caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Extern



 

Marea Britanie: Arestare spectaculoasă și demisie la vârf în poliție în scandalul News of the World

de (17-7-2011)

Fosta directoare executivă a trustului de presă News International, Rebekah Brooks, a fost arestată sub acuzaţia de conspirație în interceptarea de comunicații și corupție.

Brooks demisionase vinerea trecută din funcția pe care o deținea în cadrul conglomeratului condus de magnatul americano-australian Rupert Murdoch, ca urmare a dezvăluirilor privind interceptarea mesageriei vocale a aproape 4000 de persoane de către un investigator care lucra pentru tabloidul duminical News of the World, proprietate a trustului News International.

Între timp, șeful poliției metropolitane din Londra, Sir Paul Stephenson, și-a anunțat demisia, ca urmare a efectelor scandalului News of the World.

Momentul arestării Rebekăi Brooks, invitată să se prezinte la un comisariat de poliție din Londra, a venit ca o surpriză: nu doar într-o duminică, ci și mai ales cu două zile înaintea audierii ei de către comisia parlamentară de cultură și mass media.

La acea audiere fuseseră convocați pe lângă Brooks și Rupert Murdoch, președintele companiei globale News Corporation și fiul său, James Murdoch, președinte al companiei News International, brațul publicistic al News Corporation în Marea Britanie.

Arestarea este semnificativă, atât pentru poliție, cât și pentru Rebekah Brooks. Însuși președintele comisiei de cultură și mass-media, John Whittingdale, declara duminică presei că nu știe dacă audierei ei mai poate avea loc.

În cazul unei anchete de poliție, audierea publică a suspectului de către o comisie parlamentară poate nu doar compromite integritatea anchetei, dar poate cauza autoincriminarea suspectului prin răspunsurile la întrebările parlamentarilor.

Rebekah Brooks este a zecea persoană arestată în scandalul interceptărilor mesageriei vocale. Ea a fost editoare a duminicalului News of the World între 2000 și 2003, perioada în care a început interceptarea ilegală de către un detectiv particular angajat de către tabloid a mesageriei vocale, una dintre primele victime fiind adolescenta Millie Dowler, dispărută și apoi găsită ucisă în 2002.

Avocatul familiei Dowler a declarat canalului de televiziune Sky News că arestarea Rebekăi Brooks tocmai acum i se pare suspectă. Alte personalități publice au criticat momentul și suspectează poliția, criticată pentru superficialitatea anchetei în acest caz din 2009, că a dorit să distragă atenția.

Dar, la doar câteva ore după arestarea Rebekăi Brooks, seful poliției metropolitane din Londra, Sir Paul Stephenson, a demisionat, ca urmare a criticilor la adresa deciziei de a-l angaja în calitate de consultant pe Neil Wallis, fost în conducerea lui News of the World.

Între timp, duminică a fost prima zi când nu a apărut News of the Word, ca urmare a deciziei lui Murdoch, tată și fiu, de a desființa ziarul după 168 de ani de existență din cauza discreditării în acest scandal.

Inițial, magnatul americano-australian a fost oarecum sfidător, dar după câteva zile de la sosirea sa la Londra de la New York, Rupert Murdoch și-a cerut scuze victimelor acestui scandal, vizitând personal familia Dowler. Sâmbătă, News International a cumpărat pagini în majoritatea cotidianelor britanice în care își cerea scuze.

Marți, atât Rupert cât și James Murdoch sunt așteptați că compară în fața comisiei de cultură și mass media a Camerei Comunelor, dar în actualele circumstanțe cu o masivă anchetă de poliție și posibile inculpări, este îndoielnic că cei doi vor dori să spună prea multe invocând, cel puțin, pericolul de a compromite ancheta poliției, pericol de care vor fi conștienți și deputații membri ai comisiei.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Statul Arizona are cel mai mic preț la benzină din SUA!

Stire despre pretul la benzina in Arizona.

Închide
18.117.148.105