caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Extern



 

Budapesta: 10.000 de participanţi la „revoluţia clovnilor”

de (19-6-2011)

Aproximativ 10.000 de persoane au participat joi seara la Budapesta la o demonstraţie a forţelor de ordine – poliţişti, pompieri, gardieni de la închisori, chiar şi militari – împotriva unor măsuri de austeritate cu caracter retroactiv, luate de guvernul Orbán privind eliminarea pensionării anticipate. Acţiunea paşnică a fost denumită „revoluţia clovnilor”, ca reacţie la un răspuns ironic dat de Viktor Orbán la o cerere a protestatarilor pentru negocieri publice. Premierul declarase că îl va trimite pentru discuţii pe “secretarul de stat cu problemele clovnilor”. Demonstraţia nu a fost organizată de sindicate, ci de doi foşti reprezentanţi ai forţelor de ordine , Pėter Kónya şi Kornél Árok. Într-un apel plasat pe site-urile de socializare, cei doi au cerut membrilor nemulţumiţi ai forţelor de ordine şi tuturor celor dezamăgiţi de actualul guvern să vină să demonstreze îmbrăcaţi sau mascaţi în clovni , precizând că nu doresc prezenţa oamenilor politici. Lor li s-au alăturat şi persoane în scaune cu rotile,  deoarece o altă măsură a guvernului ungar vizează reducerea  numărului pensiilor acordate persoanelor cu dizabilităţi. Potrivit proiectelor propuse de guvern, membrilor forţelor de ordine pensionaţi anticipat şi care nu au împlinit vârsta de pensie  li se va lua acest drept, ei urmând să fie reîncadraţi în muncă. Acelaşi principiu se aplică şi pensionarilor care nu suferă de un handicap grav. Problema este, afirmă analiştii şi specialiştii în economie, că milionul de noi locuri de muncă, promis de guvernul Orbán în campania electorală, nu a devenit o realitate; dimpotrivă, cererea pentru angajaţi se reduce. Astfel că este puţin probabil ca  persoanele care, conform noii legislaţii ar trebui să se activizeze,  îşi vor găsi un loc de muncă, nemaivorbind despre cele cu handicap, fie el uşor.

„Revoluţia clovnilor” a reprezentat o reacţie masivă la toate aceste măsuri, organizatorii vorbind chiar de 35.000 de participanţi. „Suntem o ţară de clovni, Viktor Orbán ne consideră clovni. Şi dacă aceasta este situaţia, să râdem, să râdem de noi, dar să fim foarte duri”, a declarat unul dintre dezamăgiţi, citat de ziarul „Népszava”  Mulţi dintre cei prezenţi au recunoscut că, la alegerile de anul trecut, au  votat cu formaţiunea Fidesz a lui Viktor Orbán şi  că acum acesta le periclitează viitorul. Astfel, pe o pancartă purtată de un demonstrant se putea citi: „Nu sunt normal. I-am votat pe ăştia”! Curentul invers de opinie s-a putut vedea şi în cadrul unei acţiuni complementare a „revoluţiei clovnilor”.. Pe strada Alkotmány ( Constituţiei, o ironie a momentului ,deoarece prevederile în dispută ar urma să fie incluse chiar în Constituţie), vizavi de Parlament unde au început protestele, au fost instalate cabine de vot în care doritorii puteau să-şi retragă încrederea acordată formaţiunii Fidesz şi premierului.

imagine din demonstratie

Până seara au fost exprimate 20.000 de voturi de neincredere, o parte din ele pe internet, dar procesul a continuat. De-altfel, ultimul sondaj de opinie  realizat de institutul IPSOS  indică o reducere masivă, de 11 la sută,  a popularităţii FIDESZ, comparativ cu ianuarie. Fenomenul vorbeşte, pe de o parte, de o profundă dezamăgire a susţinătorilor partidului de guvernământ (este vorba de pierderea a 800.000 de voturi din cele două milioane exprimate anul trecut), dar şi de lipsa alternativei, deoarece popularitatea partidelor de opoziţie a crescut foarte puţin.
Organizatorii i-au convocat pe participanţi la o nouă manifestare a „clovnilor”, în 29 iunie seara, când ia sfârşit preşedinţia ungară a UE. Ei şi-au exprimat speranţa că vor fi prezenţi sunte de mii de oameni care vor putea transmite Europei ceea ce gândesc despre guvern.

Paralel cu „revoluţia clovnilor”, la Budapesta şi în provincie au avut loc demonstraţii organizate de patru sindicate ale forţelor de ordine împotriva măsurilor menţionate.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
„Da ce dom’le, am omorât, am dat în cap la cineva?”

Refrenul din titlu îl aud cu regularitate din partea unor români arestați pentru infracțiuni mărunte : furt, practicarea jocurilor de...

Închide
3.134.104.173