caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Ucraina



 

A apărut „Raportul Boris Nemţov” despre agresiunea Rusiei contra Ucrainei

de (15-5-2015)
10 ecouri

 
Nouă acuzaţii din raportul lui Boris Nemţov „Putin. Război”

Susţinătorii lui Boris Nemţov, unul dintre liderii opoziţiei ruse, au publicat un raport de investigaţie la care Nemţov lucra înainte să fi fost împuşcat mortal în apropierea Kremlinului, la sfârşitul lui februarie. Nemţov intenţiona să scoată la iveală ceea ce a numit „războiul” preşedintelui rus Vladimir Putin în Ucraina, însă colegii şi prieteni lui din opoziţie au fost nevoiţi să finalizeze investigaţia, pe care au prezentat-o oficial marţi. Principalele acuzaţii din raport sunt în număr de nouă şi au fost rezumate de corespondentul Europei Libere la Moscova Tom Balmforth.

Operaţiune planificată

În raport se spune că anexarea Crimeei la Rusia şi intervenţia în Ucraina de Est au fost planificate în prealabil, în detalii. Se susţine că Putin căuta o metodă de a-şi reafirma autoritatea în cel de-al treilea mandat prezidenţial, după protestele masive ale opoziţiei din 2011-2012. Dovada ar fi un sondaj de opinie prezentat în raport, în care se indică dinamica popularităţii lui Putin: 45% în februarie 2014, comparativ cu 70% în lunile recente.

Implicare activă

În dosarul de război al lui Nemţov se spune că trupele ruse au fost active în Ucraina de Est. Drept dovadă sunt citate câteva mărturii ale unor paraşutişti militari din oraşele ruse Kostroma şi Ivanovo, care au fost capturaţi de forţele din Kiev în estul Ucrainei şi chestionaţi de Serviciul de Securitate Ucrainean (SBU), alături de spusele unor soldaţi dintr-o unitate de tancuri, capturaţi în august 2014 în apropiere de Ilovaisk – teritoriul unor bătălii sângeroase în perioada conflictului.

Numărul decedaţilor

În raportul „Putin. Război” se spune că cel puţin 220 de soldaţi ruşi au fost ucişi în luptele din estul Ucrainei, dintre care 150 au fost omorâţi lângă Ilovaisk, în august 2014, în ofensiva forţelor ucrainene. În ianuarie şi februarie, după domolirea conflictului, au fost ucişi cel puţin 70 luptători, printre care 17 paraşutişti militari din Ivanovo. În raport se mai scrie că rudele soldaţilor s-au adresat lui Nemţov după ajutor, fiindcă nu pot primi compensaţie de la stat. Guvernul rus a promis că familiile fiecărui soldat decedat vor primi câte trei milioane de ruble şi alte beneficii.

Tehnică militară rusă

În raport se scrie şi despre diverse tipuri de armament şi tehnică din Rusia folosite de separatiştii pro-ruşi ce au preluat controlul asupra unor regiuni din Doneţk şi Luhansk. Autorii investigaţiei susţin că echipamentul militar a fost fabricat în Rusia şi nu era destinat exportului, ceea ce contrazice versiunea că separatiştii pro-ruşi folosesc echipament militar ucrainean. Drept dovadă, în raport este prezentată fotografia din februarie a unui sistem de rachete sol-aer Panţir-S1, de la Luhansk.

MH17

În raport se susţine că avionul companiei Malaysia Airlines, zborul MH17, a fost doborât de separatişti cu un sistem de rachete Buk. Autorii spun că au ajuns la această concluzie, în mare parte, sistematizând informaţia disponibilă publicului larg. În investigaţie se menţionează şi postările de pe reţelele de socializare, citate de unele publicaţii ruse de stat, în care separatiştii pro-ruşi confirmă că au doborât un avion, după care însă postările au fost şterse. Este citată şi o investigaţie a unor jurnalişti occidentali şi a unor anchetatori din Australia, Belgia, Malaiezia, Olanda şi Ucraina care au conchis că MH17 a fost doborât, cel mai probabil, de un Buk. În urma catastrofei, au fost ucişi toţi cei 298 de oameni la bord.

Voluntari vs. Mercenari

Insurgenţii pe care Moscova îi numeşte „voluntari” sunt, de fapt, „mercenari” angajaţi, se mai spune în investigaţie. În cadrul prezentării raportului, activistul Ilia Iaşin a spus că birourile militare de înrolare regionale şi organizaţiile veteranilor, cu susţinerea statului, au instruit, înarmat şi plătit mercenarii pentru luptele în Ucraina, ca să consolideze rândurile separatiştilor pro-ruşi. Iaşin a spus că salariile lunare ale insurgenţilor au fost în medie echivalentul a 1180 de dolari, la unii ajungând şi la peste 1700.

Luptători ceceni

În raport se susţine că luptătorii din Cecenia, republica rusă condusă de Ramzan Kadîrov, care e susţinut activ de Kremlin, au jucat un rol extrem de important în acest conflict. Pentru prima dată, cecenii au apărut în mai 2014, se spune în raport. Au intrat în rândurile separatiştilor din batalionul Vostok şi au participat în lunga şi sângeroasa luptă pentru aeroportul din Doneţk. Au fost şi primii care au suferit pierderi mari: un camion de tip Kamaz cu luptători ceceni a fost lovit, mulţi au fost omorâţi şi răniţi. În raport se spune că al doilea val de ceceni a fost în august, după înaintarea forţelor guvernamentale, când situaţia s-a întors în favoarea separatiştilor.

Controlul Kremlinului

Entităţile separatiste sau aşa-zisele republici populare Doneţk şi Luhansk sunt sub controlul direct al administraţiei Kremlinului, se mai menţionează în investigaţie. Unul dintre principalii oameni de ajutor preşedintelui Vladimir Putin a fost Vladislav Surkov. În raport mai sunt câteva nume notorii ale foştilor sau actualilor lideri ai insurgenţilor care au cetăţenie rusă. Se mai menţionează că unii dintre ei au venit de la Moscova şi că au avut legături cu un antreprenor rus. Un fost lider separatist este citat, spunând că Surkov a oferit „suport considerabil” şi că a fost „omul nostru în Kremlin”.

Costul războiului

În primele zece luni de conflict în Ucraina de Est, Rusia a cheltuit 53 de miliarde de ruble (un miliard de dolari), se spune în raport. Circa 21 de miliarde au mers către susţinerea celor şase mii de aşa-zişi „voluntari” ruşi dislocaţi în Ucraina. Alte 25 de miliarde au fost puse la dispoziţia celor aproximativ 30 de mii de insurgenţi din estul Ucrainei, în timp ce şapte miliarde de ruble au mers pentru exploatarea şi întreţinerea tehnicii militare. Se mai scrie că circa 80 de miliarde de ruble au fost cheltuite din bugetul de stat pe fluxul masiv de refugiaţi din estul Ucrainei în Rusia, numit „catastrofă umanitară”. În raport, se estimează şi că ruşii au pierdut două trilioane de ruble din salarii şi 750 de miliarde de ruble din economii din cauza anexării Crimeei, care a provocat sancţiuni, contra-sancţiuni şi inflaţia rublei.

Natalia Sergheev, 13.05.2015

Preluat cu permisiune de pe situl Europei Libere.

Ecouri

  • Sfartz Pincu: (2-6-2015 la 04:25)

    Si o imagine apocaliptica, vizibila pentru cei rationali si cu picioarele pe pamant:

    Aseara, pe postul Rusia-azi (Russia Today, RT), a fost prezentata vizita lui Putin la cel mai bun spital de chirurgie (condus de prof. Roschal) din Moscova si in care copii mutilati in razboiul din Donetsk (fara maini, fara picioare, orbi, arsi) ii multumesc lui Putin pentru protezele primite in dar de la el!!

    Cunoaste cineva o perversitate mai mare?!

  • Alexandru Grosu: (2-6-2015 la 10:41)

    Nu e nimic de mirare, stimate domnule Sfartz.

    Sa ne amintim de tragedia umana de la Beslan, din 2004. Teroristii ceceni au luat sute de copii si parinti ostatici in oraselul din Osetia de Nord. Doctorul Roschal a incercat si atunci sa negocieze cu teroristii, pentru a salva viata copiilor inocenti. Administratia Putin a hotarat insa sa atace teroristii cu tancuri si obuze, sa ne amintim de lansatoarele de mine „Shmel”, care au ars cladirea scolii impreuna cu copiii. Au facut peste 300 de victime atunci…

    Astazi situatia din Ucraina devine foarte tensionata. Se pare ca a venit si timpul R.Moldova. Ziarele rusesti au inceput deja sa analizeze scenarii de deblocare a Transnistriei, mai ales ca guvernator al regiunii Odesa a devenit un aprig adversar al lui Putin, fostul presedinte georgian Mihail Saakaşvili…

    http://lenta.ru/articles/2015/06/02/air/

    https://www.youtube.com/watch?v=zy46SHxhX8k

  • Sfartz Pincu: (2-6-2015 la 12:38)

    Este imposibil ca Putin – cat o fi el de NKVD-ist – sa nu-si dea seama ca a mers deja prea departe!

    NATO nu doarme, iar padurea de pa malul moldovenesc al Nistrului, daca mai exista (eu tin minte cum avioanele germane ne mitraliau à l’aveugle pentru ca nu vedeau nimic din aer!), ofera un sistem de aparare inexpugnabil, cu conditia ca armata moldovana sa se fi pregatit!!

    Cu Saakasvili guvernator, Putin stie sigur ca acesta va riposta, indiferent de raportul de forte!! S-a mai intamplat…

  • Alexandru Grosu: (2-6-2015 la 14:01)

    Am fost ultima data in Transnistria in toamna anului 1990, cu un an inaitea razboiului transnistrean, in locul cel mai ingust al Transnistriei: de la Nistru pana la hotarul ucrainean erau vreo 7 km.

    Malul moldovenesc este foarte stancos si acoperit cu paduri. Desigur ca e o bariera minunata impotriva dusmanului. Dar… Rusii nu trebuie sa forteze raul ca in 1944, ei se afla deja pe malul drept, la Tighina. In 1992, militarii si carabinerii moldoveni au intrat cu lupte in orasul Tighina si i-au maturat pe separatisti din oras. Doar o parte mica de cazaci se inchisera in cetatea Tighinei(ramasa inca de la turci). Atunci, armata a 14 ruseasca a deschis focul asupra militarilor moldoveni din artilerie de bataie lunga. Aleksandr Lebed, generalul tataro-mongol al armatei a 14-cea a avertizat ca se va opri la Bucuresti daca moldovenii nu se retrag din Tighina. Intre resedinta lui de la Tiraspol si Tighina erau vreo cativa km. Asa ca, astazi, separatistii transnistreni au un oras de 100’000 de oameni pe partea dreapta a Nistrului. Drept ca si moldovenii au un teritoriu sub controlul lor pe partea stanga a raului Nistru, populat cu moldoveni, pe care l-au aparat din toate puterile in 1992.

    Din punct de vedere geografic, daca ataci militar Transnistria din partea ucraineana, cade in cateva ore, pentru ca nu este nicio bariera naturala intre Ucraina si Transnistria. E stepa intinsa, cu padurice plantata la hotar, dar fasia transnistreana e lata de vreo 25 de km, adica poti atinge orice tel cu artileria. Insa in acest caz nu va fi o lupta a armatelor, ci o masacrare a populatiei civile.

    Problema cea mare este ca exista militari rusi in Transnistria, care in caz de pericol vor primi imediat ajutor de la Flota Marii Negre. Dar si fara ajutor sunt in stare sa riposteze, exista trei batalioane de pacificatori, plus armata transnistreana, plus ramasitile armatei a 14-ea, care are in dotare depozitele de artilerie de langa satul Colbasna: in stocurile rusilor exista o cantitate colosala de munitii, daca ar exploda, s-ar ajunge la efectul bombei atomice de la Hiroshima.

    Cred ca razboiul trebuie prevenit, desigur daca Putin nu-si iese din minti si nu ataca primul. NATO nu se va implica in apararea R.Moldova pentru ca este o tara „neutra”, adica nu tinde sa fie membru NATO. Si Romania nu se va implica, pentru ca este membru NATO si poarta responsabilitati, nimeni nu-i va permite sa se amestece intr-un conflic direct cu Rusia.

  • Sfartz Pincu: (2-6-2015 la 17:13)

    Asa este!

    Deci solutia este in mana Ucrainei, singura forta, in afara de NATO, care, aparandu-se de rusi, apara indirect Moldova!

    Deci Ucraina trebuie ajutata fata de un atac rusesc, cu orice pret, de catre toata lumea civilizata!!

    Esential este acum timpul, care va lucra impotriva lui Putin si a patriotismului exacerbat, ruso-slavo-tataro-mongol si imperial. O recolta proasta in Rusia poate face mai mult decat NATO! Din informatiile mele, stiu ca deja Moscova mananca paine din rezerva statului!! Stomacul multimii este situat deasupra patriotismului.

  • Alexandru Grosu: (2-6-2015 la 21:36)

    Interviu cu Iulian Fota, fost consilier prezidențial: „Rusia a obținut drept de veto asupra R. Moldova“, „Romania Libera”:

    http://www.romanialibera.ro/opinii/interviuri/interviu-cu-iulian-fota–fost-consilier-prezidential–%E2%80%9Erusia-a-obtinut-drept-de-veto-asupra-r–moldova%E2%80%9C-379471

  • Sfartz Pincu: (3-6-2015 la 03:18)

    Domnul Fota face o analiza a securitatii din zona estica a Romaniei de pe pozitiile unui analist-teoretician, chiar daca o face bine!

    In realitate, pozitia Moldovei nu depinde nici de Rusia, nici de NATO, nici de Romania, si nici de vointa poporului – care chiar daca exista – nu este ascultata, vazuta, realizata.

    Orientarea politica a Moldovei este dependenta doar de interesele meschine ale personalitatilor care o conduc.

    Care conducator cu rang de inalt functionar de stat o sa renunte la un post cu titlu rasunator de: prim-ministru, ministru, consilier de stat, etc., si la veniturile de nivel inalt, ca sa se transforme voluntar intr-un functionar de judet???

    Rusia le asigura statutul lor actual, Romania – nu. Iata unde vad eu radacina miscarii oscilatorii alternative – a politicii Moldovei.

    Schimbarile reale – se fac in strada !

  • Alexandru Grosu: (3-6-2015 la 17:48)

    Aveti perfecta dreptate, domnule Sfartz. Clasa politica de la Chisinau nu doreste sa se desparta de putere, bani, pasapoarte diplomatice…

    Cunoscutul publicist de la ziarul „Timpul” din Chisinau,Constanin Tanase, scria despre politicienii moldoveni ca-i da de gol „ranza moldoveneasca”. Domnul Tanase a decedat de o boala incurabila toamna trecuta, cu cateva saptamani inainte de alegerile parlamentare in RM si nu a mai vazut mizeriile si tradarile facute de „capii mooldoveni” dupa alegeri.

    Pe data de 7 iunie va avea loc la Chisinau un miting amplu de protest impotriva guvernarii corupte. „Republica Moldova este un stat captiv – se afla in captivitatea oligarhilor” – asa sustin organizatorii mitingului. Acum o luna, la protest au participat 50 000 de oameni. Pe 27 august se va organiza Marea Adunare Nationala, sa ia decizia ce sa se faca mai departe. Pentru ca asa cum este acum, nu se mai poate.

  • Sfartz Pincu: (6-6-2015 la 06:29)

    Stimate Domnule Visător Grosu Alex. !

    Să hotărască Marea Adunare Naţională !? Oriunde în lumea civilizată, „Vox populi” este forţa politică supremă (Elveţia este un exemplu absolut de democraţie reală!) dar în spaţiul carpato-dunărean este o voce în pustiu!

    Când poporul român a decis prin referendum, cu 82%(!) să comprime Parlamentul la 300 de membri, în realitate nu numai că vocea poporului nu a fost ascultată, dar i s-a făcut în ciudă, şi Parlamentul a crescut la 600 de mâncăi pe banii noştri.

    Ciudat este că „marii noştrii conducători” apelează în momentele politice de criză la vocea poporului, dar doar ca pe un scut demagogic pentru interesele proprii.

    Aşa a fost cu Ceauşescu, în momentul de criză-a cerut insistent o decizie a Marii Adunări Naţionale, şi ieri episodul parcă a fost tras la xerox: Ponta a cerut ca Parlamentul să decidă dacă el să-şi dea demisia – pe care i-a cerut-o „faţă în faţă” preşedintele Iohannes!!

    Faptul ca noi suntem Visatori permite politicianistilor sa faca ce vor ei!!

  • Alexandru Grosu: (6-6-2015 la 09:01)

    Stimate domnule Sfartz,

    Ca intotdeauna aveti dreptate, poporul este manipulat, oamenilor li se spune una, in realitate se face altceva. Insa in cazul R.Moldova, actiunile de protest sunt organizate de opozitie, nu de guvernanti, dar cine stie in realitate..?

    Poporul s-a mobilizat pe data de 30 noiembrie 2014, a votat masiv asa numitele partide pro-europene. Emigrantii moldoveni din UE au mers sa voteze, chiar daca au trebuit sa mearga sute de km, sa ajunga la ambasadele moldovenesti din capitalele europene. Moldovenii din R.Moldova si-au dat votul pentru un viitor european, nu pentru masinatiile unor criminali profitori de la putere, care s-au deprins sa suga, ca vitelul blajin, de la doua vaci: UE si Rusia.

    Va inteleg perfect frustrarile in privinta „Marilor Adunari Nationale”. Aveti o experienta bogata de evenimente si fenomene politice. In R.Moldova, termenul de „Mare Adunare Nationala” poarta un inteles care este ceva deosebit de cel din Romania. Pentru ca in tineretea mea, am participat la cateva „Mari Adunari Nationale”. Si trebuie sa remarc, ca nu au fost doar niste adunari fara urmari.

    Imi amintesc foarte bine „Marea Adunare Nationala” din 31 august 1989 (preistoricul an 1989), cand eram un tinerel „fara mustata”, ascultator de profesori si invatatori. In acea vara de pomina, am vazut sute de mii de protestatari moldoveni, veniti la Chisinau pentru a aduce Limba Romana in drepturile ei in R.Moldova. In acea zi, parlamentarii au votat unanim limba romana ca limba de stat a republicii moldovenesti, aflata inca in componenta URSS. A fost o sarbatoare de Adevar Istoric la Chisinau.

    Pe acele timpuri, Romania era inghetata in comunismul de tip Nord-Corean al lui Ceausescu. Chisinaul fierbea de Libertate, Bucurestiul organizase ultimul Congres al PCR in frunte ce Ceausescu. Noi, acei din Chisinau discutam deschis despre Unire, Romania nici nu dorea sa se pronunte. Sunt convins ca Revolutia romaneasca din 1989 a inceput la Chisinau, anume la Chisinau. A urmat apoi o alta „Mare Adunare Nationala” la Chisinau, pe 27 august, 1991, cand s-a hotarat declararea Independentei R.Moldova de catre URSS. Parlamentarii, constransi de popor, au votat Independenta.

    Se presupunea ca apoi va fi votata si Unirea, insa peste 2 luni de la recunoasterea Independentei, rusii au declansat un razboi in Transnistria, stopand astfel posibilitatea de a infaptui o unire democratica a celor doua state romanesti. S-a varsat sange pe Nistru.

    Astazi, oamenii din R.Moldova ies la proteste pentru ca au inteles ca asa cum este acum nu se mai poate. Multi dintre ei au inteles ca numai prin accederea in UE se poate schimba ceva. Iar o parte din acesti oameneni sunt ferm convinsi ca unica cale de accdere in UE este unirea cu Romania.

    Daca oamenii nu ar protesta, oligarhii de la puterea din Chisinau demult aduceau R.Moldova ca plocon pe tava lui Putin.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Fotbal (ziceri)

"Ca să nu avem probleme, vom discuta numai cu cine ne aprobă..." // Minciuna credibilă se bazează pe un sîmbure...

Închide
34.230.35.103