caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Jurnal Cultural



 

Festivalul Internaţional de Jazz de la Gărâna – 2011

de (17-7-2011)
Gărâna - satul din munţi

Gărâna - satul din munţi

Săptămâna aceasta, în 21 iulie, începe Festivalul Internaţional de Jazz de la Gărâna – 2011, ediţia a 15-a.

Gărîna este un sat din Munţii Semenic, Carpaţii Apuseni – Grupa Sudică, din judeţul Caraş-Severin, România, întemeiat de colonişti sosiţi din Boemia, în anul 1828, în vremea împăratului austriac Francisc I. Spre deosebire de majoritatea localităţilor din lume, aşezate pe valea unor cursuri de apă, satul Gărâna a fost construit pe culmea unui deal, fiind, practic o stradă lungă, cu casele înşirate pe coama dealului şi cu grădinile aflate de o parte şi de cealaltă a culmii, înspre cele două văi unde şiroiesc două cursuri firave de apă. Pemii din Gărâna au devenit celebri pentru produsele lor agricole, cartofi, lapte, smântână, cireşe, pe care le cărau cu spatele sau cu măgarii, în localităţile de la poalele Semenicului, în special în oraşele Reşiţa şi Caransebeş. Spre deosebire de Satul Fantomă – Lindenfeld, care după 1990 a fost complet părăsit, Gărâna s-a transformat într-un sat de vacanţă, casele fiind cumpărate de reşiţeni, timişoreni, precum şi de iubitori ai muntelui din Germania, Austria, Italia. Multe case au fost tranformate în pensiuni, moteluri, restaurante.

Începând cu anul 1997, din iniţiativa bijutierului timişorean Gigi Tăuş şi a câtorva prieteni muzicieni, în curtea pensiunii „La răscruce” a fost organizat, anual, Festivalul Internaţional de Jazz de la Gărâna, unde au fost prezente nume mari ale jazzului mondial. Enumerăm pe: Aura Urziceanu, Anca Parghel, Teodora Enache, Johnny Răducanu, Harry Tavitian, Mircea Tiberian, Mike Stern, Paul de Castro, Jan Garbarek, Steve Hacket, John Abercombie, Zakir Hussain, Jean-Luc Ponty, Nguyen Le, Stanley Jordan şi mulţi alţii. Din anul 2004, având în vedere că spaţiul de la „La răscruce” a devenit neîncăpător, festivalul s-a mutat pe una din văile de lângă satul Gărâna, în „Poiana Lupului”, unde a fost amenajat un ţarc, în care pot încăpea şi patru mii de spectatori.

Anul acesta, în seara de joi, 21 iulie, festivalul va avea pe scena din „Poiana Lupului”, bandurile: Horia Crişovan Quartet – România; Avishai Cohen Trio – Israel; Liviu Butoi Quartet feat. Luiza Zan – România, Franţa; Jazzpospolita – Polonia;

Vineri, 22 iulie: Frederika Krier Quartett – Germania; Hiromi feat. Anthony Jackson and Simon Philips – Japonia, SUA; Food feat. Christian Fennesz – UK, Norvegia, Austria; Mike Godoroja & Blue Spirits – România;

Sâmbătă, 23 iulie: Mathias Eick Quintet – Norvegia; Nik Bartsch’s Ronin – Elveţia; Froy Aagre Quartet – Norvegia; Mario & the Teachers (with guests) – România;

Duminică, 24 iulie: M Theory – România; Jan Bang, …and Poppies from Kandahar – Norvegia, Suedia, SUA; Lars Danjelsson Project – Suedia, Polonia, UK, Franţa;

Sâmbătă, 23 iulie, de la ora 12, la biserica din Brebu Nou, va avea loc concert de jazz, susţinut de Mircea Tiberian (orgă), Liviu Butoi (saxofoane, flaut, clarinet), Luiza Stan (voce).

Duminică, 24 iulie, în deschiderea ultimei zile a festivalului, va avea loc un microrecital, intitulat Drums Syimfony, susţinut de Flavius Hosu.

Directorul festivalului este Marius Giura, iar prezentator este cunoscutul critic muzical şi promotor de jazz, Florian Lungu.

Pe toată perioada festivalului, va putea fi vizionată expoziţia de fotografie „All my jazz”, a artistului american Charles Giuliano, curator Elisabeth Lili Ochsenfeld, din Germania.

Sîmbătă, 23 iulie, de la ora 11, va fi vernisată, la Arthouse Gărâna – Wolfsberg 154, Expoziţia Internaţională de Artă Vizuală, organizată de Elisabeth Lili Ochsenfeld, iar de la ora 18, Brînduşa Armanca îşi va lansa volumul: „Frontieriştii – istoria recentă în mass-media”, apărut la Editura Curtea Veche. Tot sâmbătă vor fi lansate volumele: „Turnul de apă”, de Nicolae Strâmbeanu, din Timişoara, „O tranziţie mai lungă decât veacul. România după 20 de ani”, de Vladimir Tismăneanu şi Mircea Mihăieş.

Biletul de intrare costă 60 de lei pentru o zi. Abonamentul pentru toate cele patru zile ale festivalului costă 200 de lei, iar un abonament pentru zilele de vineri, sâmbătă şi duminică are preţul de 160 de lei. Copiii sub 14 ani au acces gratuit.

Micul dejun şi cina pot fi servite la pensiunile de la Gărâna şi Brebu Nou, la localurile de la Trei Ape, iar cina poate fi servită chiar în incinta de desfăşurare a festivalului, unde, ca în fiecare an, bijutierul Gigi Tăuş va face gulaş la cazan, dar vor fi şi diferite preparate de la chioşcurile din „Poiana Lupului”: ciorbe, fripturi, păstrăv la grătar, fasole cu ciolan, clătite cu mălai, kürtos kalacs etc. Desigur, nu vor lipsi băuturile, de la cele răcoritoare, la cele pentru „încălzitoare”.

Organizatorii recomandă participanţilor să aibă asupra lor pulovere groase, pelerine, pături şi umbrele, fiindcă, în ciuda caniculei din vale, muntele poate oferi surprise răcoroase.

Florian Lungu - prezentatorul Festivalului

Florian Lungu - prezentatorul Festivalului

Hiromi Uehara - va fi  la Gărâna

Hiromi Uehara - va fi la Gărâna

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
RETRAGEREA TUPELOR AMERICANE DIN AFGANISTAN

Se pare ca Obama a realizat ca oricat de „defavorabila” pare sa fie retragerea trupelor americane din Afganistan, incercarea de...

Închide
52.15.59.163