caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Republica Moldova



 

Partidul Comuniștilor pe primul loc, dar AIE deține în continuare majoritatea voturilor

de (7-6-2011)

Rezultatele finale de la alegerea consiliilor municipale și raionale din Republica Moldova – votul politic – arată că Partidul Comuniștilor (PCRM) rămâne în continuare pe primul loc, cu 36,9%, dar cele trei partide ale coaliției de guvernare – Alianța pentru Integrare Europeană (AIE) – dețin în continuare împreună majoritatea voturilor.

Pe locul doi se află Partidul Liberal Democrat (PLDM), condus de premierul Vlad Filat, cu 22,5%, urmat de Partidul Liberal (PL), condus de Mihai Ghimpu, cu 16,3% și Partidul Democrat (PDM), condus de președintele Parlamentului și șef interimar al statului, Marian Lupu, cu 15,4%.

Acest vot are valoare de test politic, întrucât cuprinde aproape întreg teritoriul țării (cu excepția Găgăuziei). Rezultatele arată o scădere a PCRM față de alegerile parlamentare din noiembrie 2010 (când a obținut 39,3%). PLDM este principalul perdant (22,5% față de 29,4% în noiembrie 2010), iar PL singurul partid care pare să-și fi îmbunătățit rezultatul (16,3% față de 10% – influența Chișinăului fiind determinantă, aici partidul a câștigat peste jumătate din totalul voturilor pe țară), iar PDM a crescut de la 12,7 la 15,3%.

Rezultatele nu sunt întrutotul comparabile, la parlamentare e o listă unică pe țară, aici există liste în fiecare raion și în cele două municipii (Chișinău și Bălți), în Găgăuzia nu s-a votat pentru consiliu raional, iar numărul de partide și candidați independenți înscriși în cursă e mai mare la locale.

Totuși, spectrul politic din Republica Moldova nu pare să se fi schimbat semnificativ de la ultimele alegeri parlamentare.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Interviu cu astronautul NASA Doug Wheelock, KF5BOC

In fiecare an cel mai mare targ radioamatoricesc - Hamvention - are cate un invitat special. Edita 2011 a adus...

Închide
18.119.132.223