liberă. E ziua în care bărbații cedează locul în maxi taxi și troleibuz femeilor, ziua în care le cumpără soțiilor, iubitelor, mamelor și fiicelor flori și în care (eventual) le ajută la bucătărie.

Pe vremea când lucram la BBC, o rugam regulat de fiecare 8 martie pe reportera de la Chișinău (pe atunci) Liliana Vițu să facă reportaje în care să scoată în evidență lipsa de conținut a acestei “sărbători”, o zi unică în care bărbații se comportă (teoretic) așa cum ar trebui să se se comporte în toate celelalte 364 de zile ale anului.

Căci e ironic ca într-o țară în care misoginismul este atât de răspândit, în care traficarea femeilor în scopuri sexuale este atât de alarmantă încât va face obiectul discuțiilor în cadrul apropiatei  vizite la Chișinău a vicepreședintelui SUA.

Ziua de 8 martie ca zi internațională a femeii împlinește anul acesta 100 de ani. Sărbătoarea este de inspirație socialistă, avându-și originea în anul 1908, cu prilejul unui marș al femeilor pentru condiții mai bune de lucru și drepturi egale cu bărbații și a fost marcată pentru prima oară pe 19 martie 1911 în Austria, Danemarca, Elveția și Germania.

După crearea Organizației Națiunilor Unite în 1945 și sub impulsionarea Uniunii Sovietice și a sateliților săi, Ziua Femeii a căptătat o nouă însemnătate, țările comuniste dorind să demonstreze superioritatea sistemului marxist-leninist, singurul care, în opinia lor, ar asigura egalitatea în societate între bărbat și femeie. Evident, cei care au trăit sub comunism știu prea bine ce gogoriță era asta, iar în România ziua de 8 martie devenise în ultimii ani ai regimului comunist o zi de tămâiere a Elenei Ceaușescu, tovarășa de viața, n’așa, a iubitului conducător…

Astăzi, ziua de 8 martie este sărbătoare legală în următoarele țări: Afganistan, Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Burkina Faso, Cambodgia, China (doar pentru femei), Cuba, Georgia, Guinea-Bissau, Eritrea, Kazahstan, Kîrgîzstan, Laos, Madagascar (doar pentru femei), Moldova, Mongolia, Muntenegru, Nepal (doar pentru femei), Rusia, Tajikistan, Turkmenistan, Uganda, Ucraina, Uzbekistan, Vietnam and Zambia.

Nu vă puteți ascunde un zâmbet? Afganistan, unde femeile care vor să lucreze sau fetele care vor să meargă la școală sau doar vor să iasă neînsoțite pe stradă  își pun integritatea fizică sau chiar viața în primejdie? Cambodgia, renumită pentru turismul sexual, unde fetițe de 10 ani sunt oferite ca prostituate? China, unde femeile robotesc câte 16 ore pe zi, șapte zile pe săptămână? Rusia, care deține recordul privind numărul de femei care mor în incidente de violență conjugală? Asta e lista de mari democrații care acordă drepturi egale femeilor?

De ce nu e ziua femeii zi de odihnă în Suedia (unde procentul de femei parlamentar e de 45%), Islanda (43%), Olanda (41%), Finlanda sau Norvegia (40%)?

De ce trebuie sărbătorită o zi a femeii, când femeile reprezintă majoritatea populației globului?  Și dacă o zi e specială pentru femei, nu rezultă prin implicație că toate celelalte sunt ale bărbaților?

Există discriminare între bărbați și femei? Sigur că există, dar în democraţiile avansate, cele care nu “dau liber” de 8 martie, aceste discriminări se reduc, nu doar prin măsuri instituţionale, ci şi, mai ales, prin schimbarea graduală a mentalităţii.

Aşa încât, după opinia mea, a venit vremea să fie abandonată această butaforie de sorginte stângistă, care este mai degrabă o insultă la adresa femeilor, oriunde s-ar afla: desființați Ziua Internațională a Femeii. E un anacronism și o stupiditate.

Ecouri

  • Marina Nicolaev: (7-3-2011 la 03:25)

    In 1977, Organizatia Natiunilor Unite a declarat 8 martie Ziua internationala a femeii.
    In 1982, Franta a oficializat aceasta zi dedicata femeilor.Este o zi libera.
    Dar exista in egala masura, ziua tatilor, ziua bunicelor samd.
    In Romania este oficiala? Sau ramane la mila si discretia angajatorului?
    Egalitatea in drepturi: ce frumoasa utopie!
    Sa ne traim ucronia pana la capat, chiar daca alunecam in plin science-fiction!
    La multi ani, Doamnelor si Domnisoarelor! Maine este 8 martie!

  • Petru Clej: (7-3-2011 la 03:39)

    Am căutat confirmare că 8 martie este zi liberă în Franța, nu am găsit nicăieri acest lucru. Iată ce am găsit:

    http://droit-finances.commentcamarche.net/legifrance/61-code-du-travail/177363/article-l3133-1

    http://www.joursferies.fr/

    http://www.calendrier-365.fr/jours-feries/2011.html

    http://fr.wikipedia.org/wiki/F%C3%AAtes_et_jours_f%C3%A9ri%C3%A9s_en_France

    În România această sărbătoare imbecilă nu este legală. Nu era nici pe vremea regimului comunist, când „se dădea drumul femeilor mai repede acasă de la serviciu”.

  • Marina Nicolaev: (7-3-2011 la 04:37)

    n 1977, Organizatia Natiunilor Unite a declarat 8 martie Ziua internationala a femeii.
    In 1982, guvernul socialist francez Franta a oficializat aceasta zi dedicata femeilor:
    „En France, le gouvernement socialiste français ( avec Pierre Mauroy et Yvette Roudy) instaure le caractère officiel de la célébration de la journée de la femme le 8 mars et en fait une célébration pour les droits de la femme en 1982.

    Source : Clara Magazine N°70 mars 2002 L’union des Femmes Françaises Site du planning familial 8 mars.online.fr marche mondiale des femmes”

    Dar se pare, nu a ramas ca zi de sarbatoare…

    In Romania este oficiala? Sau ramane la mila si discretia angajatorului?
    Egalitatea in drepturi: ce frumoasa utopie!
    Sa ne traim ucronia pana la capat, chiar daca alunecam in plin science-fiction!
    La multi ani, Doamnelor si Domnisoarelor! Maine este 8 martie!

  • Petru Clej: (7-3-2011 la 04:58)

    Doamna Nicolaev, prinsa cu mata-n sac, adica cu dezinformarea (cum ca ziua de 8 martie ar fi zi libera oficiala in Franta), mormaie cu jumatate de gura „Dar se pare, nu a ramas ca zi de sarbatoare…”

    Ce-o fi atat de greu de inteles doamna Nicolaev, ca ziua de 8 martie N-A FOST NICIODATA sarbatoare legala? Dumneavoastra nu sesizati diferenta intre recunoasterea de catre un guvern (cel mai stangist din ultimii 65 de ani din Franta) a unei zile INTRNATIONALE, simbolice, a femeii și declararea ei prin Codul Muncii zi nelucrătoare?

    Si de ce repetati papagaliceste intrebarea despre Romania? Dumneavoastra n-ati citit articolul si lista tarilor in care 8 martie e zi libera? Dumneavoastra n-ati citit raspunsul pe care vi l-am dat in comentariul anterior?

  • Gyula Keszthelyi: (7-3-2011 la 12:01)

    D-le Clej” Aveţi perfectă dreptate. În România nici odată nu a fosst declerată ca o zi nelucrătoare (esste altceva că nimeni nu a lucrat). 8 Martie încet cu îmcetul, s-a transformat dealungul anilor în Ziua Beţiei Deliberate la Loc de Muncă, cu toate că iniţiatorii acestei „sărbătoare”, aveau intenţii bune. Este anacronic în lumea civilizată să mai vorbim de sőrbőtorirea zilei de 8 martie.

  • mamier: (7-3-2011 la 15:42)

    în franta ziua internationala a femeii a ocupat toate paginile presei de calitate
    un omagiu marilor scriitoare,mamelor,victimelor barbatilor(200 mor pe an numai în franta din pricina violentei conjugale,femeilor din lumea întreaga care sunt reduse la sclavagism si barbarie
    titlul articolului dvs. este el însusi destul de cinic si barbar,o mentalitate „talibana”…
    oricum sunteti liber sa va exprimati ,dar poate nu ati ales cea mai potrivita zi
    dupa un astfel de articol e sigur ca veti pierde lectoratul feminin
    chiar sper sa fie asa…
    ce v-au facut femeile?
    una v-a dat chiar viata…

  • Petru Clej: (7-3-2011 la 15:59)

    Doamnă Mamier, cele mai multe femei victime ale violenței conjugale sunt în Rusia, unde 8 martie e zi liberă oficială. Așa că n-ați prea nimerit-o. Iar amenințarea cu pierderea „lectoratului” (se pare că ați uitat să vorbiți limba română) este insultătoare la adresa femeilor, pe care le considerați un bloc, un fel de zombies, care au reacții identice. Tocmai pentru că femeile – majoritatea populației globului – merită mai mult decât o zi pe an, mi se pare că Ziua Femeii este stupidă și anacronică. Cât despe talibani, vă reamintesc că ei sunt aceia care ucid în continuare femei în Afganistan, pentru simplul fapt că vor să muncească sau să se educe, același Afganistan unde, ca și în Rusia, ziua de 8 martie e zi liberă oficială.

  • Lucian Herscovici: (7-3-2011 la 17:50)

    Totusi, oricat de anacronica ar fi aceasta sarbatoare, hai sa ne bucuram si sa transmitem multe urari bune tuturor doamnelor si domnisoarelor, colaboratoarelor si cititoarelor revistei. Ca si tuturor barbatilor. Cel putin deocamdata.

  • mamier: (8-3-2011 la 02:43)

    mentalitate machista,”talibana” pentru ca aveti o atitudine de cruzime mintala,o violenta verbala care este echivalentul violentei fizice ori psihice
    eu sunt plecata de 25 de ani si nu pretind ca mai pot vorbi fara „interferente” limba româna
    în plus predau franceza pe aici,e o forma de curaj a unei „femei”
    am dat un exemplu pe care îl aveam la îndemâna,(un „campionat „a femeilor batute ori ucise este probabil )
    aici în franta mai sunt multe de facut…dar tendinta este de a „valoriza” din ce în ce femeia…pe 6 martie a fost instituita si „ziua bunicelor”
    în orice caz ,nu va dati seama ca sunteti nepoliticos,ceea ce este foarte grav
    eu ,în orice caz,voi parasi „lectoratul” dvs.
    nu v-a priit europa,ati ramas „balcanic”
    aveti femei în redactie? le plâng,cu responsabili care se cred niste genii

  • Petru Clej: (8-3-2011 la 02:56)

    UItați-vă puțin la limbajul dumneavoastră: „mentalitate machista,”talibana” pentru ca aveti o atitudine de cruzime mintala,o violenta verbala care este echivalentul violentei fizice ori psihice”. V-aș sugera să propuneți „Ziua femeilor curajoase care predau franceza”, ca să valorizați, în mod tipic și butaforic, „femeia” (în sens abstract). Femei în redacție? Consultați această rubrică http://www.acum.tv/redactia. Și adio în lumea internetului unde veți găsi o grămadă de oameni care sunt politicoși de 8 martie (ziua stupidă și anacronică a femeii) și mârlani în tot restul zilelor.

  • mamier: (8-3-2011 la 04:13)

    raspunsul dvs.este concludent…
    o personalitate franceza ,Mme Parisot(acum 10 minute )a afirmat pe „Europe1” ca „misoginismul este „terorism „si feminismul o forma de „umanism”…
    este cam exact ceea ce încercam sa va fac sa pricepeti
    o zi ca aceasta este o zi de „reflectie”…la conditia femeii…
    si eu nu va insult…
    un redactor are discernamânt si bun simt…sunt scoli pentru asta

  • dr.r.neumann: (8-3-2011 la 05:10)

    nu este rau sa se aminteasca macar o data pe an cum este privita femea in toate religiile dar mai ales in iudaism,islamism si hinduism;in Franta,a carei deviza este libertate,egalitate,frternitate femeile au votat prima oara abia in 1945!

    dr.r.neumann

  • Petru Clej: (8-3-2011 la 05:13)

    Doamna Mamier, la dumneavoastra fiecare comentariu e un atac la persoana. Nu dau doua parale pe citatul pe care mi l-ati dat pentru ca atat misoginismul cat si feminismul mai ales cel agresiv pe care-l practicati sunt extremisme. 8 martie o zi de reflectie? Si credeti ca daca in tari precum Rusia sau China unde e zi nelucratoare se reflexteaza mai mult la conditia femeii decat in Suedia sau Finlanda sau chiar Franta unde nu e zi libera? Asta conteaza pentru dumneavoastra, festivismul asta lipsit de orice continut? Fiecare zi trebuie sa fie una de reflectie asupra conditiei femeii, de schimbare a mentalitatii, caci numai asa se reduc inegalitatile si discriminarea, nu cu politetea ipocrita de o zi care ma face sa vomit, urmata de 364 de zile de neglijenta si discriminare. Cat despre scolile pe care mi le propuneti, multumesc frumos, nu primesc astfel de recomandari de la o persoana pentru care fiecare fraza e un atac la persoana.

  • mamier: (8-3-2011 la 06:07)

    „O sărbătoare stupidă și anacronică: Ziua Femeii”(va citez)
    cuvântul „stupid” este scris de catre dvs.deci „tonul” a fost dat de acest titlu care m-a obligat sa apar „cauza femeilor”si sa nu topai de bucurie …
    deci cine a început sa ne ofenseze…nu se poate ramâne indiferent ,mai ales ca aceasta sarbatoare are numai un secol…
    alegeti titluri mai respectuoase ,ce sa va mai spun…nu va asteptati la nici o polemica? nu suntem oi…

  • Cristina Dobrin: (8-3-2011 la 07:13)

    Petru are perfecta dreptate. Nu avem nevoie de o zi speciala pe an pentru reflectie, pentru a aminti lumii intregi inegalitatile, discriminarea, suferintele femeilor in nenumarate colturi din lume. In fiecare zi ar trebui sa ne preocupe conditia femeii, a copiilor, a barbatilor, a OMULUI in general.

    Am avut sansa de a ma fi nascut in timpuri moderne, traiesc intr-o societate civilizata, in Canada, unde ziua de 8 martie este abia amintita in cadrul stirilor radiofonice. Ei, si? Asta nu inseamna ca femeia nu este respectata, iubita si apreciata in aceasta societate.

    In Romania, pe vremea lui Ceausescu, aceasta zi a fost „furata” si folosita in primul rand pentru adularea „celei mai iubite sotii si mama”. Era o adevarata rusine ce se prezenta in acea zi la televizor. In scoli, copiii ofereau flori profesoarelor, dar pana si florile, la un moment dat, nu mai erau suficiente, erau insotite de cadouri. Pile si relatii. Se vorbea pe atunci de egalitate! De unde? Copiii proveniti din familii cu posibilitati financiare scazute se uitau la ceilalti cu parere de rau, intelegand inca de pe atunci greutatile vietii, inegalitatea, nedreptatea.

    Prefer sa traiesc alaturi de oameni care ma respecta, ma apreciaza si ma iubesc in fiecare zi, iar florile pe care eventual „ar trebui” sa le primesc astazi, prefer sa le cresc in sufletul celor dragi.

    Iar in ceea ce priveste femeile din redactia ACUM, suntem niste norocoase, avem sansa de a voluntaria cot la cot cu barbati de valoare, care nu au nevoie de aceasta zi „speciala” pentru a ne considera egale in drepturi si indatoriri, pentru a ne respecta si aprecia. Suntem toti OAMENI si asta este tot ceea ce conteaza in cele din urma.

  • Petru Clej: (8-3-2011 la 07:14)

    Doamna Mamier, dumneavoastra aveti grave probleme de logica: eu am scris un articol despre o sarbatoare si am argumentat de ce mi se pare stupida si anacronica. Dumneavoastra v-ati permis sa vorbiti in numele TUTUROR femeilor si sa lansati atacuri la persoana, deoarece argumentele va lipsesc cu desavarsire, iar in lipsa lor mi-ati adus acuzatii aberaante cum ar fi cea de misoginism. Asta nu e polemica, e o reactie primitiva.

  • diana: (8-3-2011 la 07:48)

    Nimeni nu contesta ca e nevoie de o schimbare a mentalitatii in societatea romaneasca, si nu numai, cu privire la conditia femeii si ca aprecierea si respectul fata de femeie ar trebui sa se manifeste tot timpul anului. Nu sustin legalizarea zilei de 8 martie, cu toate acestea, inainte de a afirma ca 8 martie e o zi stupida ar trebui sa va intrebati cate femei se simt stupide in aceasta zi. Cu siguranta veti primi putine raspunsuri afirmative nu numai in Romania ci oriunde in Europa. 8 Martie face parte din bogatia vietii multor femei. Pe perioada copilariei, pentru mine ziua de 8 martie era ziua cand ma straduiam sa ii ofer mamei cel mai frumos cadou. Mai tarziu m-am reintalnit cu multe lucruri care iesisera din mainele mele …mama le pastrase cu multa grija. 8 Martie si-a pierdut de mult caracterul politic de sorginte socialista.

  • Petru Clej: (8-3-2011 la 09:26)

    Poate citind acest comentariu al Dianei, doamna Mamier va invata cum sa poarte o polemica civilizata. Dar comentand textul Dianei trebuie din nou sa fac o distinctie: intre sarbatoare si femei. Femeile pot sa nu se simta stupide, ba chiar multe se simt flatate de atentia de o zi ce li se da, de care sunt private in restul celor 364 de zile. Cu alte cuvinte, pentru mine 8 martie e un fel de bacsis dat femeilor ca sa bagatelizeze gravele inegalitati care exista in toata lumea intre barbati si femei. Asa cum am mai spus, o butaforie pentru ca asa zisii bleeding-heart liberals sa se simta bine.

  • mamier: (8-3-2011 la 10:37)

    stimate domn deveniti amuzant !
    contributia redactorei dvs.este servila,dar este normal …nu-si da seama ca tine sa va faca placere …
    în franta „ziua internationala a drepturilor femeii „este la loc de cinste (chiar daca franta este la fel de civilizata precum canada)
    nu vad ce cauta ceausescu în aceasta discutie…
    ramân la ideea originara:8 martie nu este o zi stupida…
    înainte de a-mi da lectii de polemica civilizata,încercati „titluri mai inspirate,mai civilizate”care sa nu socheze genul feminin
    oricum nu-mi dati impresia unui aparator cotidian al cauzei femeii…

  • wanda lucaciu: (8-3-2011 la 10:39)

    Pentru mine 8 martie este o “sarbatoare” buna pentru comert si cu asta basta. In SUA, o astfel de “sarbatoare” este o alta oportunitate a companiei Hallmark, sa vinda mai multe felicitari. Toate femeile din lume, trebuie si sint obligate sa lupte pentru libertate, egalitate si securitate pentru femeile din tarile arabe, din India, din Pakistan, din Afganistan, din China, din multe tari din Africa,unde egalitatea nu numai ca nu exista, dar femeile sint tratate mai rau decit animalele. Acesta lupta trebuie sa ia loc in fiecare zi a anului, nu intr-o anumita zi si apoi uitam.
    In SUA, ziua femeii a fost inlocuita cu “women lib”, care s-ar numii mai bine “men bashing”

  • diana: (8-3-2011 la 10:39)

    Pai atata timp cat femeile „reprezinta majoritatea populatiei globului” (afirmatia va apartine si e confirmata de statistici)si daca ele se simt „flatate de atentia” ce li se acorda in aceasta zi, de ce sa fie 8 martie o sarbatoare stupida? Mai mult decat atat, este foarte putin probabil ca atentia ce li se acorda femeilor sa dureze doar o zi, doar ca in aceasta zi ea este mult mai vizibila… si nu vad de ce acesta e un lucru negativ. Consider ca in articolul de mai sus nu ati reusit sa faceti o distinctie intre legalizarea acestei zile ca sarbatoare si zi libera si oficializarea ei ca o zi de manifestare a respectului fata de femei.

  • Petru Clej: (8-3-2011 la 11:01)

    Doamnă Mamier eu într-adevăr sunt amuzant, dar dumneavoastră sunteți plicticoasă. Nu știu care este „redactora” servilă (un alt atac la persoană, care dovedește că nu știți să purtați o polemică). În Franța ziua femeii este la așa loc de cinste, încât însuși președintele Republicii se întreabă dacă mai folosește la ceva (http://www.romanialibera.ro/actualitate/fapt-divers/nicolas-sarkozy-nu-vede-utilitatea-zilei-femeii-218885.html).

    L-am pomenit pe Ceaușescu ca să dau un exemplu de cât de goală de conținut era această zi, care pe vremea aceea se bucura de o atenție mai mare decât azi.

    E dreptul dumneavoastră să considerați ziua de 8 martie ca nefiind stupidă, e dreptul meu să consider că e stupidă și să o afirm sus și tare, eu nefiind ipocrit, de felul meu. Și „genul feminin” nu poate fi șocat, ci femeile sau mai degrabă unele femei, pentru că vă reamintesc că nu v-a mandatat nimeni să vorbiți în numele tuturor femeilor. De altfel, și pe facebook am avut discuții, unele în contradictoriu, dar n-am întâlnit persoane absurde ca dumneavoastră.

    Diana: sunt perfect de acord cu o zi de combatere a violenței conjugale (fenomen pe care-l cunosc foarte bine din experiența mea de translator în sistemul judiciar în Anglia) dar nu o zi a femeii în general, în care tematica e așa de vastă încât se pierde în irelevanță și demagogie. Există Valentin, există Dragobete, sărbători specializate, ziua femeii este extrem de generală, în care se celebrează totul și de fapt nimic.

  • Petru Clej: (8-3-2011 la 11:21)

    Sarkozy sur la Journée des femmes : «Sympathique, mais pas essentiel» http://www.leparisien.fr/societe/sarkozy-sur-la-journee-des-femmes-sympathique-mais-pas-essentiel-08-03-2011-1349103.php

  • Bogdan Uleia: (8-3-2011 la 11:52)

    Domnule Clej aveti perfecta dreptate. Ma intreb cum privesc aceasta zi eurodeputatele care nu vor sa fie apelate cu „doamna” (scuze pentru marlanie dar nu ma pot abtine, or fi vroind sa fie apelate cu mitocanescu „fa”?) si care vor sa modifice chiar limbile prin eliminarea termenilor privind ocupaiile prin eliminarea referentelor la gen, lucru absurd pentru limbile latine si slave cel putin. Nu e tot o discriminare, de data asta pozitiva, dar tot discriminare, si ele sunt total impotriva discriminarilor? In ceea ce ma priveste, desi fac cadouri si cumpar flori sotiei si fara ocazii speciale, in aceasta zi ma abtin total de la stfel de gesturi. De ce? Pentru ca ziua nu are nici o semnificatie sau poate o semnificatie macabra daca ne referim la asocoerea cu acele textiliste moarte in incendiu din Statele Unite la care se face uneori referinta pentru a justifica alegerea datei. Daca ne mai gandim ca si 1 mai tot la un eveniment de acest gen se refra imi pun imtrebarea de ce stangistii (nu stanga democratica) aniverseaza doar parastase cu manifestari de bucurie. Si nici congresul femeilor dela Copenhaga mi se pare unde la initiativa Rozei Luxemburg si Clarei Zeitkin a stabilit ziua nu prea are relevanta. Ce altcva a hotarit congrsul, care au fost urmarile sale? E un mare mister, de unde trag concluzia ca nimic semnificativ.Nu as avea nimic impotriva unei zile a femeii care sa serbeze de exemplu obtinerea dreptului de vot pentru ptrima data sau alegerea primei femei parlamentar. Ar fi un fapt relevant si un motiv de bucurie si de serbatorire. Iar in final vreau sa subliniez clar ca nu sunt misogin si nu sunt impotriva drepturilor si egalitatii femeii. Dar cum ati spus si d=voastra egalitatea trebuie probata cu fapte semnificative si nu cu zile festive demagogice.

  • mamier: (9-3-2011 la 03:37)

    exemplele dvs.nu ma impresioneaza caci nu sunt „politizata”
    as putea sa va dau si eu exemple din presa serioasa:le monde,libération etc…lista ar fi foarte lunga
    comertul e adevarat ca profita cu insolenta de asemenea manifestari,dar sarbatoarea în sine e mult mai complexa si orice ati zice(adevarul e mereu la mijloc) ea nu va dispare chiar ,daca opiniile misogine exista si vor exista întotdeauna
    la vârsta mea ,lectiile dvs.de morala ma lasa rece tocmai pentru ca sunt o femeie libera (nu numai pe 8 martie)

  • Mihai LEONTE: (9-3-2011 la 05:36)

    POŞTAŞUL 4 MARTIE – 2002

    8 martie

    Ziua femeii – 365 zile pe an. O dată cu primăvara, vin zilele când femeia intră în centru atenţiei generale. Vine Mărţişorul, vine 8 martie – ziua dedicată ei, femeii. Se pune întrebarea: „- Pentru a răsplăti meritul femeii este suficientă doar o zi?”
    Noi, bărbaţii, trebuie să ne venerăm prin respect mamele, prin tandreţe şi iubire soţiile, prin dragoste şi grijă părintească fiicele, prin veşnice aduceri aminte bunicile în viaţă sau trecute în nefiinţă. Am făcut totul pentru a eterniza femeia?
    Niciodată nu-i prea târziu să ne manifestăm sentimentele curate faţă de bunici, mame, soţii, fiice, colege. Acum, la zi omagială, gândesc că această zi ar trebui să se repete de 365 de ori într-un an. În poşta Română, majoritatea celor care lucrează sunt femei, de la factoriţă la oficiantă şi până la femeia director. Pentru toate, gânduri frumoase şi un sincer „La mulţi an!”
    Mihai Leonte

  • crisuadi: (9-3-2011 la 14:01)

    Domnule Mihai leonte , e o scapare in lunga lista feminina care trebuie sarbatorita sau bucurata de 8 Martie :amanta !Dovediti, astfel, lipsa de respect si creati un sentiment de discriminare fata de o categorie de femei .

  • Petru Clej: (9-3-2011 la 15:15)

    „exemplele dvs.nu ma impresioneaza caci nu sunt “politizata” ”

    Zice doamna Mamier, deși la ea pe pagina de Facebook (http://www.facebook.com/home.php#!/profile.php?id=1226965894) la rubrica Political views: de gauche. Nici nu era nevoie această autocaracterizare de pe Facebook (care contrazice declarația din fraza precedentă) – e absolut evident din comentariile precedente. Dar mai mult de atât, doamna Mamier nu pare conștientă de faptul că atunci când ei o atitudine față de ziua femeii – zi prin excelență politică – adopți o atitudine politică (citarea extremistei stângiste care declara că misoginismul este terorism, pe când feminismul e umanism o dă de gol pe stângista Mamier). Fraza citată mai sus îmi aduce aminte de perioada dinaintea alegerilor din 20 mai 1990, din România, când la orice inițiativă a opoziției, apărea un grup de cetățeni, declarați „apolitici” cu contra-propuneri sau contramanifestații. Astfel, când opoziția a propus amânarea alegerilor, a apărut Liga Apolitică pentru alegeri pe 20 mai. Când opoziția a dorit să-l invite pe Regele Mihai de Paște în România, a apărut Liga Antimonarhică și apolitică care se opunea vizitei (ca și Iliescu/FSN, care vreo 11 ani mai târziu, când România devenise candidată la aderare la UE a descoperit utilitatea Regelui Mihai și a făcut o întoarcere de 180 de grade, tratându-l cu toate onorurile). De altfel, doamna Mamier îmi aduce aminte prin atitudinea ei de muncitoarele de la APACA, cele mai fervente susținătoare ale cuplului Iliescu/Roman.

    „as putea sa va dau si eu exemple din presa serioasa:le monde,libération etc…lista ar fi foarte lunga”

    Doamnă Mamier, eu nu citam un ziar anume, ci pe președintele Republicii civilizate și iacobine franceze, cu care întâmplător am opinii asemănătoare despre ziua de 8 martie. Pe le la ce școală îl mai trimiteți?

    „comertul e adevarat ca profita cu insolenta de asemenea manifestari,dar sarbatoarea în sine e mult mai complexa si orice ati zice(adevarul e mereu la mijloc) ea nu va dispare chiar ,daca opiniile misogine exista si vor exista întotdeauna”

    Doamnă Mamier, dumneavoastră sunteți nu numai stângistă, ci de-a dreptul stalinistă: cine obiectează la validitatea ideii de zi a femeii e misogin. Sunteți la fel de absurdă ca și persoana care zice că misoginismul e terorism și feminismul e umanism și la fel de absurdă ca atunci când aveți pretenția de a vorbi în numele tuturor femeilor. Presupun că ați votat până acum pentru Arlette Laguiller.

    „la vârsta mea ,lectiile dvs.de morala ma lasa rece tocmai pentru ca sunt o femeie libera (nu numai pe 8 martie)”

    Nu știu ce lecții de morală v-am dat eu, știu în schimb că vă comportați ca o dirigintă de școală de țară și riscați să vă puneți în pericol de moarte, din cauza ridicolului, care știți dumneavoastră, cum zic locuitorii republicii civilizate, ucide.

  • Daniel Macovei: (9-3-2011 la 18:19)

    Doamna Mamier, trop de féminism tue la féminité.

  • mamier: (11-3-2011 la 06:43)

    nu publicati toate raspunsurile mele
    as putea sa va fac o lista cu numeroasele cuvinte nepoliticoase la adresa mea
    (pentru cineva care se crede jurnalist scrieti ca pe vremea lui caragiale ,când descria scene poporane…)
    eu nu am fost membra de partid deci raspunsurile dvs.ma lasa rece si cu constiinta linistita
    eu nu am votat sarkozy(în nici un caz !!!!),iar doamna parisot face parte din partidul lui ,de dreapta,e „patroana patronilor”,cu studii eminente
    sunteti mai mult decât macho ca personaj ,de altfel regret de a fi intrat în discutie cu cineva care nu stie ce este o polemica si nu respecta nimic…
    „ziua femeii” nu va dispare orice ati zice, nu e vorba numai de cele „în viata” ci de numeroasele eroine feminine din istoria umanitatii(acestea merita macar o zi de reflectie pe an! )
    „subiectul” era „ziua femeii” si în nici un caz modesta mea persoana(vad ca aplicati metode securiste în cazul meu…)
    nu ma mira…

  • Petru Clej: (11-3-2011 la 08:32)

    Doamnă Mamier, vreți să-mi spuneți care sunt răspunsurile dumneavoastră care nu au fost publicate? Și ce legătură are că nu ați fost membră de partid cu ce discutăm aici? Nu vi se pare în schimb o contradicție în termeni să spuneți că nu sunteți „politizată”, în timp ce pe pagina dumneavoastră de facebook – loc public, vizibil deci tuturor – declarați la opinii politice „de gauche”? Mai mult, aveți grijă să spuneți că nu ați votat cu Sarkozy (și să puneți patru semne de exclamare) de parcă ar fi afirmat cineva așa ceva. Nu e nicio rușine că sunteți de stânga, rușine e să vă dați drept „nepolitizată” când de fapt toată atitudinea dumneavoastră e una profund politică. Cât despre polemică, eu nu am făcut decât să vă replic du tac au tac, pentru că ați năvălit aici cu o agresivitate feroce, având pretenția (stupidă) de a vorbi în numele tuturor femeilor și prezicând că ne vor dispărea toți cititorii de sex feminin. Confruntat cu un asemenea tupeu, ați fi vrut să nu vă replic, când dumneavoastră n-ați făcut altceva decât să lansați atacuri la persoană?

    Sigur că ziua femeii nu va dispărea, dar e amuzantă panica și isteria care v-a apucat din cauza unui singur articol. Și nu mai folosiți cuvântul „respect” deoarece ați dovedit din plin că nu aveți habar ce înseamnă acest lucru.

  • mamier: (11-3-2011 la 10:36)

    am impresia ca fiindca sunteti un perfect misogin aveti memoria scurta si mai ales tineti sa aveti ultimul cuvânt
    în presa de aici de 25 de ani ,nu am întâlnit o asemenea lipsa de bun simt si lipsa de profesionalism
    sunteti dotat pentru „spionita cronica” fiindca va permiteti sa divulgati,fara nici un pic de respect elemente din profilul meu de pe facebook…(aveti deci timp de pierdut)
    pentru cineva care anunta respectul femeii „zi de zi”,sunteti departe de a fi un gentleman…
    atitudinea dvs.în ceea ce ma priveste este o dovada ca sunteti subiectiv ,ranchiunos si inelegant

  • Petru Clej: (11-3-2011 la 11:26)

    Doamnă Mamier, m-am convins definitiv că nu prea mai înțelegeți limba română: „a divulga” înseamnă a face publica ceva ce nu este public, or profilul dumneavoastră Facebook este public, deci expresia „spionită cronică” este o tâmpenie, iar a-l accesa ia exact 30 de secunde. Ceea ce am demonstrat este că sunteți ipocrită. Eu nu sunt gentleman, dar dumneavoastră suferiți de un țățism demn de APACA mai 1990. Și tot nu mi-ați răspuns la întrebare – ce comentariu de-al dumneavoastră nu a fost publicat?

  • mamier: (11-3-2011 la 13:49)

    vai ce domn sunteti!
    am încremenit de uimire!
    cred ca nu am de ce sa ma rusinez de cartea mea de vizita ,orice ati spune domnule atins de „spionita” acuta!
    nu aveti dreptul sa publicati fara acordul meu,ce am publicat pe facebook la profilul meu!
    este o conduita din cele mai elementare
    ar fi trebuit sa îmi cereti acordul…
    în plus abuzati de faptul ca în adresa mea e-mail figureaza numele meu real(parca ne garantati ca e-mailul nu va fi publicat !!!)
    e-mailul nu e publicat , dar e bine „utilizat” cu metode demne de vremuri de trista amintire

    „on ne cueille pas le fruit du bonheur sur l’arbre de l’injustice”
    adieu ,sunt satula de atâta barbarie

  • Petru Clej: (12-3-2011 la 01:25)

    Doamnă Mamier, iar bateți câmpii. Pe Facebook ați PUBLICAT – deci pentru uz PUBLIC – fără să vă oblige nimeni, un profil. Iar chestia cu adresa de email care e? Și dacă nu vă rușinați de cartea dumneavoastră de vizită, atunci de ce faceți scandal? Se pare că sunteți într-o stare totală de confuzie. Și observ că ați renunțat la orice pretenție de a discuta (oricum dați tot timpul cu oiștea în gard), neavând niciun fel de argumente.

  • victor: (12-3-2011 la 06:59)

    Doamna Mamier
    Cum indrazniti sa-l atacati pe Domnul Petru Clej…???…Dumnealui are dreptul sa scrie ca ziua femeii e o sarbatoare stupida si anacronica ca de aceea e redactor sef …iar Dvs. nu aveti dreptul sa-l contraziceti si nici macar sa va spuneti opinia pentru ca scrie clar pe facebook ca sunteti de stinga…adica putin cam socialista si poate chiar comunista…vedeti ca nimeni nu a scris nici macar doua rinduri ca sa va ia apararea fiindca noi barbatii tinem la domnul Clej care este un barbat adevarat care stie sa va puna la punct indiferent ce spuneti Dvs….fiindca Dumnealui stie sa cada intotdeauna in picioare ca un adevarat barbat ( era sa zic pisica care e de gen feminin si ar fi o mojicie de partea mea ).Pai cum va permiteti sa-l tratati in tot felul…???…Noi barbatii stim ca numai Dumnealui are dreptate in toate domeniile dar mai ales cind e vorba de o femeie ca Dvs. care tot incearca sa ne convinga ca femeile ar avea dreptul la o zi pe an…nimic…nici o zi…!!!….de unde atita democratie…???…treceti la bucatarie si ciocu’ mic…Dvs. ar trebui sa renuntati pentru totdeauna la ideea de a avea o zi international a femeii…eu as vota pentru desfiintarea sarbatoririi zilelor de nastere si mai ales a zilei copilului ( pentru daca as fi de acord atunci as putea sa fiu acuzat de pedofilie )…as mai propune,numai daca Domnul Clej va fi de acord sa mai desfiintam si ziua nationala a Romaniei ca e numai un prilej de a lauda guvernantii…si lingaii lor….ce sa mai zic de 1 MAI…sa mearga muncitorii la lucru…sa nu leneveasca…sa nu mai pretinda o zi a lor stupida si anacronica !!!
    Si va rog frumos Doamna Mamier de ce il obligati pe Domnul Clej sa va raspunda dar mai ales il obligati sa fie badaran cu Dvs. si sa nu va respecte pentru ca sunteti o femeie confuza si bateti cimpii in asa fel incit dati cu oistea in gard…si de faceti scandal …???…credeti ca noi nu ne dam seama ca incercati atac la persoana…???….si cum puteti spune ca Domnul Petrica e un barbar…numai cine il cunoaste personal poate sa sustina asa ceva…dar eu nu cred ca Domnul Clej v-a facut aceasta onoare…
    Si inca ceva : cum va permiteti sa navaliti la aceasta rubrica crezind ca aici puteti sa va spuneti punctul de vedere in mod elegant…ia mai lasati ifosele…ca nu mai e timp de eleganta…vreti egalitate cu barbatii sau nu…???…
    Atunci suferiti consecintele si nu mai scrieti stupiditati , timpenii, absurditati, etc,etc,…va rog eu frumos…s’il vous plait !
    Si va mai rog ceva…sa va cereti scuze de la Petrica ca l-ati insultat in exercitiul functiunii ( Dumnealui – ca sa fim in clar ! )…
    Si sa stiti ca nu e frumos ca nu veti mai participa la dezbaterile noastre si veti complota in asa fel incit nici o femeie din Europa si chiar din lume nu se va mai ocupa de noi…Ia mai cititi ce scrie Cristina Dobrin…ce dragutza si simpatica e…si nu numai fiindca lucreaza in aceeasi redactie cu Petru ( ca asa il alinta Dumneai !!!)
    Si daca stateati in Bucuresti v-as fi invitat la o partida de karate dupa care ati fi strigat in gura mare AVETI DREPTATE DOMNULE CLEJ.
    TRAIASCA ZIUA SOLIDARITATII CU BARBATII PERSECUTATI DIN INTREAGA LUME
    victoras cel istet
    daca acest ” ecou ” apare …ma arunc pe geam ( locuiesc la parter !)

  • Petru Clej: (12-3-2011 la 08:40)

    Puteți să vă aruncați pe geam, domnule Victor Franc (din Haifa, nu din București, așa cum mințiți în comentariul publicat), nu sunteți capabil decât de atacuri la persoană, așa cum ați mai dovedit-o în comentariile precedente și în email-uri, în care ați fost obligat să vă cereți scuze pentru insulte și calomnii. Așa încât acest comentariu nu face decât să confirme ceea ce era cunoscut despre dumneavoastră de multă vreme – adică – credibilitate ZERO.

  • Yuri Khan: (12-3-2011 la 10:16)

    Dle Petru Clej,
    Trebuie sa recunoasteti ca articolul dvs anti-feminist este mai mult decat insultant
    la adresa femeilor, as zice o gafa de monumentala. Nu stiu daca sunteti casatorit sau nu, dar in cazul cand ati fi, nu va vad sotia impartasind o astfel de aberatie.
    Este totusi „admirabil” faptul ca ramaneti fidel egocentrismului dvs congenital, pentreu care nici o alta opinie nu poate echivala „adevarului definitiv” si documentat enuntat, cu emfaza si autoritate, la cea mai mica ocazie.

  • Petru Clej: (12-3-2011 la 13:52)

    Observati tendinta celor care critica, chipurile, articolul:

    1) Fac afirmatii categorice fara sa aduca niciun fel de argumente.

    2) Vorbesc pe alaturi: de pilda „Yuri Khan” zice ca articolul este anti-feminist, cand de fapt e un articol critic la adresa zilei femeii. Toti acesti critici au tupueul sa vorbeasca in numele tuturor femeilor.

    3) Stapanesc limba romana aproximativ dupa cum demonstreaza „Yuri Khan” care spune „insultant” nu „insultator” – si asta nu e un cuvant dificil.

    4) Se ascund cu lasitate sub anonimat, iar doamna Mamier se scandalizeaza atunci cand ii dezvalui ipocrizia folosind aiurea termenul „a dezvalui” pentru informatii publice.

    5) Si acest ultim comentariu nu este altceva decat un atac la persoana – rafuiala unei persoane frustrate.

  • Lașă anonimă "carmen": (14-3-2011 la 12:16)

    ZIUA FEMEII S-A SARBATORIT SI IN ITALIA… SI A FOST ZI LIBERA… MAI CAUTATI MACAR DIN CAND IN CAND SA ZICETI SI ADEVARUL… NU NUMAI OTRAVA…
    o feminista convinsa… carmen.

  • Petru Clej: (14-3-2011 la 12:24)

    Feminista „carmen” minte cu grosolănie (la fel cum a încercat să dezinformeze și Marina Nicolaev pe aceeași temă când era vorba de Franța) Iată patru pagini de internet în care sunt enumerate zilele oficiale de sărbătaore din Italia:

    http://www.calendarlabs.com/online-calendar.php?h=1&c=12

    http://en.wikipedia.org/wiki/Public_holidays_in_Italy

    DE ce mințiți?

    http://www.inforoma.it/holidays.php

    http://www.worldtravelguide.net/italy/public-holidays

  • Dorin: (21-3-2011 la 20:33)

    Perfect de acord cu ironia sarbatorii si la fel cum se aplica la state se aplica si la oameni – adica cei care se simt „cu musca pe caciula” sunt primii sa o idolatrizeze.
    Dincolo de asta trebuie remarcate si semnificatiile personale. Vrei sau nu vrei, spalat sau nu pe creier, ai nostalgia primei felicitari desenata/oferita mamei de 8 Martie. E un punct de memorie comuna deja. Nu-l poti sterge cu buretele cum nu poti sterge cei 50 de ani comunism din rudele ori cunostintele mai in varsta.
    Ori… tara sau daca vreti societatea e formata din oameni. Iar oamenii au nostalgii, aminitiri deformate, lucruri dragi in general chiar daca formate pe obiecte si date produse de un sistem abject ori de o mentalitate mostruasa.
    Iar daca nu mi-as suna mama acasa de 8 martie m-as simti idiot cu toate argumentele mele istorice, politologice, sociologice…
    Adevarul NU e mereu la mijloc (ar fi la fel de idiot si aritmetic ca si cum ar fi la o extrema sau alta) dar e totusi ceva mai subtil. Deci inclin sa cred ca exprimarea d-nului Petru Clej este exagerata si poate fi considerata jignitoare de catre anumite categorii sociale.

    Recunosc ca am citit articolul si mi-a placut, dar mi-a placut in felul ala in care iti plac „Parazitii” dupa o zi plina da tampiti.

    Dar cati dintre noi le-ar dedica „Parazitii” mamelor lor de 8 Martie?

  • Liliana Popescu: (8-3-2012 la 11:51)

    Ce multime de comentarii! Petru, ai starnit o furtuna 🙂 Eu sunt de acord cu ideea fundmentala a articolului – in sensul ca este o ipocrizie maxima sa sarbatoresti o Zi a Femeii atata timp cat atat de multe femei sunt traficate, batute, discriminate grosier chiar in tarile in care se sarbatoreste! Nu cred ca este un articol antifeminist ci mai curand unul feminist. Pe de alta parte, cred ca am ”misxed feelings” in ce priveste sarbatorirea – poate ca e o nostalgie a mea…

  • Petru Clej: (8-3-2012 la 12:01)

    Mă bucur că ai înțeles exact mesajul articolului, Liliana. De fapt, e de mirare că au existat destule persoane care nu l-au înțeles.

  • cseszlo: (8-3-2012 la 16:19)

    Eu as sustine ideea sarbatoriri in conditiile in care ar fi si o zi a barbatului. Dar, vorba ta sau a Lilianei Popescu, sa serbezi femeia o zi si sa ignori sau sa o discreditezi restul zilelor(adica sa recunosti realitatea) mi se pare o aroganta.

  • RedCat: (8-3-2013 la 07:49)

    Domnule Petru, nu mi se pare normal sa publicati un articol in care expuneti o parere personala, sa lasati cititorilor libertatea de a va comenta articolul si apoi sa le dati efectiv peste gura cand indraznesc sa aiba o parere contrara (nu consider ca este atat de importat cat de corect gramatical isi exprima aceasta parere). Daca dvs. vi se pare stupida „ziua femeii” de ce excludeti varianta in care unor femei li se pare o sarbatoare ok, un moment de respiro, un motiv in plus de zambet si veselie? Ce e rau in asta?
    Care sunt argumentele pertinente prin care ne-ati demonstrat ca e o „stupididate”? Si nu credeti ca e mai potrivit ca o femeie sa aduca eventual critici acestei zile?
    Presupun ca nu sunteti de acord nici nu „1 iunie” ca sarbatoare a copilului(pt ca exista copii batuti, maltratati, folositi ca sclavi, violati etc), de asemenea nici cu Craciunul pentru ca e o minciuna sfruntata si nici cu sarbatorirea zilei de nastere pt ca e o ipocrizie sa sarbatorim apropierea de moarte, nu?
    De la o persoana care pretinde ca apara drepturie si bunastarea femeii asteptam mai multa toleranta si flexibilitate 🙂

  • Alexandru Leibovici: (8-3-2013 la 12:20)

    @RedCat

    > nu credeti ca e mai potrivit ca o femeie sa aduca eventual critici acestei zile?

    Dar dv. de ce credeţi asta?

  • olivia: (10-3-2013 la 21:14)

    Eu sunt femeie si ma bucur de cate ori problemele pe care le au femeile ca grup social ies la iveala in mod public. Traditional, de 8 Martie, in media apar articole specifice acestor probleme in numar mai mare. Exact ca la fiecare sarbatoare, obiectul sau personajul/persoana arbatorita sunt amintite in detaliu si specific. Una din problemele discutate pe facebook cu ocazia zilei de 8 Martie a fost de exemplu lipsa de zile platite pentru maternitate in USA. Sunt doar 4 tari in lume in care guvernele federal nu are asemenea prevederi legale. Liberia, Papua New Guinea, Swaziland, si United States, In USA exista o prevedere legala initiata de guvernul Clinton in care femeile in anumite conditii de lucru au dreptul sa-si ia fara penalizare 12 saptamani neplatite de concediu de nastere. Neplatite. Este adevarat, natalitatea in USA, din cauza politicii de imigrare nu este in negativ asa cum este in multe tari europene, dar copiii au nevoie de o perioada de cel putin 6 luni sa stea cu mama si adesea mamele americane nu isi pot permite aceasta necesitate de baza. Numai si pentru aceasta discutie care a fost initiata de 8 Martie, inspirata de sarbatoarea femeilor, eu ma bucur de sarbatoare.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Fructul lunii martie – grapefruit

Suc de grapefruit, putina tuica naturala de Zalau (prune), cateva cuburi de gheata si cateva capsuni (taiate in felii) ar...

Închide
54.211.203.45