caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Relativităţi Culturale



 

SATIRICUL DUIOS – PORTRETUL LUI EDUARD MATTES

de (12-6-2011)
1 ecou

M-am gindit, oarecum amuzat, ca daca Eduard Mattes ar intentiona sa noteze pe cartea lui de vizita toate preocuparile sale, ar avea oarecare dificultati. Pentru ca  dinsul este in primul rind arhitect, prin calificare si profesiune, dare nu e mai putin cunoscut ca fiind „caricaturistul preferat al publicului”. In acelas context, lumea il cunoaste si ca pe un ardent organizator de expozitii de caricaturi, locale dar si internationale, la care mobilizeaza maestri faimosi ai penitei satirice.

Eilat

In materie de arte plastice, voi nota  preocuparile sale de grafician „serios”, de portretist, ilustrator de carte si coperta de carte, pictura in ulei si…sculptura in lemn.

Nu e de ajuns. Aici s-ar putea foarte bine incadra si pasiunea sa pentru fotografia artistica, gen dificil si apreciat, concretizat prin ceea ce Eduard numeste, atunci cind expune in public, „cutia cu imagini”.

Dupa citeva incercari reusite pe teritoriul riscant al publicisticii (reportaj, note de lectura), Eduard Mattes debuteaza in presa de limba romana din Israel si in Romania cu povestiri . Genul scurt literar presupune putere de coincizie si destula forta pentru a capta interesul cititorului. Autorul gaseste cheia potrivita, dovedindu-se (contrar asteptarilor de la un satiric, caricaturist prin formatie), un duios nostalgic romantic.

Prayer for Fertility

Dar cine poate cunoaste cu adevarat omul? Inainte de a-l intilni personal si , chiar apoi, vazind  statura sa atletica si stiindu-l fiul unui celebru antrenor de box din Iasul studentiei mele, nu m-as fi mirat de loc daca mi s-ar fi spus ca Eduard Mattes este un pugilist consacrat. Un boxer cult, politicos si cumsecade.

Am scris despre el, mai de mult, subliniindu-i calitatea de caricaturist. Ingemanata, insa diferita, este grafica, arta rafinata, spectaculoasa dar si modesta in acelas timp. Reprezentarea prin desen a unor situatii, stari sufletesti, mentalitati, mesaje – presupune nu numai mina buna ( plus cunoasterea diverselor procedee tehnice si materiale) dar si idei, spontaneitate creatoare, nu putin curaj. De talent nu mai vorbim… S-a spus despre cuvintul desen, desemn, ca ar fi rezultatul unei false analogii cu cuvintul semn. Personal, cred ca analogia e valabila adesea, semnul insemnind si simbol, semnificatie, inteles si subinteles.

Natalie Schor

Nu-mi ramine decit sa incerc o ilustrare a celor scrise, selectind din numeroasele desene, fotografii, stampe  – citeva, putine, care sa-l reprezinte macar in parte pe artistul simplu si complex care este Eduard Mattes.

Horatiu Malaele

Articol preluat cu acordul autorului de pe http://reteaualiterara.ro/group/romniaisraelclubulprieteniei/forum/topics/dr-dorel-schor-satiricul-duios


Ecouri

  • Rodica Eizikovits: (13-6-2011 la 12:41)

    Articol frumos scris, care-i face dreptate artistului atat de complex si talentat care este Edy Mattes. Ilustratiile atent alese justifica laudele verbale. Cum se spune, o imagine graieste mai mult decat 1000 de cuvinte.

    Felicitari atat artistului si omului Edy, cat si scriitorului Dorel Schor!



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Închide
18.117.81.240