caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Republica Moldova



 

Marian Lupu a căzut în capcana întinsă de Vladimir Filat

de (7-11-2010)

Acest gen de concluzie poate reieşi din poziţia exprimată de liderul Partidului Democrat (PDM), Marian Lupu, în cadrul unei emisiuni TV, cuprinsă şi într-un comunicat de presă al formaţiunii [1].

Revendicarea “pacifismului politic” pare să devină un credo al PDM-ului, care doreşte să rămână cea mai moderată, inofensivă şi cooperantă formaţiune pe arena politică locală. Optând pentru acest comportament, democraţii continuă să se apropie de maniera în care au participat la alegerile din 2009, care le-au adus anumite succese. După toate semnele, poziţionarea dată prejudiciază PDM-ul în favoarea Partidului Liberal Democrat (PLDM) condus de premierul Vladimir Filat, care şi a iniţiat demersul privind “afişarea planurilor post-electorale” de către componentele fostei alianţe de guvernare, creând situaţii “şantajabile” pentru PDM.

În orice caz, democraţii au răspuns la provocarea lui Filat, care nu este însă deloc “nocivă” pentru liberalii anti-comunişti. În echipa lui Lupu există însă un disconfort, ba chiar repulsie, faţă de asocierile cu formaţiunile liberale, care i-au costat pe ei contractări semnificative de popularitate din 2009 încoace. Totuşi, “capcana” lui Filat a fost acceptată de PDM, pentru care contează şi menţinerea pe linia de comportament electoral prestabilită. Posibil, devierile de la aceasta sunt tratate mai mult ca ameninţări, decât ca riscuri îndepărtate. Asta pentru că miza este mare, la fel ca şi angajamentele faţă de finanţatori, numărându-l şi pe businessman-ul, Vlad  Plahotniuc.

Ecuaţia din care rezultă acţiunile democraţilor constă din câteva elemente centrale, ale căror demolare poate deveni fatală pentru scorul electoral final, obţinut de aceştia. Or, chiar dacă mai mult artificial şi slab credibil, dar “pacifismul politic” este cartea de vizită a PDM-ului, care prin aceasta doreşte să se deosebească atât de cei din dreapta, cât şi de numeroşii din stânga. Această particularitate caracterizează de asemenea construcţia generală a strategiei electorale a PDM, în care se mişcă Marian Lupu.

Alt aspect vital pentru democraţi este non-asocierea pe perioada electorală cu ceilalţi lideri din fosta AIE, condiţie necesară pentru a păstra integritatea “corpului” partidului de eventuale evadări a membrilor către PLDM sau din contra PCRM. Totodată, reticenţa faţă coaliţiile electorale cu PL sau PLDM pot fi interpretate negativ de către alegătorii indecişi, mai sensibili şi categorici decât ceilalţi la mişcările cardinale ale concurenţilor electorali.

În cele din urmă, PDM încearcă să îşi asigure un teren de manevră cât mai larg, pentru a nu repeta experienţa din 2009, când a pierdut funcţii înalte, fiind diluată şi decolorată în cadrul Alianţei pentru Integrare Europeană.

Este un moment critic pentru PDM şi Lupu. Iar oscilările sesizate în acest răstimp arată adevărata esenţă a crizei de identitate care are loc în interiorul formaţiunii, ascunsă de agitaţia electorală, care coincid şi cu incoerenţele lui Lupu.

Chiar dacă începute tardiv ceva timp în urmă, definitivarea şi concretizarea poziţiilor politice pot ajuta partidul să-şi re-proiecteze profilul, ajutându-şi liderul să-şi solidifice caracterul şi discursul său public-politic.

Referinţe:

1. Comunicat de presă PDM: “Astăzi toți se întreabă ce comportament va adopta Partidul Democrat după alegerile din 28 noiembrie. Am declarat deschis că lăsăm ușa deschisă pentru un dialog cu toate forțele politice care vor accede în Parlament. Dialogul, însă, nu înseamnă baterea de palmă. În prezent, polarizarea societății este flagelul principal pe calea dezvoltării țării. Din care motiv acest dialog trebuie să aibă loc. Este altă întrebarea de pe ce platformă, de pe ce poziții și principii va avea loc acest dialog”. Declaraţiile aparţin președintelui Partidului Democrat din Moldova, Marian Lupu,  lansate ieri în cadrul unei emisiuni la un post de televiziune privat.

“În această situația PDM nu poate fi învinuit  de promovarea intereselor de partid. Cine mai mult decât PDM s-a gândit la interesul național? Dacă vroiam să devin președinte de țară cu orice scop, anul trecut o făceam ușor. Însă nu pot să accept poziția de un președinte bufon, un președinte lipsit de orice capacitate de acțiuni și de a promova propriile valori, nu pentru interesul său, dar cel național. Eu reies din interesul național. Vreau să văd asemenea abordare și din partea altor”, a afirmat Lupu. Liderul PDM a estimat că o soluție a  crizei politice din Moldova ar fi ca toată lumea să se gândească la găsirea unei formule pentru stabilirea unui Guvern de unitate națională. “La baza acestei idei trebuie să stea nu antagonizările, nu ambițiile personale, de grup sau de partid, dar trebuie să fie puse pe prim plan interesul țării și fiecare să mai bage în buzunar din ambiții și mofturi”, a spus Marian Lupu.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Închide
44.192.53.34