caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Dincolo de trancaneala



 

Cinci (5) păcate care ar putea să ne dea de gândit

de (3-7-2011)
Moda vestimentara fanariota

Moda vestimentara fanariota

Jurnalista suedeza de origine greaca (nascuta in Romania) Alexandra Pascalidou a enumera mai deunazi in cotidianul suedez Metro elementele care dupa parerea ei stau la baza fondul social si moral pe care a aparut si s-a extins criza Greciei.

Parcurgand scurta lista nu poti sa nu fii pus pe ganduri de asemanarea izbitoare cu realitati din ograda noastra proprie; in care, dupa spuse oficiale, tocmai s-a iesit din criza. Iata-le:

1. cultul mitei
2. o birocratie zdrobitoare
3. oficiali care odata dovediti ca au furat din banii cetatenilor nu sunt niciodata pedepsiti
4. demnitarii folosesc posturile publice dintr-o administratie hipertrofiata ca moneda de plata si rasplata
5. evaziunea fiscala

La acestea se mai adauga pe plan social: angajatii firmelor private trudesc din zi pana in noapte ca sa acopere mita la medic si plata meditatiilor pentru copii, ambele pentru a beneficia de servicii decente.

As mai adauga, de la mine, in ceeace priveste Grecia: obiceiul oficialilor de a dezinforma asupra situatiei economice reale.

Revenind la oile noastre…
Ori aceste tare, in mod paradoxal atat de serioase si de putin luate in serios, nu au nicio relatie de cauza-efect cu o recesiune in general si atunci romanii pot dormi linistiti, odata intrati in cel de-al treilea deceniu de democratie originala. Ori, daca nu, avem motive de ingrijorare, desi nu ne pasa.

Savoir-vivre à la Fanar
Mavrogheni: savoir-vivre à la Fanar

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Şi dacă tot nu înţelegem de unde răsare

Ori trimite Doamne un înger, mai bine, Să mă ridice la umărul Tău.

Închide
18.219.22.169