caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Intern



 

Aparitia unui nou partid este o necesitate

de (13-3-2011)
2 ecouri

Sedinta CNC al PD-L de sambata ne-a aratat clar un lucru: reformarea PD-L nu mai este posibila, pentru ca nici nu este dorita de sefimea partidului. Cei trei samurai, Macovei, Preda si Voinescu au luat-o rau de tot pe cocoasa,  vazand ca nu-i mai sustine nimeni, nici macar Baconschi, Sulfina Barbu sau TRU, care anterior  declarasera ca sunt pentru adoptarea masurilor de integritate propuse in statut de cei trei.

Dincolo de toate discutiile teoretice purtate pe marginea conceptului de “prezumtie de nevinovatie”,  sa luam doua cazuri practice: primarii Falca si Poteras. Cum  pana in prezent, timp de trei ani,  Comisia de Etica a partidului n-a facut nimic in privinta finului Falca, este de presupus ca nu va face nici in viitor, in privinta celor doi sau a altor 20 sau 200 de primari, cati or mai fi in aceeasi situatie. Ca doar primarii  aduc voturile, nu?

Consecinta: in virtutea principiului “alegem raul cel mai mic”, cei doi si ceilalti 200 ar putea castiga in 2012  noi mandate de primari si vor ramane fericiti in functie  inca vreo 4-5 ani, exact cat i-ar trebui justitiei sa se pronunte. Ca terenuri mai sunt si din greseli invata omu’!

Realitatea este una singura.

Nascut, ca si celelalte partide, din pacatul originar (dai banu’ la partid si primesti apoi contracte cu statul si functii publice), PD-L nu poate schimba acum foaia, sa spuna sponsorilor: ne-am spovedit, ne-am impartasit, vrem sa ne lepadam de satana. Scandalurile din vami, sahul cu regine sau fara, evaziunea fiscala imposibil de stavilit, ne spun clar: campaniile electorale de zeci de milioane de euro nu se fac cu bani din cotizatii, care nu ajung nici pentru chiria sediilor, cum ne arata un PSD ramas pe uscat de 7 ani. Se fac cu bani drenati din vami, infractiuni economice, evaziune fiscala, comisioane din contracte cu statul, stimulente redistribuite piramidal. Cu oameni ca Eugeniu Petrescu, Marginean si altii. Cat timp au existat bani proveniti din privatizari, din speculatii imobiliare, au ajuns si pentru conturile  grase din strainatate si pentru campanii electorale. Acum nu mai sunt, asa ca lupta pentru acapararea surselor a devenit apriga, toate partidele spera sa puna mana pe ele. Aceasta este traducerea lozincii “vrem sa salvam Romania!” Ca nu suntem cu totii fraieri!

Chiar si presedintele Basescu s-a lamurit: “nu mai am nimic de asteptat din partea PD-L”. Intre opinia presedintelui si sacii cu bani veniti din vami si alte zone, ce-ar fi de ales? E simplu. Nu e intamplator nici faptul ca actuala campanie din vami, pe cale de a se stinge, are ca sursa CSAT si serviciile secrete, nu guvernul si ministerele de interne si finante. Vor mai cadea cateva capete, nu regine, apoi totul va reintra in “normal”.

Ce optiuni avem in 2012?

Doua, mari si late. Vom alege in continuare raul cel mai mic, (care o fi acela?) sau vom avea un nou partid, constituit si functionand pe cu totul alte principii, diferite de cele din “pacatul originar”.

Lupta tripletei curate cu tripleta greilor din PD-L nu poate avea decat finalul pe care l-a avut deja sambata. Doar nu e de presupus ca  tripleta “grasilor”  se va razgandi pana in mai. E o iluzie sa crezi ca se va schimba ceva in deciziile deja adoptate, iar racheta de partid va reporni motoarele cu directia victoria in alegeri. Doar pentru ca trei oameni din cateva sute de mii vad altfel lucrurile.

De aceea, in opinia mea, trebuie trecut rapid la constructia unui alt partid, pe alte baze morale, de integritate, de transparenta, cu alte mecanisme de finantare, management, selectie a liderilor. Fara campanii electorale costisitoare si sacose cu alimente contra voturi. Profilul profesional si moral al liderilor noului partid trebuie sa prezinte garantii suficiente ca nu vor conduce partidul pe caile batute si stiute din politichia damboviteana. Cu argumente de genul, astia suntem, vrem un alt fel de politica, va avertizam n-avem bani pentru sclipiciuri si pomeni electorale.

Este posibil si probabil ca oameni cinstiti din tot spectrul politic, precum si cetateni neangajati inca, specialisti si oameni capabili care au stat deoparte, scarbiti de lumea politica romaneasca, sa vina spre noul partid pentru a pune umarul la schimbarea Romaniei. Chiar si numai in calitate de experti consultanti.

S-au agregat deja discutii pe forumuri si retele de socializare. Se discuta deja despre denumirea noului partid, principii de autodefinire, criteriile de moralitate si integritate care sa filtreze accesul in noul partid.

Nu exista inca lideri credibili care sa asume noua constructie. Cei trei samurai din PD-L inca mai spera ca, in al doisprezecelea ceas, le va veni mintea la cap colegilor lor. Slaba speranta.

Mai devreme sau mai tarziu se va crea o masa critica pentru pornirea in forta a noii constructii politice.

Alegerea este  dramatica.

Baltim inca zeci de ani, avand modele politice pe finul Falca si Cristian Poteras, Ponta si Antonescu,  sau purcedem la demonstrarea faptului ca suntem si noi capabili sa construim un viitor cinstit si curat pentru o Romanie de care sa fim mandri ca-i apartinem. Cel putin sa nu ne fie rusine.  Aceasta este alegerea.

Este posibil ca proiectul sa nu aiba succesul scontat. Dar atunci vina nu va fi a initiatorilor noului partid. Ei isi vor fi facut datoria.

Articolul a fost preluat cu acordul autorului de pe http://www.contributors.ro/politica-doctrine/aparitia-unui-nou-partid-este-o-necesitate/

Ecouri

  • Daniel Macovei: (15-3-2011 la 06:13)

    A aparut pe Hotnews.ro un articol, „Cum a fost posibil un nou partid in Cehia?” TOP 09 (Tradition Responsability Prosperity 09). Succesul in alegerile din 2009 din Cehia al acestui partid bazat pe transparenta (cel putin a fondurilor) si cu cateva reguli in statut: neapartenenta la partidul comunist, la fosta politie secreta, ne incurajeaza in hotararea de a infiinta un nou partid adaptat realitatilor Romaniei. TOP 09 a avut 16% din voturile electoratului la cateva luni de la infiintare si participa la guvernare. Daca se vor hotari, celor „trei samurai” din PD-L l-i se vor adauga surprinzator de multi votanti (personalitati publice, politice, culturale, cetateni care s-au saturat de politica actuala). Masa critica a fost atinsa? Ar fi trist, chiar rusinos ca Orientul apropiat, mijlociu si Maghrebul sa ne-o ia inainte.

  • kovacs jozsef: (20-3-2011 la 08:08)

    Teoretic ar fi solutia cea mai buna pentru Romania.Practic pare cam utopic,pentru ca inseamna sacrificiu(d.p.v.financiar) pentru fondatori lansarea unui partid nou,sau sponsori care sa nu astepte ulterior nimic in schimb.Dar sa nu fim sceptici,speranta trebuie sa moara ultima.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Somon cu avocado

O alta reteta simplu de preparat, insa foarte gustoasa si dietetica.

Închide
18.219.22.169