caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Gastronomie si Stil



 

Meniu pentru cei mici

de (5-6-2011)
1 ecou

Excesele, devierile in alimentatia copiilor lanseaza un semnal de alarma parintilor, departamentelor de sanatate etc.

Recent m-am inrolat direct intr-un sir de actiuni de informare, constientizare, de dialog cu parintii si cu copiii in cateva supermarketuri din Virginia.

Un meniu destinat copiilor poate fi la fel de greu de conceput ca si o carte, un film.

Primul contact cu micii mei clienti aflati si ei la cumparaturi s-a produs cu multa delicatete intr-o prima etapa a dialogului cu acestia. Descrierea ingredientelor, infiriparea dialogului cu interlocutorii pe tematica retetelor, a preferintelor lor culinare nu se reduce la formula seaca din timpul comunismului Stiati ca

Interactiunea, intentia de a-i capta pe cei mici in a-si etala cunostintele legate de alimentatie, sa recunoasca legumele, fructele, produsele alimentare din galantar pregatesc succesul actiunii.

Am ales un meniu-fuziune Orientul Mijlociu si Mexic.

Este vorba despre un nou tip de sandvis, cunoscut in America de Nord sub numele de wrap (a inveli) ori tortilla in varianta tarii de origine, Mexic.

Foile de tortilla se aseamana cu clatitele, sunt mult mai fine, sunt produse dintr-un amestec de faina de porumb si apa, presate la rece.

Dispunem un strat de humus, spanac proaspat, ardei gras taiat in cuburi mici, ceapa, piept de pui dezosat si taiat in cuburi mici (fiert sau fript pe gratar), un strat de salata de avocado – guacamole si se ruleaza asemenea clatitelor cu urda.

Sandivisurile gen wrap se taie in felii punand in evidenta un deliciu visual al culorilor verde, rosu, alb, galben, portocaliu si bej.

Nu cred ca trebuie sa tinem copiilor un discurs plictisitor, sfatos de tipul : “daca mananci te faci mare” si cu insiruirea valorilor nutritive ale ingredientelor.

Abia dupa ce intr-adevar degustarea ii convinge ca bucatele sunt delicioase nu numai la vedere, putem sa le amintim de Popeye, Bugs Bunny, Asterix si Obelix si  de binefacerile spanacului, ale morcovilor samd.

In final un ghidaj printre raioanele cu produse alimentare si deprinderea selectiei acestora in functie de ingrediente si de continutul ridicat de sare, zahar, grasimi marcat pe etichete, si mai ales verificarea datei de expiratie sunt de bun augur.

O atare actiune valoreaza mai mult decat cadourile ocazionate de ziua de 1 Iunie.

Remarc cu tristete ca o devotata activista americana Peace Corps, Doamna Natalie Montanaro aflata intr-un sat din Moldova nu suscita interesul niciunei emisiuni de televiziune. O persoana remarcabila, de inalta noblete sufleteasca coordoneaza un cerc al micilor bucatari din satul Brusturoasa, pe langa predarea limbii engleze.

Ecouri

  • Andrea Ghiţă: (11-6-2011 la 00:54)

    O alta reteta cu…morala, o tortilla cu ingrediente jurnalistice oferita cu intelepciune de Florin Predescu! Multumesc. Voi incerca sa aflu daca a fost deja cineva de la TV la Brusturoasa si nu stim noi, iar daca nu sa sugerez sa mearga.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Închide
44.211.116.163