caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Extern



 

Marea Britanie: proteste masive împotriva austerității bugetare

de (27-3-2011)

Peste un sfert de milion de persoane au demonstrat sâmbătă la Londra împotriva reducerilor bugetare care urmează să intre în vigoare începând cu săptămâna viitoare.

Deși demonstrația a fost predominant pașnică, unele grupuri radicale s-au dedat la violențe și ciocniri cu poliția, care a efectuat peste 200 de arestări, iar 66 de persoane au fost rănite, printre care 13 erau polițiști.

Sâmbătă a avut loc cea mai mare demonstrație de protest din Marea Britanie din 2003, atunci când peste un milion de oameni au mărșăluit împotriva atacării Irakului, și cel mai mare protest de natură socială din 1990, când au avut loc demonstrații masive împotriva așa-numitului poll-tax, impus de guvernul Conservator  al vremii, condus de Margaret Thatcher.

De data aceasta, la protestul convocat de Confederația Sindicatelor a participat și liderul Partidului Laburist, de opoziție, Ed Milliband, care s-a adresat protestatarilor în Hyde Park din centrul Londrei, criticând reducerile bugetare masive impuse de guvernul de coaliție Conservator – Liberal Democrat, care urmează să intre în vigoare începând cu 6 aprilie, prima zi a noului an fiscal.

Reducerile se vor simți extrem de dureros, mai ales că este vorba și de restrângeri  de personal în sectorul public, al cărui număr ajunsese în 13 ani de guvernare Laburistă la circa șase milioane de angajați – peste 20% din populația ocupată.

Sindicatele, opoziția parlamentară și protestatarii, în general, susțin că reducerile sunt mult prea brutale și aplicate mult prea rapid. Ca alternativă este oferită o taxare mai drastică a băncilor – văzute ca responsabile pentru situația financiară precară în care se află actualmente Marea Britanie – sau o combatere mai eficientă a evaziunii și evitării fiscale, mai ales în cazul celor bogați.

Test electoral

Dar în pofida protestelor, reprezentanții coaliției majoritare nu dau semne că ar fi dispuși la compromisuri. Mai mulți miniștri intervievați după desfășurarea protestului de sâmbătă au declarat că înțeleg îngrijorările cetățenilor,  dar că situația finanțelor publice moștenită de la fostul  guvern Laburist – deficit bugetar echivalent a peste 11% din Produsul Intern Brut – nu lasă loc unei alternative mai atenuate.

Un sondaj de opinie publicat de duminicalul Observer pare să dea dreptate guvernului – în timp ce 35% din cei chestionați consideră că reducerile sunt prea drastice, 28% spun că reducerile sunt potrivite, în timp ce 29% consideră că acestea nu merg suficient de departe. Cu alte cuvinte, peste jumătate din electorat ar susține, într-un fel sau altul, politica de austeritate bugetară.

De altfel, atmosfera de la marșul de sâmbătă nu a fost una încrâncenată, ca acum 21 de ani, când diferențele ideologice erau extrem de clare. Violența a fost limitată la un grup de anarhiști și radicali de câteva sute de persoane, care s-au infiltrat printre manifestanții pașnici și s-au dedat la distrugeri de proprietate în zona Picadilly, cum ar fi de pildă magazinul de lux Fortnum & Mason sau filialele unor bănci, iar în cazuri extreme au atacat polițiști.

În aceste condiții, nu rămâne decât ca populația să aștepte data de 6 aprilie și săptămânile ce vor urma, pentru a începe să resimtă cu adevărat, pe propria piele, ce înseamnă austeritatea bugetară.

Iar electoratul  își va putea exprima verdictul față de această politică de austeritate foarte curând după aceea, în alegerile pentru adunările legislative din Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord și pentru consiliile locale din Anglia, scrutine ce vor avea loc pe data de 5 mai.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Libia – un viitor incert

O analiza a situatiei libiene si eventuale consecinte ale razboiului

Închide
3.128.204.140